دولت دونالد ترامپ در آخرین مراحل از بازبینی و نهایی سازی استراتژی جدید این کشور برای سوریه و بحران شش ساله داخلی این کشور است. این استراتژی جدید، فاصله و تفاوت اساسی و زیادی با استراتژی خاورمیانه ای دولت باراک اوباما دارد و بر اساس گزارش کاخ سفید، بسیاری از محورهای اصلی این استراتژی جدید با محورهای پنج سال گذشته مختلف است.
به گزارش «تابناک»؛ نکته مهم در استراتژی و سیاست جدید کاخ سفید در خصوص سوریه این است، تمرکز اساسی بر شکست داعش قرار گرفته و نه موضوع تغییر رژیم در سوریه. اکنون هم وزارت خارجه و هم کاخ سفید اعلام کرده اند که سرنوشت بشار اسد تنها در دست مردم سوریه است و این در حالی است که دولت باراک اوباما، تأکید زیادی بر تغییر رژیم در سوریه به عنوان راه حل نهایی داشت.
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید در همین رابطه بیان کرده است: سیاست جدید بر اساس «واقعیات سیاسی» در سوریه تدوین شده است. ما در رابطه با موضوع بشار اسد در دولت قبل، بسیاری از فرصت ها را از دست داده ایم. اسپایسر با ارجاع به بیانیه سفیر آمریکا در سازمان ملل، نیکی هلی، و وزیر امور خارجه، رکس تیلرسون، گفته که این بیانیه در مجموع واقعیات سیاسی موجود در سوریه را بازتاب می دهد.
اسپایسر با بیان اینکه آمریکا باید تمرکز خود را بر شکست داعش قرار دهد، افزود: ایالات متحده اولویت های بزرگ و مهمی در عراق و سوریه دارد و شکست داعش در این مناطق در صدر این اولویت ها قرار گرفته است.
پیش از این، رکس تیلرسون در سفر خود به ترکیه بیان کرده بود: وضعیت و سرنوشت فعلی و آینده بشار اسد توسط مردم سوریه تصمیم گیری خواهد شد. همچنین چندی پیش، نیکی هلی بیان کرده بود که تلاش برای سرنگونی و کنار کشیدن بشار اسد از قدرت، دیگر در اولویت های آمریکا در مورد سوریه نیست.
وی در سازمان ملل بیان کرد: اکنون اولویت ما این است که مشخص سازیم، امور در سوریه چگونه باید پیش رود و با چه کسانی به شکل واقعی می توانیم همکاری کنیم تا تفاوت را در زندگی مردم سوریه رقم بزنیم. هر دو مقام ارشد دولت ترامپ به صراحت روشن کرده اند که دولت جدید آمریکا، دیگر در حال حاضر به دنبال مشخص ساختن وضعیت بشار اسد و موضوعات پیرامون رئیس جمهور سوریه نیستند.
این در حالی است که هنوز دقیقا مشخص نیست، دولت ترامپ در مورد وضعیت حضور ایران و روسیه در سوریه چه دستور کاری در نظر دارد و همچنین هنوز جزئیاتی در مورد وضعیت گروه تروریستی جبهه فتح شام ـ که از شاخه های القاعده و مشغول مبارزه با دولت و نیروهای دولتی در بخش هایی از خاک سوریه است ـ منتشر نشده است.
این گروه پیش از این با سه گروه تروریستی دیگر در سوریه ادغام شده و جبهه جدیدی به نام تحریر الشام شکل داده است. در همین حال، روز گذشته برخی از رسانه های عربی مدعی شده اند که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس اکنون در شمال حماه حضور یافته تا نظاره گر عملیاتی علیه این گروه باشد.
این موضوع یعنی حضور قدرتمند ایران در سوریه ـ که البته سیاست جدید کاخ سفید در مورد آن سکوت کرده است و دقیقا مشخص نیست چه نظر و برنامه ای در این خصوص دارد ـ یکی از دغدغه های مهم رژیم اسرائیل است و بارها مقامات این رژیم اشغالگر، نگرانی های خود را از حضور ایران و حزب الله در سوریه و در نبرد با تروریست های داعش و القاعده بیان کرده اند.
در هفتم مارس، دونالد ترامپ این موضوع را از طریق یک تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو در میان گذاشته بود. بر اساس گزارش هایی که از این تماس تلفنی به دست آمده است، مشخص شده که هر دو طرف بر سر موضوع ایران، گفت وگوی طولانی داشته اند و بر لزوم مقابله با آنچه تهدید ایران در منطقه عنوان کرده، تأکید داشته اند.
آنچه به نظر می رسد این است که دونالد ترامپ از آنجایی که تمایل چندانی به استفاده از نیروی نظامی در عراق و سوریه ندارد، تصمیم به آن گرفته که فعلا موضوع حضور ایران در سوریه را مسکوت گذاشته و در محورهای اصلی استراتژی آمریکا در منطقه در این خصوص سیاست مشخصی را اعلام نکند تا وضعیت عملیاتی یا به گفته شان اسپایسر «واقعیات سیاسی» در آینده این موضوع را روشن تر سازد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.