کارگری شب عید با مدرک لیسانس

کد خبر: ۶۷۴۵۷۳
|
۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۰ 07 March 2017
|
11862 بازدید
|
روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
 
مهدی پنجره را نیمه باز می‌کند تا فضای اتاق از دود سیگار سبک شود. زیاد حوصله حرف زدن ندارد. خسته است، مثل بقیه. اواخر بهمن آمده. دهدشتی است، 26 ساله و دانشجوی فوق لیسانس. امسال نخستین سالی نیست که برای کار به تهران می‌آید. سال سوم است. هر سال با همین شرکت کار می‌کند.
 
یکی یکی از راه می‌رسند. هر شب همین موقع‌ها پیدایشان می‌شود؛ حدود 10 شب. گاهی کار، بیشتر هم طول می‌کشد؛ معمولاً روزهای آخر. آن وقت است که تن خسته‌شان را در آخرین ساعت‌های شب به خانه می‌رسانند و سرشان به بالش نرسیده، به خواب می‌روند.
 
منظور از خانه، خوابگاهی است که شب عید، آنها را دور هم جمع می‌کند؛ به حکم اجبار. ماندنشان ماندگاری نیست. تلاشی است برای کسب درآمدی نه چندان چشمگیر، اما بهتر از دست خالی ماندن در شب عید. در آهنی کهنه به روی ساختمان سه طبقه باز می‌شود.
 
پله‌ها از همان ابتدای ورود شروع می‌شود؛ پله‌های قدیمی باریک که کوچه را بلافاصله به طبقه بالا وصل می‌کند. در آنجا چند اتاق هست، در هر اتاق چند تخت. روی هر تخت یک مرد... نمی‌دانم چرا یاد شعر شاملو می‌افتم. شاید به خاطر نمای تنگ و کم نور اتاق‌هاست که هنوز تمام ساکنانش بازنگشته‌اند. ساکنانش یعنی محمد، امید، صادق، مهدی و دیگران؛ کارگران خدماتی شب عید.
 
مهدی پنجره را نیمه باز می‌کند تا فضای اتاق از دود سیگار سبک شود. زیاد حوصله حرف زدن ندارد. خسته است، مثل بقیه. اواخر بهمن آمده. دهدشتی است، 26 ساله و دانشجوی فوق لیسانس. امسال نخستین سالی نیست که برای کار به تهران می‌آید. سال سوم است. هر سال با همین شرکت کار می‌کند.
 
اصلاً خودشان زنگ می‌زنند و پیگیر می‌شوند که می‌آید یا نه؟ کارگر زیاد است اما شرکت ترجیح می‌دهد با شناس‌ها کار کند: «ساعت پنج و نیم، 6 صبح بیدار می‌شویم تا 7 سر کار باشیم. آدرس‌ها را از روز قبل بهمان داده‌اند. دیگر شرکت نمی‌رویم. یعنی وقت نمی‌شود. مستقیم می‌رویم برای کار. معمولاً روزانه کار یک جا را انجام می‌دهیم. گاهی هم پیش می‌آید دو جا را در یک روز برویم. قرارداد شرکت برای 8 ساعت کار در روز است اما اضافه کار می‌مانیم چون همیشه بیشتر طول می‌کشد. گاهی کار یک خانه دو سه روز هم زمان می‌برد. اما حالا بیشتری‌ها می‌خواهند یک روزه کارشان تمام شود. شستن دیوار، کف، شیشه، پرده و حمام و دستشویی. کارهای خرده ریز را معمولاً خودشان انجام می‌دهند یا کارگر زن می‌گیرند.»

مهدی ریزجثه است. به قد و قواره‌اش نمی‌خورد بتواند از عهده کار مدام سنگین برآید اما خودش می‌گوید برایش سخت نیست و تا جوان است باید کار کند. تازه این کار برایش حکم کار موقت را دارد، گرچه اوضاع کار خوب نیست و برادرش بعد از مدت‌ها این در و آن در زدن، به زور توانسته برای خودش در یاسوج کاری پیدا کند.

صادق، درشت اندام است. هم اتاقی مهدی در اتاق 6 نفره که هرکدام بابتش ماهی 180 هزار تومان کرایه می‌دهند. این اتاق از همه اتاق‌های خوابگاه بزرگتر است. سه تا تخت دو طبقه دارد که به دیوار چسبیده. یک بخاری برقی خاموش، حدفاصل دو تا از تخت‌ها قرار دارد که کنارش سینی استیل با استکان‌های چای نیم خورده به چشم می‌خورد. طبقه همکف دو تا گاز سه شعله برای آشپزی هست، گرچه کسی وقت این کار را ندارد. معمولاً املت یا نیمرویی می‌خورند و خیلی زود می‌خوابند.

صادق 30 ساله است؛ اهل کرمانشاه. لیسانس دارد. در شهر خودشان بیکار است. اینجا کسی او را نمی‌شناسد. می‌تواند بیاید چند ماه بماند و کار کند. البته دو ماه آخر سال بهتر است و صادق هم همین موقع‌ها می‌آید. پیش آمده که وقت دیگر سال هم آمده باشد. مثل بعضی‌های دیگر که کل سال را اینجا هستند. میانگین، ماهی 2 و نیم میلیون تومان در می‌آورند. البته شب عید این‌طور است: «کار نیست. مشکل ما هم همین است.
 
شهرستان‌ها این همه دانشگاه دارند، این همه فارغ‌التحصیل می‌شوند اما هیچ کاری نیست. بچه‌های دانشگاه خودمان آمده‌اند تهران دستفروشی می‌کنند.» صادق این را می‌گوید، درحالی که به نقطه‌ای روی دیوار خیره شده است. کم حرف است. شاید کمی خجالتی، چون موقع حرف زدن توی صورت آدم نگاه نمی‌کند. صادق هم مثل مهدی مجرد است. تا وقتی کار نیست، چطور می‌تواند ازدواج کند؟ می‌گوید:

«تعجب نکنید از اینکه ما با مدرک لیسانس کارگری می‌کنیم. اینجا کسی را داریم که دانشجوی دکتراست. اهل کردستان است. آن طرف‌ها اصلاً کار نیست. شما در همین شرکت‌های خدماتی نظافتی نمی‌توانید یک کارگر یزدی یا اصفهانی پیدا کنید چون آنجا امکانات هست.» صادق دست‌ها را به هم می‌مالد. پوست دست‌ها قرمز و خشکند. هر روز هفته را کار می‌کند، بدون تعطیلی. روزهای تعطیل کارشان بیشتر هم هست.

امید، ایلامی است؛ 27 ساله. بیشتر کارگرها در همین سن و سال هستند. زیر 30 سال. آنهایی که شب عید آمده‌اند، 20 نفری می‌شوند در این خوابگاه. باز هم هستند. بعضی‌ها خانه قوم و خویش‌شان می‌مانند. آنها هزینه‌شان کمتر می‌شود. امید ازدواج کرده و یک دختر 2 ساله دارد. فوق دیپلم حسابداری است و کار اداری هم کرده.
 
مدتی اما درآمدش خیلی کم بوده. خیال دارد ادامه تحصیل بدهد و لیسانس و فوق لیسانسش را هم بگیرد تا شاید جایی استخدام شود: «کار عیب نیست. در شهر ما کسی نمی‌داند اینجا کارگری می‌کنیم. حتی به خانواده خانمم گفته‌ام آمده‌ام بازار، حسابداری می‌کنم. راستش یک کار این‌طوری هم پیدا شد اما پشیمان شدند. بازاری‌ها برای کارهای حسابداری‌شان دنبال آشنا هستند. ما را اینجا کسی نمی‌شناسد.»

محمد، کشاورز است. این وقت سال در روستای خودشان کاری ندارد. اهل نهاوند است. همسر و دو فرزند دارد. از اول بهمن آمده تهران. پارسال زودتر آمده بود. اما بیشترِ کار همین دو ماه است: «خیلی‌ها هستند کشاورزی می‌کنند و آخر سال برای کار به تهران می‌آیند. توی شهرستان نمی‌شود این‌طور کارها را کرد. طرف‌های ما خیلی رسم نیست کار خانه‌شان را بدهند کس دیگری بکند. خودشان خانه تکانی می‌کنند. تهرانی‌ها اما بیشترشان کارگر می‌گیرند. تقاضا خیلی زیاد است. هرکس از شهرستان بیاید بیکار نمی‌ماند.»

بیشتر کسانی که شب عید از شهرستان برای کارگری می‌آیند تهران، مرد هستند اما استثنا هم وجود دارد؛ مثل دو دختری که می‌گویند در شرکت کار می‌کنند و هر دو تحصیلکرده‌اند و اینجا خانه خواهرشان می‌مانند. آنجور که می‌گویند 90 درصد کارگران خدماتی که برای کار شب عید به تهران می‌آیند، تحصیلکرده یا دانشجو هستند. چشم‌های خسته، مجال بیشتری برای صحبت باقی نمی‌گذارد.
 
یاد خاطره‌ای نزدیک می‌افتم: پیرمرد ریز نقش که ساک سیاه کوچکی را با دو دست به سینه فشرده، سوار تاکسی می‌شود و خودش را کنار مرد درشت اندامی که کنار خانمی میانسال نشسته، جا می‌کند. سلام بلندش را راننده زیر لب جواب می‌دهد. جمله‌های بعدی را تقریباً به سلام وصل می‌کند. «کارگر نمی‌خواین؟! کارم خیلی خوبه‌ها. تمیز کار می‌کنم.» انگار روی صحبتش با خانم باشد، چون زن جواب می‌دهد:

- الان خونه نمیرم. دارم میرم جایی.

- خب هر وقت بگین میام. کارم خوبه‌ها.

زن حرفی نمی‌زند. انگار امیدش به زن جلویی باشد که منم. دوباره همان حرف‌ها را تکرار می‌کند. می‌گویم:

- سر کار میرم.

 - اداره رو هم تمیز می‌کنم. تی می‌کشم، گردگیری، پله می‌شورم.

می‌گویم که خودشان آدم دارند برای نظافت. دمغ می‌شود: «از نیشابور اومدم. اومدم واسه کار.» تاکسی به مقصد می‌رسد و حرفش نیمه تمام می‌ماند.

 پیرمرد ریزنقش نیشابوری هم یکی از صدها یا هزاران نفری است که این روزها راهی تهران شده‌اند تا از سفره رنگارنگ کاسبی شب عید پایتخت، سهمی به خانه برند.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
همه همینن
من هم با فوق لیسانس تایپ میکنم برای کسی که برای نوشتن اسمش با کامپیوتر نیم ساعت وقت صرف میکنه
تخصص داشتن یا نداشتن تو این بازار کار حرفه ای کشور مهم نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
چرا درصد بیکاری در استان ها با هم فرق میکنه؟؟؟
مگه توزیع منابع و تولید کار در استان ها به نسبت جمعیت انجام نمیشه؟
اگه نمیشه چرا نمیشه؟؟؟
ناشناس
|
Australia
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
من نمیدونم که چرا کارگری بده؟ من کاگر لیسانسه همه جای دنیا دیدم. حتی تو مرفه ترین کشور ها.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
چشم مسئولين روشن ... يك نفر با صد تا شغل مديريتي و مشاوره و ... بعد هم جوانان مملكت وضعشون اين
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
یه جور نوشتی با مدرک لیسانس انگار کی لیسانس نداره؟ دیگه مدرک تحصیلی خیلی بی ارزش شده . ما الان چند هزار دکترای بیکار داریم. لیسانس تبدیل شده به سیکل سابق!
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
عزیز جان مشگل آن است که اقتصاد ما به کارگر نظافت نیاز دارد نه فارغ التحصیل دانشگاه درجه 2 و 3 و دوران آن که مدرک دانشگاهی عامل کسب نان گردد تمام شده و در بهترین حالت یکی از ملزومات است و نه همه آن.در آینده فقط فارغ التصیلان نخبه در رشته های ویژه و از دانشگاههای خاص شانس پیدا کردن شغل را خواهند داشت و از این دسته نیز معدودی به مدارج بالای مدیریتی می رسند یا عازم خارج کشور می شوند و بقیه باید به حقوق کارمندی قناعت کنند.اما در طرف دیگر صاحبان هنر و فن که در اصطلاح کارگر ماهر نامیده می شوند وضع بسیار بهتری خواهند داشت چه با مدرک و چه بدون آن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
ما یک سرایدار داشتیم که مدرک لیسانس ادبیات فارسی بود این نشانه بی هدف بودن دانشگاه های ما و افرادی که رشته انتخاب می کنند و ... مدرک گرایی در کشور است .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
اون موقعی که در هر شهر و روستای کمتر از 10 هزارنفر جمعیت انواع و اقسام دانشگاه های آزاد و پیام نور و علمی کاربردی را دایر میکردیم باید فکر امروز می بودیم!
این جوان دهدشتی عزیز ما یقینا از خانواده ای است که سابق بر این در پیشه زراعت یا دامپروری و امثالهم شاغل بوده اند فلذا اگر سنجش و پذیرش مراکز آموزش عالی دقیق تر بود خیل عظیمی از مدرک بدستان فعلی جامعه از همان نوجوانی به کسب و کار خانوادگی خود می چسبیدند و یقینا موفق تر بودند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
به نام خدا فارغ التحصیل ارشد مهندسی عمران دانشگاه دولتی با معدل 17، آشنا به چندین نرم افزار و سابقه کار اجرایی. اما به دلیل نبود بودجه های عمرانی و سایر عوامل نظیر باندبازی و پارتی بازی که بسیار مرسوم است بیکارم و مجبور به کارهایی که در شهر خودم از انجامشان شرم دارم ولی بی پولی از تمیزکردن سرویس بهداشتی و پوشک کردن افراد سالمند شرم آور تر است.
بیکاری بدبختی و تباهی آینده من و امثال من فدای سر مسئولین و آقازاده ها چرا که ما از این ممکلت هیچ سهمی نداریم جز یک کلیه( گروه خونی A+ هستم)
کاش راه را درست انتخاب میکردم و وارد مشاغل بیمارستانی میشدم که حتی اکر بهورز بودم حقوق 1800 میگرفتم و بدون ترس از اخراج و نبود کار. دوستان پزشکم که بالای 10 میگیرند و گاهی حوس میکنند من و بیچارگی ام را ببیند و حالی از من میپرسند. اکنون همین مدرک ارشد روزانه سربارم شده و امکان تحصیل رایگان مجدد ندارم وگرنه لحظه ایی درنگ نمی کردم
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۷
عید ایام نان بدست آوردن مردم نخودی جامعه از طریق قالی شویی و خانه تکانی است فرق نداره کردباشی ترک باشی تحصیل کرده یا بیسواد باشی.بکش چلوکباب را بما چی.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟