در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون نمودار هفتگی بورس و ارز، اسنپ در بازار بورس نیویورک، کاهش قیمت نفت، خارج شدن شل از طرح ماسههای نفتی کانادا، مشتریان با ارزش، ثابت و جدید نفت ایرانی، تورم روستایی، تکذیب واردات سیب زمینی به کشور، رشد بالای اقتصاد اسپانیا، راهکار چین در مبارزه با مهدود، تحریم نوشابههای آمریکایی را در بر دارد.
افت ۱۴۴۴ میلیارد تومانی ارزش کل بازار سهام
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در هفته ای که گذشت افت 0.4 درصدی را نسبت به آخرین رقم این نماگر در هفته ماقبل خود تجربه کرد. شاخص کل بورس تهران در آخرین روز معاملاتی هفته اول اسفند ماه 95 در حالی روی رقم 77 هزار و 847 واحد ایستاد که در پایان آخرین روز معاملاتی این هفته عدد 77 هزار و 475 واحد را تجربه کرد. در این هفته شاخص TEDPIX در بالاترین رقم به 77 هزار و 924 واحد رسید اما در نهایت طی روز چهارشنبه همزمان با افزایش عرضه در برابر تقاضای سهام ، ریزش 388 واحدی را در پایان این هفته نسبت به رقم شاخص در نخستین روز معاملاتی این هفته تجربه کرد. در 5 روز معاملاتی هفته جاری شاخص کل هم وزن نیز شاهد در جا زدن 0.2 درصدی این نماگر بود. همچنین شاخص بازار اول با افت یک درصدی در این هفته با رقم 55 هزار و 29 واحد به کار خود پایان داد. شاخص بازار دوم بورس نیز با افت یک درصدی در هفته قبل به رقم 164 هزار و 683 واحد به کار خود پایان داد. به گزارش فارس؛ در آخرین روز معاملاتی هفته جاری گروه صنعت با ارزش معاملات 93.5 میلیارد تومان، گروه فلزات اساسی با ارزش معاملات بیش از 21 میلیارد تومان، گروه خودرو با ارزش معاملات بیش از 13.5 میلیارد تومان، گروه بانک ها با ارزش معاملات 6.7 میلیارد تومان و گروه سرمایه گذاری ها با ارزش معامله بیش از 6.4 میلیارد تومان پر معامله ترین گروه های بورسی بازار سهام بودند. در هفتهای که گذشت ارزش کل بازار سهام از 326 هزار و 380 میلیارد تومان در انتهای هفته قبل به 324 هزار و 935 میلیارد تومان تقلیل پیدا کرد که حاکی از افت حدود یک هزار و 444 میلیارد تومانی کل ارزش بازار بورس تهران بود.
اسنپ به بازار بورس نیویورک رسید
شرکت اسنپ، صاحب اپلیکیشن معروف اسنپ چت روز پنجشنبه رسما وارد بازار بورس نیویورک شد. به گزارش یورونیوز، هر سهام این شرکت به قیمت ۱۷ دلار مورد معامله قرار می گیرد. درآمد این کمپانی از فروش سهام خود می تواند به رقم ۳ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برسد. سرمایه بورسی اسنپ نیز ۲۴ میلیارد دلار ارزیابی شده است. این رقم دو برابر بیشتر از سرمایه بورسی توییتر است. اسکات کسلر، کارشناس بازار بورس می گوید: «کلید موفقیت، مانند فیسبوک، در بلند مدت دارا بودن ظرفیت تحول از قسمت کوچکی از بازار که مشتریان جوان دارد به بازاری بزرگتر است.» شرکت اسنپ ۵ سال پیش اپلیکیشن اسنپ چت را وارد بازار کرد. کاربران این اپلیکیشن بین رده سنی ۱۸ تا ۳۴ سال هستند. در حال حاضر تعداد کاربران اسنپ چت به رقم ۱۶۱ میلیون نفر می رسد. علیرغم موفقیت عملیات ورود به بازار بورس، شرکت اسنپ هنوز به سود و بازدهی مورد نظر نرسیده است. فعالیتهای این شرکت در سال ۲۰۱۶ با ضرر همراه بوده است. اسنپ چت اخیرا با افت روند رشد کاربران خود نیز مواجه شده است.
کاهش قیمت نفت برای سومین روز متوالی
قیمت نفت خام برای سومین روز متوالی در روز پنجشنبه کاهش داشت. کاهش قیمت نفت همزمان بوده است با افزایش تدریجی ذخائر آمریکا و افزایش تولید نفت شیل که بر بازار تأثیر گذاشته است. به نقل از رویترز، قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده روز چهرشنبه، ۳ سنت کاهش یافت و این نفت در بازار بشکهای ۵۶.۵۱ دلار معامله شد، این در حالی ست که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با ۱۲ سنت یا ۰.۲ درصد کاهش، بشکهای ۵۳.۷۱ دلار صورت گرفت.
شل از طرح ماسههای نفتی کانادا خارج شد
شرکت انگلیسی هلندی رویال داچ شل به جمع شرکت های بزرگ بین المللی پیوست که از طرح ماسه نفتی در کانادا کنار کشیده اند. شرکت های اکسون موبیل و کونوکو فیلیپس هفته گذشته میلیاردها بشکه ذخایر نفتی در کانادا را رها کردند اقدامی که نشان می دهد این ذخایر امروز برای عرضه به بازار مناسب نیستند. بن ون بردن مدیرعامل شل، گفت: این شرکت طرح های جدید پرهزینه ماسه های نفتی را بر عهده نمی گیرد، زیرا در تلاش است ترازنامه خود را اصلاح کند. وی تاکید کرد: برنامه ای برای افزایش سرمایه گذاری در پروژه های ماسه های نفتی وجود ندارد.
مشتریان با ارزش، ثابت و جدید نفت ایرانی
بر اساس آمارهای جدید، میزان تقاضای کشورهای خارجی برای نفت خام ایران از سال گذشته تاکنون دو برابر شده است. ایران بیشترین صادرات خود را به چین انجام داده و در سال 2016، 105 محموله کشتی به این کشور فروخته است. هند 85 محموله کشتی از ایران خریداری کرده است و امارات متحده عربی 58 و کره جنوبی 39 کشتی از ایران خریداری کردهاند. بر اساس این گزارش، همواره مشتریهای چین، هند و امارات متحده عربی برای ایران مشتریان باارزشی بودهاند. از سوی دیگر، کشورهای ژاپن و کره جنوبی همواره طی پنج سال گذشته به عنوان مشتری ثابت ایرانیها بودهاند. البته در این میان، بازیگران جدیدی نیز بعد از حذف تحریمهای بینالمللی علیه ایران، وارد میدان شدهاند که در این میان فرانسه تولید خود را در سال 2016 از صفر به 21 محموله کشتی رسانده است. همچنین ایتالیا 15 کشتی و نیز یونان 14 کشتی، اسپانیا 13 کشتی نفت از ایران خریداری کردهاند.
فراز و فرود هفتگی دلار، یورو و درهم در بازار آزاد ارز
در هفته منتهی به 11 اسفند، بازار آزاد ارز با تغییراتی در نرخ خرید و فروش همراه بود. بر اساس اطلاعات سامانه نظارت ارز، نمودارهای زیر روند قیمت گذاری دلار آمریکا، یورو و درهم امارات را برای فروش در بازار آزاد نشان میدهد.
تورم روستایی به ۷.۱ درصد رسید
به نقل از مرکز آمار ایران، نرخ تورم مناطق روستایی در دوازده ماه منتهی به بهمن امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل ۷.۱۱ درصد است که نسبت به دی ماه تغییر نکرده است. این شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، ۷.۶ درصد و نسبت به تورم نقطه به نقطه ماه قبل ۰.۵ درصد افزایش یافته است. شاخص کل (بر مبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) دربهمن ماه سال ۱۳۹۵ عدد ۲۴۹.۹ را نشان می دهد که نسبت به ماه قبل ۰.۴ درصد افزایش داشته است.
تکذیب واردات سیب زمینی به کشور
معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با مهر در واکنش به مباحث مطرح شده مبنی بر واردات سیب زمینی از هندوستان، اظهارداشت: چنین موضوعی به هیچ عنوان صحت ندارد. کشاورز با بیان اینکه سیب زمینی به میزان فراوان در کشور موجود است، تصریح کرد: حدود ۵ میلیون و ۲۰۰ هزارتن سیب زمینی در کشور تولید میشود و ۵ یا ۱۰ هزارتن از این محصول عددی نیست که ما بخواهیم وارد کنیم ضمن اینکه هیچ نیازی هم به واردات آن نداریم. طی روزهای گذشته برخی منابع هندی مدعی شده بودند: حدود ۸ هزار تُن سیب زمینی از ایالت پنجاب هند به ایران و روسیه صادر خواهد شد؛ ما سفارشهایی برای صادرات ۲۸۰۰ تُن سیبزمینی به روسیه و ۵ هزار تُن به ایران داریم.
رشد بالای اقتصاد اسپانیا در سال ۲۰۱۶
موسسه ملی آمار اسپانیا روز پنجشنبه میانگین رشد اقتصادی این کشور در سال ۲۰۱۶ را ۳.۲ درصد گزارش کرده است. رشد تولید ناخالص داخلی اسپانیا در سه ماهه آخر سال گذشته میلادی نیز به خود سرعت گرفته و به رقم ۰.۷ درصد رسیده است. به گزارش یورونیوز، لوییس دگیندوس، وزیر اقتصاد اسپانیا پیش بینی کرده رشد اقتصادی کشورش در سه ماهه اول سال ۲۰۱۷ معادل آمار رشد اقتصادی پیش از آغاز بحران اقتصادی باشد. اسپانیا چهارمین قدرت اقتصادی حوزه پولی یورو است و عنوان پویاترین اقتصاد منطقه را نیز به خود اختصاص داده است. با این وجود نرخ بالای بیکاری و روند صعودی نرخ تورم دو عاملی هستند که می توانند آهنگ رشد اقتصادی این کشور را تهدید کنند.
کاهش تولید آلومینیوم و فولاد چین در مبارزه با مهدود
چین در ادامه مبارزه با مه دود، به تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم در ۲۸ شهر دستور داد در طول زمستان تولیدشان را کاهش دهند و بر محدود کردن استفاده از زغال سنگ در پایتخت و لزوم حمل ریلی آن در شمال این کشور تاکید کرد. به گزارش ایسنا، در یک سند ۲۶ صفحه ای به تاریخ ۱۷ فوریه که از سوی رویترز مشاهده شده است، دولت چین تولیدکنندگان فولاد در چهار استان شمالی هیبی، شانکسی، شاندونگ و پکن را به نصف کردن تولیدشان در اوج زمستان فراخواند. میزان این کاهش به سطح کاهش آلایندگی مناطق بستگی دارد. بر اساس این بیانیه، کارخانه های فولاد در هیبی که بزرگترین استان تولیدکننده فولاد چین است، باید به اهداف تعیین شده برای کاهش مازاد ظرفیت در سال جاری عمل کنند. کاهش تولید در کارخانههای شهرهای لانگ فانگ و بائودینگ باید یک اولویت اصلی باشد. تولیدکنندگان باید ظرفیت آلومینیوم را بیش از ۳۰ درصد و تولید آلومینا را که ماده ضروری مورد استفاده برای تولید این فلز است بیش از ۳۰ درصد در ۲۸ شهر چین کاهش دهند.
هندیها نوشابههای آمریکایی را تحریم کردند
فروش نوشابههای پپسی و کوکاکولا در ایالت تامیل نادوئا در جنوب هندوستان ممنوع شد. 2 اتحادیه بزرگ تجاری هندی در این منطقه ممنوعیت استفاده از این نوشابههای آمریکایی را اعلام کردند، آنها گفتند: دلیل این ممنوعیت حمایت از کشاورزان داخلی است. این اتحادیهها میگویند در حالیکه کشاورزان منطقه برای به دست آوردن آب کافی برای مزارعشان تلاش میکنند و با خشکسالی شدید مواجه هستند، شرکتهای آمریکایی شرکتهای آمریکایی پپسی و کوکاکولا برداشتهای بیرویهای را از روخانههای هند انجام میدهند.
عاملی برای تقویت ارزش دلار
نظرسنجی حاکی از ان است که احتمال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در نشست ماه آینده 15 مارس به 52 درصد رسیده است. این رقم در نظرسنجی هفته گذشته به 34 درصد و در نظرسنجی روز جمعه به 40 درصد رسیده بود. به گزارش بلومبرگ، معمولا فدرال رزرو آمریکا تا زمانی که انتظارات بازارهای بین المللی نسبت به افزایش نرخ بهره به بیش از 50 درصد نرسد، تمایلی برای افزایش نرخ بهره ندارد. برخی مقام های ارشد فدرال رزرو آمریکا در روزهای اخیر از افزایش نرخ بهره در نشست مارس حمایت کرده اند. افزایش نرخ بهره آمریکا معمولا موجب تقویت ارزش دلار شده و در نهایت به ضرر قیمت جهانی طلا خواهد بود. سخنرانی روز جمعه جانت یلن رئیس بانک مرکزی آمریکا می تواند تاثیر زیادی بر روند نوسانات قیمت جهانی طلا و ارزش دلار داشته باشد. روبرت کاپلان رئیس فدرال رزرو دالاس نیز در سخنانی تاکید کرد: فدرال رزرو باید نرخ بهره را در آینده نزدیک افزایش دهد.