از
مخالفت برخی کسب و کارهای سنتی در کشورمان تا سنگ بزرگی که یکی از غولهای
نرمافزاری و سختافزاری جهان پیش پای ایشان انداخته، ظاهرا قرار نیست آب
خوش از گلوی استارتآپ های وطنی پایین برود!
به گزارش «تابناک»؛ استارتآپهای وطنی که به رغم جوان بودن مخالفت های بسیار جدی و گاه بنیان برانداز در بازار کسب و کار کشورمان پیش روی خود میبینند و با موانع بسیاری مواجهند، چند روزی است، با چالش بزرگ دیگری دست به گریبان شدهاند؛ چالشی که این بار نه از طرف رقبای داخلی و مسئولان کم اطلاع، که از ینگه دنیا متوجه شان شده و گلویشان را میفشارد.
ماجرا از آنجایی آغاز شد که چند روز پیش خبر حذف برخی اپلیکیشنهای ایرانی نوشته شده برای سیستم عامل آیاواس (IOS) از بازار مشهور آنلاین این اپلیکیشنها، «اپ استور» منتشر شد. رویدادی که در ابتدا احساس میشد ممکن است ناشی از خطایی باشد اما خیلی زود مشخص شد به تصمیمات عجیب و یک طرفه آمریکاییها مرتبط است.
آن گونه که خبر میرسد، دلیل حذف این اپلیکیشنها، تصمیم مدیران شرکت مشهور اپل در راستای اعمال برخی تحریم های علیه کشورمان است. اقدامی مسبوق به سابقه که از زمستان سال گذشته نشانه های آن با حذف برخی اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور بروز کرده بود و حالا شدت گرفته و نگران کننده شده است. به ویژه از این رو که ظاهرا قرار است این اقدام شدت گرفته و به قلع و قمع شمار زیادی از اپلیکیشن های ایرانی این سیستم عامل منجر شود.
گزارهای برآمده از بیانیه شرکت اپل در پاسخ به برخی استارتآپها و توسعهدهندگان اپلیکیشنهای ایرانی که در بخشی از آن این گونه آمده: «در راستای قوانین تحریمهای آمریکا علیه ایران، اَپاستور اَپل نمیتواند برنامههای ایران مربوط به گوشیهای آیفون را در خود جای دهد یا اقدام به توزیع آنها کند. همچنین این شرکت نمیتواند با برنامهنویسان ایرانی داد و ستد داشته باشد.»
استناداتی که با رایگان بودن اپلیکیشنهای حذف شده ایرانی و بازار پر رونق محصولات این شرکت در کشورمان، تعارضی آشکار داشته و بر این فرضیه مهر تأیید میزند که مدیران این شرکت قصد دارند به توزیع رایگان این اپلیکیشنها پایان دهند و «تحریم» تنها دستاویزی برای این امر قرار گرفته است.
این در حالی است که اگر از ابهامات فراوان قوانین مربوط به تحریم های آمریکا علیه کشورمان ـ که فضا برای چنین اقداماتی را باز گذاشته ـ صرف نظر کرده و بی تفاوتی مدیران این شرکت به بازار گسترده محصولاشان در ایران و ضرورت ارائه خدمات به حدود 6 میلیون کاربر ایرانی اپل را هم کنار بگذاریم، حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپ استور از منظر دیگری نیز بسیار حائز اهمیت است و باید پیگیری شود.
از این رو که میدانیم نبض حیات بسیاری از استارتآپهای ایرانی -که این روزها از مهمترین عوامل توسعه اقتصادی و فناوری کشور به حساب میآیند- به این اتفاق گره خورده و در نتیجه اقدام اخیر مدیران اپل، این بخش نوپای اقتصاد کشورمان لطمه خواهد دید. بخشی که هرچند اکنون جوان است و سهم زیادی در اقتصاد کشورمان ندارد، قرار است نقش کلیدی در آینده کشورمان ایفا کرده و از این رو بسیار مورد تأکید مسئولان کشورمان قرار دارد.
کافی است، مباحث مطرح در نشست های بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی رئیس جمهور برای راهیابی به کابینه دولت دوازدهم را مرور کرده و به طور خاص، برنامه های آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص حمایت از استارتآپ های ایرانی و فراهم نمودن شرایط برای توسعه و رشدشان را مرور کنیم تا به اهمیت ماجرا پی ببریم.
برنامه ها، شعارها و وعدههایی که اگر قرار به محقق کردنشان باشد، میبایست توجه ویژهای را معطوف به حذف تهدیداتی کرد که این کسب و کارهای نوپا در کشورمان را تهدید میکند؛ تهدیدهایی که هرچند رفع برخیشان ـ مثل اصطکاک کسب و کارهای سنتی با شیوه های نوین کسب و کار به واسطه استارتآپ ها ـ با دشواری هایی همراه خواهد بود، در مواردی مانند اقدام اخیر مدیران اپل قابل پیگیری و رفع به نظر میرسند.
اقدامی که باید در دستور کار دولتمردان، به ویژه مسئولان وزارت ارتباطات قرار گرفته و با همراهی وزارت خارجه کشورمان و دیگر نهادها پی گرفته شود تا تهدید جدید وجدی که متوجه استارتآپ های ایرانی شده و اهداف توسعه این بخش (مثل اشتغالزایی، مقابله با فرار مغزها، مسائل امنیت ملی و...) را تحت تأثیر قرار خواهد داد، برای همیشه رفع شود.