پس از آنکه فیلم سینمایی «ایستاده در غبار» به یک سریال تبدیل و بخشهایی از آن همزمان با سالگرد اسارت حاج احمد متوسلیان پخش شد، یک رزمنده از حذف بخشی از نقش محسن رضایی در ارتباط با احمد متوسلیان در فیلم و سریال «ایستاده در غبار» انتقاد کرد؛ انتقادی درست که این شائبه را به وجود آورده آیا این وقایع به صورت هدفمند برای حذف و تحریف بخشی از تاریخ معاصر رقم خورده است؟
به گزارش «تابناک»؛ فیلم سینمایی «ایستاده در غبار»، ساخته محمدحسین مهدویان ـ که به زندگی حاج احمد متوسلیان میپردازد ـ در زمان اکران با نقدهایی همراه شد، ولی این روزها که نسخه سریالی از فیلم «ایستاده در غبار» از شبکه یک پخش می شود، بار دیگر نقد و نظرهایی درباره این اثر به جریان افتاده است. در همین زمینه، احمد مرادیان کاشفی، رزمنده دفاع مقدس در یادداشتی به حذف بخش هایی از تاریخ انتقاد کرد.
متن یادداشت وی بدین شرح است: «از نخستین روزهای اکران فیلم ایستاده در غبار، نقدهایی بر محتوای این فیلم مطرح شد. نقدکنندگان از مواضع مختلف، به بررسی فیلم پرداختند، حتی خانواده سردار جاویدالاثر احمد متوسلیان، به فیلم انتقاد جدی داشتند و این مسئله ، به شکلی وسیع در رسانهها بازتاب یافت.. به جنبه های تاریخی این فیلم نیز اشکالات اساسی وارد شد.در این میان ، دلسوزان دفاع مقدس معتقدبودند که چون موظفیم دست اندر کاران تهیه آثارهنری دفاع مقدس راتقویت کنیم، حتی الامکان بایدنقایص این اثر را به گونهای مطرح نماييم که به تضعیف تهیه کنندگان آن نینجامد .به همین دلیل، اشکالات وارده بر فیلم را با سکوت پشت سر گذاشتند.
در این میان و پس از طرح پاره ای از اشکالات عمده در فیلم، از قرار اطلاع، مشخص شد حتی صحنه هایی در فیلم بوده که به دلایل نامشخصی، حذف و سانسور شده است؛ حال آن كه اصولا هدف از ساخت چنين آثاري، نه فقط ايجاد جاذبه هاي داستاني و هنري، بلكه روايت و ثبت وقايع دفاع مقدس براي مصون داشتن از گزند جعل و تحريف در آينده است. بديهي است اگر اشتباهات تاريخي، حلقه هاي مفقوده و خلأ هاي روايت در فيلم ها و سريال هايي كه به گذشته هاي دور و ديرين مي پردازند، به دليل نقص يا عدم امكان دسترسي به اسناد تاريخي قابل توجيه باشد، اما اين نقايص در روايت تاريخ دفاع مقدس با وجود فاصله كمتر از سه دهه اي با آن و حضور بسياري از فرماندهان و شاهدان عيني وقايع جنگ در بين ما قابل اغماض نيست.
به خصوص كه متأسفانه بايد اذعان داشت، ناديده گرفتن بخش هايي از اين روايت ها نه از سر سهو يا غفلت، بلكه باحذف و اعمال سانسور حتي پس از توليد و تبديل روايت به سكانس هاي قابل پخش صورت گرفته است كه از وجود دست هايي پنهان در تحريف تاريخ دفاع مقدس حكايت دارد و در خوشبينانه ترين حالت مي تواند نشانه عدم التزام به روايت امانتدارانه اين تاريخ باشد.
امروز که پخش سریالی این فیلم در صدا و سیمای جمهوری اسلامی آغاز شده، به عنوان یک رزمنده ، وظیفه خود می دانم که با طرح یک نمونه از سانسور فیلم، به دست اندکاران تهیه این اثر و نیز به مسئولان صدا و سیما یادآور شوم حداقل، بخش های سانسور شده تاریخی را در پخش سریالی، حذف نکنند.
این نمونه، مربوط به تماس آقا محسن، فرمانده وقت سپاه با سردار جاویدالاثر احمد متوسلیان است که بلافاصله پس از اینکه امام فرمودند : «راه قدس از کربلا می گذرد»،
آقامحسن در تماس تلفنی با سوریه، از احمد متوسلیان می خواهد که به ایران برگردد، اما احمد پیش از بازگشت به ایران، جهت بازدید، عازم بیروت می شود...حذف فرمان امام از اين سريال ، خود، اشکال بزرگی است كه فلسفه حضور نیروهای سپاه براي مستشاري درلبنان را در اجراي راهبرد «راه قدس ا ز کربلا می گذرد» به عنوان اولويت مهم دفاع مقدس درپرده ای از ابهام می گذارد.
تصوير سانسور شده از اين صحنه در فيلم را براي شما مي فرستم.
رزمنده دفاع مقدس- احمدمرادیان کاشفی»
به نظر میرسد، مسئولان این پروژه باید پاسخ قانع کنندهای به نگرانیها به حق درباره حذف و تحریف بخشهایی از تاریخ معاصر بدهند، چرا که قطعاً بنا نهادن چنین رویههای سویی در به تصویر کشیدن تاریخ نمیتواند سرنوشت مناسبی برای تاریخ معاصر ایران در پی داشته باشد.