دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار است 15 اکتبر(9 روز دیگر) پایبندی یا عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام کند. خبرها حاکی از آن است که رئیس جمهور آمریکا تصمیم خود مبنی بر اعلام عدم پایبندی ایران به برجام را گرفته است.
به گزارش «تابناک»، در همین زمینه، روز گذشته، روزنامه آمریکایی واشنگتنپست عنوان کرد، رئیسجمهوری آمریکا بنا دارد هفته آینده تصمیم خود درباره پایبندی ایران به برجام را اعلام کند. از نظر او این توافقنامه در راستای منافع کشورش نیست.
از سوی دیگر، اندیشکده آمریکایی «هریتج» مطلبی در مورد آینده برجام نوشت؛ رئیسجمهور آمریکا باید به همراه خودداری از اعلام پایبندی ایران به توافق، از کنگره بخواهد فعلا از اعمال دوباره تحریمهای رفعشده خودداری کند تا احتمال بازگشت این تحریمها به اهرم فشاری علیه ایران تبدیل شود.
این اندیشکده آمریکایی افزود: «دولت آمریکا میتواند نقایص موجود در توافق را اصلاح کند. این امر میتواند شامل درخواست از کنگره برای جلوگیری از اعمال مجدد تحریمهای هستهای برای یک دوره مشخص باشد تا معین شود آیا اصلاح این توافق امکان پذیر است یا خیر. البته این اقدام به وضوح کاری دشوار خواهد بود و تهران نیز تاکنون از برگزاری هرگونه مذاکره دوباره خودداری کرده است. هنگامی که دولت عدم تأیید این توافق را اعلام کرده و کنگره آماده اعمال مجدد تحریمها شود، تهران شاید در عدم میل به مذاکره بازنگری کند.»
از سوی دیگر، دولت آمریکا میتواند همچنین جهت تقویت چانه زنیهای دیپلماتیک، از کنگره درخواست کند، در صورت لزوم، مجوز استفاده از نیروی نظامی را به عنوان آخرین راه حل برای جلوگیری از گریز اتمی ایران صادر کند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «بهتر است، دولت آمریکا برای بازرسی از پایگاه نظامی «پارچین»، مکانی که ایران مشکوک به کارهای غیرقانونی برای پیشبرد برنامه تسلیحات اتمی بوده، به ایران فشار آورد و اگر ایران از پذیرش این مورد خودداری کند، تحریمهای سازمان ملل متحد بازخواهند گشت.»
اندیشکده هریتیج در ادامه افزود: چشم انداز تحریمهای جدید اهرم فشار مجددی را علیه ایران و کشورهای اروپایی امضا کننده برجام اعمال میکند. هرچند همه آنها مخالف مذاکره مجدد هستند، هنگامی که آشکار شود، این امر برابر با از بین رفتن توافق خواهد بود، شاید از مخالفت دست بکشند.
در نهایت این اندیشکده آمریکایی گفته است: مذاکرات مجدد نیز تنها زمانی ارزشمند خواهد بود که ایران را از آنچه او توان دستیابی به سلاح اتمی خواند، دور نگه دارد. این امر دستکم نیاز به اجرای موارد زیر دارد؛
- منع ایران از غنیسازی اورانیوم و تولید پلوتونیوم.
- از بین بردن بخش قابل توجهی از زیرساختهای هستهای ایران به ویژه تأاسیسات فردو، نطنز و تأسیسات آب سنگین اراک.
- انجام بازرسیهای قوی بر اساس «هر زمان هر جا» و نظارت لحظهای بر تأسیسات هستهای ایران.
- اطمینان از عدم مخفی کاری ایران درباره تلاشهای تسلیحاتی گذشته و تعیین فرآیندی واضح و سریع در اعمال مجدد تحریمها در صورت تقلب ایران.