به دلیل کاهش منابع پرداخت یارانه در بودجه سال 1396، دولت به زودی مجبور است، دست به کار شده و یارانه 14 میلیون تن را قطع کند. سال گذشته نیز یارانه حدود 4 میلیون توسط دولت قطع شد؛ اما معیار قطع یارانه چیست و چرا یارانه برخی از افراد قطع شده است؟
به گزارش
تابناک اقتصادی، از زمان اجرایی شدن طرح هدفمندی یارانه ها حدود هفت سالی می گذرد و دولت دهم و یازدهم در این مدت منابع بسیار زیادی را صرف پرداخت یارانه های نقدی و غیرنقدی کرده اند. این طرح قرار بود در سال 1394 به پایان برسد؛ اما اعمال تحریم های ظالمانه و افزایش نرخ تورم باعث شد تا زمان پایان طرح به تعویق بیفتد. در این مدت، دولت تلاش کرده است، با روش های گوناگون، قشرهای پردرآمد جامعه و افرادی که نیازمند پرداخت یارانه نقدی نیستند، به روش های مختلفی شناسایی کرده و از گردونه پرداخت یارانه نقدی خارج کند.
در ابتدا و در بهار 1393 دولت یازدهم از مردم خواست تا داوطلبانه از گرفتن یارانه ها انصراف دهند که در آن زمان از حدود 75.5 میلیون یارانه بگیر، حدود 73 میلیون تن دوباره خواستار پرداخت یارانه ها شدند و تنها 2.5 میلیون درخواست دولت را اجابت نمودند و داوطلبانه از دریافت یارانه نقدی انصراف دادند.
سپس در سال 1393 مجلس تصویب نمود که میزان پرداخت یارانه نقدی و غیرنقدی در سال 1394 حدود 39 هزار میلیارد تومان باشد و این تصمیم یعنی اینکه باید در سال 94 حدود شش میلیون از گردونه دریافت یارانه خارج می شدند. همچنین در بند ح تبصره 20 قانون بودجه سال 94 نیز مجلس دولت را موظف کرد که یارانه خانوارهای پردرآمد را حذف کند. از این رو ملاک هایی توسط دولت و مجلس برای شناسایی قشرهای پردرآمد در نظر گرفته شد. ملاک هایی که دولت در نظر گرفته بود عبارت بودند از: شاغل بودن، داشتن خودرو، انجام معاملات و دارایی تمامی اعضای خانوار. ملاک های مجلس برای شناسایی قشرهای پردرآمد نیز عبارت بودند از: شرایط اقلیمی، بعد خانوار، محل سکونت و میزان درآمد. این ملاک ها باعث شد تا دولت تنها بتواند یارانه 200 هزار تن را قطع کند. مسئولین در سال 94 که قرار بود، یارانه شش میلیون را قطع کنند، عملا در رسیدن به این هدف ناموفق بودند.
در سال 1395 و باز هم با توجه به کاهش میزان منابع یارانه ها تصمیم گرفته شد که تعداد نفرات بیشتری حذف شوند. افرادی که قرار بود یارانه آن ها حذف شود نیز در قانون بودجه سال 95 مشخص شدند. این افراد عبارت بودند از: کلیه تجار و صاحبان مشاغل آزاد که درآمد سالانه آنها حداقل سیصد و پنجاه میلیون ریال بود، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، قضات و اعضای هیأت علمی دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و غیردولتی، پزشکان و دندانپزشکان، کلیه کارکنان دولت و قوای سه گانه و شهرداری ها و کلیه مؤسسات عمومی و مؤسسات عمومی غیردولتی و کلیه کارکنان نیروهای مسلح و بازنشستگان کشوری و لشکری و کلیه حقوق بگیران و مستمری بگیران مشمول تأمین اجتماعی و همه دریافت کنندگان حقوق و مستمری بخش دولتی و غیردولتی که دریافتی سالانه آنها بیش از سیصد و پنجاه میلیون ریال بود، کلیه مدیران و اعضای هیأت مدیره و بازرسان شرکت های دولتی و غیردولتی و وابسته به دولت و نهادهای عمومی غیردولتی و کلیه مدیران و اعضای هیأت مدیره و رؤسا و معاونان مناطق و شعب بانک ها و بیمه ها و مؤسسات مالی و اعتباری و کلیه کارکنان اشخاص حقوقی دولتی و غیردولتی که دریافتی سالانه آنها بیش از سیصد و پنجاه میلیون ریال بود، کلیه ایرانیان مقیم خارج از کشور و کلیه اشخاصی که در سه دهک بالای درآمدی کشور بودند و در موارد فوق، ذکر نشده بودند. به هر صورت با این وضعیت نیز دولت در سال گذشته تنها توانست یارانه 4 میلیون نفر را قطع کند.
اما در قانون بودجه سال 1396 منابع پرداخت یارانه به 33.5 هزار میلیارد تومان کاهش یافت و این یعنی دولت مجبور است در سال جاری یارانه 14 میلیون نفر را قطع کند. ملاک خاصی هنوز برای شناسایی اقشار پردرآمد در سال 96 در نظر گرفته نشده است و باید دید که دولت در این زمینه چه تصمیمی خواهد گرفت.
به هر صورت اگر یارانه شما تا کنون قطع شده یا به این دلیل بوده که یکی از معیارهای قشرهای پردرآمد شامل حال شما شده یا به این دلیل بوده که دولت در شناسایی شما به عنوان قشرهای پردرآمد دچار اشکال شده و درست تشخیص نداده است که طبق قانون بودجه سال 95 شما می توانید از طریق سایت هدفمندسازی یارانه ها به این موضوع اعتراض کرده تا دولت مجدداً شرایط شما را بررسی کند.