گاردین بررسی کرد:

کارنامه سیاه سازمان سیا در ترور

آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا سیا از سال ۱۹۴۵ تا کنون ید طولایی در ترور یا سرنگون کردن رهبران مخالف با سیاست های این کشور در جهان داشته و اگر چه در دهه ۱۹۷۰ یک تحقیقات از سوی سنای آمریکا علیه عملیات‌های این آژانس انجام شد تا جلوی آنها گرفته شود اما شواهد نشان می‌دهند که این دست ترورها با استفاده از الفاظ و توجیهات جدید همچنان ادامه دارند.
کد خبر: ۶۹۱۸۰۰
|
۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۵۸ 07 May 2017
|
4110 بازدید
آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا سیا از سال ۱۹۴۵ تا کنون ید طولایی در ترور یا سرنگون کردن رهبران مخالف با سیاست های این کشور در جهان داشته و اگر چه در دهه ۱۹۷۰ یک تحقیقات از سوی سنای آمریکا علیه عملیات‌های این آژانس انجام شد تا جلوی آنها گرفته شود اما شواهد نشان می‌دهند که این دست ترورها با استفاده از الفاظ و توجیهات جدید همچنان ادامه دارند.

به گزارش ایسنا، به نقل از گاردین، یکی از مشهورترین توطئه‌های ترور سیا علیه یکی از رهبران مخالف آمریکا مربوط به فیدل کاسترو، رهبر فقید انقلا کوبا است. تلاش‌های مقام‌های آمریکایی برای ترور او ناکام بودند اما شامل ترور با تک تیرانداز تا استفاده از توطئه‌های خیالی نظیر سیگارهای انفجاری و لباس غواصی آلوده به سم می‌شدند.

اگر چه تلاش سیا برای ترور کاسترو ناموفق بود اما این آژانس اطلاعاتی از سال ۱۹۴۵ تا کنون موفقیت‌های دیگری در سرنگونی یا ترور رهبران دیگر نقاط جهان چه به صورت مستقیم و چه به صورت نیابتی با استفاده از گروه‌های مسلح محلی یا استخدام تبهکاران داشته است.

اخیرا کره شمالی اعلام کرد سازمان سیا همچنان از شیوه قدیمی خود برای ترور رهبران مخالف آمریکا دست بر نداشته و قصد داشته که با کمک سرویس اطلاعاتی کره جنوبی با استفاده از مواد بیوشیمیایی از جمله مواد رادیواکتیو و مواد سمی نانو، کیم جونگ رهبر کره شمالی را ترور کند.

بر اساس اعلام وزارت امنیت داخلی کره شمالی مزیت این روش ترور این است که نیازی به دسترسی به هدف نیست چون نتایج مرگبار این ترور بعد از شش یا ۱۲ ماه خودش را نشان می‌دهد.

همچنین گفته شد شخصی که مستقیما مسئول این توطئه بوده یک تبعه کره شمالی بوده که برای آژانس های اطلاعاتی خارجی کار می‌کرده است.

اگر چه نمی‌توان این ادعا را با توجه به سابقه دور و دراز دست داشتن آمریکا در کودتاها و ترورها در جهان رد کرد اما سازمان سیا بر اساس یک تحقیقات سنای آمریکا در دهه ۱۹۷۰ علیه ابعاد عملیات‌های این سازمان قرار بوده دیگر دست به چنین ترورهای سیاسی نزند.

با این وجود و به رغم این تحقیقات آمریکا هرگز کاملا این راهبرد را کنار نگذاشته و تنها کلمات مورد استفاده برای آنها را از ترور به "قتل‌های هدفمند" و از بمباران هوایی رئیس جمهورها به "حملات پهپادی علیه رهبران تروریستی" تغییر داده است. از جمله تلاش‌های بمباران هوایی آمریکا برای ترور رهبران مخالف مربوط به بمبارانی در سال ۱۹۸۶ علیه "معمر قذافی" دیکتاتور مخلوع لیبی و همچنین بمباران سال ۱۹۹۹ علیه "اسلوبودان میلوشویچ" رهبر سابق صربستان و بمباران سال ۲۰۰۳ علیه صدام، دیکتاتور عراق هستند.

موارد مستندتر قبلی نیز شامل تلاش برای ترور "پاتریس لومومبا"، نخست وزیر سابق کنگو که از نظر آمریکا بیش از حد به روسیه نزدیک بود هستند. در سال ۱۹۶۰ نیز سیا یک دانشمند را برای ترور او با یک ویروس مرگبار فرستاد اما بعد از آنکه او با ابزارهای دیگری در سال ۱۹۶۰ کنار گذاشته شد دیگر این اقدام ضروری نبود.

دیگر رهبران هدف ترورهای سیا در دهه ۱۹۶۰ "رافائل تروجیلو" دیکتاتور جمهوری دومنیکن، "سوکارنو" رئیس جمهور اندونزی و "نگو دینه دیم" رئیس جمهور ویتنام جنوبی بودند.

در سال ۱۹۷۳ سیا به سازماندهی کودتا علیه "سالوادور النده" رئیس جمهور وقت شیلی که از نظر آمریکا بیش از حد چپ‌گرا بود کمک کرد. او در روز کودتا کشته شد.

ادعای اخیر کره شمالی برای ترور کیم جونگ اون یادآور دسیسه ترور "آلکساندر لیتویننکو" مخالف مشهور دولت روسیه در سال ۲۰۰۶ در شهر لندن است. مقامات انگلیس در طی یک تحقیقات درباره این ترور آژانس اطلاعات روسیه را به انجام این ترور با استفاده از ماده سمی پلونیوم مخفی شده در یک قوری چای کردند.

با این حال آمریکا روش‌های پیچیده‌تری نیز به غیر از استفاده از پلونیوم برای ترور به ویژه در حوزه جنگ سایبری و الکترونیک در اختیار دارد. ویکی‌لیکس سندی آمریکایی را افشا کرد که در آن نوشته شده بود سازمان سیا در اکتبر ۲۰۱۴ به دنبال هک کردن رایانه‌های خودروها بوده و این روش می‌تواند ترور صحنه‌سازی شده با یک تصادف را امکان پذیر کند.

همچنین اخیرا بروز شکست‌ها در برنامه هسته‌ای ایران و ناکام ماندن آزمایش های هسته ای اخیر کره شمالی نیز به ویروس‌های رایانه ای آمریکا نسبت داده شد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟