بعد از آنکه در تابستان سال گذشته توافق هسته ای میان ایران و قدرتهای جهانی به سرانجام رسید، هیلاری کلینتون نامزد فعلی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به سرعت درست به کار تدوین طرحی شد تا به حمایت جامع از این طرح بپردازد و اما به مرور زمان و بعد از آن که این طرح به تدریج در آمریکا با انتقاد مواجه شد، به آرامی و با چراغ خاموش از کنار این طرح گذشت. اسنادی که به تازگی از این طرح منتشر شده است، جزئیات اقدام کلینتون را نشان میدهد.
به گزارش «تابناک» این طرح که توسط تیم کلینتون در 25 جولای سال 2015 تدوین شده است، شامل سیل خروشانی از مطالب مثبت و به نفع برنامه هسته ای در رسانه های آمریکایی و تحسین هیلاری کلینتون برای شروع این روند و حمایت از آن بوده است. اما به تدریج که توافق هسته ای در داخل آمریکا با مخالفت ها و انتقاداتی روبرو میشود این طرح و برنامه نیز در سکوت به فراموشی سپرده میشود.
در نتیجه این امر و به جای این طرح مدیران کمپین هیلاری کلینتون شروع به تدوین داستان هایی میکنند که نشان دهنده مخالفت های هیلاری کلینتون با نتایج این طرح و فاصله وی از مفاد تدوین شده در توافق جامع هسته ای با ایران بوده است. این همه علیرغم آن است که هیلاری کلینتون قبل از آن و در زمانی که به عنوان وزیر امور خارجه خدمت میکرده است، از لزوم رسیدن به توافق با ایران سخن گفته بود.
این طرح بخشی از اسنادی است که اخیرا توسط نهاد ویکی لیکس منتشر شده است. اسنادی که رئیس اداره امنیت ملی آمریکا و رئیس اداره اطلاعات ملی این کشور، آن را طرح روسیه برای ایجاد آشوب و تاثیر گذاری در انتخابات آمریکا قلمداد کرده اند.
این اسناد نشان میدهد که مدیر ارشد کمپین های هیلاری کلینتون در نظر داشته است که وی را به دلیل نقش فعالش در به نتیجه رسیدن توافق هسته ای به عنوان یک رهبر جهانی معرفی کند. این موضوع بیش از همه ناشی از نگرانی آنها در مورد خروج کلینتون از دولت باراک اوباما و عدم موفقیت چندان در دوره وزارت خارجه وی بوده است.
در بخشی از این سند به وضوح ذکر شده است: استفاده از ایران به عنوان یک مورد مشخص برای نشان دادن دستاوردهای کلینتون و همچنین به عنوان گزارشی از روند سیاسی تبدیل خطرات و تهدیدهای ایران به یک روند مثبت. سپس در ادامه این سند اشاره میکند که چگونه این موضوع در رسانه ها باید پوشش خبری داده شده و از نقش فعال دیپلماتیک کلینتون در آن سخن گفته شود:
اما به شکلی جالب توجه بعد از آن که اختلافات در آمریکا بر سر موضوع توافق هسته ای بالا میگیرد کلینتون و تیم وی شروع به پررنگ کردن تفاوت میان نگاه دیپلماتیک کلینتون و خروجی برنامه هسته ای ایران میکنند. از آن سوی کاخ سفید نیز وارد عمل میشود تا با استفاده از رسانه ها توافق هسته ای با ایران را حمایت کرده و دستاوردهای آن را پررنگ کند.
در همین حال اشخاص فعال در کمپین هیلاری کلینتون تمام تلاش خود را به کار گفتند تا نشان دهند که جان کری در مقام وزیر امور خارجه امتیازات زیادی به ایران داده است از جمله حق غنی سازی اورانیوم که ایران طبق قطعنامه های شورای امنیت از آن منع بوده است. در این راستا حتی یکی از مصاحبه های سال 2014 هیلاری کلینتون که طی آن گفته ایران به هیچ وجه حق غنی سازی اورانیوم را ندارد را مجددا بازنشر میکنند.
این موضوعات به خوبی نشان میدهد که هیلاری کلینتون به چه ترتیبی مواضع خود را در قبال موضوعات مختلف به ویژه در سیاست خارجی برای کسب محبوبیت در میان آمریکایی ها صرف نظر از ماهیت و اصالت موضوعات تغییر داده است.