به رغم تلاش های فراوان در سال های گذشته که برخی فعالان زیست محیطی به منظور جلوگیری از شکار پرندگان مهاجر در استان مازندران کرده اند، در سال جاری نیز تورها و دام های صیادان متخلف، آسمان فریدونکنار، ازباران و سرخرود را فرا گرفته و کشتار و عرضه غیرقانونی پرندگان مهاجر در این مناطق با بیرحمانه ترین شکل ممکن ادامه دارد؛ شرایط اسفناکی که تا کنون برخورد قابل توجهی با آن نشده است.
به گزارش «تابناک»؛ نسلکشی پرندگان مهاجر در شهرستان های فریدونکنار و محمود آباد استان مازندران ـ که همانند سال های گذشته و در سطحی بسیار وسیع آغاز شده ـ اعتراض بسیاری از فعالان زیست محیطی این استان را برانگیخته و مدیریت جدید استانداری مازندران نیز نسبت به آن واکنش نشان داده است.
فعالان زیست محیطی استان مازندران در اعتراض به آنچه نسل کشی پرندگان مهاجر در برخی شهر و روستاهای این استان مثل شهر سرخ رود و روستای ازباران عنوان می کنند، قصد داشتند در روز پنجشنبه هفته گذشته، تجمع اعتراضی خود را در مقابل ساختمان استانداری انجام دهند که شورای تأمین به این تجمع مجوز نداد.
این فعالان زیست محیطی عقیده دارند، مدیران استانی مازندران در شرایطی با برگزاری تجمع های مردمی برای اعتراض به نسل کشی پرندگان مهاجر مخالفت می کنند که در برابر اقدام صیادان غیرمجاز و شکار بی رویه پرندگان سکوت کرده اند.
محمد اسلامی، استاندار مازندران در همین رابطه به خبرنگار «تابناک» گفت: ماجرای شکار پرندگان مهاجر در شهرستان های محمودآباد و فریدونکنار این است که در گذشته اهالی منطقه سنتی و با رعایت ملاحظات زیست محیطی و ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست به صورت محدود به شکار پرندگان مهاجر در زمین های زراعی خود اقدام می کردند که از نظر قانونی اشکالی بر آن وارد نبود.
اسلامی ادامه داد: با این حال، در سال های اخیر و در اثر کم کاری های مدیران اجرایی و همراهی هایی که برخی نمایندگان مردم و یا تریبون های رسمی با شکار پرندگان مهاجر داشتند، این فعالیت ها گسترش یافت و ضوابط و مقرراتی که بر آن حاکم بود، نادیده گرفته شد.
استاندار مازندران با تأکید بر اینکه مدیریت استان با فعالیت اهالی بومی منطقه در شکار پرندگان مهاجر با رعایت ضوابط زیست محیطی و قوانین موجود مشکلی ندارد، اضافه کرد: ما نیز همانند همه دوستداران محیط زیست با صید بی رویه پرندگان مهاجر که در آن هیچ یک از قوانین زیست محیطی رعایت نمی شود، مخالف هستیم.
اسلامی در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر اینکه شرایط کنونی شرایط بسیار بحرانی و غیرقابل قبولی است، ادامه داد: تمام تلاش خود و همکارانم را برای مقابله بی قید و شرط با شکار غیرمجاز و بی رویه پرندگان مهاجر در پیش خواهیم گرفت و با آن دسته از نمایندگان مجلس و تریبون های رسمی که از این شکارهای غیرمجاز حمایت می کنند نیز برای مخالفت با این روند رایزنی خواهیم کرد.
استاندار مازندران در پاسخ به این پرسش خبرنگار «تابناک»، که پرسید شما می گویید با شکار پرندگان توسط اهالی مخالفتی ندارید؛ با این حساب چگونه می خواهید بین فعالیت مردم محلی با شکارچیان غیرمجاز تفکیم قائل شوید، گفت: سودجویان و شکارچیان غیرمجاز با لحاظ کردن نوع دام، سطح فعالیت، تعداد شکار و تعداد نیروهای فعالی که در منطقه دارند از اهالی بومی کاملاً متمایز هستند و می توان این دو گروه را به راحتی از هم جدا کرد. برای مثال شکارچیان غیر مجاز از انواع دام های ممنوعه استفاده می کنند که خلاف مقررات است.
اسلامی همچنین در پاسخ به این که با این حال شرایط آن دسته از اهالی که زمین های خود را برای شکار اجاره می دهند، چه می شود، گفت: این حق طبیعی هر یک از اهالی است که از زمین و امتیازهای خود استفاده کند و اگر آن را اجاره بدهد، یعنی این حق را به دیگری داده اند؛ اما مسأله ای که همیشه باید به آن توجه داشت، رعایت قوانین است که در هر دو حالت نباید از آن تخطی کرد.
وی همچنین در بخشی از سخنان خود با انتقاد از وضعیت مدیریت گذشتگان در این رابطه تصریح کرد: من نباید پاسخگوی عملکرد مدیران پیشین در این حوزه باشم، بلکه آنان باید خودشان پاسخ بدهند. من چند هفته است در این سمت قرار گرفته ام و مصمم هستم با پدیده شکار غیرمجاز پرندگان مهاجر برخورد کنم. شرایط کنونی بحرانی است و باید به سرعت با آن برخورد کرد.
استاندار مازندران در بخش پایانی سخنان خود با تأکید بر اینکه سازمان محیط زیست و دستگاه قضا باید مدیریت استان را در مقابله با تخلف های این حوزه یاری دهند، افزود: ما با اهالی بومی منطقه که به صورت سنتی در سطحی محدود با رعایت قوانین به شکار پرندگان مهاجر مشغول هستند کاری نداریم، اما قاطعانه با متخلفان این بخش برخورد خواهیم کرد.
برابر آنچه آمد، اینکه مقامات سیاسی و اجرایی استان مازندران برای عدم برگزاری تجمع و یا برگزار شدنش به سرعت جلسه تشکیل می دهند و نظر به مخالفت آن می دهند، اما برای برچیدن بساط نسل کشی پرندگان مهاجر یا جلسه ای برگزار نمی کنند و یا اگر برگزار کنند، به تصمیم عملیاتی مشخصی نمی رسند؛ نکته غم انگیزی که امیدواریم در روزهای آتی به نفع محیط زیست استان تغییر کند.