سفیر عراق در تهران در یک نشست خبری با بیان اینکه امیدوار است بغداد در رابطه با مواضع اخیر ترکیه در قبال موصل با این کشور درگیر نشود از آزادی قریب الوقوع این شهر قبل از اربعین حسینی خبر داد.
به گزارش مهر، «راجح الموسوی» سفیر عراق در تهران در آستانه اربعین حسینی یک نشست خبری برگزار کرد و در آن به پرسش های خبرنگاران در زمینه صدور ویزا برای زائران اربعین و همچنین رویدادهای اخیر عراق پاسخ داد.
جزئیات صدور ویزا
میدانید که اربعین یک رویداد تاریخی است و بیشترین زائرانی که وارد عراق میشوند از طرف جمهوری اسلامی ایران است. سال گذشته یک رخداد واقعاً تاریخی در جهان اتفاق افتاد و ۱۱ دفتر کنسولی موقت برای صدور ویزای زائران ایرانی در ایران احداث شد و این عملکرد موفقیتآمیز بود.
من فقط امیدوارم یک نفر از زوار محترم ایرانی بیاید و بگوید گذرنامه دادم و ویزا نگرفتم. ما روزانه ویزا را صادر میکردیم. من تصور میکنم تنها سفارتی در جهان باشیم که بتوانیم چنین تعداد روادیدی صادر کنیم و اشتباهی نیز رخ ندهد.
سال گذشته یک رخداد کوچکی در مهران اتفاق افتاد که سفارت و کنسولیگری های مورد اشاره در این زمینه نقشی نداشتند و در همان زمان و مکان با آن برخورد و مسئله حل و فصل شد. البته رسانههای مخالف تلاش کردند قضیه را بزرگنمایی کنند و حتی اعلام کردند ایران عراق را اشغال کرد.
انشاءالله امسال تصمیم گرفتیم با همکاری برادران ایرانی و با تلاش مضاعف، مشکلی پیش نیاید. برادران ایرانی ما خواستند تعداد دفاتر کنسولگری برای صدور ویزای زائرین اربعین از ۱۱ به ۱۲ مورد افزایش یابد.
نکته جدید امسال این است که برای برادران افغانی ما در ایران دفتر در ورامین تأسیس شده است. علت انتخاب این منطقه نیز به خاطر این است که تعداد زیادی از برادران افغان در این منطقه ساکن هستند. دولت ایران یک سند مسافرتی ویژهای برای آنها صادر کرده که توسط دولت عراق به رسمیت شناخته شده است تا ورود این برادران افغانی به عراق برای شرکت در مراسم اربعین تسهیل شود.
در این زمینه هم برادران عراقی ما که سه دهه در ایران اقامت دارند و فقط دارای کارت سفید هستند تمهیداتی صورت گرفته که برای شرکت در مراسم اربعین به عراق بروند و به ایران بازگردند. بدون اینکه کارتشان باطل شود.
پیشبینی میکنیم که تعداد زائران ایرانی بین ۲.۵ تا ۳ میلیون نفر باشد و آمادگیهای ما هم در این زمینه در همین تعداد است. دو روز پیش کارمندان اعزامی وزارت خارجه عراق به ایران آمدند و به استانهای ذیربط محل کارشان در ایران اعزام شدند. امیدواریم در ۲۴ ساعت آینده صدور ویزا آغاز شود. البته یادداشت تفاهمی سه هفته پیش بین مقامات دو کشور امضا شد و نقشه راه و مکانیزم کار مورد توافق قرار گرفت.
همکاری فیما بین کمیسیون عالی در وزارتخانههای دو کشور در سطح خوبی است. کمیسیون عالی اربعین در وزارت کشور ایران و کمیسیون ویژهای که در سفارت عراق در تهران تشکیل شده، با یکدیگر همکاری دارند و مسائل و مشکلات مطرح و حل و فصل میشود.
روادیدی که صادر میشود دارای سه ماه اعتبار و یک ماه اقامت است یعنی از تاریخ ورود به عراق، زائران میتوانند یک ماه اقامت داشته باشند البته ذکر این نکته ضروری است که روادیدی که قبل از اربعین و محرم صادر شده باشد، یک ماه است اما روادیدی که برای مراسم اربعین صادر میشود، ۲۰ روز است، علت آن نیز همانطور که میدانید این است که منطقه کربلا کوچک است و چالشهای امنیتی در عراق وجود دارد. اما تمامی نهادهای امنیتی عراق آمادگی تأمین امنیت زائران را دارند، زیرا تعداد زائران بالغ بر ۲۵ میلیون نفر خواهد بود.
از برادران و خواهران ایرانی میخواهیم برای حفظ امنیت خود بعد از زیارت در کربلا، از این شهر خارج شوند هم به خاطر مسائل امنیتی و هم به دلیل اینکه اجازه دهند دیگران نیز فیض ببرند.
البته میدانید که در عربستان چه اتفاقی افتاد و هزاران حاجی شهید شدند و بسیاری از آنها نیز ایرانی بودند. البته این نشان میدهد که سعودیها در نحوه برخورد با این مسائل مشکل دارند. با وجود اینکه با دو میلیون زائر سر و کار داشتهاند، نتوانستند آن را مدیریت کنند اما در عراق ۲۵ میلیون زائر در مراسم اربعین شرکت میکنند اما عراق با این تعداد زیاد مدیریت خوبی انجام میدهد.
تمامی دستگاهها و ادارات دولتی عراق در حال آمادهباش برای برگزاری مراسم اربعین هستند و خبرنگارانی که میخواهند به عراق بروند، درخواست خود را به سفارت تحویل دهند تا سفارت آنها را بررسی کند.
گروه های تأمین کننده امنیت زائران
ما اکنون در برابر چالش بزرگی قرار داریم و بنا بر شرایط موجود در منطقه، ضرورت ایجاد کرد که نیروهای حشد الشعبی تشکیل شود. نیروهای دیگری نیز همچون حشد عشایری، پلیس و نیروهای داخلی شرکت دارند. حشد الشعبی یک سازمان رسمی و قانونی است که تحت فرماندهی کل قوا عمل میکند و در راستای حفظ امنیت زائران، همه نیروها به نوبه خود نقش زیادی در تأمین امنیت دارند. در این رابطه یک اتاق عملیات مشترک نیز وجود دارد.
عملیات آزاد سازی موصل
سفیر عراق در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر درباره اینکه عملیات آزاد سازی موصل تا چه زمانی به طول خواهد انجامید و اداره این شهر پس از آزادی به دولت مرکزی بغداد یا اقلیم کردستان عراق واگذار خواهد شد اظهار داشت: این اولین جنگی است و آخرین جنگ نیز نخواهد بود. به هر حال دشمن که در جنگی شکست میخورد، به فکر انتقام در جایی دیگر است. انشاءالله در این جنگ کمر تروریسم را خواهیم شکست. شما به یاد دارید که در جنگ فلوجه چه اتفاقی افتاد. به هر حال برادران عراقی ما چه نیروهای حشد الشعبی و چه گروههای امنیتی دیگر مهارت و توانایی لازم را دارند و پیروزی نیروهای عراقی در فلوجه واقعاً شوک بزرگی برای جهان بود.
البته همانطور که این پیروزی در فلوجه رخ داد، در موصل نیز صورت خواهد گرفت اما در این شهر یک میلیون و ۵۰۰ هزار ساکن وجود دارد البته ما میتوانیم خیلی سریع وارد شهر موصل شویم ولی به خاطر حفظ جان ساکنان این شهر، طرح کاملتری تدوین شده است لذا مدت زمان عملیات کمی طول خواهد کشید که این مسئله به خاطر کمبود نیروهای عراقی نیست بلکه به خاطر حفظ جان انسانها است. داعشیهای بزدل متأسفانه از همین الان از ساکنان شهر موصل به عنوان سپر انسانی استفاده میکنند. تمامی جهان اهمیت این جنگ را درک میکنند و در انتظار نتایج آن است اما به هر حال ما به زودی بشارت آزادی موصل را خواهیم داد و به مسائل بعد از آزادی خواهیم پرداخت.
دوستان ما نقش بسیار خوبی در کسب پیروزیها دارند؛ به خصوص در درجه اول موضع عالی ایران در حمایت از عراق. به هر حال علاوه بر روابط دوستانه دو کشور، موضع ایران در این زمینه بسیار قابل تقدیر است. ایران کشوری پایبند به اصول است و دشمنان همیشه تلاش دارند ایران را به تروریسم متهم کنند. اما نمیتوان جلوی آفتاب را گرفت و مواضع ایران همواره در حمایت از مظلومان بوده است لذا ما شاهد بودیم خداوند این کشور را در همه زمینهها پیروز کرد.
اداره موصل پس از آزادی
موصل از نظر جغرافیایی جزء اقلیم کردستان عراق محسوب نمیشود. نمیدانم چرا گفته میشود جزء این منطقه است. تمامی شهرهای عراقی توسط شورایی از اهالی همان استان اداره میشوند. موصل یک ویژگی زیبایی که دارد، این است که تمامی نژادها و قومیتهایی که در عراق ساکن هستند، در موصل نیز وجود دارد؛ مثل کُرد، ترکمن، شیعه، سنی، ایزدی و عرب. لذا اهالی این شهر اولیتر هستند تا شهر خود را مدیریت کنند و ما به عنوان دولت مرکزی وظیفه تأمین امنیت موصل را داریم تا ساکنان آن بتوانند شهر خود را مدیریت کنند.
هیچ طایفه یا قوم یا نژادی نمیتواند مدیریت شهر را برای خود نگه دارد و ما نیز اجازه نخواهیم داد برخوردهای تلافیجویانه در شهر موصل رخ دهد. همه گروهها در آزادسازی موصل شریک هستند و جلوی هیچکس برای شرکت در نبرد آزادسازی موصل گرفته نشده است و هر عراقی میتواند در این عملیات شرکت کند.
امیدواریم موصل به زودی آزاد شود. این شهر یک مسئله سمبلیک حتی برای خود داعشیها است. آنها قاعدتاً بیشترین توان خود را به کار خواهند گرفت اما بزدل هستند و راهی جز خودروها و افراد انتحاری ندارند.
در رابطه با زمان آزادی موصل، یک راز محرمانه وجود ندارد. ما مشکلی در زمینه نظامی نداریم بلکه تنها معضل ما مردم این شهر هستند. من امیدوارم بر اساس طرح عملیات آزادسازی موصل، حتی قبل از اربعین، آزادی صورت گیرد.
موضع ترکیه در قبال موصل
راجح الموسوی در ادامه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر درباره چرایی رفتار ترکیه در قبال تحولات موصل و اینکه چرا ترکیه با توجه به اینکه می داند رفتارهایش برخلاف پروتکل حقوقی بین الملل است بر مواضع خود در قبال موصل پافشاری می کند، گفت: متأسفانه برخی کشورهای همجوار خبرهای خود را از منابع غیر رسمی تهیه میکنند و بر اساس اطلاعات غلط تصمیم میگیرند و دستوراتشان را صادر میکنند و ما بیشترین ضرر را از دیکتاتوری برخی کشورهای منطقه میبینیم.
بعضی افراد با ایدههای چند قرن پیش و با تفکرات امپراتوریهای گذشته زندگی میکنند و خود را متولی امور بقیه کشورها میدانند و فراموش میکنند که عضوی از سازمان ملل متحد هستند. به هر حال قانون بینالملل و اساسنامه سازمان ملل میگوید هیچ کشوری حق ندارد نیروهای خود را در کشور دیگری مستقر کند مگر با اجازه آن کشور.
من نیازی ندارم از ملت خود تعریف کنم. ما تأکید داریم که روابط خوبی با همه کشورهای همسایه داشته باشیم از جمله کشور ترکیه. ما متأسفیم از برخوردهایی که این کشور در داخل عراق انجام میدهد به بهانه اینکه از طرف دولت بغداد موافقت کسب کرده است. اما هیچگاه دولت عراق چنین موافقتی را صادر نکرده است، بلکه بغداد تنها با آموزش برخی نیروهای عراقی توسط ترکیه موافقت کرده بود.
متأسفانه موضع ترکیه باعث پیچیدگی در منطقه شده است و این موضوع به نفع عراق و ترکیه نیست و همچنین به نفع دو کشور نیست که با یکدیگر درگیر شوند و مشکل جدیدی در منطقه ایجاد کنند.
ترکیه و عراق تاریخ و منافع مشترکی دارند و ما امیدواریم ترک ها با تعقل با مسائل برخورد کنند. البته ترکیه به خاطر حضور خود در عراق با مشکل مواجه است. آنها میخواهند ابتدا بغداد حضورشان را در عراق به رسمیت بشناسد تا سپس بتوانند از این کشور عقبنشینی کنند در صورتی که چنین کاری صورت نخواهد گرفت و همه حضور ترکیه در عراق را محکوم کردند. امیدواریم برادران ترکیه با تعقل با مسائل برخورد کنند چرا که ما اصرار داریم تمامی سرزمین خود را آزاد کنیم و بر اساس قانون بینالملل نیز این حق را داریم.
ما برای حل مشکلات اعتقاد به گفتگو داریم و اقدام دیگری نمیکنیم و در انتظار تلاشهای میانجیگرانه برای حل موضوع با ترکیه هستیم. امیدواریم این مسائل به حد درگیری نرسد و با گفتگو حل و فصل شود.
نکته مهم این است که این بشارت را به جهانیان بدهیم که تمامی عراق را آزاد خواهیم کرد و خطرناکترین مرحله مبارزه با تروریسم را طی کنیم. تصور میکنم که در آینده باز شاهد گسترش روابط ایران و عراق خواهیم بود. کما اینکه امیدوارم شاهد پیشرفت زیادی در زمینه حل بحرانهای سوریه و یمن باشیم. امیدوارم جنگ یمن و کشتار زنان و کودکان فوراً متوقف شود و یمنیها بدون دخالت خارجی و با گفتگو، بحران خود را حل کنند.
ما همچنین کشورهایی را که به بهانه دموکراسی و حقوق بشر در امور دیگر کشورها دخالت میکنند را محکوم میکنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.