راه اندازی هشت پایگاه نظامی توسط ترکیه در شمال سوریه، محکومیت حمله به کنسولگری و پایین کشیدن پرچم ایران در اربیل، احضار مسعود بارزانی به دادگاه و نامه فرمانده نیروهای پیشمرگه به آیت الله سیستانی برای جلوگیری از خونریزی، از جمله مهم ترین تحولات عراق و سوریه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به حملات توپخانه ای شب گذشته نیروهای بارزانی به شمال کرکوک نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، نیروهای وابسته به رئیس منطقه کردستان عراق، مواضع نیروهای این کشور را هدف حملات خمپارهای و توپخانهای خود قرار دادند.
نیروهای تحت امر مسعود بارزانی شامگاه شنبه برای چندمین بار مواضع نیروهای دولت فدرال عراق را در نزدیکی منطقه «پرده» واقع در نزدیکی «آلتین کؤپری» هدف قرار دادند.
آلتین کؤپری شمالیترین منطقه استان کرکوک به شما میرود و عناصر بارزانی دیروز جمعه با موشکهای ساخت آلمان مواضع ارتش عراق را هدف قرار دادند.
در این حملات، شماری از نیروهای ارتش عراق شهید و چند تن دیگر زخمی شدند.
راه اندازی هشت پایگاه نظامی توسط ترکیه در شمال سوریه
روزنامه ینی شفق ترکیه اعلام کرد، ارتش ترکیه برای تنگ تر کردن حلقه محاصره پ.ک.ک، هشت پایگاه نظامی در ادلب تأسیس می کند.
روزنامه ینی شفق در گزارشی اعلام کرد: شهر ادلب دارای جمعیتی چهار میلیونی است و ارتش ترکیه برای محافظت از آنها و تنگ تر کردن حلقه محاصره نیروی های حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) مستقر در عفرین، قصد تأسیس هشت پایگاه نظامی در ادلب را دارد.
این روزنامه نزدیک به دولت ترکیه اضافه کرد: مکان احداث چهار پایگاه شناسایی و مشخص شده که یکی از این مناطق تعیین شده برای تأسیس پایگاه نظامی، کوه برکت در ادلب است.
این رسانه همچنین اعلام کرد: فرودگاه نظامی الدوهور، پایگاه هوایی تفتناز و منطقه دیف سایر نقاط تعیین شده برای ایجاد پایگاه نظامی ترکیه است.
این روزنامه همچنین اضافه کرد: چهارده نقطه دیده بانی دیگر برای کنترل بیشتر شهر ادلب توسط ارتش ترکیه تأسیس خواهد شد.
روزنامه ینی شفق ترکیه هفته پیش نیز اعلام کرده بود، ارتش ترکیه می خواهد در ادلب و در اراضی تحت کنترل مخالفان از جمله در مناطق حضور ارتش به اصطلاح آزاد سوریه دو پایگاه هوایی تاسیس کند و بر این اساس، کنترل فرودگاه های تفتناز و ابودوهور نیز در چهارچوب نقشه انتقال، تحت مدیریت نیروهای ارتش ترکیه قرار خواهد گرفت.
در پی توافق آستانه 6، ارتش ترکیه از یک هفته پیش، از مرزهای شمال غربی سوریه گذر کرده و در مناطقی از استان و شهر ادلب مستقر شده است.
مقاماتی از وزارت خارجه و مجلس سوریه، استقرار نظامیان ترکیه در استان ادلب را غیرقانونی و تهدیدی برای امنیت ملی سوریه تلقی و اعلام کردند که حضور ترکیه در خاک سوریه غیرقانونی و نقض حاکمیت ملی آن کشور است.
حدود دویست تن از نیروهای ترکیه از حدود دو هفته پیش با حضور در مناطقی از استان ادلب، قصد ایجاد مناطق امن و عاری از درگیری در قالب موافقتنامه آستانه 6 را دارند و بر این اساس در حال استقرار در مناطق غربی شهر ادلب هستند.
محکومیت حمله به کنسولگری و پایین کشیدن پرچم ایران در اربیل
وزارت امور خارجه عراق حمله برنامه ریزی شده به کنسولگری ایران دراربیل و اهانت به پرچم یک کشور دوست و تهدید جانی کارمندان نمایندگی را محکوم کرد.
در بیانیه روز شنبه وزارتخارجه عراق، مسئولیت کامل این حمله، بر عهده رهبران اقلیم دانسته شده است.
بیانیه همچنین تهدید دیگر نمایندگی های دیپلماتیک و بین المللی در سطح اقلیم را نیز محکوم کرده و رهبران اقلیم را مسئول حفظ جان و امنیت کارکنان نمایندگی ها وکنسولگری ها دانسته است.
روز گذشته، شماری از آوارگان شهر کرکوک پس از تجمع در مقابل سرکنسولگری آمریکا و سازمان ملل در اربیل برای اعتراض به سکوت در مقابل پیشروی های ارتش فدرال عراق به سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل یورش برده و ضمن اینکه قصد ورود به این محل را داشتند، پرچم کشورمان را پایین کشیدند.
احضار مسعود بارزانی به دادگاه
یکی از نمایندگان پارلمان عراق گفت: دستگاه قضا فردا احضارنامه مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق را درباره ۵۵ پرونده که دادخواستهایی در آن علیه وی ارائه شده، صادر خواهد کرد.
این نماینده گفت: این دادخواستها شامل پروندههای همه پرسی، تهدید امنیت کشور، قاچاق نفت و دیگر تخلفات اداری و قانونی است.
روز پنجشنبه شورای عالی قضایی عراق اعلام کرده بود، حکم جلب کوسرت رسول، معاون مسعود بارزانی را به دلیل اظهارات اخیرش که در آن نیروهای امنیتی را «اشغالگر» خوانده بود، صادر کرده است.
عالیه نصیف، نماینده پارلمان عراق پیشتر اعلام کرده بود، دادخواستهایی را علیه مسعود بارزانی به دلیل ارتکاب جنایتهای مربوط به امنیت، استقلال و وحدت کشور ارائه کرده است.
نامه فرمانده نیروهای پیشمرگه به آیت الله سیستانی برای جلوگیری از خونریزی فرمانده نیروهای پیشمرگه با ارسال نامه ای به آیت الله سید علی سیستانی خواستار دخالت ایشان به منظور جلوگیری از فروپاشی روابط تاریخی مشترک بین شیعیان و کردها شد.
«سیروان بارزانی»، فرمانده نیروهای پیشمرگه کردستان عراق در نامه خود نوشت: «آنچه در عرصه سیاسی شامل درگیری بین کُردها و شیعیان و درگیری های نظامی بین نیروهای پیشمرگه و حشد شعبی رخ می دهد، امری کاملا نامطلوب است و ما یقینا می دانیم که فتوای شما برای تشکیل حشد شعبی به منظور مبارزه در برابر تروریست های داعش و تکفیری ها و حمایت از کرامت و حفاظت از عراقی ها بود نه برای مقابله با مسلمانان کردستان».
وی افزود: ما شاهد مواضع شفاف و فتواهای حکیمانه شما هستیم و مطمئنیم که از ظلم و ستم ها علیه کردها و شیعیان در دوره رژیم های سابق کامل درایت و اطلاع دارید. ما جبهه مشترک در مبارزه علیه دیکتاتوری و کشتار جمعی داشتیم و اکنون نمی خواهیم، این تاریخ مشترک و طولانی با تحریک طرف های خارجی که به مصلحت و منفعت ما نیست، خراب شود و طی روزهای گذشته ثابت شد که درگیری و خونریزی در میادین جنگ بین فرزندان ما به نفع هیچ طرفی نیست.
گفتنی است، شورای امنیتی اقلیم کردستان روز جمعه دولت عراق را به حمله به سوی نیروهای پیشمرگه متهم کرد و گفت: گروهی از نیروهای الحشد الشعبی عراق نیز در این حمله مشارکت داشته اند و تلاش کرده تا به منطقه «قوشتپه» در جنوب اربیل نفوذ کنند.
فرماندهی مشترک عملیات ارتش عراق در پاسخ به این اتهامات اعلام کرد که بعد از انتشار نیروهای ارتش عراق در کرکوک و مناطق مورد مناقشه برای ایجاد امنیت در این مناطق نیروهای عراقی برای تکمیل عملیات خود راهی منطقه التون کوپری شدند.
بر اساس این بیانیه این اقدام به درخواست مردم این شهر صورت گرفته، زیرا شهر آنها با وجود حضور نیروهای پیشمرگه به محلی برای تجمع تروریست های وابسته به پ ک ک تبدیل شده بود. به همین دلیل، وقتی نیروهای عراقی به التون کوپری نزدیک شدند با تیراندازی از سوی نیروهای پیشمرگه مواجه شدند و همچنین به سوی نیروهای ارتش عراق خمپاره و موشک های میلان آلمانی شلیک شد که به یک تانک ارتش اصابت کرد و منجر به شهادت دو نیروی ارتش عراق و زخمی شدن پنج تن دیگر شد.
در این بیانیه تأکید شده که فقط نیروهای مبارزه با تروریسم، پلیس فدرال و نیروهای لشکر نهم زرهی وارد این شهر شده اند و بعد از استقرار نیروها، لشکر ۲۰ ارتش عراق مسئولیت حفظ این منطقه را بر عهده گرفته است.