وی افزود: پرتاب موشک ماهوارهبر یک بحث کاملا علمی بود. برجام مسأله موشکی و هستهای را با یکدیگر جدا کرده است. بعضی از رسانهها تعبیر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که گفته بود «پرتاب ماهوارهبر ناسازگار با قطعنامه است» را به «نقض قطعنامه» ترجمه کردند که اشتباه است.
عراقچی در ادامه گفت: رهبر معظم انقلاب فرمودهاند، «وضع» تحریمهای جدید نقض برجام است اما اکنون تحریم جدیدی وضع نشده بلکه اشخاصی به لیست تحریمهای قبلی افزوده شدهاند. این قانون شخصمحور است و اشخاص را به تحریمها اضافه میکند. اینکه آیا اضافه شدن اشخاص به لیست تحریمها وضع تحریم محسوب میشود یا نه را به هیأت رسیدگی ارجاع دادیم و تاکنون نظرشان این بوده که تحریم جدید نیست.
وی در ادامه با توجه به فضاسازی ها علیه سپاه افزود؛ نوک حملات آمریکا به سمت سپاه است و میخواهند آن را تضعیف کنند که آرزویش را به گور خواهند برد. سپاه نوک پیکان مبارزه با تروریستهاست و به عراق و سوریه و حزبالله مشاوره نظامی میدهد که شاهد پیروزیهایشان هستیم. آمریکاییها الان به سراغ سپاه نرفتهاند و سپاه سالها در تحریم بوده. تاکنون سپاه به بهانه موشکی تحریم بود و سپاه قدس به بهانه تروریسم اما اکنون کل سپاه به بهانه تروریسم تحریم شده است. اگر آمریکا سپاه را تحریم نمیکرد باید تعجب میکردید و میگفتید: عراقچی در پشتپرده چه کردهاید که آمریکا با ما دشمنی ندارد؟!
معاون وزیر خارجه در ادامه گفت: ما به برجام وابستگییی نداریم که بخواهیم به هر قیمتی آن را حفظ کنیم. این دوستانی که میگویند شما پیامها و سیگنالهایی به آمریکا میفرستید که فکر میکنند ما تحت هر شرایط به برجام پایبندیم لذا هرکار دلشان میخواهد میکنند درست نیست. تحریمهای جدید منافع ما را به خطر انداخته اما گشایشهای برجام را به خطر ننداخته. این نظر بنده است اما تصمیم با بنده نیست. این سناریو را هم داریم که هر زمان نقض فاحش صورت بگیرد به همان وضعیت پیش برگردیم، ولی ما هوشمندانه تصمیم میگیریم. اینکه کنگره آمریکا و رئیسجمهور و... بسیج میشوند که ما را به این شکل تحریم کنند، نشان میدهد که ما با برجام قدرتمندتر شدیم.
عراقچی همچنین با اشاره با مکانیزم های موجود جهت حل اختلافات گفت: مکانیزم حل اختلاف در برجام پاراگراف ۳۶ و ۳۷ برجام است. اینکه دوستان به پاراگراف ۳۷ استناد میکنند، درباره شکایت ایران از عملکرد دیگر کشورها، درست نیست چون پاراگراف ۳۶ مربوط به ما و پاراگراف ۳۷ طرف مقابل است. ما برای شکایت به کجا باید رسیدگی کنیم؟ شورای امنیت که خودشان هستند، دادگاه لاهه هم که دو سال طول میکشد تا تصمیم بگیرد اصلا در صلاحیت بررسی شکایت هست یا نه؛ میماند اینکه نزد خودمان شکایت کنیم به این صورت که در کمیسیونهای مشترک مسأله مطرح میشود و اگر نتجیهای نگیریم این را مبنای «نقض فاحش» قرار میدهیم و تصمیم خروج از برجام و بازگشت به وضعیت پیش میگیریم. در داخل کمیسیون مشترک اتفاق نظر وجود ندارد که اعمال آمریکا نقض برجام است.
زمان برگشت ما به نقطه قبل از برجام و نقاطی فراتر از قبل از برجام طبق برنامهای است که مجلس از ما خواسته و سازمان انرژی اتمی هم برنامهریزی کرده و تصویب شده و سناریوی ما کاملا آماده است. ما وقتی سراغ این سناریوها خواهیم رفت که هزینههای برجام از منافعش بیشتر شده باشد.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام در ادامه افزود: هم اکنون برجام آن کارهایی که باید برای ایران میکرد را انجام داده و موانع را برداشته است از قبیل برداشتن مانع فروش نفت، مانع سرمایه گذاری خارجی در نفت، مانع خرید کشتی، مانع خرید هواپیما و... در حوزه بانکی و مالی نیز هنوز وضعیت به حالت عادی بازنگشته که دلیلش غیر از برجام از قبیل تحریمها اولیه و ضعف ساختاری است که باید رئیس بانک مرکزی توضیح بدهد.
معاون وزیر خارجه گفت: اینکه گفته شده آمریکا از ایران درخواست بازدید از مراکز نظامی کرده صحت ندارد. ماجرا این است که کسی در آمریکا پیشنهاد کرده ما از آژانس بخواهیم به ایران بگوید اجازه بازرسی از سایتهای نظامی را بدهد، ایران هم اجازه ندهد و دعوا شروع بشود.
اگر این مسأله را مطرح کنند درخصوصش تصمیم خواهیم گرفت اما ابدا به این شکل نخواهد بود که بگویند بازدید از مراکز نظامی و ما هم بگوییم بفرمایید. باید دلایل مستند و متقن بیاورند که چرا احساس نگرانی کردهاند و مشکل چیست.
عراقچی افزود: قانونی که کنگره امریکا علیه ایران، روسیه و کره شمالی تصویب کرده ۷۰ صفحه است که ۹ صفحهاش مربوط به ایران، حدود ۲۰ صفحه مربوط به کره شمالی و بیش از ۴۰ صفحهاش مربوط به روسیه است. درباره آنها تحریم نفتی را مطرح کرده اما درباره ایران بخاطر برجام نتوانسته تحریم نفتی را مطرح کند. وقتی آمریکا اسامی سرداران عزیز ما را مانند سردار سلیمانی و سردار جعفری و... در لیست تحریم میآورد اتفاقا موجب افتخار این عزیزان است. اینها که اصلا به آمریکا سفر نخواهند داشت و اموالی هم که در ایران به آن صورت ندارند چه برسد به اینکه در امریکا داشته باشند. ما حتما در تصمیمگیری عصبی و احساساتی نمیشویم و خودزنی نخواهیم کرد و با مجلس یکصدا هستیم.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در ادامه افرود: برجام نقض شده و آقای ظریف در نامههایی به موگرینی موارد آن را ذکر کرده و در این خصوص تصمیمگیری خواهد شد. درباره تحریمهای جدید آمریکا هم تصمیم لازم گرفته خواهد شد.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه تیمی را ترامپ مامور کرده که عدم پایبندی ایران را کشف کند، افزود: این نشان میدهد ما چقدر موضعمان نسبت به برجام محکم است. ترامپ گفته اگر دست من بود پایبندی ایران را تأیید نمیکردم و ما به گونهای رفتار کردیم که ترامپ که شعار انتخاباتیاش پاره کردن برجام بود الان نتوانسته چنین کند.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام اظهار داشت: قانون مجلس شورای اسلامی بسیار محکم و خوب است و تدابیرش خیلی خوب است و وزارت خارجه کاملا با آن موافق است و از آن حمایت میکند. در قانون مزبور وظایفی برای وزارت خارجه تعیین شده که وزارت خارجه پس از تصویب این کار را انجام خواهد داد. ما با مجلس همراه هستیم و یک صدا علیه آمریکا هستیم و این کار را هوشمندانه انجام خواهیم داد حتما عصبانی نخواهیم شد و خودزنی نخواهیم کرد.
وی جلسه روز شنبه با کمیسیون امنیت ملی را جلسه خوبی خواند و گفت: نکته مهم آن یکصدایی با نمایندگان بود و اگر تفاوت هایی بود در نحوه و شیوههای برخورد با آمریکاییها بود.
رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام خاطرنشان کرد: دولت با مجلس در این مقابله کاملا یک صداست. همه ما یک صدا هستیم. معتقدیم برجام توسط آمریکا نقض شده و مصادیق آن را آقای ظریف در نامههایی که به موگرینی نوشته ذکر شده و مجلس پیش نویسی را تهیه کرده و دولت و وزارت خارجه صد در صد حمایت میکند و ما هم همراه هستیم و پاسخ مناسب را خواهیم داد.