وزارت خارجه چین از امضای نخستین قراردادهای تجاری بین چین و ایران برای بازطراحی یک کارخانه هستهای ایرانی خبر داد.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، وزارت خارجه چین امروز پنجشنبه اعلام کرد: شرکت های چینی و ایرانی طی اواخر هفته جاری نخستین قراردادهای تجاری برای بازطراحی رآکتور اتمی اراک را به امضا خواهند رساند.
این قرارداد بخشی از توافق هستهای ایران و قدرت های جهانی در سال 2015 میلادی خواهد بود. سرنوشت رآکتور اتمی اراک یکی از سخت ترین مواردی بود که در مذاکرات طولانی بین ایران و قدرت های جهانی مطرح شده بود. این توافق هستهای از سوی ایران و آمریکا، چین، روسیه، فرانسه بریتانیا و آلمان به امضا رسیده است.
در بازطراحی، رآکتور آب سنگین اراک به گونهای طراحی خواهد شد که قادر به تولید پلوتونیوم مورد نیاز برای بمب اتمی نباشد.
لو کانگ سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد: این قرارداد روز یکشنبه در شهر وین امضا خواهد شد. توافقات اولیه در خصوص این قراردادها پیش از این در پکن حاصل شده است. این قرارداد بخش مهمی از توافق هستهای ایران و قدرت های جهانی است.
وی تصریح کرد: چین و آمریکا به طور مشترک ریاست کار گروه پروژه اراک را بر عهده داشته اند و پیشرفت به آرامی انجام شده است. امضای این قرارداد، شرایط خوبی را برای تداوم پروژه بازطراحی ایجاد خواهد کرد.
این در شرایطی است که رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا گفت توافق هستهای با ایران در تحقق اهداف خود شکست خورد.
تیلرسون در نشستی خبری افزود: برجام هدف ایران برای تبدیل شدن به کشور هستهای را فقط به تأخیر میاندازد.
وی در ادامه افزود: دوره 90 روزه بررسی برجام توسط دولت ترامپ، علاوه بر پایبندی ایران به این توافق، رفتارهای ایران در منطقه را هم شامل خواهد شد. بلندپروازیهای هستهای ایران تهدیدی علیه صلح و امنیت جهان هستند. ایران در صورتی که کنترل نشود احتمال پیمودن مسیر کره شمالی را دارد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت: توافق هستهای دچار این اشتباه شده که با قدرتی با بلندپروازیهای هستهای برای مدتی کوتاه کنار آمده و سپس حل مشکل را به نسلهای آینده واگذار کرده است. دولت ترامپ قصدی برای شانه خالی کردن از این مسئولیت و واگذار کردن مسئله ایران به دولت بعدی ندارد.