مصرف بنزین کشور رکورد ۸۳ میلیون لیتر در روز را زد

مصرف بنزین در حالی روند فزاینده به خود گرفته است که از دو سال گذشته و زمانی که بنزین تک نرخی شد خبرگزاری فارس به کرات نسبت به رشد فزاینده مصرف هشدار داد اما در جواب به طعنه پاسخ گرفت که «شما دلواپسانید».
کد خبر: ۷۱۴۲۸۸
|
۳۰ تير ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۶ 21 July 2017
|
3576 بازدید
مصرف بنزین در حالی روند فزاینده به خود گرفته است که از دو سال گذشته و زمانی که بنزین تک نرخی شد خبرگزاری فارس به کرات نسبت به رشد فزاینده مصرف هشدار داد اما در جواب به طعنه پاسخ گرفت که «شما دلواپسانید».

به گزارش فارس در حالی که هنوز اولین ماه از فصل تابستان را سپری می‌کنیم مصرف بنزین در کشور افزایش یافت.

معاون مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اواخر هفته گذشته با بیان اینکه مصرف بنزین در ایران به بیش از 83 میلیون لیتر رسیده است، اظهار کرد: با وجود اینکه مصرف بنزین در کشور به پیک خود رسیده، مشکلی در تامین وجود ندارد.

شاهرخ خسروانی با تاکید بر اینکه درمورد میزان ذخیره بنزین در کشور نمی توان آمار دقیقی ارائه کرد، افزود: متوسط میزان مصرف بنزین در کشور بعد از ماه مبارک رمضان به بیش از 83 میلیون لیتر رسیده و کاهش هم پیدا نمی‌کند که یک امر غیرعادی است. پیش‌بینی افزایش مصرف در حد پنج درصد بود که در حال حاضر به بالای 9 درصد رسیده است.

به گزارش فارس جالب است که این مقام درمورد دلیل اصلی افزایش مصرف بنزین در کشور توضیح داده و گفته است یکی از دلایل افزایش میزان ومصرف بنزین در کشور، تولید بیش از اندازه خودرو است و این‌که مردم می‌توانند به راحتی صاحب ماشین شوند.

هشداری که داده شد

اوایل اردیبهشت ماه سال جاری بود که طی گزارشی با عنوان «تقلای وزارت نفت برای توجیه افزایش شدید مصرف بنزین» اعلام کردیم رشد مصرف بنزین در کشور نگران کننده است و مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش باید به دنبال راه کاری برای کنترل مصرف این فراورده باشند اما در آن زمان نه تنها توجهی به این هشدارها نمی شد بلکه دولت و مسئولان صنعت نفت پای خود را درون یک کفش کرده و به دنبال حذف کارت سوخت از چرخه عرضه بنزین به دلایل مختلف بودند.

گرچه با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی و علی رغممیل باطنی مسئولان وزارت نفت کارت سوخت ماندنی شد اما از زمانی که سهمیه بندی حذف و بنزین با یک نرخ 1000 تومانی عرضه می شود کارت های سوخت تنها به عنوان یک سوئیچ در مرحله سوختگیری عمل می کند و دیگر کارایی لازم خود را ندارد.

با این مشخص نیست چرا دولت نسبت به استفاده از کارت سوخت بیتوجه است و همواره سعی بر حذف این کارت از چرخه عرضه بنزین بوده و هست.

سیاست های کنترل مصرف

همانطور که بارها اعلام شده است برای کنترل مصرف دولت ها می توانند دو راه کار ارائه کنند که راه کار آسانتر اما پرهزینه همان افزایش قیمت و به اصطلاح سیاست های قیمتی است اما راهکار دیگر که میتواند با کمترین هزینه نتیجه دلخواه را به بار اورد سیاست های غیر قیمتی است.

سیاست قیمتی همان سیاستی است که در طول سالیان متمادی موجب افزایش قیمت بنزین شد که در یک یا حداکثر دو سال بعد از اجرای این سیاست به دلیل شوکی که به جامعه داده میشد روند فزاینده مصرف بنزین کنترل شده اما دوباره این روند در سالهای بعد ادامه می داد.

همانطور که گفته شداین سیاست یکی از پرهزینه ترین سیاست هایی است که در طول سالهای متمادی اجرایی شده و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم بر قیمت اجناس گذاشته است که در نهایت به موجب اجرای آن نارضایتی از دولتها به ارمغان آمده است.

اما سیاست دیگری که دولتها کمتر به دنبالش رفته اند و در طول تاریخ تنها دوبار اتفاق افتاد سهمیه بندی سوخت بود که اولین بار در دوران جنگ به دلیل شرایط خاصی که کشور درآن زمان داشت و دومین بار سال 86 بود که به دلیل تحریم بنزین از سوی آمریکا و اروپا و رشد فزاینده مصرف این حامل انرژی دولت وقت تصمیم گرفت تا عرضه بنزین با استفاده از کارت سوخت صورت گیرد.

با آغاز این طرح و براساس امارهای رسمی به یکباره جلوی رشد مصرف بنزین گرفته شد به طوریکه مصرف بنزین از 64.5 میلیون لیتر در روز درسال 86 به 59 میلیون لیتر در سال 90 و 91 رسید.

گرچه یکی دیگر از دلایل کاهش مصرف بنزین طی این سالها اجرای دو طرح همزمان سهمیه بندی و دو نرخی بودن قیمت بنزین در کشور بود.

با ورود دولت یازدهم ضمن آنکه تصمیم گرفته شد تا کشور از خودکفایی در تولید بنزین خارج و دوباره روند واردات را در پی بگیریم در سال 94 دولت تصمیم گرفت سهمیه بندی بنزین را حذف و عرضه بنزین با یک نرخ 1000 تومان صورت گیرد.

این تصمیم دولت واکنشهای جدی را به همراه داشت که مهمترین این واکنشها هشدار در مورد افزایش مصرف بنزین در کشور بود اما دولتی که به دنبال واردات بنزین به جای خودکفایی بود به این هشدارها توجه نمی کرد و همواره می گفت تک نرخی شدن قیمت بنزین مانع از افزایش مصرف شده است.

این توجیه مسئولان وزارت نفت موجب شد تا به کارت سوخت نهایی بی توجهی صورت گیرد و با جریان رسانه ای که راه افتاد به دنبال بی اثرکردن این سیاست غیر قیمتی بودند.

امروز اگر شاهد افزایش مصرف بنزین در کشور هستیم و همان جریان رسانه ای که به دنبال حذف کارت سوخت بود،این روزها هشدارهای جدی در افزایش مصرف بنزین می دهند به دلیل آن است که دلواپسیهای گذشته ما توسط مسئولان وزارت نفت نادیده انگاشته شد.

امروز نیز اگر می گوییم حالا که با همت نمایندگان مجلس کارت سوخت حفظ شده است و باید نظام سهمیه بندی نیز از سرگرفته شود به دییل ان است که در سالهای بعد شاهد مصرف روزانه بیش از 100 میلیون لیتری بنزین نباشیم زیرا در این صورت و با نبود پالایشگاه های کافی درکشور باید روزانه چندین میلیون دلار ارز را از کشور برای واردات بنزین خارج کنیم و هرگز کشور با این رویه در تولید بنزین خودکفا نخواهد شد.

درپایان باید گفت ولی ظاهرا مسئله افزایش مصرف بنزین برای مسئولان وزارت نفت چندان جدی نیست زیرا از یک طرف مقام مسئول مربوطه اعلام میکندکه مصرف کنندگان از سی ان جی استفاده کنند و در جای دیگر نیز گفته می شود دولت باید به دنبال افزایش قیمت بنزین باشد و این یعنی سیاست صحیح سهمیه بندی به دست فراموشی سپرده شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟