روز چهارشنبه قیمت نفت افزایش یافت، و بیشترین علت آن انتشار اخباری مبنی بر تاکید روسیه و عربستان به تمدید توافق اوپک بود. اما با این حال، با افزایش تولید آمریکا و همچنین کاهش تقاضا برای نفت، امید سرمایه گذاران به توانایی اوپک برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا کم شده است.
به گزارش
تابناک اقتصادی به نقل از رویترز، امروز قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در روز گذشته، ۲۵ سنت افزایش یافت و این نفت در بازار بشکهای ۴۸.۹۸ دلار معامله شد، این در حالی ست که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۹ سنت افزایش، بشکهای ۴۶.۱۷ دلار صورت گرفت.
این در حالی ست که در روز سه شنبه هر دو قرار داد برنت و وست تگزاس اینترمدیت ۱.۲ درصد کاهش قیمت داشت، که دومین کاهش شدید قیمت از ۲۹ نوامبر می باشد، بعنی درست از همان روزی که اوپک برای کاهش تولید در نیمه اول سال توافق کرد.
با اینکه قیمت ها پس از توافق اول اوپک برای کاهش تولید بلافاصله افزایش یافت، اما در هفته های اخیر شاهد آن هستیم که با افزایش تولید آمریکا، قیمت نفت شدیدا کاهش یافته است.
انتظار می رود که موجودی نفت آمریکا در سال ۲۰۱۷ به بیش از آنچه که قبلا پیش بینی شده بود، یعنی ۹.۳۱ میلیون بشکه در روز، برسد. این در حالی ست که موجودی نفت این کشور در سال ۲۰۱۶ ۸.۸۷ میلیون بشکه نفت در روز بوده.
روز دوشنبه الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه با اعلام موضع پشتیبانی کشورش درباره تمدید قرارداد کاهش تولید نفت توسط تولید کنندگان پیشرو این محصول گفت این اقدام به تسریع بازگشت رونق به بازار کمک خواهد کرد.
نواک در اظهاراتی که توسط وزارت انرژی روسیه فرستاده شده است هیچ اشاره ای به مدت زمانی که قرار است این کاهش ها ادامه یابد نکرد. با این حال سخنگوی وزارت گفت یکی از گزینه هایی که توسط دولت روسیه مورد بحث قرار گرفته است تمدید کاهش ها تا حتی بعد از پایان سال است.
نوامبر گذشته سازمان کشورهای صادر کننده نفت و سایر تولید کنندگان از جمله روسیه متعهد شدند تا تولید خود را در نیمه اول امسال تا حدود 1.8 میلیون بشکه در روز کاهش دهند تا بدین وسیله بتوانند از بازار نفت حمایت کنند.
نواک در اظهاراتی که توسط وزارت او فرستاده شده است گفت "روسیه همبستگی کامل خود را با تلاش های شرکای خود با هدف تعدیل دوباره بازار نفت اعلام می کند و باور دارد که این تلاش های مشترک تاکنون بسیار مؤثر بوده است. ما در حال بررسی سناریوهای متعدد هستیم و باور داریم که تمدید این کاهش ها برای مدت زمان بیشتر به تعادل دوباره بازار نفت سرعت خواهد بخشید."
نواک گفت باور دارد افزایش تقاضای نفت باعث کارامدی بیشتر کاهش تولید در ماه های آینده خواهد شد و این که از نظر او پایبندی اوپک و تولید کنندگان بیرون از آن به پیمان کاهش تولید 100 درصد بوده است.
این در حالی ست که وزیر انرژی عربستان سعودی خاطر نشان کرد اوپک قرارداد کاهش خود را برای حداقل شش ماه دیگر تا انتهای 2017 و شاید هم بعد از آن تمدید خواهد کرد. در روز دوشنبه خالد الفلیح اعلام کرد "بنابر مشورت هایی که با اعضای شرکت کننده داشتم به این اطمینان رسیدم که توافق موجود برای نیمه دوم امسال و شاید هم بعد از آن تمدید خواهد شد"
خالد الفلیح به مخاطبان خود در کوالا لامپور گفت "من باور دارم که روزهای سخت را پشت سر گذاشته ایم و شاخص های متعدد نشان از حرکت بازار به سمت تعادل است. با این وجود ما شاهد رونق بازارها خواهیم بود"
تولید کنندگان از همان ابتدای قرارداد پیشبینی کرده بودند که شاید کاهش ها برای تعدیل کامل بازار نفت تمدید شود.
توافق اصلی اوپک برای تجدید نظر در سطح تولید در 30 نوامبر سال گذشته بدست آمد و در کنفرانس بعدی وزراء این گروه در 25 می مورد بررسی مجدد قرار خواهد گرفت.
توافق بعدی اوپک با تولید کنندگان بیرون از این گروه با صراحت اشاره کرده است که کاهش تولید از اول ژانویه به مدت شش ماه خواهد بود و در عین حال گزینه تمدید آن برای 6 ماهد دیگر نیز وجود دارد.
در ابتدای امسال مقامات سعودی با وجود میزان بالای انطباق شرکت کنندگان با توافق، درباره ضرورت تمدید ابراز تردید کرده بودند.
فالح در ژنویه به خبرنگاران گفته بود احتمالا تمدید توافق نیاز نخواهد بود. انتظار من این است که تعادل بازار که در 2016 به کندی شروع شده بود در نیمه اول 2017 تأثیر کامل خود را خواهد گذاشت. فعلا قضاوت من این است که احتمالا نیازی به ادامه توافق نخواهیم داشت. تقاضا در تابستان بالا خواهد رفت و ما مطمئن خواهیم شد که بازار به خوبی تأمین باشد. ما به دنبال ایجاد کمبود و یا فشار به بازار نیستیم."
با این حال به نظر می رسد ریاض با وجود تداوم اشباع ذخائر نفت و فشار مجدد که باعث پایین آمدن قیمت ها شده به این نتیجه رسیده است که برای تخلیه موجودی اضافی و بازگرداندن اعتماد به بازار گریزی از تمدید توافق نیست.
عربستان و سایر مقامات اوپک در هفته های اخیر درباره احتمال تمدید توافق چراغ سبز نشان داده اند و در عین حال سعی در نگه داشتن گزینه های دیگر روی میز بوده اند.
با این حال با روند نزولی صندوق های تأمینی و پایین آمدن قیمت های نفت در هفته گذشته که باعث از دست رفتن دستاوردهای بعد از توافق شده است نیاز به یک نشانه محکم درباره تمدید توافق کاهش تولید ضروری شده است.
به نظر می رسد وزراء اوپک با وجود وارد شدن صندوق های تأمینی به چرخه جدید فروش کوتاه مدت نفت، به این نتیجه رسیده اند که درست نیست تا دو هفته دیگر که نشست رسمی دارند برای اظهار نظر صبر کنند.
اکثر تاجران نفتی از قبل به این نتیجه رسیده بودند که اوپک هیچ گزینه دیگری جز تمدید کاهش تولید ندارد بنابراین احتمال این که وزراء اوپک با صراحت بیشتر نظری را اعلام کنند که انتظارات را تغییر دهد بسیار کم است.
مسئله ای که جدید بوده است ابراز تمایل فالح درباره تأمل در مورد تمدید توافق تا بعد از 2017 است.