روزنامههای امروز چهارشنبه، چهاردهم تیرماه، در حالی روی پیشخوان مطبوعات رفتند که تحلیلهای موافق و مخالف مربوط به قرارداد نفتی اخیر با توتال همچنان در صفحات نخست آنها چشم نمایی میکرد. روزنامههای اعتماد، آرمان امروز، جمهوری اسلامی، بهار، ایران و کیهان یادداشتها و گزارش هایی را درباره این قرارداد منتشر کرده بودند.
به گزارش «تابناک»، محور دیگر خبری روزنامههای امروز سخنان روز گذشته سردار سلیمانی مبنی بر اینکه من را هدف قرار دهید، سپاه را نه و خبر تمدید فرماندهی سردار جعفری بر سپاه و اظهارات او مبنی بر اینکه سپاه مخالف صلح نیست، در بیشتر روزنامهها مورد توجه قرار گرفته بود. با این تفاوت که این موضوع در روزنامههای اصولگرا نسبت به بقیه روزنامهها برجستهتر منعکس شده بود.
هرچند اعتماد و همدلی تمدید فرماندهی سپاه سرلشکر جعفری را در صفحه نخست خود با تیتر درشت درج کرده بودند، در آستانه اولین سالگرد درگذشت سینماگر فقید عباس کیارستمی برخی از روزنامهها از جمله قانون، اعتماد و شرق یادداشتها و گزارش هایی را درباره این کارگردان که مرگ او نقش قصور پزشکی در آن حواشی زیادی را به وجود آورده بود، منتشر کردند.
در پی جلسه غیرعلنی روز گذشته مجلس و اظهارات علی لاریجانی پیرامون مساله قاچاق این موضوع هم مورد توجه شماره امروز برخی از روزنامهها قرار گرفته است. روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه اول خود در گزارشی نوشته است: نمایندگان مجلس شورای اسلامی دیروز در جلسهای غیرعلنی با حضور رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و معاون اقتصادی وزیر اطلاعات موضوع مبارزه با قاچاق کالا و ارز را بررسی کردند. رئیس مجلس شورای اسلامی پس از این جلسه گفت: قاچاق در کشور سیر نزولی پیدا کرده، اما باید سختگیرانهتر عمل شود تا این عارضه از کشور رخت ببندد.
جرایم متنوع قاضی کهریزک
پرونده تازه قاضی کهریزک که در روزنامههای امروز اصلاح طلب بیشتر مورد توجه سردبیران قرار گرفته است مربوط به خبری به نقل از رئیس دادگستری تهران است که جرم های این قاضی سابق را چنین بیان می کند: استفاده غیرقانونی از اموال دولت، ارتشا، استفاده از سلاح و درگیری در حوزههای مختلف و اتهامات متعدد دیگر که به علت عدم اثبات آنها فعلا امکان انتشارشان وجود ندارد، اما عجالتا متهم بابت همان اتهامهای ثابتشده به ١٥ سال حبس محکوم شده است. خواندن این توصیفات احتمالا یک خلافکار سابقهدار را در ذهن شما تصویر میکند، درحالیکه توضیحات رئیس دادگستری استان تهران است درباره قاضی و دادیار سابق دادگاه انقلاب اسلامی، مشاور سعید مرتضوی، مشاور سابق در اداره کل امنیتی انتظامی استانداری تهران (زمان احمدینژاد)، مشاور اسبق حقوقی بانک رفاه و نماینده پارلمانی سابق اتحادیه قهوهخانهداران تهران. گفته میشود «علیاکبر حیدریفر» هماکنون در بند هشت زندان اوین نگهداری میشود. نخستینبار خبر را برخی زندانیانی که به وسیله این قاضی مورد بازپرسی و اتهام قرار گرفته بودند و اکنون ساکن همین بند هستند، به بیرون مخابره کردند.
به جز موضوعات یاد شده، روزنامههای امروز چهارشنبه چندین موضوع دیگر را نیز در گزارشها و یادداشتهای خود موضوع بحث و نوشتار قرار داده اند که در ادامه برخی از آنها را مرور میکنیم:
سرنوشت حج ۹۶ در دست شورای عالی امنیت ملی
روزنامه شهروند در گزارشی با تیتر معمای حج که در صفحه اول شماره امروز این روزنامه برجسته شده است، با بیان اینکه شورای عالی امنیت ملی درباره حج امسال تصمیم میگیرد، به افت و خیزهای ماجرای حج از دو سال پیش در رابطه ایران – عربستان پرداخته، در بخشی از این گزارش به نقل از حجت الاسلام قاضی عسکر نوشته است: «در روزهای اخیر عدهای فضای تلخی علیه حج و سازمان حج و زیارت بهوجود آوردهاند و برخی رسانهها در آستانه برگزاری حج به دنبال فضاسازی علیه این فریضه بزرگ و تأثیرگذار دینی هستند.»
شهروند در این گزارش مینویسد: از ماجرای تعرض ماموران فرودگاه جده به دو نوجوان ایرانی به این سو ماجرای حج و زیارت در عربستانسعودی روز به روز پیچیدهتر شد. شهادت آیتالله نمر، حمله به سفارت عربستانسعودی و قطع روابط دیپلماتیک میان جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی سعودی و البته در رأس همه این مسائل فاجعه منا که منجر به شهادت صدها ایرانی شد، مواضع افکار عمومی و نیز برخی از مسئولان را درباره اعزام زائر به عربستان روز به روز رادیکالتر کرده است؛ موضوع نهایتا تا جایی پیش رفت که تصمیم اعزام حجاج امسال بر عهده شورایعالی امنیت ملی گذاشته شد. شورایی متشکل از روسای قوا و مسئولان ارشد نظام که مصوباتش تصمیم نظام قلمداد میشود.
بزرگترین مدافع اعزام زائران ایرانی به حج تمتع حجتالاسلام سیدعلی قاضیعسکر، نماینده، ولی فقیه در امور حج و سرپرست حجاج ایرانی همین یکماه پیش گلایه کرد که «با طرح برخی سخنان از مردم میخواهند فیشهای حج را پاره کنند. آیا در مملکت اسلامی که حج یکی از ارکان دینیاش است، باید اینطور برخورد شود؟» او در عین حال گفته است: «بسیاری از مطالب مطرحشده درباره حج انحرافی است و مردم نباید به آنها توجه کنند. متاسفانه وادارکردن مردم به انصراف از حج پیشینه تاریخی دارد؛ در حالی که فرهنگ دینی به آن توصیه موکد کرده است. حج نه تنها پیامدهای خیرخواهانهای همچون مدرسهسازی در نقاط محروم کشور داشته، بلکه گردش مالی بزرگی را برای کشورمان ایجاد کرده است.».
اما چه فرد یا نهادی با اعزام زائر به عربستان مخالفت کرده و یا حداقل نارضایتی خود را از این موضوع اعلام کرده است؟ نکته قابل توجه این است که در مورد حج به دلیل وجود حساسیتهای مذهبی این اظهارات مستقیم مطرح نمیشود؛ اما ابراز نگرانیهایی از مسئولیتپذیری طرف سعودی در قبال جان حجاج و خصوصا ایرانیها با توجه به تنشهای دیپلماتیک بیسابقه میان دو کشور بیان شده است. در آخرین مورد علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره ملاحظات مد نظر کمیسیون برای اعزام حجاج ایرانی به حج تمتع ۹۶ با توجه به تغییرات سیاسی اخیر در عربستان سعودی به خبرگزاری مهر گفته است: ما به عنوان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در اینباره نگرانیم؛ به همین دلیل هم استدلالهای خود را به مقامات ذیربط منعکس خواهیم کرد؛ البته تصمیمگیری نهایی در این زمینه به عهده شورایعالی امنیت ملی است، اما ما نیز قطعا تا قبل از فرارسیدن موعد اعزام حجاج، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با مسئولان مربوطه جلسه خواهیم داشت و در این زمینه اقداماتی را در دست طراحی داریم. محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت نیز روز گذشته با اعلام این موضوع که تصمیمگیرنده اعزام حجاج شورایعالی امنیت ملی است و این موضوع تصمیم نظام و نه یک قوه و فرد خواهد بود، گفته است: موضوع اعزام حجاج در شورایعالی امنیت ملی مطرح شده و اگر نظام درمجموع به این جمعبندی برسد که این کار انجام شود، آن وقت از تریبونهای نمازجمعه ته دل ملت را خالیکردن، مقابله با تصمیم نظام است. ما هزینه و فایده را در نظر گرفتیم و اگر قرار است تغییری در تصمیم ایجاد شود و اگر کسی حرفی دارد همین حالا به جای اینکه در میان مردم باعث ایجاد استرس شود، حرفش را به مسئولان مربوطه بزند.
کیارستمی آدم مردن نبود
روزنامه قانون که تصویری از کیارستمی را در سالروز درگذشت این کارگردان نامی کشورمان در شماره امروز خود چاپ کرده است در گزارشی با یادآوری درگذشت او دلنوشته هایی از برخی بازیگران و سینماگران را در مورد او و فقدان این کارگردان فقد منتشر کرده است: در بخشی از این گزارش، مرضیه برومند (سینماگر) در مطلبی با عنوان کیارستمی آدم مردن نبود نوشته است: احساس من در مورد فقدان کیارستمی و از دست رفتن ایشان احساس عجیبی است. نمیخواهم فکر کنم به اینکه آقای کیارستمی در بین ما نیست. وقتی درباره ایشان میخواهم حرف بزنم، کلمات مناسبی پیدا نمیکنم.
تأثیر ایشان بسیار عجیب بود و چنان جریان ساز و تأثیرگذار بود که معلوم است نبودشان بسیار احساس میشود. حضورشان آنقدر اعتماد و پشتوانه بود که با رفتنشان دریغ و حسرت جایش را گرفته است. نمیتوانم در مورد احساس واقعی ام کلمات مناسبی پیدا کنم. ما خیلیها را در سال گذشته از دست دادیم و خیلیها جایشان خالی است، ولی حس خود من نسبت به رفتن کیارستمی خیلی عجیب است.
این یک مرگ ناگهانی بود. وقتی ایشان را بردند پاریس، ناراحت بودم و حس میکردم خطرناک است، اما به خودمان امید میدادیم چرا که او آدم مرگ نبود. مردن به کیارستمی نمیآمد. جایگاه او در سینمای ما، فرهنگ و هنر ما جایگاه ویژه و خاصی است. انسانی بودکه آدمی هر چند قرن یک بار فرصت این را پیدا میکند که در نسل خودش داشته باشد. نبود او بسیار دردناک است.
علیرضا خمسه (سینماگر) نیز در مطلبی با عنوان کسی شبیه او نخواهد آمد مینویسد: جای خالی آقای عباس کیارستمی در سینمای ما بسیار احساس میشود و شبیه به ایشان کسی نخواهد آمد که جایشان را پر کند.
ایوب آقاخانی (کارگردان تئاتر و نمایشنامه نویس) هم در مطلبی با عنوان عباس کیارستمی یکه بود و یگانه در قانون مینویسد: قرار نیست جای خالی عباس کیارستمی پر شود. عباس کیارستمی یکه بود و یگانه و سلیقهاش، هم قابل تقلید بود و هم بسیار دیده شد که پیرو پیدا کرد، اما هیچ کدام به اصالت کیارستمی نرسیدند.
در هر صورت یاد او در سینمای ایران جاوید خواهد بود و بدون تردید جای خالی او در سینمای ایران هرگز پر نخواهد شد.
نالههای بارزانی پشت تلفن
عضو کمیسیون امنیت ملی ناگفتههایی از عملیات مستشاری ایران در اقلیم کردستان را روایت کرد.
همزمان با مطرح شدن مسائل مربوط به اقلیم کردستان عراق و پروژه رفراندم برای اعلام استقلال اقلیم کردستان در رسانهها و اظهارات مقامهای رسمی ایران در حمایت از وحدت و یکپارچگی عراق روزنامه وطن امروز ناگفته هایی از عملیات مستشاری ایران در اقلیم کردستان را منتشر کرده است. وطن امروز برای این گزارش خود عنوان نالههای بارزانی پشت تلفن را انتخاب کرده است و در آن از سفر سردار سلیمانی به کردستان عراق و گفت: وگوی او با بارزانی در مورد تهدیدات آن منطقه جزییاتی را از زبان عضو کمیسیون امنیت ملی بیان کرده است: سه سال پیش مرداد سال ۹۳ گروهک تروریستی داعش پس از تسلط بر بخشهایی از عراق، عملیات گستردهای را برای تصرف اقلیم کردستان عراق طراحی و پیادهسازی کرد و موفق به تصرف یک به یک شهرهای این اقلیم شد. بلافاصله پس از سقوط شهرهای کردنشین، مسعود بارزانی رئیس اقلیم از کشورهای همسایه تقاضای کمک کرد و با هدایت سردار قاسم سلیمانی، داعش از مناطق کردنشین عقب رانده شد.
به گزارش «وطنامروز»، مقامات ایرانی و کردستان عراق تاکنون بارها درباره این عملیات مستشاری سخن گفتهاند، اما هنوز ناگفتههای بسیاری در این میان باقی مانده است. ناگفتههایی که بخشی از آن را روز گذشته ابوالفضل حسنبیکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تشریح کرد. او گفت: پس از تصرف شهرهای اقلیم کردستان، مسعود بارزانی با ایران تماس گرفته و درخواست کمک کرده، اما وقتی فرماندهی قرارگاه اعلام میکند برای کمک مستشاری باید هماهنگ شود به نوعی پشت تلفن ناله میکند که اگر امشب، صبح شود، اربیل و بعد کرکوک هر دو سقوط کرده و کردستان عراق سقوط میکند. بر اساس این گزارش، سال ۹۳ سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه برای مقابله با داعش به عراق سفر میکند. او پس از بازدید میدانی از تحرکات داعش، در دیدار مسعود بارزانی، به وی هشدار جدی میدهد که با توجه به وضعیت جبهههای جنگی به احتمال زیاد گروه تروریستی داعش به اربیل حمله میکند و بسیار مشکل بتوان جلوی پیشروی نیروهای داعش را گرفت.
سلیمانی در ادامه به رئیس اقلیم کردستان عراق تأکید کرده که نیروهای پیشمرگ هیچ گونه آمادگی و آشنایی برای مبارزه با تاکتیکهای داعش را ندارند، اما حکومت اقلیم کردستان عراق به این توصیهها توجه نمیکند تا اینکه در نهایت روز ۷ آگوست ۲۰۱۴ داعش از ۳ محور استراتژیک به اربیل حمله و در نتیجه این حمله ۳ منطقه مهم (خازر، گویر و مخمور) را به آسانی اشغال میکند. این حمله ناگهانی و شکست پیشمرگها از داعش، بارزانی را شوکه میکند. بلافاصله پس از حمله داعش، یگانی از نیروهای ویژه به فرماندهی سردار قاسم سلیمانی با همراهی ۷۰ نفر وارد جبهههای جنگ در گویر، مخمور و خازر شده و دوش به دوش پیشمرگهای کرد با داعش نبرد کردند. بنا بر این گزارش، اعزام این نیروها به درخواست مستقیم مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق بوده است. حالا پس از ۳ سال عضو کمیسیون امنیت ملی جزئیات جدیدی را از تماس بارزانی با مقامات ایرانی اعلام کرده است. او با اشاره به انواع کمکهای اطلاعاتی و امنیتی ایران به عراق گفت: زمانی که داعش مسلح شد و حضور خود را اعلام کرد، ۲ نکته حائز اهمیت بود؛ اول اینکه نیروهای داعش تلاش کردند با همکاری مستقیم آمریکاییها و برخی کشورهای همسایه، حکومت عراق را سرنگون کنند و فلششان را به سمت بغداد گذاشتند. نماینده دامغان در مجلس عنوان کرد: در این مسیر دولت عراق به سرعت از ایران کمک خواست و ایران نیز کمکهای لازم را برای انجام مأموریتهای ویژه انجام داد. آنها وقتی متوجه شدند امکان ندارد بغداد سقوط کند، طراحی کردند تا کردستان عراق را تصرف کنند. به گفته وی، در بحث کردستان عراق هم بر کسی پوشیده نیست که داعش به سرعت بعد از اینکه توانست موصل را تصرف کند به سمت اربیل حرکت کرد. حسنبیکی تأکید کرد: در اینجا هم باز ناگفتههایی تاکنون بوده است، آقای بارزانی وقتی با ایران تماس میگیرد و برای اقلیم کردستان کمک میخواهد و وقتی فرماندهی قرارگاه اعلام میکند که برای کمک مستشاری باید هماهنگ شود، آقای بارزانی به نوعی پشت تلفن ناله میکرد که اگر امشب، صبح شود، اربیل و بعد کرکوک هر دو سقوط کرده و کردستان عراق سقوط میکند.
کیهان: میزان بدهی دولت به سپاه ۲۳ هزار میلیارد است
سخنان حسن روحانی در واپسین روزهای ماه رمضان درباره خصوصی سازی و موانع آن که در آن از تحویل اقتصاد از دولت بی تفنگ به دولت با تفنگ سخن گفته بود همچنان واکنشهای انتقادی زیادی را دارد. در چند روزنامه امروز از جمله کیهان، وطن امروز و جوان اظهارات معاون اسبق واگذاریهای سازمان خصوصیسازی در گزارش هایی منعکس شده است. گزارش هایی که به نوعی پاسخ به اظهارات روحانی در مورد دولت باتفنگ و خصوصیسازی محسوب میشود. «سپاه منجی شرکتهای ورشکسته شد» عنوان گزارشی در وطن امروز است که در آن به نقل از معاون اسبق واگذاریهای سازمان خصوصیسازی فعالیتهای مفید اقتصادی سپاه تشریح شده است. جوان نیز در گزارشی به همین موضوع پرداخته است. اما روزنامه کیهان در گزارشی به نقل از منبع آگاه مدعی بدهی ۲۳ میلیارد تومانی دولت به سپاه شده است. در گزارش کیهان آمده است:
به گزارش خبرنگار اقتصادی کیهان، چند روز پیش حسن روحانی در دیدار با برخی فعالان اقتصادی گفت: ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ برای واگذاری اقتصاد به مردم بود، اما بخشی از اقتصاد که دست دولت بیتفنگ بود را به یک دولت با تفنگ تحویل دادند... .
این اظهارات حاشیهساز که ظاهرا سپاه و فعالیتهای سازندگی و اقتصادیاش را هدف گرفته بود با واکنشهای فراوانی همراه شد، اما فارغ از این واکنشها برای اینکه ببینیم اساسا چرا سپاه پاسداران وارد مقوله سازندگی شد مناسب است ابتدا قدری به عقب بازگردیم.
پس از پایان جنگ تحمیلی در سال ۱۳۶۸ بنا به درخواست دولت وقت و موافقت فرمانده معظم کل قوا و بر اساس اصل ۱۴۷ قانون اساسی مبنی بر مشارکت نیروهای نظامی در زمان صلح در امر بازسازی کشور، بخشی از توان مهندسی سپاه تحت عنوان قرارگاه بازسازی خاتمالانبیاء (ص) وارد عرصه سازندگی کشور شد تا به بازسازی کشور بهویژه بازسازی مناطق جنگی بپردازد.
با توجه به حسن انجام کار در دولتهای پنجم و ششم، «قرارگاه بازسازی خاتمالانبیاء (ص)» به قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص) تغییر نام یافت و نظر به حُسن تعهد توأم با تخصص در این مجموعه و انجام پروژهها بر اساس رسالتمحوری و نه نگاه سودمحوری، ترجیح دولتهای بعد و تقاضای آنها بر همکاری با قرارگاه بود، اما قرارگاه در سومین دهه فعالیت خود و با ابلاغ سند راهبرد سازندگی از سوی فرمانده معظم کل قوا، پروژههای خُرد را رها کرد و و با همت مضاعف و مدیریت جهادی به سمت ابرپروژههایی گام نهاد که پیش از این در انحصار شرکتهای خارجی بود.
ثمره چنین نگاهی اجرای بیش از ۲۵۰۰ پروژه مهم، تأثیرگذار و نقشآفرین عمرانی و صنعتی در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی، آب، نیروگاه، بنادر و سازههای ساحلی و فراساحلی، حملونقل، معدن و صنایع معدنی، ابنیه خاص، ارتباطات و فناوری اطلاعات، کشاورزی و خدمات مشاوره، مطالعات و مهندسی است که سپاه با موفقیت به اتمام رسانده است که بسیاری از این پروژهها در مناطق صعبالعبور، مرزی و ناامن با قبول هزینههای فراوان اجرا شده که کمتر پیمانکاری، خطر حضور در آن را میپذیرد.
سپاه هرگز خود را در خلق این حماسه بزرگ تنها نمیبیند، زیرا همکاری با ۵۰۰۰ پیمانکار کوچک و بزرگ کشور و اشتغال ۱۴۰ هزار نیروی کار از افتخارات قرارگاه در طی این مسیر به شمار میرود و حال آنکه این تعداد نیروی کار شاغل (۲ درصد آن نیروی رسمی سپاه هستند) که در حدود ۴۰ هزار نفر آنها در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا تحصیل کردهاند از وظایف دولتها به شمار میرود و بار این وظیفه خطیر را قرارگاه به دوش میکشد.
از سوی دیگر همکاری سپاه پاسداران با سندیکای پیمانکاران کشور به قدری تنگاتنگ و دوستانه است و قرارگاه خاتم به گونهای چتر حمایتی خود را بر آنها گسترده است که به اذعان پیمانکاران داخلی، آنها بیشتر راغب به همکاری مستقیم با قرارگاه هستند تا دولت.
یادمان باشد زمانی که در دل تحریمهای استکبار، شرکتهای خارجی همچون هیوندای، انی، توتال و شل عرصه پارس جنوبی را خالی کردند و قرارگاه با تمام توان خود جای خالی آنها را پر کرد به نحوی که اجرای فازهای ۱۵ و ۱۶ توسط قرارگاه، به عنوان الگو و مبنای اجرای فازی دیگر مطرح شد. افتتاح فاز نخست این پالایشگاه زمانی بود که در زمستان سرد سال ۹۲، کشور ترکمنستان از فروش گاز به ما امتناع ورزید و قرارگاه با بهرهبرداری ازفازهای این پالایشگاه، اجازه نداد تا کمبود گاز به یک تهدید تبدیل شود و فازهای ۴ گانه آن را بدون تعطیلی فازهای قبلی مورد بهرهبرداری قرار داد که این نیز به نوبه خود ابتکار بزرگی بود.
یادمان باشد اعتراضهای هر روزه سهامداران شرکت ورشکسته صدرا را که به دلیل سوء مدیریت، به یک معضل عظیم تبدیل شده بود، اما با ورود قرارگاه به عرصه مدیریت آن، این کشتی بر گِل نشسته نجات یافت و امروز سهامداران آن با وجود رکود بازار و بورس، خرسند و راضی هستند؛ و یا پروژه پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس که آن نیز از پروژههای بر زمینمانده و تعطیل کشور بود که با ورود قرارگاه گویی خون در شریانهای آن جریان گرفت و کشور را یک گام به خودکفایی در عرصه تولید بنزین باکیفیت نزدیک کرد و این نشان اعلای همکاری قرارگاه با دولت یازدهم به شمار میرود.
کیهان در این گزارش مدعی شده است: یک مقام آگاه به خبرنگار ما گفت::آنچه موجب مباهات قرارگاه است این نکته میباشد که قرارگاه با وجود ۲۳ هزار میلیارد تومان مطالبه از دولت، تاکنون بیش از ۳۲ هزار طرح محرومیتزدایی عمرانی، امدادی، آموزشی و فرهنگی را در شعاع ۷۰ کیلومتری پروژههای خود و از درآمد حاصل از پروژهها به اجرا درآورده است و در ایجاد بارقه امید و نشاط در دل مردم محروم مناطق مختلف موفق بوده است.
پیام قرارداد نفتی به سایر کشورها
سفیر سابق ایران در مجارستان در شماره امروز روزنامه آرمان امروز با درج یادداشتی با عنوان قرارداد توتال و ثمره برجام قرارداد اخیر شرکت توتال با ایران را ثمره برجام نامیده است که منجر به القای فضای امن سرمایه گذاری برای سایر شرکتهای غربی خواهد شد. او در بخشی از این یادداشت مینویسد:
اقدام اخیر توتال این پیام را به سایر کشورهای اروپایی و غیراروپایی مخابره کرد که ایران از هسته اصلی تحریم خارج شده و بهراحتی با امضای قراردادهای کلان میتوان در ایران سرمایهگذاری کرد و کشورمان محل امنی برای سرمایهگذاری خارجی است. این قرارداد دستاوردهای منطقهای و فرامنطقهای برای ایران خواهد داشت، زیرا با درگیر شدن سایر کشورها در پروژه پارس جنوبی قطعا سطح ریسکپذیری قراردادهای خارجی در ایران کاهش خواهد یافت و این پیام را میرساند که هرگونه سنگاندازی در مسیر پروژه بینالمللی میتواند واکنش طرفهای دیگر از جمله اروپاییها را بههمراه داشته باشد. بهلحاظ امنیتی، اقتصادی و تجاری امضای قرارداد توتال با ایران دستاورد بزرگی برای نظام جمهوری اسلامی ایران بود و امیدواریم در سایه تفاهمات و صلح و ثبات داخلی روزبهروز شاهد موفقیتهای بیشتر ایران در همه زمینهها بهخصوص سرمایهگذاریهای بینالمللی باشیم، چراکه یک بار دیگر با امضای این قرارداد به جهان ثابت کردیم که ایران مکانی امن برای سرمایهگذاری است.
استندآپ تراژدی مهدی طارمی
روزنامه اعتماد در گزارشی از وضعیت پیچیده مهدی طارمی بازیکن تیم پرسپولیس به شرح وضعیت نامعلوم ماندن یا رفتن این بازیکن در پرسپولیس پرداخته است. بازیکنی که برای لژیونر شدن موانعی را پیش پای خود دارد. اعتماد در این گزارش که عنوان استندآپ تراژدی طارمی را برای آن انتخاب کرده، نوشته است: دیگر همه خسته شدهاند. مهلت ١٤ روزه برانکو به مهدی طارمی دیروز تمام شده بود، اما او بهجای زمین تمرین باشگاه، در ساختمان باشگاه حاضر شد تا بههمراه وکیلش همچنان برای چگونگی جدا شدن از تیم چانه بزند. تجربه سال قبل برای پرسپولیس و طارمی در حال تکرار است. مهدی طارمی که در دو فصل گذشته آقای گل لیگ ایران شده است این روزها قصد جدایی دارد و میخواهد فوتبالش را در یکی از باشگاههای اروپایی پیگیری کند، اما این بازیکن یک سال دیگر با باشگاه پرسپولیس قرارداد دارد و برای جدایی از این باشگاه باید مبلغی را به عنوان حق ترانسفر پرداخت کند. شاید به همین خاطر این جدایی منتفی شده و طارمی باید دوباره پیراهن پرسپولیس را بر تن کند. باشگاه پرسپولیس که با درخشش مهاجم نامدارش قهرمانی در لیگ شانزدهم را جشن گرفت، دوست ندارد این بازیکن را به راحتی از دست بدهد و میخواهد تا حد امکان از فروش او درآمدزایی کند. طارمی که در پایان فصل قبل زمانی که پرسپولیس نتوانست قهرمانی به دست بیاورد، ساز جدایی کوک کرد و به یکی از باشگاههای ترکیهای رفت تا در آنجا فوتبال بازی کند، اما دوباره به تیم بازگشت، امسال عزمش را جزم کرده تا هر طور که شده در یکی از باشگاههای اروپایی به فوتبالش ادامه دهد.
همان فصل قبل درست زمانی که مهدی طارمی از انتقالش به باشگاه ترکیهای پشیمان شده بود و با ابراز ندامت از کارش، به پرسپولیس بازگشت، عنوان کرد میخواهد تا زمانی که باشگاه خواستار حضور اوست به فوتبالش در پرسپولیس ادامه دهد، اما با پایان فصل و قهرمانی این تیم وقتی واسطههای مختلف پیشنهادات باشگاههای اروپایی را برای این بازیکن آوردند باز هم وسوسه فوتبال در اروپا گریبانگیر مهدی طارمی شد. اما چرا این بازیکن نمیتواند به راحتی از پرسپولیس جدا شود. بر اساس قراردادی که طارمی در ابتدای فصل قبل با پرسپولیس امضا کرد، او دو سال باید در خدمت این باشگاه باشد. یعنی الان مهاجم جوان پرسپولیس یک فصل دیگر با این تیم قرارداد دارد یعنی اگر بخواهد از این باشگاه جدا شود، باید رضایتنامه خود را بگیرد که در قبال این رضایتنامه هم باید مبلغی به عنوان حق ترانسفر به باشگاه پرسپولیس پرداخت شود. البته باشگاه پرسپولیس اعلام کرده برای صدور رضایتنامه طارمی خواهان دریافت یک میلیون یورو است. مبلغی بسیار زیاد که شاید هر باشگاه اروپایی حاضر به پرداخت این مبلغ نشود. اما باشگاه پانیونیوس یونان حاضر شده مبلغ یک میلیون یورو برای صدور رضایتنامه طارمی پرداخت کند. البته شرایط این باشگاه یونانی هم خاص و جالب به نظر میرسد. باشگاه یونانی اعلام کرده تنها در صورتی حاضر به پرداخت این مبلغ است که دستمزد مهدی طارمی کاهش یابد و قرارداد او هم با این باشگاه یونانی حداقل سه ساله منعقد شود. مسالهای که باعث ناراحتی و اختلاف طارمی با باشگاه یونانی شده است دقیقا همین مدت پیشنهادی قرارداد باشگاه یونانی است چرا که طارمی در سالی که به جام جهانی منتهی میشود، دوست ندارد قرارداد بلندمدت با یک باشگاه ببندد تا پس از جام جهانی که شاید پیشنهادات چشمگیری از باشگاههای دیگر به دستش برسد، تحت قرارداد یک باشگاه دیگر باشد. البته مذاکرات مدیر برنامههای این بازیکن با پانیونیوس به نتایج خوبی هم رسیده است. این باشگاه قبول کرده که قرارداد یک ساله با طارمی منعقد کند، اما در قبال این قرارداد یک ساله حاضر نیست مبلغ یک میلیون یورو بابت رضایتنامه طارمی بپردازد.
از طرف دیگر باشگاه پرسپولیس هم حتی حاضر نیست یک یورو به مهدی طارمی تخفیف بدهد و قویا اعلام کرده فقط در صورت پرداخت یک میلیون یورو رضایتنامه مهدی طارمی را صادر میکند. برای همین منظور طی روزهای گذشته عبدالصمد ابراهیمی که وکالت مهدی طارمی در تهران را بر عهده دارد چندین بار به باشگاه پرسپولیس رفت و مذاکراتی را با علیاکبر طاهری انجام داد تا بلکه بتواند رضایت باشگاه پرسپولیس را بگیرد. مذاکرات طرفین حتی به پیشنهاد پرداخت اقساطی مبلغ ترانسفر هم کشیده شد، اما باز هم باشگاه پرسپولیس این پیشنهاد را نپذیرفت و اعلام کرد مبلغ درخواستیاش فقط باید به صورت نقد پرداخت شود. طی آخرین مذاکراتی که وکیل طارمی با باشگاه پرسپولیس انجام داد قرار بر این شد که ظرف ٤٨ ساعت پس از این مذاکره، تکلیف مهدی طارمی برای حضور در باشگاه پرسپولیس یا جدایی از این تیم مشخص شود. روز دوشنبه که بازیکنان و اعضای تیم فوتبال پرسپولیس برای صدور ویزای شینگن به سفارت آلمان رفتند، خیلیها منتظر بودند تا ببینند مهدی طارمی همراه سایر بازیکنان به سفارت آلمان میرود یا خیر. چرا که اگر او به سفارت آلمان میرفت مشخص میشد که قصد دارد در پرسپولیس بماند و حضورش در باشگاه پانیونیوس رسما منتفی شده است. اما از آنجایی که ملیپوشان تیم فوتبال پرسپولیس یک ماه قبل برای حضور در اردوی اتریش ویزای شینگن دریافت کرده بودند دیگر نیاز به حضور در سفارت آلمان نداشتند و به همین خاطر طارمی هم به همراه سایر ملیپوشان پرسپولیس در محل سفارت ژرمنها حضور نیافت تا باز هم حضور یا عدم حضورش در باشگاه پرسپولیس در هالهای از ابهام قرار بگیرد. محمدعلی ترکاشوند که این روزها وظیفه نقل و انتقالات باشگاه پرسپولیس را بر عهده دارد طی آخرین مصاحبهای که انجام داد عنوان کرد حضور مهدی طارمی در باشگاههای اروپایی منتفی شده و او قطعا پیراهن پرسپولیس را در فصل هفدهم خواهد پوشید. شاید اظهارات این مسوول آنقدر موثق نباشد که بتوانیم به آن استناد کنیم چرا که ترکاشوند پیش از این هم درباره برخی مسائل اظهارنظرهایی داشته که بعدا تکذیب شده است. اتفاقات دیروز دفتر باشگاه و حضور طارمی نشان داد او نمیخواهد در پرسپولیس بماند اگر طارمی قصد دارد در پرسپولیس بماند باید تا روز چهارشنبه به تمرینهای پرسپولیس برود و همراه این تیم به اوکراین سفر کند. بنابراین ظرف امروز باید منتظر روشن شدن تکلیف این بازیکن برای جدایی یا ماندن در تیم قرمزهای پایتخت باشیم.