در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون سود بانکی و تورم عوامل رشد اجازه مسکن، حال و هوای قیمت مسکن در چین، افزایش بهای نفت با سقوط شاخص دلار، ناکامی چین و آمریکا در حل و فصل اختلافات اقتصادی، طلا به بالاترین رقم سه هفته گذشته رسید، مسیر هفتگی دلار تغییر نکرد، تجارت ایران و عربستان به صفر رسیده است، واردات زعفران صحت دارد؟ و سرنوشت یارانه ها از زبان وزیر اقتصاد را در بر دارد.
سود بانکی و تورم عوامل رشد اجازه مسکن
رئیس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به اینکه در حالی که شاخص تعیین اجارهبها قیمت مسکن است و قیمت مسکن افزایش نیافته، دلیل رشد نرخ اجارهبها چیست، گفت: اصلیترین شاخص تعیین اجاره بها قیمت مسکن است و حال که قیمت مسکن رشد نکرده و ثابت است، نباید نرخ اجارهبها نیز افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه در کشور و بر اساس شرع مالکیت محترم است، افزود: متأسفانه رشد نرخ اجاره از سال 92 تا سال 96 سالانه 15 درصد بوده اما در سال جاری این نرخ تا حدودی بالاتر است.
عقبایی در گفتوگو با فارس ادامه داد: نبود توازن میان عرضه و تقاضا که ناشی از کاهش ساخت و ساز در دو سال گذشته بوده است باعث شده تا عرضه مسکن از تقاضا عقب بماند؛ بنابراین، این نبود توازن باعث شده تا مؤجران برای مستأجران طاقچه بالا گذاشته و نرخها را به صورت یک طرفه بالا ببرند.
وی با تأکید بر اینکه عوامل دیگری جز قیمت مسکن بر نرخ اجازهها مؤثر هستند، خاطرنشان کرد: سود بانکی و تورم عوامل دیگری به بازار اجازه مسکن هستند و وقتی مؤجران میبینند نرخ سود بانکی بالا است تلاش میکنند نرخ اجارهبها را نیز براساس همان سودی که بانکها پرداخت میکنند، تعیین کنند. عقبایی اضافه کرد: تورم نیز هرچند به طور متوسط رشد چندانی نداشته است، متأسفانه برخی مؤجران با این تصور که چون نرخ حملونقل، نان، برنج و حتی روغن افزایش یافته است فکر میکنند باید نرخ اجارهبها نیز افزایش یابد.
حال و هوای قیمت مسکن در چینبازار مسکن چین که زمانی بسیار داغ و پر التهاب بود، با تثبیت شدن قیمت مسکن و رشد کندتر قیمتها در شهرهای مهم، تحت محدودیتهای دولتی سفت و سخت خرید و فروش، به آرام تر شدن خود ادامه داد. به نقل از شین هوا، طبق آنچه دادههای اداره ملی آمار چین نشان میدهد، در مقایسه سال به سال، قیمت مسکن جدید به افزایش خود در ۷۰ شهر تحت بررسی در ماه جون ادامه داد، اما سرعت این رشد در ۱۵ شهر اصلی چین در مقایسه با ماه قبل کاهش یافت. بر اساس مقایسه ماه به ماه، بر طبق دادههای اداره ملی آمار، قیمت مسکن جدید در ۹ شهر مهم افت کرد یا ثابت ماند. /مهر
افزایش بهای نفت با سقوط شاخص دلارروز جمعه قیمت نفت افزایش یافت. قیمت نفت در روز جمعه به دلیل کاهش ارزش دلار و همچنین تنش های دیپلماتیک در خلیج فارس افزایش یافت. با این حال، قیمت نفت به رغم اینکه در روز پنجشنبه توانست برای اولین بار در شش ماه گذشته مرز ۵۰ دلار را رد کند، امروز هنوز نتوانسته است به بالای ۵۰ دلار برسد. قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در هفته گذشته، ۲۴ سنت افزایش یافت و این نفت در بازار بشکهای ۴۹.۵۴ دلار معامله شد، این در حالی ست که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۷ سنت افزایش، بشکهای ۴۷.۰۹ دلار صورت گرفت.
ناکامی چین و آمریکا در حل و فصل اختلافات اقتصادیچین و آمریکا، به رغم برگزاری اولین دور از گفت و گوهای راهبردی جامع اقتصادی در واشنگتن، نتوانسته اند اختلافات عدیده تجاری خود را حل و فصل کنند. یکی از مشکلات اصلی دو کشور مازاد تجاری بیشتر از 330 میلیارد دلاری چین در برابر آمریکاست، که در سال های اخیر همواره رشد فزاینده داشته است. در شرایطی که آمریکا تأکید می ورزد، مازاد تجاری چین باید کاهش یابد، پکن اصرار دارد که تنها راه پایان دادن به این شرایط این است که آمریکا محدودیت صدور فناوری های پیشرفته را به این کشور لغو کند.
از سوی دیگر مقام های چینی در مذاکرات به آمریکا هشدار داده اند که نباید انتظار داشته باشد اختلافات تجاری با یک دور گفت و گو حل و فصل می شود. وانگ یان معاون نخست وزیر چین در مطالبی که خبرگزاری شین هوا به آن اشاره کرده است، گفت: نمی توان با مذاکره، یک شبه اختلافات را برطرف کرد؛ اما منازعه و مناقشه خیلی سریع می تواند مناسبات را تیره کند. روزنامه مردم ارگان حزب حاکم چین هم نوشته است که دو کشور باید رهیافت هایی سازنده را برای حل کردن اختلافات و پایان دادن به موضوع مازاد تجاری پیدا کنند. بی توازنی تجاری را با اقدامات صحیح می توان برطرف کرد. به نقل از ایرنا، با وجود همه این اختلافات چین برای راضی نگه داشتن آمریکا در این گفت و گوها موافقت کرد که واردات از آن کشور را افزایش داده و صادرات خود را به آمریکا کاهش دهد.
طلا به بالاترین رقم سه هفته گذشته رسیددر حالی که ارزش دلار به پایین ترین رقم خود در سیزده ماه گذشته رسیده، بهای طلا روز جمعه به بالاترین رقم سه هفته گذشته رسید و در مسیر ثبت دومین هفته افزایشی متوالی قرار گرفت. افزایش نزدیک به 2 درصدی ارزش یورو در هفته جاری موجب شده تا ارزش دلار در برابر سبد ارزهای معتبر جهانی به پایین ترین رقم ها در طی چند ماه اخیر برسد. ارزش یورو در معاملات اولیه اروپایی دیروز به بالاترین رقم از اوت 2015 رسید. در حالی که بازارها انتظار دارند بانک مرکزی اروپا در پاییز امسال سیاست پولی خود را انقباضی کند، ارزش هر یورو با 0.3 درصد افزایش به 1.6650 رسید.
سم لافلین، تجار بازار طلا گفت: «کاهش ارزش دلار همچنان از طلا در حدود قیمت فعلی حمایت خواهد کرد.» کاهش ارزش دلار موجب می شود قیمت کالاهای ارزش گذاری شده به دلار از جمله طلا برای دارندگان ارزهای غیردلاری ارزان تر شود و این موجب افزایش تقاضا می گردد. بر اساس این گزارش، قیمت هر اونس طلا روز جمعه با 0.2 درصد افزایش به 1247 دلار و 17 سنت رسید.
قیمت طلا در هفته جاری حدود 1.5 درصد افزایش داشته است. قیمت طلای آمریکا برای تحویل در ماه اوت نیز دیروز با 0.1 درصد افزایش به 1246 دلار و 50 سنت رسید. به نقل از تسنیم، استفن اینس، تلیلگر بازار طلا در موسسه اوآندای سنگاپور گفت: «آنچه اکنون ما شاهد آن هستیم، افزایش قیمت طلا در نتیجه ریسک های سیاسی در آمریکاست.»
بدهی ٨ هزار و ١٠٠ میلیارد تومانی کارتهای بازرگانی در خرداد ٩٥سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه مشکل کارت های بازرگانی، دوگانگی در صدور آنها و متمرکز نبودن بانک اطلاعات این کارت ها در یک مرکز واحد است، گفت: اتاق بازرگانی و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید یک نفر را متصدی کارت های بازرگانی قرار دهند. رحیم زارع، با بیان اینکه سوء استفاده از کارت های بازرگانی اجاره ای در سال های اخیر موجب ضررهای بسیاری برای بخش اقتصاد ازجمله نپرداختن مالیات و حقوق گمرکی و شفاف نبودن بخش تجاری شده است، افزود: با کارت های بازرگانی یک بار مصرف یا یک ساله، به طور میانگین 90 برابر کارت های بازرگانی که تمدید می شود کالا وارد کشور می شود.
این نماینده مردم در گفت وگو با خبرنگار خانه ملت، با اشاره به اینکه مجلس در بعد قانون گذاری خوب عمل کرده اما در بخش نظارتی ضعیف بوده است، افزود: در خرداد سال 95 بدهی کارت های بازرگانی هشت هزار و 100 میلیارد تومان و برابر 12 درصد مجموع مالیات مستقیم کالا و خدمات وصول شده در کشور است.
مسیر هفتگی دلار تغییر نکردروز چهارشنبه، دلار از کف 25 روزه بالا آمد، ولی این افزایش نیز نتوانست مانع از منفی شدن بازدهی آن در هفته گذشته شود. در پنجمین روز هفته گذشته، شاخص بازار ارز دو تومان افزایش را ثبت کرد و به قیمت 3 هزار و 777 تومان رسید. به گفته فعالان، افزایش خرید معاملهگران فردایی و کاهش عرضه بازیگران بازارساز دو عاملی بودند که در افزایش قیمت اثر داشتند. با وجود این افزایش، شاخص ارزی در آخرین هفته تیرماه 1/ 0 درصد از ارزش خود را از دست داد تا دومین افت پیاپی آن به ثبت برسد. به نقل از دنیای اقتصاد، دلار 2 هفته پیش نیز 1/ 0 درصد افت قیمت را ثبت کرده بود.
تجارت ایران و عربستان به صفر رسیده استرئیس سازمان توسعه تجارت از صفر شدن تجارت ایران و عربستان خبر داد و گفت: در حال حاضر هیچ گونه صادراتی به مقصد این کشور نداریم و وارداتی هم از سوی عربستان صورت نمیگیرد. مجتبی خسروتاج - قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت - در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این که همچنان در بخش هایی مانند مواد غذایی شاهد عرضه محصولات عربی هستیم، اظهار کرد: سیاست ایران همواره توسعه روابط با کشورهای همسایه بوده و هیچ یک از آنها را تحریم نکرده ایم.
وی افزود: حال اگر یک یا چند کشور در روابط تجاری خود با ایران محدودیت قائل شده اند بحث دیگری است. اما ما هیچ مشکلی نداشته و هیچگونه مصوبه و قانونی دال بر قطع همکاری با کشورهای منطقه نداشته و به بخش خصوصی هم در این زمینه تذکری ابلاغ نکرده و مانع فعالیت آنها نشده ایم.
وی ادامه داد: اکنون تجار ما می توانند از تمامی کشورهای همسایه واردات و صادرات داشته باشند. حال اگر کشوری بر اساس شرایط خودش نمی خواهد از ایران کالایی وارد کند بحث دیگری است اما ما تابع قوانین خودمان هستیم و تا امروز قانونی مبنی بر محدودیت در روابط تجاری کشورها نداشتهایم و هیچگونه محدودیتی در این بخش قائل نشده ایم.
واردات زعفران صحت دارد؟برخی از مسئولین با اشاره به اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا به شمار می رود، واردات آن را تکذیب کرده و در مقابل برخی کارشناسان، واردات این محصول را منوط به پرداخت تعرفه 55 درصدی گمرک میدانند. رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، اظهار داشت: آزادسازی واردات زعفران مخاطرات زیادی برای چرخه اشتغال، تولید و صادرات محصول در بر خواهد داشت. به گفته وی زعفران یک کالای ملی و استراتژیک به شمار می رود که از کمیت و کیفیت آن باید حمایت کرد.
نورانی با اشاره به اینکه واردات زعفران برای بزرگترین تولیدکننده، امری نادرست است، افزود: با واردات زعفران به هر میزان تعرفه ای که صورت گیرد، مخالف هستیم، چرا که اخذ تعرفه، قاچاقِ محصول را به همراه دارد. همچنین نائب رئیس شورای ملی زعفران گفت: با توجه به آنکه سایر کشورها تنها 8 درصد تولید زعفران را در اختیار دارند از این رو واردات زعفران به ایران صحت ندارد. وی با اشاره به اینکه گمرک تعرفه 55 درصدی برای واردات زعفران دریافت می نماید، افزود: در صورت واردات زعفران خلأ قانونی پیش رو نخواهیم داشت و با توجه به اینکه ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در دنیا به شمار می رود، اخذ این تعرفه برای واردکنندگان، صرفه اقتصادی ندارد.
سرنوشت یارانه ها از زبان وزیر اقتصادوزیر امور اقتصاد و دارایی نسبت به موضوع حذف یارانههای نقدی در دولت دوازدهم واکنش نشان داد. علی طیبنیا در گفتوگو با تسنیم، در پاسخ به اینکه با توجه به پیروزی گفتمان حجت الاسلام حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری آیا دولت برنامهای برای حذف یارانهها در دوره دوازدهم خود خواهد داشت یا خیر گفت: یارانهها حذف نخواهند شد. وی در عین حال تأکید کرد که پرداخت یارانهها هدفمند میشود.
نظر وزیر کار درباره قراردادهای موقتوزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: با قراردادهای موقت که تا این اندازه سایه انداخته است مخالفم اما نباید کاری کرد که بر تولید نیز فشار وارد شود. علی ربیعی روز جمعه در دیدار با مسئولان و مدیران تشکل های کارگری خراسان رضوی در مشهد افزود: تلاش دولت تدبیر و امید بر این بوده است که بستر کار، رفاه و دستمزد را برای همه اقشار جامعه افزایش دهد تا فقر و نابرابری به حداقل ممکن برسد. وی با بیان اینکه تغییر سبک تفکر و ارزش ها در جامعه، اعتیاد ناشی از نا امنی روانی و طلاق در آسیب های اجتماعی نقش موثری دارند اظهار کرد: مشکلات مختلف در عرصه های گوناگون را با در کنار هم بودن می توان برطرف کرد. وی گفت: تعاون 25 درصد اقتصاد را در دست دارد که باید با افزایش و توسعه اقتصاد کشور این رقم را افزایش دهیم. /ایرنا