تحولات منطقه به سمتی پیش می رود که به نظر می رسد، بیش از پیش منتظر فشار بر جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف منطقه ای و بین المللی باشیم. در سطح منطقه ای عربستان سعودی بازیگر اصلی پروژه فشار است و در سطح بین المللی آمریکا.
به گزارش «تابناک»، در واقع شواهد حاکی از آن است که تقسیم کاری در سطوح منطقه ای و بین المللی برای مقابله جدی با ایران در نظر گرفته شده است.
در سطح بین المللی، آمریکای ترامپ ماه هاست که فشار بر ایران را با استفاده از اهرم برجام آغاز کرده است. عمده استدلال آمریکایی ها هم این است که برجام نتوانست از توانایی موشکی ایران و توسعه طلبی ایران در منطقه جلوگیری کند.
اما به نظر می رسد، آمریکا با هماهنگی متحدان منطقه ای خود یعنی اسرائیل و عربستان، موج جدیدی از فشارها بر ایران را آغاز کرده که مرکز ثقل آن نیز لبنان است؛ جایی که روز شنبه سعد الحریری به بهانه آنچه دخالت ایران در لبنان خواند، از سمت خود استعفا داد.
نکته مهم ماجرا این بود که نخست وزیر مستعفی لبنان در ریاض و نه بیروت، متن استعفای خود را خواند که نقش مستقیم عربستان در این زمینه را به خوبی نشان داده است.
بنابراین در اینجا هماهنگی آمریکا و عربستان برای فشار بر ایران در خاورمیانه کاملا مشهود است؛ اما پرسش اینجاست که اروپا قرار است چه نقشی را در این بازی ایفا کند؟
به نظر می رسد، اروپایی ها نیز به رغم حمایتی که از برجام دارند، قرار است در تقسیم کار فشار بر ایران نقش آفرینی کنند.
در این میان، می توان به فرانسه به عنوان بازیگری اشاره کرد که ممکن است به افزایش فشارها بر ایران از ناحیه لبنان با آمریکایی ها و عربستان هماهنگ باشد.
گفتنی است، قرار است به زودی وزیر خارجه و رئیس جمهور فرانسه نیز به ایران سفر کرده و نگرانی خود از برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای ایران را اعلام کنند.
از آنجا که فرانسه همواره لبنان را جزو حوزه نفوذ خود در خاورمیانه در نظر داشته، به همین جهت استعفای حریری به بهانه دخالت ایران در لبنان می تواند دست پاریس برای اعمال فشار بر ایران را باز گذارد.
لذا به زودی باید شاهد افزایش فشارها در مقابل سیاست های منطقه ایران از سه جانب باشیم؛ عربستان و اسرائیل در سطح منطقه و آمریکا و اروپا در سطح بین المللی. در میان اروپایی ها فرانسه بازیگری است که قرار است در تقسیم کار فشار بر ایران ایفای نقش کند.