قیمت جدید نان و مصیبت پس گرفتن بقیه‌ی پول!

قرار است به موجب تصمیم ستاد تنظیم بازار، از ماه آینده قیمت نان های سنتی در تهران ۱۵ درصد بیش از قیمتی باشد که در حال حاضر در بازار عرضه می شود؛ اما آنچه حائز اهمیت است، مشکلات احتمالی است که در نتیجه ی نوع قیمت گذاری انجام شده روی نان برای مردم ایجاد می شود.
کد خبر: ۷۴۷۹۹۵
|
۲۵ آبان ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۸ 16 November 2017
|
21477 بازدید
|
قرار است به موجب تصمیم ستاد تنظیم بازار، از ماه آینده قیمت نان های سنتی در تهران ۱۵ درصد بیش از قیمتی باشد که در حال حاضر در بازار عرضه می شود؛ اما آنچه حائز اهمیت است، مشکلات احتمالی است که در نتیجه ی نوع قیمت گذاری انجام شده روی نان برای مردم ایجاد می شود.

به گزارش تابناک اقتصادی، افزایش قیمت نان از ماه آذر بر اساس قیمت کنونی انواع نان سنتی محاسبه شده و انتظار می رود برای قیمت دقیق نان در جلسه ی بعدی ستاد تنظیم بازار سیاست گذاری شود. همچنین انتظار می رود، از ابتدای ماه آذر قیمت کنونی نان سنگک و بربری از ۸۰۰ تومان به ۹۲۰ تومان، نان تافتون از ۴۰۰ تومان به ۴۶۰ تومان، و نان لواش از ۲۲۰ تومان به ۲۵۰ تومان افزایش یابد. 

قیمت جدید نان و مصیبت پس گرفتن بقیه‌ی پول!

نخست باید خاطرنشان کنیم که افزایش هزینه های تولید بدون آنکه قیمت نان به همراه آن افزایش یابد، و همچنین خرید گندم و آرد به نرخی بالاتر از قیمت نان، همواره از گلایه های نانوایان بوده است و این دقیقا می تواند دلیل آن باشد که آنان برای ایجاد تعادل بین درآمد و هزینه ی نانوایی خود، نان را بسیار بالاتر از نرخ رسمی بفروشند.

از دیگر آثار عدم تعادل درآمد و هزینه ی نانوایان می توان به کاهش انگیزه ی آنان برای عرضه ی نان های با کیفیت تر و در نتیجه ی آن افزایش ضایعات نان اشاره کرد. بررسی سابقه ی قیمت گذاری بر روی نان و مواد وابسته ی آن نشان می دهد که یکسان سازی قیمت گندم، آرد و نان و همینطور حذف یارانه ها، می تواند به ثبات نسبی قیمت نان و کاهش ضایعات آن کمک کند؛ روندی که از سال ۸۸ و به خصوص از آذر ماه سال ۸۹ تا حدی شاهد آن بودیم. در هر حال، به گفته ی مسئولین مربوطه، افزایش ۱۵ درصدی قیمت نان، تنها هزینه های کارگری را پوشش می دهد و از جبران سایر هزینه های جاری ناتوان است.

صرف نظر از اصل تصمیم گرفته شده در خصوص افزایش قیمت نان، آنچه نظرها را به در خصوص افزایش قیمت نان از ابتدای ماه آذر به خود جلب می کند، نوع قیمت گذاری بر روی این کالاست. نحوه ی قیمت گذاری اخیر بر قیمت نان را می توان از دو دیدگاه عملی و حقوقی مورد انتقاد قرار داد؛

از نظر عملی، فرض کنید شخصی قصد دارد پس از اجرایی شدن قیمت های جدید، به نانوایی رفته و ۴ عدد نان بربری با مجموع قیمت ۳۶۸۰ تومان یا دو عدد نان تافتون با قیمت ۹۲۰ تومان خریداری کند. در این حالت، اکثریت قریب به اتفاق خریداران نان، اسکناسی هزار تومانی یا چند سکه به ارزش هزار تومان را به متصدی نانوایی تحویل خواهند داد.

پرسش اینجاست که متصدی نانوایی چگونه می خواهد ۸۰ تومان مابقی پول را به شخص خریدار نان بازگرداند؟ آیا سکه های ۱۰۰ ریالی، ۲۰۰ ریالی و ۵۰۰ ریالی در دست مردم و نانوایان هست که یا قیمت نان دقیق توسط مشتری پرداخت شود و یا ما بقی پول توسط متصدی نانوایی به خریدار باز پس داده شود؟

بنابراین، از دیدگاه عملی، انتقادی که به نظر وارد است اینکه نبود امکان بازپس دهی پول ممکن است، غیرمنصفانه و بر خلاف میل مشتریان، آنان را مجبور به خرید آن تعدادی از نان کنند که به قول معروف حساب و کتاب این خرید سر راست دربیاید. حالتی دیگر هم هم ممکن است و آن اینکه نانوایان به جای بازپس دادن باقی مانده ی پول و با توجه به نبود سکه ی کافی، کالایی دیگر مثل آبنبات، آدامس و ... را به مشتری داده و مشتری نیز با توجه به بی فایده بودن جر و بحث یا تنگی وقت یا هر دلیل دیگر، چنین کالایی که جایگزین پول شده را قبول کند. این اتفاقات ناخوشایند، بی شک خریداران نان را ناراضی خواهد کرد و از نظر اخلاقی هم قرار دادن دیگران در موقعیتی که به آن تمایل ندارند، پسندیده نیست.

دوم آنکه انتقاد حقوقی از نحوه ی افزایش قیمت نان چندان متفاوت از انتقاد عملی نیست. بر اساس مطالب نامبرده، شخص مشتری عملا در شرایطی قرار داده می شود که نمی تواند از خرید نان به عنوان قوت غالب خود منصرف شود و از سوی دیگر چاره ای جز پذیرش شرایط تحمیل شده ندارد؛ به عبارتی دیگر، شخص مشتری به شرایط تحمیل شده تن درمی دهد زیرا صرفا جایگزینی برای رهایی از آن ندارد. باید گفت که خرید نان قطعا یک قرارداد است و قرار دادن شخص مشتری در دو راهی خرید بیشتر نان و یا قبول کالایی جایگزین عملا ''رضایت'' را، که از شرایط نافذ بودن یک قرارداد است، مخدوش می سازد. اینکه آزادی یک خریدار در خرید و فروش سلب شود، نتیجه ای است که دلخواه هیچ کس نیست و نه تنها با مبانی حقوقی، بلکه با مبانی دینی ما هم همخوانی ندارد.

بنابراین، بر اساس آنچه مطرح شد، در پیش گرفتن راهبرد هوشمندانه تری در خصوص تعیین قیمت نان ضروری به نظر می رسد.



اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۷۶
محمد از تبریز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
در خیلی مغازه ها با فروش های جزئی کارت خوان هست حالا دیگر نانوایی ها با یک حساب سر انگشتی همه روزهای خدا فروش میلیونی دارند پس بهتر است کارت خوان بگذارند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
الان اکثر نانوایی ها کارت خوان دارن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۶
همه نانوایی ها کارت خوان دارند و برخی هم که پول رند می گیرند ، بقیه اش را تکه نان می گذارند .
شما نون مردم رو آجر نکن ، خود نانوایی ها بهتر می دانند .
ناشناس
| Germany |
۱۴:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۸
مشکل از اونجا بروز کرده که قسمت اعظم آرد ایران ( نوع مرغوبش ) صادر میشه عراق و خودمون شدیم واردکننده آرد درجه سه . خوب از یکجایی باید تلافیش کرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
به خدا خیلی ها پول ندارن الان همین نون رو به این قیمت بخرن واویلا که قیمتش هم بره بالا یه فکری برای ما مستضعفان بکنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۶
حتما گرانی نان هم تقصیره احمدی نژاده ؟
نیما
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۶
بله این تخمی بود که احمدی نژاد کاشت تا پنجاه سال آینده باید درو کنیم
فرشا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
خداوند عالم به مردم صبر و به دست اندرکاران کمی درایت عطا کند.
علی
|
Netherlands
|
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
ببخشید شما از کجا نان تافتون 400تومان میگیرید یا نان سنگک را900تومان لطفا آدرسبدهید ما هم اکنون نان تافتون را600ونان سنگک ر1200تا 2000تومانمیگیریم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
سنگك ماشيني 800 تومن است . سنتي 1200
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۷
شما از نانوایی هایی خرید میکنید که از آرد با نرخ آزاد استفاده میکنند. اگر کمی جستجو کنید در نزدیکی محل زندگی خود احتمالا نانوایی که با نرخ دولتی آرد خریداری میکند را پیدا میکنید . قیمت رسمی نان با نرخ دولتی 800 تومان و آزاد 1200 تومان است . من هفته ای دو بار نان سنگگ خریداری میکنم و البته بعضی مواقع ناچار به خرید با نرخ آزاد هم میشوم
ناشناس
| Germany |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۸
در کلیه شهرها بغیر از تهران نانوایی های غیرآزادپر بربری رو 500 و سنگک رو 550 میفروشن
فرهاد از اردبیل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
این مشکل همیشه وجود داشته است. ظاهرا مسئولین با پول رایج مملکت آشنا نیستند و نزخ‌ها را طوری تعیین می‌کنند که با پول رایح قابل پرداخت نیست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۶
کسانی که حقوق نجومی میگیرند چه میدانند ریال چیست /
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
روشی نو برای دزدی. تازه ما نان را 1000 تومن می خریدیم نه 800 . نانوایان ما با صلاحدید خودشان وزن نان را 1000 تومنی تنظیم کرده بودند حالا وزنش را کم می کنند و باز هم 1000 تومن می ماند.
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
خوب وقتی عزیزان از قیمت نان خبر ندارند، باید هم اینگونه قیمت گذاری نمایند...
ناشناس
|
Germany
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
چرا روی وزن نان نظر نمی دهید چون نانوا می تواند نان را بزرگتر و کوچکتر کند چنان در این کار مهارت دارند که انواع و اقسام قیمتها نان درست می کنند البته همیشه به نفع صنف خباز هست انقدر تعداد انها زیاد شده که نشان از رونق بازارشان دارد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
دستگاه کارت خوان هم مشکل مبلغ را حل می کنه و هم بهداشتیه . همه می دونیم که پول آلوده ترین شی ، دست مردمه . نانوا ها با گرفتن
پول نقد آلوده می شوند و این آلودگی را با دست زدن به نان ، انتقال می دن .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۲۵
وزن نان را چنان تنظیم کنند که قیمت یک قطعه نان روند شود. پیشنهاد دیگر صدور کارتهای اعتباری خرید نان است که فقط نوع نان و تعداد آن در سامانه وارد شده و رسید براساس آن به مشتری داده شود (از طریق کاتخوانها). بدیهی است مجوز پخت نان تنها درصورتی به نانواداده شود که مجهز به این سامانه کارت و کارتخوان باشد).
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟