کمک ۱۵۳ میلیون دلاری عربستان و امارات برای ایجاد یک نیروی نظامی در آفریقا، اعلام حکم پرونده سقوط جرثقیل در مسجدالحرام، گزارشی تکان دهنده از یک و نیم میلیون معلول ناشی از جنگ در سوریه و همکاری روسیه و عربستان در زمینه انرژی هستهای، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اظهارات شب گذشته نیکی هیلی علیه ایران و واکنش سازمان ملل نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، معاون سخنگوی «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد میگوید، هیچ ادلهای مبنی بر اینکه موشکهای شلیک شده به عربستان، ایرانی بودند، وجود ندارد.
روز گذشته، فرحان حق در نشست خبری که در مقر سازمان ملل متحد برگزار شد، اعلام کرد، سازمان ملل در مورد موشکهای شلیک شده به عربستان، گزارشی ارائه کرده و هیچ ادله متقنی مبنی بر تعیین منبع سازنده این موشکها ندارد.
وی گفت: همان گونه که میدانید، دبیرکل هر شش ماه یک بار گزارشی درباره اجرای قطعنامه 2231 (سال 2015) شورای امنیت ارائه میدهد، گزارشی که بخشی از آن شامل جزئیات ابعاد مختلف فعالیت های ایران را شامل میشود. گزارش جاری تحلیلی هم درباره سلاحها هم دارد و موشکهایی که از یمن به سمت عربستان سعودی شلیک شدند. در پاراگرافی در این گزارش گفته میشود، هیچ مدرک قطعی درباره منشأ این موشک ها وجود ندارد.
شبکه روسیا الیوم با انتشار این اظهارات آقای فرهان حق، گزارش داده که سازمان ملل اظهارات نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل علیه ایران را تکذیب کرده است.
کمک ۱۵۳ میلیون دلاری عربستان و امارات برای ایجاد یک نیروی نظامی در آفریقا
عربستان سعودی و امارات متحده عربی در راستای اجرای پروژه «نفوذ در منطقه ساحل آفریقا» به پرداخت بیش از ۱۵۰ میلیون دلار کمک مالی به نیروهای «جی- ۵ ساحل» در قاره آفریقا متعهد شدند.
به گزارش پایگاه خبری عربین بیزنس، در نشستی که روز چهارشنبه در پاریس به میزبانی «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه و با محور «مهار تروریسم در آفریقای مرکزی و غربی» برگزار شد، کشورهای عربی به پرداخت کمک های مالی بیشتر متعهد شدند و کشورهای آفریقای غربی نیز اعلام کردند به تلاش هایشان برای تشکیل یک نیروی نظامی ضد چریکی و مشترک سرعت می بخشند.
امانوئل ماکرون همچنین اعلام کرد، عربستان سعودی ۱۱۸ میلیون دلار و امارات متحده عربی ۳۵ میلیون دلار به نیروهای «جی ۵ ساحل» کمک خواهند کرد.
گفتنی است، ماکرون در سفر ماه گذشته خود به عربستان، از «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی برای تمرکز بر مبارزه با تروریستها (!) و پیوستن به پنج کشور عضو سازمان همکاریهای منطقهای ساحل دعوت کرده بود.
آمریکا نیز به تعهد خود برای پرداخت ۶۰ میلیون دلار به این نیروها که با همکاری مشترک کشورهای «نیجر»، «چاد»، «مالی»، «بورکینافاسو» و «موریتانی» و با هدف مبارزه با تروریستهای اسلام گرای افراطی در حاشیه جنوبی صحرای آفریقا تشکیل شده است، تأکید کرد.
ماکرون در یک کنفرانس خبری که متعاقب این نشست برگزار شد، گفت: «ما باید در نبرد علیه تروریسم در منطقه ساحل آفریقا پیروز شویم. هر روز حملاتی رخ می دهد و دولتها در معرض تهدید هستند. ما باید تلاشهای خود را افزایش دهیم».
در این نشست که با حضور «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «پائولو جنتیلونی» نخست وزیر ایتالیا و نمایندگانی از کشورهای بلژیک، اسپانیا و آمریکا برگزار شد، کشورهای خارج از منطقه ساحل آفریقا از تقویت حمایتهای خود و کشورهای آفریقایی نیز از تسریع اقدامات خود برای عملیاتی ساختن این نیروها تا اواسط سال ۲۰۱۸ خبر دادند.
گفتنی است این نیروهای مشترک تحت حمایت فرانسه و با نظارت سازمان همکاریهای منطقهای «ساحل» که شامل موریتانی، مالی، نیجر، بورکینافاسو و چاد است، اداره میشوند.
اعلام حکم پرونده سقوط جرثقیل در مسجد الحرام
دادگاه کیفری عربستان در خصوص پرونده سقوط جرثقیل در مسجد الحرام، حکم برائت سیزده متهم از جمله شرکت بن لادن را صادر کرد.
دادگاه در این رأی اعلام کرد که روز سقوط جرثقیل، تعطیل رسمی بود و جرثقیل در حالت ایمنی قرار داشت. همچنین براساس این رأی، هیچ یک از متهمین در وظیفه خود کوتاهی نکرده بودند.
دادگاه کیفری عربستان دلیل سقوط جرثفیل را توفان و آب و هوای بد اعلام کرد.
پیش از این هم دادگاه کیفری شهر مکه، حکم برائت متهمان پرونده سقوط جرئقیل در مسجد را صادر کرده بود که پرونده با اعتراض دادستان عربستان به دادگاه کیفری این کشور ارجاع داده شد.
حدود دو سال پیش در حادثه سقوط جرثقیل در مسجد الحرام 110 تن کشته و 209 تن هم مجروح شدند که در این میان ۱۵ زخمی و ۱۱ تن کشته از زائران ایرانی بودند. این جرثقیل در پروژه توسعه مسجد الحرام که شرکت بن لادن آن را احداث می کند، قرار داشت.
گزارشی تکان دهنده از یک و نیم میلیون معلول ناشی از جنگ در سوریه
در گزارش سازمان بهداشت جهانی و نهاد بینالمللی مربوط به معلولین آمده است، هر ماه جنگ و درگیریها در سوریه سی هزار مجروح بر جای میگذارد و این جنگ تاکنون یک و نیم میلیون مجروح با معلولیت دائمی از میان سه میلیون شخصی که از آغاز جنگ در سوریه مجروح شدهاند، بر جای گذاشته است.
بنا بر این گزارش جامعه بینالملل باید حمایت خود را برای توانمند کردن این افراد و بازگرداندن آنها به جامعه گسترش دهد.
این گزارش همچنین تأکید دارد، ۸۶ هزار تن از این یک و نیم میلیون معلول جنگی مجبور به قطع عضو شدهاند. درگیریها در سوریه باعث شده است تا مناطق مسکونی در این کشور هدف قرار گرفته و آلودگی زیست محیطی به دلیل استفاده از مواد منفجره در تمام مناطق آن افزایش یابد. تعداد کسانی که به خدمات اجتماعی و بهداشتی نیاز دارند، در حال افزایش است و مجروحان این جنگ به توجه خاصی محتاجاند.
صدها هزار تن از کسانی که در جریان این جنگ مجروح شدند و یا نیروهای نظام حاکم و یا گروههای مسلح از وخیم شدن ارائه خدمات بهداشتی و اجتماعی رنج میبرند. شرایط بسیار وخیم است، چون خانوادههای افراد مجروح و معلول عموما جزو خانوادههای فقیر و آواره به شمار میآیند و نظام حاکم توانایی پرداخت هزینههای مالی و بهداشتی برای این افراد را ندارد.
گزارش سازمان بهداشت جهانی همچنین نشان میدهد، کمتر از نیمی از بیمارستانها و درمانگاهها در سوریه همچنان به ارائه خدمات به بیماران میپردازند و بیشتر آنها تجهیزات لازم برای سرویس دهی به مجروحان را ندارد.
همکاری روسیه و عربستان در زمینه انرژی هستهای
روز پنجشنبه شرکت روس اتم روسیه اعلام کرد روسیه و عربستان یک نقشه راه برای همکاری در بخش انرژی هسته ای امضا کرده اند.
نقشه راه شامل تعدادی از مراحل ضروری برای پیاده سازی یک برنامه همکاری است که طی بازدید ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی از روسیه در ماه اکتبر، بین دو کشور به امضا رسید.
ریاض در چهارچوب اجرای طرح «چشم انداز 2030» و کاهش مصرف داخلی سوخت های فسیلی، در صدد توسعه نیروگاه های هسته ای خود است. با ساخت دو راکتور اتمی در عربستان، پیش بینی می شود تا سال 2032، برق تولیدی نیروگاه های هسته ای این کشور به 17.6 گیگاوات برسد.
شرکت روس اتم ماه گذشته درباره کسب امتیاز راه اندازی نیروگاه های اتمی در عربستان ابراز امیدواری کرده بود.
پیش از این گزارش هایی مبنی بر اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا قصد دارد مقررات هسته ای را برای سعودی ها تسهیل کند، منتشر شده بود. دولت ترامپ همچنین ریاض را به بررسی پیشنهاد شرکت های اتمی «وستینگ هاوس» برای ساخت راکتورهای هسته ای ترغیب کرده است.