آمادگی ارتش عراق برای پاکسازی مرزهای مشترک با سوریه، اعلام عدم مسئولیت ایران در حمله به ریاض توسط شورای امنیت، سخنان وزیر خارجه قطر در مورد روابط بی نظیر با ایران، اعلام مستبدترین کشور جهان توسط وزیر خارجه سابق انگلیس، تلافی جویی هند در برابر ایران، بازگشت حریری به لبنان تا روز چهارشنبه و مخالفت مصر با طرح پیشنهادی عربستان علیه سوریه، از جمله مهم ترین تحولات خاورمیانه بوده اند. از سوی دیگر، باید به نامه سناتورهای آمریکایی درباره زلزله زدگان ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، روز جمعه پنج سناتور دمکرات آمریکا در نامهای به «رکس تیلرسون»، وزیر امور خارجه این کشور، خواستار رفع موقت برخی محدودیتهای اعمال شده علیه ایران با هدف تسهیل در روند امدادرسانی به زلزلهزدگان کرمانشاه شدند.
در این نامه که به امضای سناتورها «برنی سندرز»، «الیزابت وارن»، «آل فرنکن»، «توماس کارپر» و «داین فاینستاین» رسیده، آمده است: گزارشها نشان میدهد که زلزله ایران، بزرگترین زلزله سال است. از شما میخواهیم با رفع موقت هر گونه محدودیتی که میتواند مانع ارسال کمکها شود، روند امدادرسانی را تسریع کنید.
در بخش دیگر این نامه میخوانیم: هرچند سازمانهای غیردولتی مطابق با مجوز عمومی سال 2013 دفتر کنترل سرمایههای خارجی آمریکا، اجازه کمکرسانی به ایران را دارند، از شما میخواهیم که امکان مشارکت اتباع آمریکا در کمک به سازمانهای غیردولتی خارجی را که هماکنون به قربانیان زلزله در ایران امدادرسانی میکنند، تسهیل کنید.
آمادگی ارتش عراق برای پاکسازی مرزهای مشترک با سوریه نیروهای ارتش عراق که روز جمعه موفق شدند منطقه راوه، آخرین پایگاه گروه تروریستی داعش را در این کشور آزاد کنند، کار پاکسازی این شهر را آغاز کردند.
نیروهای ارتش و مردمی عراق پس از آزادسازی شهر راوه در استان الانبار در صدد اجرای عملیاتی گسترده در صحرای مرزی با سوریه هستند.
روز جمعه بغداد پس از آزادی راوه، پایان داعش را در این کشور اعلام کرد. راوه در استان الانبار، آخرین پایگاه این گروه تروریستی در عراق به شمار میآمد.
ارتش عراق با پشتیبانی نیروهای مردمی و عشایر به دنبال پاکسازی کامل مناطق مرزی با سوریه در منطقه القائم در غرب این کشور هستند.
شورای امنیت: ایران مسئول حمله به ریاض نیست
بر خلاف ادعاهای ائتلاف تحت رهبری ریاض و واشنگتن، مبنی بر اینکه موشکی که به سمت فرودگاه بینالمللی ملک «خالد» در نزدیکی ریاض شلیک شده، ایرانی بوده، گزارش محرمانه سازمان ملل، هرگونه ارتباط این حمله با ایران را رد کرده است.
در دهم نوامبر، یک هیأت منصوب توسط شورای امنیت سازمان ملل، نامه محرمانهای به دیپلماتهای ارشد ارسال کرد که در آن تصریح شده بود، هیچ شواهدی در خصوص ادعاهای عربستان سعودی، مبنی بر اینکه ایران مسئول حمله اخیر موشکی انصارالله به ریاض است، وجود ندارد.
پایگاه تحقیقی آمریکایی «اینترسپت» در گزارشی ضمن اعلام این خبر نوشت: بنا به گفته اعضای این هیأت، تنگتر شدن محاصره یمن توسط ائتلاف سعودی و تکیه عربستان سعودی به بند 14 از قطعنامه 2216 شورای امنیت سازمان ملل ـ که به کشورهای عضو سازمان ملل اجازه میدهد تا اقداماتی را به منظور جلوگیری از انتقال کالاهای نظامی به انصارالله انجام دهند ـ ظاهراً تلاشی برای ایجاد مانع در مسیر تحویل کمکهای انسان دوستانه به غیرنظامیان یمنی است.
با این حال، ریاض اصرار دارد که مسدود کردن همه بنادر زمینی، هوایی و دریایی یمن توسط نیروهای ائتلاف تحت رهبری ریاض، موقتی بوده و در فرایند تحویل کمکهای غذایی به کشور یمن اخلال ایجاد نمیکند.
قطر: روابط ما با ایران، منحصر به فرد است
وزیر خارجه قطر بر ضرورت حل بحران کشورهای حوزه خلیج فارس تأکید کرده و رابط قطر با ایران را «بی نظیر» خواند.
«محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، وزیر خارجه قطر در گفتوگو با شبکه خبری «MSNBC» آمریکا اعلام کرد که سیاست های عربستان و امارات غیرقابل پیش بینی است.
وی با بیان اینکه روابط قطر با ایران منحصر به فرد است، گفت: حل بحران کشورهای حوزه خلیج فارس ضرورت دارد، زیرا این مسأله بزرگترین تهدیدی است که منطقه را احاطه کرده است.
وزیر خارجه قطر افزود: در جنگ روانی که علیه قطر به راه انداخته شده و در آن دوحه به حمایت از تروریسم متهم شده، سند و مدرکی وجود ندارد و برای همین بی پایه است.
وزیر خارجه اسبق انگلیس: عربستان مستبدترین کشور جهان است
«جک استراو»، وزیر خارجه اسبق انگلیس در کنفرانس «بحران عربستان، جنگ، خلافت و آزادی» زبان به انتقاد شدید از عربستان سعودی گشود.
به گزارش شبکه الجزیره مباشر، وی در سخنانی گفت: مسئولان سیاسی که من با آنها در عربستان تعامل داشتم، بسیار خویشتندار بودند و همچون بن سلمان ماجراجویانه عمل نمیکردند.
او در خصوص جنگ یمن نیز گفت: محاصرهای که عربستان و امارات بر یمن تحمیل کردهاند، بدترین بحران انسانی در جهان است.
جک استراو همچنین عربستان را کشوری دانست که بیشترین استبداد را در جهان دارد و گفت: عربستان برای یمنیها و لبنانیها یک تهدید است.
تلافی جویی هند در برابر ایران
در ادامه اقدام تلافیجویانه هند به دلیل عدم واگذاری میدان گازی فرزاد B، رویترز اعلام کرد: شرکت اوسار هند، واردات نفت خام از ایران را ۲۷ درصد کاهش داد.
بر اساس آمار تانکرها و ردیابی کشتیها توسط پایانه تامسون رویترز، میزان واردات شرکت اوسار هند از ایران در ماه اکتبر نسبت به مدت مشابه سال گذشته 27 درصد کاهش یافته است.
این پالایشگاه بخش خصوصی هند در ماه اکتبر 183 هزار بشکه نفت و میعانات گازی وارد کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش 27 درصدی دارد.
اکتبر گذشته میزان واردات نفت خام این شرکت از ایران 250 هزار بشکه بود. پس از آنکه ایران اجرای پروژه میدان گازی فرزاد B را به هندیها نداد و با روسها تفاهمنامه امضا کرد، هند اعلام کرد که به تلافی این اقدام، واردات نفت از ایران را کاهش خواهد داد.
مقامات هندی اعلام کردند، میزان کاهش واردات نفت از ایران را بیش از 30 درصد کاهش خواهند داد. البته آمار ماههای گذشته هم حاکی از کاهش 25 تا 30 درصدی واردات نفت خام هند از ایران بود.
الحریری: در روز عید استقلال در لبنان هستمسعد الحریری، نخستوزیر مستعفی لبنان پس از پایان دیدار خود با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه اعلام کرد: در روزهای آینده به بیروت بازخواهم گشت و در جشن عید استقلال لبنان (چهارشنبه هفته جاری) شرکت خواهم کرد.
وی در ادامه گفت: با میشل عون نشست خواهم داشت، درباره موضوعات فعلی صحبت خواهم کرد و امور را برای او شرح خواهم داد.
سعد الحریری در ادامه تصریح کرد: موضع نهایی سیاسی خود درباره اتفاقات فعلی پس از استعفایش را در بیروت و پس از دیدار با میشل عون توضیح میدهد.
مخالفت مصر با طرح پیشنهادی آل سعود علیه سوریه
محمد موسی، نماینده دایمی مصر در شورای حقوق بشر سازمان ملل، با طرح پیشنهادی آل سعود برای سوریه مخالفت کرد: «ماهیت این طرح کاملا سیاسی و غیرحقوقی است و در آن توازن حداقلی رعایت نشده است!»
در این طرح، آل سعود خواستار محاکمه آنچه «جنایتکاران جنگی» خوانده در دادگاه بین المللی لاهه شده است. دانی دانون، نماینده رژیم صهیونیستی از این طرح حمایت کرد. روزنامه عبریزبان یدیعون احارنوت، این طرح را گام جدید «ائتلاف اسرائیل و سعودی علیه سوریه» خواند.
نماینده دائمی سوریه در سازمان ملل با این طرح مخالفت کرد و خواهان بررسی پرونده قطر و عربستان در حمایت از تروریسم شد و گفت: «قطر و عربستان در همه چیز اختلاف دارند، به جز نابودی و ویرانی سوریه!»
بشار جعفری در ادامه گفت: «به اسرائیل بابت ائتلاف با این دو کشور در حمایت از تروریسم تبریک بگوییم!»
گفتنی است، این طرح با موافقت ۱۰۸ رأی، مخالفت ۱۷ کشور و رأی ممتنع ۵۸ دولت به تصویب رسید. مصر از کشورهایی بود که به این طرح رأی ممتنع داد.
علیا آل ثانی، نماینده دایمی قطر در سازمان ملل در مورد این طرح گفت: «این وظیفه اخلاقی و قانونی سازمان ملل بود که به جنگی که صدها هزار کشته و میلیونها آواره داشته، ورود کند.»