اعزام پنجمین گروه از نظامیان ترکیهای به دوحه، نشست کشورهای تحریم کننده قطر در جده، تلاش برای وادار کردن وزیر خارجه آمریکا برای اتخاذ کردن مواضع ضد ایرانی، استقرار شش کاروان نظامی ترکیه در مرز سوریه و اخبار ضد و نقیض درباره هلاکت البغدادی، از جمله مهم ترین رویدادها و خبرهای 24 ساعت گذشته خاورمیانه بوده اند. در این میان، باید به گزارش بانک جهانی در مورد ویرانی های ناشی از جنگ سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ بانک جهانی در گزارشی، میزان خسارت ناشی از جنگ شش ساله در سوریه را که منجر به کشته شدن صدها هزار تن و تخریب تأسیسات زیربنایی این کشور شده، معادل 226 میلیارد دلار اعلام کرد.
در گزارش بانک جهانی با نام «زیان های جنگ، پیامدهای اقتصادی و اجتماعی جنگ در سوریه» اعلام کرد: در جنگ داخلی سوریه از سال 2011 تاکنون، 226 میلیارد دلار، زیان به تولید ناخالص داخلی این کشور، وارد شده است.
بنا بر اعلام دیده بان حقوق بشر سوریه (وابسته به مخالفان) جنگ در سوریه در این شش سال، باعث تخریب تأسیسات زیربنایی این کشور و کشته شدن بیش از 320 هزار تن شده است. همچنین نیمی از شهروندان سوریه به داخل یا خارج از این کشور آواره شده اند.
به نوشته شام تايمز، اما بانک جهانی زیان های وارده به کشور سوریه را بسیار فراتر از این ارقام می داند. حافظ غانم، معاون امور خاورمیانه و شمال آفریقای بانک جهانی در این باره گفت: شمار قربانیان، وحشتناک است و جنگ از سوی دیگر، باعث نابودی نهادها و ساختارهای مورد نیاز مردم برای انجام وظایفشان شده است.
وی افزود: جنگ در سوریه، باعث از هم گسیختگی بافت اجتماعی و اقتصادی آن کشور شده و بازسازی این گسل ها، چالشی بزرگتر از بازسازی تأسیسات زیربنایی سوریه است و تا زمانی که جنگ ادامه داشته باشد، این چالش ادامه خواهد داشت و بزرگتر خواهد شد.
گزارش بانک جهانی خاطرنشان می کند، 27 درصد ساختمان ها در سوریه تخریب شده یا آسیب دیده اند. همچنین نیمی از تأسیسات درمانی این کشور تا حدودی آسیب دیده اند.
بانک جهانی در ارزیابی زیان های وارده، از تصاویر دریافتی از ماهواره ها و اطلاعات دریافتی از بررسی زیان ها در سوریه و اطلاعات نهادهای فعال در عرصه میدانی بهره می گیرد.
بر پایه اطلاعات بانک جهانی، ارزیابی ها نشان می دهد، هم اکنون 60 درصد مردم سوریه در فقر شدید به سر می برند. همچنین از سال 2010 تا 2015، سالانه 538 هزار فرصت شغلی در این کشور از بین رفته است.
پنجمین گروه از نظامیان ترکیهای وارد دوحه شد
همزمان با شکلگیری تنش میان بلوک تحت رهبری عربستان با قطر، ترکیه روند استقرار نیروهای نظامی در دوحه را تسریع کرده است.
خروج نیروهای ترکیهای از قطر، یکی از شروط سیزدهگانهای است که چهار کشور عربی تحریمکننده دوحه، برای ازسرگیری رابطه با این کشور مطرح کردهاند.
قطر با بیان اینکه این خواستهها دخالت در امور داخلی این کشور است، اعلام کرد که حاضر به پذیرش این شروط نیست.
ترکیه یکی از اعضای ائتلاف ناتوست و با قطر هم
توافقنامه همکاری نظامی دارد. همین امر موجب شده تا حضور نظامیان ترکیهای
در قطر، مانعی جدی در مسیر اقدام نظامی بلوک تحت رهبری عربستان، علیه دوحه
باشد.
نشست کشورهای تحریم کننده قطر در جده
به گزارش رویترز، وزیران خارجه چهار کشور تحریم کننده قطر یعنی عربستان، بحرین، امارات و مصر فردا در جده با رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا دیدار میکنند.
احمد ابوزید، سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر گفت: وزیر خارجه این کشور به نشست روز چهارشنبه ـ که قرار است با حضور تیلرسون برگزار شود ـ دعوت شده است.
وی افزود: این نشست، در راستای هماهنگی مواضع و همبستگی بین چهار کشور درباره تعامل با قطر و تأکید بر پایبندی به مواضع خود علیه قطر برگزار میشود.
روز سهشنبه، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، وارد قطر شد و با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر این کشور دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار درباره تلاشهای واشنگتن برای حمایت از میانجیگری کویت در راستای حل بحران در روابط قطر با کشورهای عربی گفت وگو کردند.
سپس نشست وزیران خارجه قطر، کویت، و آمریکا با حضور امیر قطر برگزار شد.
در همین رابطه، چهار کشور تحریم کننده قطر با بیان اینکه اقدام دوحه و واشنگتن برای مقابله با تروریسم کافی نیست، اعلام کردند که میزان جدیت مقامات قطر در این زمینه را تحت نظر خواهند گرفت.
این چهار کشور در بیانیه ای اعلام کردند که قطر باید حمایت از تروریسم و افراط گرایان، ترویج گفتمان تنفر و دخالت در امور کشورهای دیگر را متوقف کند و اقدامات کنونی تا زمان پایبندی قطر به اجرای مطالباتی که تضمین کننده مقابله با تروریسم و تحقق ثبات در منطقه است ادامه خواهد داشت.
22 ژوئن کشورهای عربی اولتیماتوم سیزده مادهای را به قطر دادند که شامل درخواست های این کشورها برای لغو تحریم ها بود. همچنین قطع روابط با ایران و تعطیلی شبکه الجزیره و بستن پایگاه نظامی ترکیه در قطر، از جمله مهمترین درخواست های کشورهای عربی بوده است، ولی قطر با این درخواست ها مخالفت کرده است.
تلاش برای وادار کردن وزیر خارجه آمریکا برای اتخاذ کردن مواضع ضد ایرانی
چهار نماینده جمهوریخواه آمریکایی در مجلس سنای آمریکا، در نامهای به وزیر خارجه کشورشان، از وی خواستهاند پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید نکند.
به گزارش واشنگتنپست، نمایندگان جمهوریخواه از وزیر خارجه کشورشان خواستهاند با عدم تأیید پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای، زمینههای بازگشت تحریمها علیه ایران را فراهم آورند.
بنا بر قانون «رکس تیلرسون»، موظف است هر نود روز یک بار، پایبندی ایران به متن توافق هستهای با کشورهای موسوم به گروه 1+5 را به کنگره آمریکا گزارش کند.
تیلرسون در اولین گزارش خود در ماه آوریل تأیید نمود: ایران به متن توافق هستهای پایبند مانده است. وی به رغم این، ادعاها علیه ایران را تکرار کرد و گفت که این کشور، اصلیترین حامی تروریسم است.
در آن زمان، همچنین دولت ترامپ اعلام کرد، در حال انجام بررسیهایی درباره برجام است که سیاست واشنگتن درباره پایبندی به این توافق یا خروج از آن را تعیین خواهد کرد.
با نزدیک شدن موعد گزارش بعدی تیلرسون درباره برجام، نمایندگان جمهوریخواه آمریکایی وی را برای متهم کردن ایران به نقض توافق هستهای تحت فشار قرار دادهاند.
«تام کاتن»، «تد کروز»، «دیوید پرود» و «مارکو روبیو» در این نامه نوشتهاند: «ما معتقدیم که وقت برای ایجاد تغییر در سیاستها مدت ها سر آمده است.»
«با نزدیک شدن به پایان یک دوره 90 روزه دیگر، منافع آمریکا در صورت در نظر گرفتن هوشیارانه نقض برجام توسط ایران و رفتارهای بیثباتساز و تجاوزکارانه رژیم به بهترین نحو تأمین خواهد شد.»
سناتورهای آمریکایی در بخش دیگری از این نامه گفتهاند، اعمال فشار بر ایران در راستای منافع آمریکاست.
در این نامه نوشته شده است: «ایران، همچنان کمپینی متشکل از تجاوزگری منطقهای، حمایت از تروریسم بینالمللی، توسعه فناوری موشکهای بالستیک و ظلم به مردم ایران را هدایت میکند. تجاوزگری ایران، مستقیم ایالات متحده را هدف قرار میدهد.»
استقرار شش کاروان نظامی ترکیه در مرز سوریه
ترکیه با هدف تقویت نیروهای نظامی خود در نزدیکی عفرین ـ که تحت کنترل گروه های کرد مورد حمایت آمریکاست ـ شش کاروان نظامی در این منطقه مستقر کرد.
به گزارش اسپوتنیک، ترکیه شش کاروان نظامی در منطقه موسی بیلی در استان کلیس در نزدیکی مرز سوریه مستقر کرده است.
بنا بر این گزارش، ترکیه این اقدام را در راستای تقویت مواضع نیروهای نظامی این کشور در نزدیکی شهر عفرین ـ که تحت کنترل نیروهای کرد سوری مورد حمایت آمریکاست ـ انجام داده است.
پیشتر مقامات ترکیه اعلام داشته اند، در صورت بروز هر گونه تهدید از سوی نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا، ارتش ترکیه مبادرت به عملیات نظامی در این منطقه خواهد کرد.
اخبار ضد و نقیض درباره هلاکت البغدادی
سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه در بیانیهای اعلام کرد، اطلاعاتی تأیید شده درباره مرگ سرکرده گروه تروریستی داعش دریافت و همچنین اعلام کرده که سرکرده داعش در شرق دیرالزور نزدیک مرزهای عراق کشته شده است.
یک مقام محلی در استان نینوا نیز امروز گفت: داعش در بیانیه ای از مرگ ابوبکر بغدادی خبر داده و اعلام کرده که انتخاب خلیفه جدید نزدیک است.
وی افزود: داعش از عناصر این گروه خواسته است که در پایگاههای خود بمانند.
به گفته این مقام محلی، گروه داعش از طریق ماشین رسانهای خود در شهر تلعفر در غرب موصل مرگ بغدادی را بدون هیچ توضیحاتی تأیید کرده است.
این خبر در حالی منتشر شده که داعش به تازگی سخن گفتن از هلاکت ابوبکر بغدادی را به صورت علنی ممنوع اعلام کرده بود.
در همین حال، وزارت دفاع آمریکا اعلام نمود که اطلاعاتی درباره هلاکت بغدادی ندارد.