عزم جدی دولت ترکیه برای نابودی تمدن میانرودان با ساخت «ایلی‌سو»

رئیس جمهور ترکیه، بدون توجه به خسارات ساخت سد ایلی سو برای کشورهای پایین دست، خطاب به مجریان طرح تأکید کرد، حتی اگر کمک های بین المللی حذف شود، ما با منابع مالی داخلی این سد را خواهیم ساخت. همان گونه که «ویسل ارُغلو» به معترضان گفته بود: این سد ساخته خواهد شد و هیچ کس نمی تواند مانع ساخت آن شود؛ این تصمیم دولت و حکومت ترکیه است.
کد خبر: ۷۰۰۷۱۱
|
۱۵ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۵ 05 June 2017
|
18807 بازدید
|
چند دهه ای هست که مقامات سیاسی ترکیه با آغاز ساخت پروژه های بزرگ جنوب شرقی آناتولی «گاپ»، بنای عمران و آبادانی جنوب کشورشان را بدون لحاظ کردن مصالح و منافع کشورهای همسایه جنوب و جنوب شرقی، از جمله ایران، در سر می پرورانند؛ تلاش هایی که تا کنون پیشرفت های چشمگیری داشته است و هم اکنون تبعات خسارت بار آن به خوبی بر زندگی مردم عراق، سوریه و غرب ایران دیده می شود.
 
به گزارش «تابناک»، پروژه «گاپ» که در محدوده جغرافیایی 9 استان کردنشین به نام های دیار بکر، باتمان، سیرت، ماردین، شیرناک، آدی یامان، شانلی اورفا، غازیان تپ و کیلیس در حال اجراست، شامل سیزده طرح آبیاری و نیروگاه آبی است و برای نهایی شدن این برنامه ها، طرح ساخت 22 سد و 19 نیروگاه برق آبی روی دو رودخانه دجله و فرات و شاخه های آن ها در دستور کار قرار گرفته است.

پروژه گاپ که از آن صحبت می کنیم، از سال 1980 رسما مورد توجه مسئولان وقت دولت ترکیه قرار گرفت و عملیات ساخت بسیاری از سدهای آن از جمله سد آتاتورک که ظرفیت آن به تنهایی معادل 650 سد ایرانی است، نهایی شد اما از سال 2008 و در دوران نخست وزیری رجب طیب اردوغان، برنامه عمل گاپ در دولت ترکیه رسماً مصوب و عملیات اجرایی و توسعه ای آن آغاز شد.

این طرح که قرار است بیش از دو میلیون هکتار از زمین های کشاورزی جنوب شرق ترکیه را به زیر کشت ببرد و مستقیم برای بیش از 200 هزار تن شغل ایجاد کند، پیش بینی می شد که به صورت کامل تا سال 2015 به بهره برداری برسد؛ اما بنا به دلایلی از جمله تحولات داخلی، کسری بودجه و اعتراض های مردمی، بخشی از آن هنوز نهایی نشده و برنامه ها از تکمیل نهایی تا سال 2019 خبر می دهد.

سدهای کبان، کاراکایا، آتاتورک، کرال کیزی، باتمان، بیره جیک، سیلوان تنها تعدادی از 22 سد بزرگ پروژه گاپ است که در کنار طرح های آبیاری هاران، ماردین و نیز تونل انتقال آب سوروچ از جمله بزرگ ترین بخش های این پروژه کلان آبی و عمرانی هستند، که می توان نام برد.

برای اشاره به حجم خساراتی که این طرح ها ـ که همگی بر روی دجله و فرات احداث شده اند ـ به پایین دست دجله و فرات تحمیل کرده، کافی است بدانیم تنها حجم آب ذخیره شده در پشت سد آتاتورک معادل 650 سد ایرانی است و تنها به دلیل ساخت همین سد، بیش از 670 هزار هکتار از مزارع قابل کشت در کشور عراق به بیابان تبدیل شده است.

جدا از طرح هایی که نام آنها آمد و تقریباً نهایی شده اند، دولت ترکیه از سال 2006 در قالب همین پروژه (گاپ)، ساخت سد بزرگ «ایلی سو» را نیز در دستور کار قرار داد که گفته می شود، حجم آب قابل ذخیره سازی در پشت آن معادل سه برابر سد کرخه، بزرگ ترین سد ایرانی است و عملاً از ورود 56 درصد از منابع آب رود دجله به خاک عراق جلوگیری خواهد کرد.

سد ایلیسو یکی از 22 سد جنوب شرقی ترکیه است که گفته می شود، با هدف تولید برق، کنترل سیلاب ها، کشاورزی و ذخیره سازی آب در حال احداث است؛ سدی که در امتداد مرز استان ماردین و شیرناک قرار دارد و به دلیل خسارات سنگینی که با به زیر آب بردن تمدن و آثار باستانی کردهای ترکیه بر جای گذاشته، بارها مورد اعتراض شهروندان کرد ترکیه قرار گرفته است.

نزدیک به 100 درصد جمعیت اطراف سد ایلی سو و 90 درصد جمعیت استان های تحت پوشش گاپ را کردها تشکیل می دهند؛ مردمانی که معتقدند اجرای این پروژه ها، تلاش دیگر آنکارا برای تحقق سیاست های قوم گرایانه و محدودسازی کردها در ترکیه است؛ برای نمونه، گفته می شود دولت ترکیه با احداث ایلی سو، باعث تخریب یکی از مهمترین شهرهای تاریخی کردها به نام حسن کیف که مهد فرهنگ کردی بود، شده و مردم این منطقه را آواره کرده است، زیرا نه تنها کردهای این منطقه خانه و کاشانه خود را با همه تمدنی که در خود نهفته داشت از دست داده اند، بلکه دولت هیچ غرامتی به آنها پرداخت نکرده است.

جدا از خساراتی که ساخت سد ایلی سو و سایر پروژه های گاپ برای مردم 9 استان کردنشین ترکیه به بار آورده و خواهد آورد، مهم ترین دغدغه و نگرانی از ادامه این طرح ها از جمله نهایی کردن سد ایلی سو، خسارت های ویرانگری است که برای مردم عراق، سوریه و غرب ایران به بار خواهد آمد.

همان گونه که آمد، با ساخت سد ایلی سو، 56 درصد از منابع آبی دجله علاوه بر منابعی که تا کنون و به دلیل ساخت های سدهای دیگر در خاک ترکیه ذخیره می شوند، وارد خاک عراق نخواهد شد و این موضوع نقش بی بدیلی در افزایش بیابان زایی در عراق و تولید ریزگرد در منطقه خواهد داشت.

به بیان بهتر، ساخت این سد منابع افزایش ریزگرد در خاک عراق را که عملاً زیان های آن را در سال های اخیر دیده ایم تا یک و نیم برابر بیشتر خواهد کرد و با توجه به اینکه رود دجله در ادامه روند حرکتی خود به اروند رود می ریزد، منابع آبی ایران را نیز در استان خوزستان متأثر خواهد کرد.

سال گذشته در روزنامه حریت ترکیه مطلبی منتشر شد که بر اساس آن محققان هوانوردی و فضانوردی ملی آمریکا (ناسا) اعلام کردند، خشکسالی که در منطقه شرق مدیترانه در اوایل 1998 شروع و تا سال 2012، جایی که مستقیم متأثر از فعالیت های آبی ترکیه است، ادامه داشت، بدترین نوع خشکسالی طی 9 قرن اخیر به شمار آمده و این خشک سالی 50 برابر بیش از خشکسالی های به وجود آمده طی 500 سال اخیر است.

نکته ای که در رابطه با فرایند ساخت سد ایلی سو جالب توجه است، همکاری مالی و مهندسی کشورهایی مثل سوئیس، آلمان و انگلستان با دولت ترکیه در ساخت سد و نیروگاه ایلی سو در سال 2008 بود که به دنبال بالا گرفتن اعتراض های زیست محطی و اثبات مخالف معاهدات بین المللی زیست محیطی بودنش، این کشورها حمایت های خود را کاهش دادند.

در این میان و به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «chinadialogue» «رجب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه بدون توجه به خسارت های ساخت سد ایلی سو برای کشورهای پایین دست، خطاب به مجریان طرح تأکید کرد، حتی اگر کمک های بین المللی حذف شود، ما با منابع مالی داخلی این سد را خواهیم ساخت.

در همین راستا، «ویسل ارُغلو» وزیر وقت محیط زیست ترکیه به رسانه ها و معترضان گفت: اجازه بدهید به شما بگویم این سد ساخته خواهد شد و هیچ کس نمی تواند مانع ساخت آن شود. این تصمیم دولت و حکومت ترکیه است.

به دنبال اصرار و ممارست دولت ترکیه در ساخت و نهایی کردن این سد و حجم بالایی از خسارت ها که سد ایلی سو برای محیط زیست و شرایط زندگی در پایین دست از جمله ایران خواهد داشت، به تازگی جمعی از دوستداران محیط زیست ایرانی در نامه ای به سازمان ملل خواستار بررسی و کمک برای توقف ساخت این سد شده اند.

این نامه که خطاب به دبیر کل جدید سازمان ملل نوشته شده است، با اشاره به اثرات ساخت این سد در اکوسستم دجله و فرات، اضافه کرده است که ساخت سد ایلی سو به متروکه شدن چندین میلیون هکتار از اراضی کشاورزی در کشورهای سوریه و عراق ختم می شود و به بحرانی جدی در پایاب آنها یعنی هورالعظیم و اروند رود بدل خواهد شد؛ بحرانی که  هم اکنون نیز سبب شده تا تالاب راهبردی هورالعظیم به بزرگترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه تبدیل شود.

هرچند نگارش چنین نامه هایی که باعث افزایش آگاهی مردم و حساس شدن حس مسئولیت مسئولان داخلی و خارجی خواهد، به خودی خود مفید و قابل تحسین است، در واقعیت ماجرا باید توجه داشت که پیشتر از این ها اعتراضات جدی تری به این فرایند شده و مسئولان دولت ترکیه نیز قاطعانه از بی توجهی به این اعتراض ها سخن گفته اند.

این طرح که آغازش به زمان حکومت آتاتورک بازمی گردد، در دولت کنونی ترکیه با جدیت بیشتری ادامه پیدا کرده است و ضمن اهدافی ظاهری که در رابطه با توسعه و عمران جنوب شرق ترکیه برای آن نام برده می شود، به نظر می رسد اهداف پشت پرده دیگری مثل گروکشی و وابسته سازی کشورهای جنوب و جنوب شرقی از جمله ایران، عراق و سوریه نیز در اهداف پنهان این طرح ها لحاظ شده است، ترکیه می خواهد با این اقدام، دست برتر ژئوپلیتیکی خود را به کشورهایی مثل عراق، سوریه و ایران تحمیل کند.

از این روی، می گوییم وابسته سازی ایران، عراق و سوریه به ترکیه که به خوبی می دانیم، همه این طرح های بزرگ بر دو رود بزرگ و تاریخی دجله و فرات و سرشاخه های فرعی آنها عملیاتی می شوند و جز خسارت های جبران ناپذیری که به تمدن بین النهرین وارد خواهند کرد، با تشدید پدیده ریزگردها، عملاً حیات را برای مردم عراق، سوریه و غرب ایران به چالش خواهند کشید.

اگر این هدف پشت پرده و خطرناک ترکیه درست باشد، تحت هیچ شرایطی دست روی دست گذاشتن مسئولان ایرانی در برابر آن شایسته نیست و بر همه صاحب نظران، اندیشمندان و تصمیم گیران داخلی واجب است تا در برابر این اقدام های ترکیه، فکری اساسی و پیشگیرانه بکنند. 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۸۰
انتشار یافته: ۷۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
با وجهه و جایگاه ایران در حهان اون نامه فقط خاک میخوره
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
چرا هیچ شکایتی نمیشه؟ طبق قوانین ترکیه حق همچین کاری رو نداره. البته جواب رو خودم میدونم. پیش از ترکیه ایران باید از افغانستان بخاطر خشک کردن هامون هم شکایت میکرد ولی گویا مسئولان دلمشغولیهای دیگه‌ای دارن.
پاسخ ها
سامان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
اول یه فکر به حال کارون کنید بعدش برید برای دجله و فرات و اروند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
یک بام و دو هوا!
با توجه به اینکه خودمان در حال ساخت سدهایی متعدد بروی رودخانه های مرزی غرب و جنوب غربی هستیم آیا در جایگاهی هستیم که به ترکیه اعتراض کنیم؟
ایران
|
United States of America
|
۱۶:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
علما همه چیز فهم وزرات خارجه ظریف دولت روحانی سرگرم واردات گلابی و سیب برجام برای ملت ایرانن .. مسائل زیست محیطی که ربطی به سیاست خارجی نداره!! بنشین خوش باش به باغ برجام...
توماس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
حالا شما خیلی کاسه داغتر از آش نشو .
آنگار یادتون رفته چه قدر آثار و شهر های تاریخی رو تو پروژههای کرخه و دز زیر آب بردین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
سالهای که سیلابها خوزستان رو زیر آب میبرد رو شاید کسانی 30 سال به بالا داشته باشند رو یادشون هست. هر سال اینطور بود.

بعد از ساخته شدن سد در یک سالی سیلاب 50 ساله روخ داد با 3500 دبی یعنی راحت 6 شهر پایین دست بطور کامل نابود میشد اواز، شوش و شوشتر و .... چرت گفتن هم حدی دارد
البته آمار واقعی بیش از 5500 دبی بود
حسین
|
Germany
|
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
مغول تباران مهاجر فقط برای این منطقه ویرانی و کشتار به ارمغان آورده اند.این جنایت هم به جنایت های قبلی عثمانی ها افزوده خواهد شد. این سد سازی در حالی انجام میشود که تمام بخشهای شرق ترکیه که سرچشمه های دجله و فرات هستند سرزمین های کردهای ایرانی هستند که در جنگ چالدران از ایران جدا شد راهی جز انتقام چالدران وجود ندارد تمام کشورهای منطقه اعم از ایران ارمنستان یونان و سوریه و عراق از ترکیه متنفر هستند. باید با یک اتحاد استراتژیک حساب پسمانده عثمانی را برسیم. و سرزمین های نیاکانمان را پس بگیریم.
پاسخ ها
آذری
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
این حرفها خیلی نژادپرستانه و ضدترک هستند. تابناک چرا منتشر کردی؟ باید بگویم که شما بجای نگرانی از امورات داخلی ترکیه همین دریاچه اورمیه را خشک نکنید بقیه ماسئل پیشکش
یاشار
| Germany |
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
از سخنانت بوی تنفر و فاشیسم می آید، مواظب باش حساب پس مانده خودت را نرسن افغانی، ایران اگر یک کشور درست وحسابی و متمدن همسایه دارد اون کشور ترکیه هست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
به نظر من شما اول به جای فخش و بی احترامی به سایر ملل،ابتدا ادبیات دیپلماسی را یاد بگیرید و بعدا از اتحاد و جنگ حرف بزنید. تراکیا از دوران باستان پایه فرهنگی یونان و لاتین بود و امپراطوری روم را با خود به یدک می کشید و سپس با قبول دین اسلام، امپراطوری بزرگ اسلامی عثمانی را تشکیل داد و از کرانه های اقیانوس ارام در شرق آسیا تا اتریش در قلب اروپا و از مرزهای روسیه در شمال تا هندو پاکستان و کشورهای حوزه اقیانوس هند و عربستان و عمان و امارات گرفته تا کشورهای مهم شاخ آفریقا و مرکز آفریقا را به مدت 1200 سال شامل می شد. حالا شما وقتی صحبت از کشورهای پایین دست ترکیه و حوزه آبی دجله و فرات میگید همشون مربوط به همانم امپراطوری و همیشه باج گذار حکومت مرکزی همان امپراطوری اسلامی است. بنابراین ما نباید کاسه داغتر از آش باشیم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
آفرین. حق مطلب را ادا کردین.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
آفرین بر حسین آقا دمت گرم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
آقای یاشار که گفتی افغانی باید به شما گفت اگر منظورت هزاره ها هستن که اکثر افغانهای ساکن ایران هم از همین دسته هستن اونها از نظر نژادی زردپوست و به اقوام ترکی مغولی نزدیکترن و اصلا خون ایرانی ندارن. البته بسیار شریف و زحمتکش بوده و از نظر فرهنگی زبانی ایرانی حساب میشن. تاجیکها هم که به ادب و فرهنگ معروفن ابن سینا تاجیک بود.پشتونها هم جنگجویی و زیباییشون مشهوره اگرچه متاسفانه امروزه در راه بدی افتادن..اینها از بهترین جنگجویان ارتش صفوی بودن. دو قوم آخر ایرانی اصیلن شما قبل از مسخره و توهین کمی تاریخ بخوان. آنچه آقای حسین گفت کجاش دروغ بود؟ مگه غیر اینه که عثمانی و ترکیه دشمن ایرانن؟ مگه دهها جنگ نشد با عثمانی در زمان صفوی و افشار و قاجار؟ مگه الان نمیخوان آب رو روی همه ببندن مثل یزید؟ سوال اینه که امثال شما چرا اینقدر ترکیه پرست شدین؟ چرا طرف دشمن ایران رو میگیرین؟ اگه ایرانی نیستین خوب پس دیگه حرفی نیست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۱
آقای افغانی مواظب خودت باش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
اتفاق مهمی هست ولی همیشه اینده نگر نیستیم
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
بزار بسازن بعدا خودش خراب میشه
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
بزار بسازن بعدا خودش خراب میشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
اول حقابه ایران راازافغانستان بگیرید بعد بفکرعراق وسوریه وکردهای نه استان کردنسین ترکیه باشید اونها هموطنان ترکیه ان واگه تشویق وکمکهای نظامی بعضی ازکشورهانباشه میتونن باهم زندگی مسالمت امیزی داشته باشن بفکرایجادتفرقه وتجزیه منطقه دنبال سیاستهای مسالمت امیز باشید تا حرفتون به دیگران خوش بیاد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۶
انگار يادتون رفته با فروپاشي تركيه نوبت بعدي براي كيه...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۱۵
دیر یا زود در خاورزمیانه جنگ آب رخ میدهد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟