اوضاع یکی از قدیمیترین پایگاههای تمدن بشری که گردشگران و علاقه مندان به تاریخ در سراسر جهان با دیدن آثار تاریخی آن و خواندن دربارهاش مشتاق دیدنش میشوند، به قدری وخیم است که عدهای به راحتی امکانات دولتی را برای جعل حقایق به کار میگیرند و تحت نظارت استانداری، محصول تفرقه افکنانه خود را به دست مسافران میرسانند!
به گزارش «تابناک»؛ یکی از اقداماتی که از چند دهه پیش در نوروز در کشورمان متداول شده، تهیه نقشههای راهنما و معرفی جاذبههای گردشگری در استانها و شهرهای مختلف کشورمان است که معمولا در مبادی ورودی شهرها یا در مجاورت اماکن گردشگری در اختیار مسافران نوروزی قرار میگیرد تا هم امکان آشنایی گردشگران با جاذبههای گردشگری آن شهر و دیار را فراهم آورد و هم در بلند مدت، به توسعه گردشگری در آن خطه و رونق اقتصاد محلی منطقه منجر شود.
اقدامی شایسته که هرچقدر حسن و مزیت داشته باشد، حاوی اشکالاتی نیز هست، به ویژه زمانی که در فرایند تهیه این
بروشورهای راهنمای گردشگران، دقت کافی نشده یا از آن بدتر، زمام امور به دست افراد نامطلوب سپرده شود. مثل اتفاقی که در امثال «شوش» رخ داد و زمینه اجرای آن در نوروز 95 چیده شده بود.
داستان راهنمای گردشگران شوش از آنجایی آغاز شد که در
بروشورهای تدارک دیده شده برای نوروز 95 در این شهر، متولیان «پایگاه میراث جهانی شوش» در قسمتی که به سیر تاریخی این شهر اختصاص یافته بود، عبارتی گنجاندند که بهانه را به دست عدهای داد تا بلوا به پا کرده و مانع از توزیع این راهنمای گردشگری شوند.
مشکلی که ظاهرا در یک کلمه خاص دیده میشد؛ جایی که «حمله» اعراب به کشورمان در چندین قرن پیش، با عنوان «یورش اعراب» یاد شده بود و دستمایه برخی برای کوبیدن این راهنما و برچیدن بساط توزیع آن قرار گرفت، زیرا به زعم ایشان، حاوی توهین به اعراب بود؛ آن هم اعرابی که ساکن منطقه هستند!
اقدامی که شاید در زمان بروز، شبیه واکنشهای مردمی بود، اما نوروز امسال مشخص شد که به هیچ وجه این گونه نبوده، چون نام هدایت کننده اعتراض نوروز 95 به لغت «یورش» به همراه آدرس ایمیل وی، آدرس تلگرام وی و حتی آی دی اینستاگرام این فرد در انتهای
بروشورهای راهنمای گردشگران نوروزی شوش در سال 96 درج شده بود.
نکتهای کلیدی که دقت در آن برای پاسخ دادن به بسیاری از ابهامات کافی است اما برای آنکه بهتر مشخص شود چه اتفاقی رخ داده، جا دارد نگاهی دقیق تر به راهنمای توزیع شده میان گردشگران شوش در سال جاری بیندازیم؛ راهنمایی که در قلب واقعیات آنقدر پیش رفته که گویی برخی دشمنان کشورمان تهیه کننده آن بودهاند.
این را میشود از ندید گرفتن برخی واقعیات گذشته و حال شوش و گنجاندن برخی نکات تفرقه افکنانه در آن به جایشان دریافت. از ندید گرفتن قومیتهای ساکن این دیار به جز اعراب گرفته تا انکار بنای کاخ آپادانا در این دیار توسط داریوش و نسبت دادن ساخت این میراث به «سلطان محسن مشعشعی» و احداث آن در قرن نهم!
موضوعی که بعید است به گوش تاریخ شناسان و اهالی فن برسد و از شنیدن آن تعجب نکنند. حتی آنهایی که با تاریخ شوش بعد از دیدن سنگ نگاره ها و مجسمه های عظیم به نمایش درآمده در موزه لوور آشنا شدهاند و آرزوی دیدن دیاری را در سر دارند که برخی از آثار تاریخیاش مدت ها پیشتر سرقت شده و از جذابیت های بزرگ موزه های مشهور دنیا شدهاند.
ماجرا زمانی جالب تر میشود که بدانیم در راهنمای توزیع شده در این دیار که «شوش و جاذبهها» نام دارد، حتی اماکن مذهبی این دیار نیز به شکل گزینش شده معرفی شدهاند تا این گونه القا شود که پنجمین شهر زیارتی کشورمان، شهری متعلق به قوم عرب است و بس. شهرستانی با اسامی عربی که «تنها» صنایع دستی موجود در آن، زولی یا قالیچه زنان عرب است، اساطیر و افسانههای آن «تنها» عرب بودهاند و حتی شهر «الوان» در آن نیز «علوان» نامیده میشود.
انگار نه انگار که درباره شهری سخن میگوییم که یکی از قدیمیترین پایگاههای تمدن بشری به شمار میآید و برای شناساندن آن به هموطنانمان، به چیزی بیشتر از جایگزین کردن «بیت چریم» به جای «شهرحُر» نیازمندیم. بماند که سابقه تاریخی مردم کشورمان از «محمره» خواندن «خرمشهر»ها یا «عبادان» خواندن «آبادان» ها چیزی جز فتنه انگیزی نیست.
عباراتی که نه برای راهنمایی گردشگران، که گویی برای گمراه کردن ایشان آمده است. مثل این جملات که پشت سر هم ردیف شدهاند تا این گونه القا کنند که اهالی شوش تماما عرب زبانند: «مردم شوش به عشایر و قبایل مختلفی تقسیم میشوند، هر قبیله برای خود یک شیخ دارد که نماینده و رئیس آن قبیله بوده».
مطالبی که اگر از گردآورنده و نگارنده آنها صرف نظر کرده و حتی اهداف آشکار و نهان در پس آن را هم ندید بگیریم، هنوز این پرسش پابرجاست که چگونه روابط عمومی استانداری خوزستان آنها را چاپ و توزیع کرده است؟! آیا در این استانداری کسی این راهنما را پیش از چاپ و نشر مطالعه کرده و اشکالی در آن ندیده است؟ آیا طبیعی است چنین راهنمایی با هزینه دولت تهیه و توزیع شود و در انتهای آن نام فردی به عنوان نگارنده درج شده و راه های ارتباط با وی در شبکه های مختلف اجتماعی و ارتباطی معرفی شود؟!
در پایان گفتنی است، «تابناک» آمادگی دارد پاسخ مسئولان استانداری خوزستان به این مطلب را جهت روشن شدن ابعاد ماجرا منتشر نماید.