بحران در روابط ایران و کویت با تعطیلی دفتر رایزنی فرهنگی ایران، استقبال عربستان از اقدام ضد ایرانی کویت، برکناری رئیس مجلس سوریه، طرح فرانسه برای حل بحران سوریه، حمایت پارلمان اتحادیه عرب از تصمیم ضدایرانی کویت، عزم کنگره آمریکا برای اعمال تحریمهای وسیع علیه حزبالله و استقرار یگانهای توپخانه ترکیه در قطر از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای 24 ساعت گذشته خاورمیانه بوده اند. در این میان، باید به توافق عراق و عربستان برای تأسیس مرکز امنیتی مشترک نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، رؤسای ستاد مشترک ارتش عراق و عربستان بر سر تأسیس یک مرکز امنیتی مشترک با هدف تبادلات اطلاعات میان یکدیگر، توافق کردند.
به گزارش ایلاف، «عثمان الغانمی» رئیس ستاد مشترک ارتش عراق با «عبدالرحمن بن صالح» همتای سعودی خود در بغداد دیدار کرد.
بر اساس این گزارش، دو طرف در جریان این دیدار در خصوص آخرین تحولات منطقه و مسأله آزادسازی شهر موصل بحث و تبادل نظر کردند.
پس از پایان این دیدار، الغانمی در جریان نشست خبری مشترک با عبدالرحمن بن صالح، تأکید کرد که دو طرف بر سر تأسیس یک مرکز امنیتی مشترک توافق کرده اند. هدف از تأسیس این مرکز، تبادل اطلاعات میان دو طرف خواهد بود.
از سوی دیگر، رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان نیز گفت: هدف اصلی از تأسیس این مرکز، کنترل مرزها و مبارزه با تروریسم است.
بحران در روابط ایران و کویت با تعطیلی دفتر رایزنی فرهنگی ایران
شبکه خبری «اسکای نیوز» عربی روز پنجشنبه اعلام کرد، کویت تعداد دیپلماتهای ایرانی در این کشور را کاهش میدهد.
دولت کویت این اقدام را به بهانه پرونده «گروهک العبدلی» انجام داده است؛ پروندهای که کویت در آن ایران را به ارتباط با عناصر این گروهک متهم میکند.
بر اساس خبر اسکای نیوز، کویت همچنین «دفتر نظامی ایران» را بسته و «تعداد دیپلماتهای ایرانی را کاهش داده است».
کویت 22 مردادماه دو سال پیش (1394) اعلام کرد، یک گروهک را به همراه مقادیر زیادی اسلحه و مهمات در منطقه «العبدلی» این کشور بازداشت کرده و از آن زمان موج اتهامات علیه ایران و حزبالله در این رابطه آغاز شد.
برخی مقامات کویتی و رسانههای این کشور مدعی شدند، این گروهک با ایران و حزبالله ارتباط داشته است؛ اتهامی که هم ایران و هم حزبالله بارها آن را رد کردهاند.
به تازگی و در هفته جاری نیز روزنامه السیاسة کویت به نقل از کسانی که آنان را مقامات عالیرتبه خواند، مدعی شد، حدود چهارده عضو باند «العبدلی» پس از صدور حکم نهایی دادگاه فرجام علیه آنها به ایران فرار کردهاند.
این روزنامه، مستندی برای ادعای خود ارائه نکرد و نوشت، پس از رأی دادگاه تجدیدنظر مبنی بر تبرئه و آزادی این چهارده تن تا زمان صدور حکم نهایی دادگاه فرجام، این افراد در تدارک برای فرار به ایران بودهاند و به محض صدور حکم دادگاه فرجام درباره حبس پنج تا ده ساله آنها، با یک لنج که در ساحل دریا منتظر آنها بود، به ایران فرار کردهاند.
دادگاه کویت این افراد را به جاسوسی و تلاش برای انجام اقدامات خصمانه علیه کویت، تعرض به وحدت و سلامت ارضی کویت و داشتن مواد محترقه، سلاح گرم، مهمات و دستگاههای شنود متهم کرده است.
استقبال عربستان از اقدام ضد ایرانی کویت
به دنبال تصمیم کویت برای کاهش سطح روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی ایران و تقاضای خروج تعدادی از دیپلمات ها، مقام های عربستان سعودی از این کار استقبال کردند.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، شبکه العربیه در گزارشی از موضوع احضار سفیر ایران در کویت و ابلاغ برنامه خروج تعدادی از دیپلمات های ایرانی در 48 روز آینده از استقبال مقام های ریاض از این اقدام خبر داد.
اسکای نیوز در بیستم ژوئن در خبری نوشت: دولت کویت شمار دیپلمات های ایرانی در این کشور را به خاطر پرونده هسته العبدلی کاهش داده است.
رسانه های کویتی پیش از این اعلام نمودند، حدود چهارده محکوم در پرونده به نام "هسته العبدلی" در روز صدور حکم نهایی دادگاه فرجام خواهی درباره این پرونده به ایران فرار کرده اند.
رسانه ها گزارش دادند، کویت سفیر ایران را احضار کرده و رسما کاهش شمار دیپلماتهای ایرانی، تعطیلی رایزنی فرهنگی و پیوسته نظامی جمهوری اسلامی ایران در این کشور را به وی ابلاغ کرد.
ایران نیز در واکنش به این کار، ضمن احضار کاردار کویت تهران، اعتراض شدید خود را به رفتار کویتی ها به وی ابلاغ کرد.
برکناری رئیس مجلس سوریه
نمایندگان مجلس سوریه در جلسه روز پنجشنبه خود با اکثریت آرا به برکناری «هدیه عباس» رئیس مجلس این کشور رأی دادند.
به گزارش سانا، مجلس سوریه با صدور بیانیه ای اعلام کرد: نشست مجلس امروز صبح برگزار شد که اکثریت نمایندگان به برکناری رئیس مجلس رأی دادند.
بنا بر آیین نامه داخلی مجلس سوریه، پس از برکناری رئیس مجلس، نائب رئیس تا انتخاب رئیس جدید مسئولیت او را بر عهده دارد.
هم اکنون اسماعیل انزور نائب رئیس مجلس سوریه ریاست موقت مجلس سوریه را بر عهده دارد.
طرح فرانسه برای حل بحران سوریه
فرانسه خواستار پیوستن قدرت های جهان به گروه تماس برای حل بحران سوریه است.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه گفت: فرانسه از قدرت های بزرگ دخیل در بحران سوریه می خواهد به گروه تماسی ملحق شوند که قرار است در تلاش برای پایان دادن به بن بست در مذاکرات سیاسی، پیشنهادهایی را به طرفین درگیر ارائه کند.
پیروزی امانوئل مکرون در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، فرصتی را در اختیار پاریس قرار داده تا دوباره سیاست خود را در قبال سوریه بررسی کند؛ تحولی که صورت گرفته، کنار گذاشته شدن درخواست ها برای برکناری بشار اسد رئیس جمهور سوریه از قدرت به عنوان پیش شرطی برای مذاکرات است. با این حال، مقامات فرانسوی همچنان تأکید دارند اسد نمی تواند در آینده سوریه در طولانی مدت نقش داشته باشد.
به نظر می رسد، هم اکنون فرانسه سیاست خارجی خود را با اولویت های آمریکا برای مقابله با تروریسم و برقراری روابط بهتر با روسیه هماهنگ کرده است؛ اقدامی که می تواند منجر به ایفای نقش فرانسه به عنوان میانجیگر بین این دو قدرت بزرگ به ویژه درمورد سوریه شود.
لودریان در مصاحبه با شبکه «سی نیوز CNews » با وی ـ که روز چهارشنبه در پایگاه اینترنتی این شبکه منتشر شد ـ گفت: «ما نباید بر کنار رفتن بشار اسد از قدرت به عنوان پیش شرطی برای مذاکرات تأکید کنیم.»
وی به جزئیات درباره پیشنهادهای جدید که ممکن است ارائه شود، یا چگونگی تأثیر آن بر تلاش های صلح موجود تحت نظارت سازمان ملل متحد اشاره نکرد.
وزارت امور خارجه فرانسه و دفتر ریاست جمهوری این کشور نیز از پاسخ به پرسش ها درباره جزئیات این ابتکار جدید خودداری کردند.
مکرون اعلام کرده، امیدوار است این گروه تماس متشکل از پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد ( انگلیس، چین، فرانسه، روسیه و آمریکا)، قدرت های منطقه ای و مقامات دولت سوریه و معارضین باشد.
یک دیپلمات در خاورمیانه گفت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سفر هفته گذشته خود به پاریس، به طور اصولی با این ابتکار موافقت کرده؛ اما خواستار آن است که این گروه تنها متشکل از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد باشد.
مکرون ماه ژوئن اعلام کرد، او دیگر برکناری اسد از قدرت را پیش شرطی برای مذاکرات درباره حل بحران سوریه نمی داند.
روز چهارشنبه، الکسی بوروداوکین Alexei Borodavkin نماینده دائم روسیه در مقر سازمان ملل متحد در ژنو گفت: مسکو این ابتکار را یک تحول مثبت می داند.
وی افزود: «فکر می کنم آنچه مهم است اینکه چنین ابتکاری بر این فرض استوار است که فرانسه دیگر خواستار برکناری فوری اسد از قدرت نیست.»
حمایت پارلمان اتحادیه عرب از تصمیم ضدایرانی کویت
پارلمان کشورهای عضو اتحادیه عرب با صدور بیانیهای، از تصمیم دولت کویت برای کاستن از تعداد دیپلماتهای ایرانی استقبال کرد.
روز پنجشنبه، وزارت خارجه کویت از هیأت دیپلماتیک ایران خواست ضمن کاهش چشمگیر شمار دیپلماتهای ایرانی مستقر در خاک این کشور، دفاتر رایزنی فرهنگی و وابسته نظامی را نیز ببندد.
«مشعل السلیمی»، سخنگوی پارلمان اتحادیه عرب در واکنش به این کار کویت گفته: «پارلمان عربی از جامعه جهانی و بخصوص از سازمان ملل و نهادهای ذیل آن میخواهد که دخالتهای تهران در امور داخلی کشورهای عربی را محکوم کنند.»
این سیاستمدار عرب در ادامه گفته: «این دخالتها با سیاست حسن همجواری، احترام به حاکمیت، یکپارچگی ارضی و ارزشهای اخلاقی و انسانی در تضاد است و همه منشورهای بینالمللی و قوانین اساسی کشورها را نقض میکند.»
السلیمی در پایان بیانیه خود از اتحاد ملت کویت در تبعیت از پادشاه این کشور و اقدامات سرویسهای اطلاعاتی کویتی در مقابله با تخریب و آشوب در کشور، تقدیر کرده است.
عزم کنگره آمریکا برای اعمال تحریمهای وسیع علیه حزباللهکنگره آمریکا در مراحل نهایی آماده کردن پیشنویس سه طرح جدید برای اعمال تحریمهای سخت و گسترده علیه مقاومت اسلامی لبنان است.
آن طور که نشریه انگلیسیزبان «نشنال» امارات خبر داده، کار تنظیم پیشنویس این سه طرح به پایان رسیده و احتمالا این هفته، در کمیسیون مربوطه در مجلس نمایندگان آمریکا به رأی گذاشته میشود.
سختترین تحریمها در این میان، به «قانون منع تأمین مالی بینالمللی حزبالله» برمیگردد که مورد حمایت «اد رویس» رئیس کمیته امور خارجی مجلس است.
اد رویس در دو ماه گذشته دیدارهای فشردهای با هیأتهای دولتی لبنان در واشنگتن داشته و با توجه به درخواست مقامات لبنانی، مبنی بر مصون ماندن ساختار اقتصادی لبنان از این تحریمهای جدید، تغییراتی در پیشنویس موجود ایجاد کرده است.
منابع دیپلماتیک به خبرنگار نشنال گفتهاند که مبنای این طرح، تحریم پیشین حزبالله است که در سال 2015 تصویب شد و تفاوت آن با طرح جدید، پیشبینی راهکارهای بیشتر برای قطع کامل منابع مالی خارجی این گروه مقاومت است.
پیشنویس دو طرح ضدحزبالله دیگر را سناتور «مارکو روبیو» و «مارک کالاگر»، نماینده جمهوریخواهان ویسکانسین در محلس نمایندگان به رشته تحریر درآوردهاند.
گفته میشود، طرح روبیو دارای ادبیاتی بسیار تند علیه حزبالله است و طرح گالاگر بر استفاده ادعایی حزبالله از شهروندان به عنوان سپر انسانی متمرکز است.
استقرار یگانهای توپخانه ترکیه در قطر اعزام یک واحد از نیروهای توپخانه ارتش ترکیه در چهارچوب رزمایش مشترک نظامی ترکیه و قطر صورت گرفته است.
منابع وزارت دفاع ملی ترکیه گفتند، اعزام یک واحد از نیروهای توپخانه ارتش ترکیه شامل 28 تن از نیروهای نظامی از جمله شماری از افسران ارتش ترکیه و تجهیزات توپخانه به قطر در چارچوب رزمایش مشترک نظامی ترکیه و قطر صورت گرفته است.
بر پایه این گزارش، نیروهای مذکور صبح دیروز وارد دوحه شده اند.