طرح تشکیل ائتلاف مشترک نظامی علیه ایران، افزایش احتمال تعویق نشست شورای همکاری خلیج فارس، دفاع قاطعانه حیدرالعبادی از حشدالشعبی در حضور تیلرسون و افزایش بودجه نظامی اسرائیل برای مقابله با ایران، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. از سوی دیگر، باید به آغاز راهبرد آمریکا برای از بین بردن حزب الله لبنان اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا طی سخنانی در سالگرد حمله به مقر تفنگداران دریایی آمریکا در بیروت، گفت: ما نبرد را بر اساس شروط خود به خاک تروریستها منتقل میکنیم.
وی با این ادعا که حزبالله یک گروه تروریستی در خدمت ایران است، گفت: ما برای از بین بردن حزبالله و محاکمه آنها تلاش میکنیم.
پنس در ادامه اظهارات بیاساس خود مدعی شد، مقامات ایران، دستور حمله به مقر تفنگداران آمریکایی در بیروت در سال 1983 میلادی را دادهاند.
معاون رئیسجمهور آمریکا افزود: ما به ایران اجازه نمیدهیم، ثبات کشورهای منطقه را بر هم زند و ترامپ در برابر اقدامات ایرانیها بیکار نخواهد نشست.
وی گفت: ما در دوره دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، ارتش را بازسازی خواهیم کرد.
پنس گفت: جنگ علیه گروه تروریستی داعش را ادامه میدهیم. داعش فرو میپاشد و ما در از بین بردن نهایی داعش کوتاهی نمیکنیم.
طرح تشکیل ائتلاف مشترک نظامی علیه ایران
روز گذشته «لئون پنتا»، وزیر دفاع اسبق آمریکا و رئیس اسبق سیا، میهمان مؤسسه مطالعاتی «هادسون» بود و در خصوص آنچه لزوم مقابله با تروریسم خوانده شد، سخن گفت.
مجری برنامه نظر وزیر دفاع اسبق آمریکا در خصوص اقدام ترامپ در عدم تأیید پایبندی ایران به برجام را جویا شد.
پنتا گفت: «در دیپلماسی دفاعی، سخنان یک سیاستمدار، وزن بالایی دارد و اگر شما حرفی بزنید که نتوانید به آن پایبند بمانید، این سیگنال به متحدان شما میرسد که آمریکا قابل اعتماد نیست. مثلا وقتی باراک اوباما در خصوص حمله شیمیایی بشار اسد به مردم سوریه هشدار داد و اسد هم این حمله را بدون مواجهه با اقدام عملی آمریکا تکرار کرد، رفتار آمریکا نشان داد که آمریکا حتی به خطوط قرمز خود هم پایبند نمیماند.»
وی افزود: «این روزها ترامپ هم با عدم پایبندی به قوهای آمریکا ذیل توافق هستهای، همین رفتار را تکرار میکند. ایران از نظر فنی به برجام پایبند بوده و فارغ از دیگر اقداماتی که انجام داده، در پی تولید سلاح هستهای نرفته است.»
لئون پنتا که با تشبیه کنگره به مکانی شلوغ و شبیه «حمام» باعث خنده حضار شد، از نحوه تعامل کنگره با برجام هم نگران بود.
وی در این خصوص گفت: «از نحوه اقدام کنگره در خصوص برجام نگرانم؛ کنگره باید ضمن حفظ برجام، زمینه را برای اعمال قویتر توافق هستهای، تشدید بازرسیها و اعمال تحریمهای سیاسی و اقتصادی جدید ایجاد کند.»
وزیر دفاع سابق آمریکا اعتقاد داشت که آمریکا باید ضمن ماندن در برجام و حفظ وجهه خود به عنوان یک طرف قابلاعتماد در مذاکرات بینالمللی، ایران را به نشستن در پای میز مذاکرات جدید با هدف محدود کردن توان نظامی این کشور مجبور کند.
پنتا تصریح کرد: «با اعمال قوی توافق هستهای، زمینه ادامه کار با متحدانمان و اعمال تحریمهای سیاسی و اقتصادی فراهم میشود؛ تحریمهایی که یک بار ایران را به پای میز مذاکره کشید و این بار هم آنها را مجبور میکند در خصوص مسائل دیگر با ما مذاکره کنند. همه این موارد مستلزم این است که آمریکا از برجام خارج نشود تا ایران نتواند بگوید که آمریکا به تعهداتش پایبند و طرف قابل اطمینانی برای مذاکره نیست.»
وزیر دفاع اسبق آمریکا راهکار نظامی هم برای مقابله با ایران در نظر داشت و پیشنهاد داد: «باید با شرکت آمریکا، اسرائیل و اعراب میانهرو، یک ائتلاف و یک فرماندهی مشترک نظامی برای مقابله با داعش و مهار ایران تشکیل دهیم.»
افزایش احتمال تعویق نشست شورای همکاری خلیج فارس روزنامه سعودی عکاظ از احتمال تعویق نشست شورای همکاری به مدت شش ماه با هدف از بین بردن اختلافات و پایان بحران با قطر خبر داد و هدف از تعویق این نشست را تمایل به پایان بحرانی دانست که به نوشته این رسانه سعودی به سبب عدم پایبندی قطر به توافق ۲۰۱۳ ریاض و پیوست های آن در ۲۰۱۴ به وجود آمده است.
شایان ذکر است، روزنامه کویتی الرأی به نقل از برخی منابع دیپلماتیک، از احتمال تعویق نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس خبر داد.
بر اساس این گزارش، این منابع احتمال دادند نشست مذکور که قرار است در ماه دسامبر آینده در کویت برگزار شود، به علت عدم گشایش در بحران میان چهار کشور عربی و قطر به مدت شش ماه به تعویق افتد.
منابع مذکور این احتمال را در صورتی وارد دانستند که سفر رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا به ریاض تحول سیاسی خاصی نداشته باشد و به حل بحران منجر نشود.
این منابع در عین حال از نبود شواهدی مبنی بر حل بحران میان قطر و چهار کشور عربی در آینده نزدیک خبر دادند.
دفاع قاطعانه حیدرالعبادی از حشدالشعبی در حضور تیلرسون حیدرالعبادی نخست وزیر عراق در دیدار با رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا قاطعانه از نیروی بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) دفاع کرد و آنها را امید عراق و منطقه خواند.
وزیر خارجه آمریکا که دوشنبه شب وارد بغداد شد، کمی پیش از ورود به این کشور الحشد الشعبی را یک نیروی شبه نظامی خارجی خوانده و خواستار بیرون رفتن آنها از عراق شده بود.
العبادی در دیدار با تیلرسون خطاب به وی گفت: الحشد الشعبی یک سازمان رسمی عراق است و قانون اساسی اجازه وجود گروه های نظامی خارج از چارچوب قانونی کشور را نمی دهد.
وی گفت: الحشد الشعبی رزمندگانی عراقی هستند که با تروریسم جنگیده و از کشورشان دفاع و فداکاری هایی کرده اند که در پیروزی بر داعش سهیم بوده است.
افزایش بودجه نظامی اسرائیل برای مقابله با ایران
آویگدور لیبرمن برای مقابله با حضور جمهوری اسلامی ایران در سوریه درخواست افزایش بودجه نظامی داد.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص در پایگاه اینترنتی خود نوشت: آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی ماههاست، غیرمستقیم اعلام می کند، بودجه نظامی این رژیم به 4/5 میلیارد شکل بیشتر نیاز دارد.
توجیه وی برای این درخواست این است که اسرائیل باید خود را برای مقابله با تهدیدهای ناشی از حضور ایران در سوریه آماده سازد. اسرائیل سال ها از ضعف سوریه به دنبال جنگ داخلی این کشور بهره برد؛ اما اکنون بشار اسد با کمک ایران و روسیه توانسته است، پایه های حکومت خود را تقویت کند.