روز چهارشنبه، محمدجواد ظریف در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، در ارتباط با مسائل منطقهای و جهانی از جمله در مورد مخاطرات ناشی از افراطگرایی و تروریسم، اهمیت اجلاس آستانه و ضرورت حل بحران سوریه از راه گفتوگو و نیز دولت جدید ترامپ سخن گفت.
به گزارش «تابناک»؛ وزیر خارجه ایران در این نشست، که بیشتر به صورت پرسش و پاسخ بود، در پاسخ به سؤالی در مورد ارزیابیاش از نشست صلح سوریه در شهر آستانه بیان داشت: ما در سه سال ونیم گذشته بارها تأکید کردهایم که نباید نتیجه مذاکرات را پیشبینی و بر اساس آن قضاوت کرد. حل بحران سوریه، هیچ راهحل نظامی ندارد، بلکه باید به راهحلی برسیم که در آن مردم سوریه بتوانند با یکدیگر گفتوگو کنند.
ظریف گفت: این راهبرد مذاکرات ما در نشست آستانه قزاقستان است و کشورهای روسیه، ایران و ترکیه بر همین اساس و چارچوب تلاش میکنند و امیدواریم که تمام طرفهای آتشبس در سوریه به مذاکرات آستانه آمده و خشونتها در این کشور پایان یابد.
وزیر خارجه ایران همچنین با اشاره به تلاشهای سازمان ملل متحد در حل بحران سوریه، تأکید کرد: نشست آستانه مغایر و جایگزین تلاش سایر نهادهای بینالمللی در حل بحران سوریه نیست. همه طرفها بایستی تلاش کنند تا زمینهساز آیندهای موفق برای سوریه باشند.
وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به سؤالی در مورد ارزیابی اش از دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا و رویکرد دولتش در قبال ایران گفت: بایستی منتظر بمانیم و بعد قضاوت کنیم. دولت آقای اوباما هم صادقانه عمل نکرد و به همین خاطر دیدگاه مردم ایران نسبت به سیاستهای آمریکا در قبال ایران مثبت نیست.
ظریف درباره سیاست دولت آمریکا در قبال برجام و احتمال بر هم خوردن این توافق به خبرنگار آسوشیتدپرس گفت: اگر ترامپ بخواهد از برجام عقب نشینی کند، این به معنی پایان دنیا نیست. وی می خواهد که مردمش را شگفت زده کند، اما (از واکنش ایران) شگفت زده خواهد شد.
وزیر خارجه ایران همچنین به تغییر معادلات بینالمللی در دنیا اشاره کرد و بیان داشت: دیگر حکومتها و اتحاد جمعی از کشورها گرداننده تحولات بینالمللی نیستند. نمیشود در کشوری امنیت داشت بدون اینکه در کشور دیگری امنیت برقرار نباشد.
وی در همین راستا افزود: تروریسم، افراطگرایی، خشونت همه ما را تهدید میکند و باید به صورت جمعی با آن مقابله کرد. در جریان حل بحران سوریه، ایران و روسیه بر این مسأله تصریح داشته اند که تروریسم حدومرز نمیشناسد.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به پرسشی در رابطه با آینده روابط تهران و ریاض گفت: من دلیلی نمیبینم که ایران و عربستان رابطهای خصمانه با یکدیگر داشته باشند. ما میتوانیم در زمینه های مختلف بینالمللی از جمله حل بحران سوریه، یمن و بحرین باهم همکاری کنیم.
وزیر خارجه ایران در همین رابطه به همکاری دو کشور در حل بحران ریاست جمهوری لبنان اشاره کرد و گفت: در این جریان، دو کشور با همکاری هم عملکرد خوبی را ثبت کردند.
ظریف در همین حال با اشاره به شهادت رسیدن صدها زائر ایرانی در مناسک حج سال گذشته و ادعاهای بی اساس وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه تهران از تروریسم حمایت میکند، تصریح کرد: عربستان باید واقعیتهای منطقه را درک کند و متوجه باشد که دامن زدن به اختلافات منطقهای اوضاع را وخیمتر میکند.
وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود و در پاسخ به سؤالی در رابطه با انتخابات آینده ریاست جمهوری ایران، نقش مردم را در تعیین آینده سیاسی کشور با اهمیت توصیف کرد و گفت: مهم این است که مردم ایران خودشان در خصوص آینده کشورشان تصمیمگیری می کنند.
وی اضافه کرد: اما سیاست خارجی ایران فارغ از نتیجه انتخابات در عرصه بینالمللی شاهد استمرار و پیوستگی خواهد بود. ایران به دلیل جایگاه ژئوپلیتیکش در منطقه خواهان ثبات و آرامش در منطقه است و این یکی از شاخصههای سیاست خارجی ماست که ادامه پیدا خواهد کرد.
ظریف همچنین با اشاره به بی تأثیر بودن تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران، افزود: ایران با اراده قوی مردمش توانست در مقابل این تحریمها ایستادگی کند.
محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران که شامگاه سهشنبه به منظور شرکت در نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس، وارد زوریخ سوئیس شد، در اولین برنامه کاریاش، صبح امروز (چهارشنبه) در نشست مشورتی و غیررسمی سوریه شرکت کرده بود.
وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه علاوه بر دیدار با موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با وزیران خارجه سوئیس و فنلاند نیز دیدار و گفتوگو داشته است.
ظریف پس از پایان سخنرانی اش در نشست داووس، عازم شهر زوریخ سوئیس به منظور سفر به مالزی شد.
وی قرار است، روز پنجشنبه در جلسه ویژه وزرای خارجه سازمان همکاری های اسلامی در کوالالامپور، در ارتباط با بررسی وضعیت مسلمانان میانمار، شرکت کند.
چهل و هفتمین نشست مجمع جهانی اقتصاد از روز سهشنبه، چهار روز با حضور مقامات و رهبران ارشد سیاسی و اقتصادی کشورهای جهان در شهر داووس واقع در رشتهکوههای آلپ سوئیس، گشایش یافت.