سوالی که گاهی بیماران از اپتومتریست خود میپرسند این است که عینک نزنم چه میشود؟ البته این سوال در مواردی مطرح میشود که نمره عینک بیمار کم و تا مقادیر متوسط است و در موارد شدید اغلب بیماران خود با نظر مثبت، استفاده از عینک را میپذیرند. تجویز عینک با دلایل متعددی صورت میگیرد که مهمترین دلیل آن بهبود بینایی فرد و رفع مشکلات و ناراحتیهایی است که بیمار با آن مواجهه است.
به گزارش جام جم، گاهی عینک باید آنچنان تمام وقت استفاده شود که حتی اگر بیمار دقایقی عینک خود را به چشم نداشته باشد ممکن است برای سلامت بینایی وی مضر باشد. مثلا در کودکانی که دچار انحراف چشم هستند و نوع انحراف آنها مربوط به وجود نمره عینک در چشم و تلاش فرد برای جبران آن نمره عینک است عینک باید دائم استفاده شود و در این مواقع با زدن عینک، انحراف چشم کودک ابتدا اصلاح و با مداومت استفاده از عینک درمان میشود. بنابراین در این مواقع به محض برداشتن عینک از صورت، انحراف در چشم کودک اتفاق افتاده و کودک دچار انحراف چشم میشود. وقتی چشم منحرف میشود یعنی مغز تنها اطلاعات ارسالی از چشمی که مستقیم و بدون انحراف است را دریافت میکند و اطلاعات چشم دیگر در مغز حذف میشود و این حذف تصویر در مغز موجب تنبلی در چشم منحرف و همچنین عدم تکامل دید دوچشمی در مغز کودک میشود.
بنابراین در این مواقع حتی برداشتن عینک از چشمها برای دقایقی میتواند با ایجاد خلل در روند شکلگیری دید دو چشمی برای سیستم بینایی کودک مضر باشد. در ارتباط با این مثال دوباره به سوال «اگر عینک نزنم چه میشود؟» برمیگردیم و پاسخ این است که در چنین مواردی اگر عینکزده نشود یکی از چشمهای کودک به طور نسبی یا کامل بینایی خود را از دست میدهد و دید دو چشمی به هیچ وجه در این کودک شکل نمیگیرد.
اما همیشه این جور نیست. مثلا فردی ممکن است دچار اندکی نزدیک بینی باشد و تنها هنگام سینما رفتن، دیدن تلویزیون از فاصله دور و هنگام رانندگی دچار مشکل در دیدن اشیای ریز شود. در این مواقع اگر فرد عینکش را در مواقعی غیر از مثالهای فوق نزند شاید اتفاق خاصی نیفتد و تنها میتواند عینک خود را در مواقع ضروری به چشم بزند.
حتی گاهی در چنین فردی اگر بالای چهل سال داشته باشد ممکن است بدون عینک برای فاصله نزدیک و فواصل میانی راحتتر باشد. دوباره همان سوال را مطرح میکنیم. «عینک نزنم چه میشود؟» در اینجا پاسخ این است که بهتر است برای مواقعی که ذکر شد عینک استفاده و در بقیه مواقع میتوانی عینک را استفاده نکنی و هیچ اتفاقی هم نمیافتد.
موارد دیگری وجود دارند که میزان عیوب انکساری چشم بسیار کم است. در این مواقع بعضی افراد نیاز به استفاده از عینک دارند و برخی از افراد به استفاده از عینک نیاز ندارند و واقعا به قول معروف «میشود عینک را نزد». واقعا مرز بین موارد بسیار ضروری و موارد ضروری، مواردی که بهتر است و مواردی که میتواند عینک را استفاده کند یا نکند خیلی در همه موارد یکسان نیست و بر اساس عوامل متعددی تعیین میشود و از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود.
بنابراین پاسخ این سوال که عینک نزنم چه میشود؟ از فردی به فرد دیگر متفاوت است و بهتر است در یک معاینه کامل چشم و بینایی توسط یک اپتومتریست یا چشم پزشک این سوال را مطرح و جواب اختصاصی آن را برای خودتان دریافت کنید. گفتنی است این پاسخ قابل تعمیم از شما به دیگران نیست که عینا آن را برای دیگران نسخه بفرمایید، زیرا همان طور که گفته شد شاید توصیهها در این موارد از فردی به فرد دیگر براساس جمیع عوامل تأثیرگذار فرق داشته باشد. گاهی تجویز یک نمره عینک با شماره کمتر بسیار ضروریتر از یک نمره عینک با شماره بیشتر باشد و تشخیص این موضوع براساس معاینات شما توسط اپتومتریستتان تعیین میشود.