اقتصاد در گذر زمان

از گشایش راه برای سرمایه‌ها تا بحران کمبود و گرانی آجر

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و یکمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
کد خبر: ۷۲۰۶۱۰
|
۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۰ 12 August 2017
|
3215 بازدید
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و یکمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

21 مرداد 1308، روزنامه اطلاعات در این روز در مقاله ‌ای به مسوولان هشدار داد که باید مسیر را برای آمدن سرمایه ‌های خارجی به کشور گشود. در بخشی از این مقاله آمده است: ما اکنون در مرحله استفاده از منابع ذخیره طبیعی خود هستیم و در این راه می ‌خواهیم از جلب سرمایه ‌های خارجی بهره‌ مند شویم و متاسفانه تا این اواخر این موضوع را مثل «لولو» در نظر ما جلوه ‌گر می‌ ساختند که کسی جرات اظهار این مطالب را نمی‌ کرد و خوشبختانه این پرده اوهام رفته ‌رفته پاره شد و امروز متوجه این مساله شده ‌اند که حتی ‌الامکان باید سرمایه‌ داران خارجی را به مملکت راه داد، شرایط سهلی برای آن پیشنهاد کرد و ثروت مملکت را به‌ کار انداخت. وجود این فکر در اروپا توسعه ‌یافته و پاره ‌ای از کمپانی‌ ها و سرمایه‌ داران درصدد افتاده ‌اند که در ایران سرمایه ‌گذاری کنند. در چنین موقعی، زمزمه هایی بلند شده که مسلما لطمات بزرگی به این فکر وارد خواهد ساخت، این زمزمه‌ ها همان نشریات بی ‌اساس خارجی مخصوصا روزنامه‌ های انگلیسی است که می‌ خواهند خارجی ‌ها از آمدن به ایران وحشت بنمایند.

21 مرداد 1331، وزارت امور خارجه آمريكا كليه مأموران سياسي خود را در تهران موظف به مطالعه و بررسي وضعيت نفت ايران كرد.

21 مرداد 1333، دولت انگليس از ژاپن خواست از خريد نفت ايران خودداري كند. دولت ژاپن نيز اين درخواست را رد كرد.

21 مرداد 1347، وزارت صنایع در این روز در اطلاعیه ‌ای اعلام کرد ماشین ‌‌آلات کارخانه موتورسیکلت ‌سازی به ‌زودی تحویل ایران می ‌شود. در این اطلاعیه خبری آمده بود: «ماشین ‌های کارخانه موتورسیکلت ‌سازی و دوچرخه ‌سازی که چندی پیش به خارج سفارش داده شده بود، در آینده نزدیک تحویل ایران خواهد شد.» در ادامه خبر آمده است: «این کارخانه در قزوین تاسیس می ‌شود و مقدمات راه ‌اندازی کارخانه از هر لحاظ فراهم شده است. در این کارخانه سرمایه ‌های ایران، چکسلواکی و فرانسه به‌کار می ‌افتد و مطالعات و بررسی‌ های فنی و ساختمان اصلی کارخانه و طرح توسعه تولید آن زیر نظر متخصصان فرانسوی بررسی و دنبال می ‌شود. این کارخانه سالانه صد هزار دوچرخه، 25 هزار موتور و 15 هزار موتورسیکلت در ایران تولید خواهد کرد. پیش از این نیز وزارت صنایع اقداماتی در زمینه جذب سرمایه‌ های خارجی در تولید دوچرخه و موتورسیکلت انجام داده است.

21 مرداد 1354، در مردادماه 1354 صاحبان مغازه‌ ها و واحدهای مسکونی با انتقاد از شیوه واگذاری فوری خط تلفن در خیابان پهلوی انتقاد کردند و گفتند دلیلی ندارد که مخابرات در واگذاری تلفن به یک خیابان شهر تسهیلات و فوریت بیشتری در نظر بگیرد. نتایج صحبت‌ های خبرنگاران در این ‌باره که روز 21 مرداد 54 در جراید منتشر شد حاکی است که «از ابتدای سال 20 هزار شماره در تهران واگذار شد و تا پایان سال 1354 با واگذاری هر ماه پنج هزار شماره تلفن در تهران 40 هزار شماره تلفن دیگر واگذار شد و در 3 منطقه تهران واگذاری تلفن فوری انجام ‌شد که عبارت بودند از: خیابان پهلوی، امین ‌آباد و طرشت.» معترضان به این موضوع هنگام افتتاح ناحیه 8 مخابراتی تهران (که 21 مرداد سال 54 گشایش یافت) به مدیرکل مخابرات شهر تهران اعتراض کردند. مدیرکل مخابرات شهر تهران ضمن پاسخگویی به اعتراض آنان به شوخی به برخی از آنان گفت: اگر از بالا برای شما چنین دستوری بیاید، شما چه خواهید کرد؟ او همچنین اضافه کرد: ساکنان 30 خیابان در ناحیه 8 مخابراتی می‌ توانند برای انجام امور تلفنی خود به ناحیه 8 مخابراتی در میدان 25 شهریور (7 تیر امروز) مراجعه کنند.

همچنین در این روز در رسانه ‌ها اعلام شد که بحران کمبود و گرانی آجر به پایان رسیده است. در گزارش ‌های متفاوت و کوتاهی که در جراید وقت منعکس شد آمده است: «با آرام شدن معاملات زمین و خانه، بحران گرانی و کمبود آجر کاهش یافته و رو به اتمام است. تقاضای خرید آجر که در روزهای بحرانی به 11 میلیون عدد در روز رسیده بود به 6 میلیون عدد در روز رسیده است و ظرف یکی دو روز به روزانه 3 میلیون عدد تقلیل یافته است.» در این گزارش ‌ها آمده است: به عقیده کارشناسان کاهش مصرف آجر معلول ارزان شدن قیمت این محصول است. تقلیل تقاضای مصالح ساختمانی اثرات دیگری نیز داشته است که از جمله باید به آرام شدن معاملات زمین و مسکن اشاره کرد. کارشناسان همچنین اظهار کرده ‌اند قیمت آجر بیشتر کاهش خواهد داشت. کوره ‌های آجرپزی اطراف شهرداری قرچک، ورامین، جیتو و پلشت (پاکدشت امروزی) آجر مورد نیاز ساخت و سازهای استان تهران را تامین می‌کند.


منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟