چه کسانی در ایران، بر دولت منتخب مردم، حکومت می کنند؟

هر انتخاباتی که در ایران برگزار می شود، روزنه امیدی است برای مردم که از وضعیت احتمالا نامطلوب قبلی خارج شده و به وضعیت جدیدی برسند و یا اگر وضعیتی مطلوب حداقلی دارند، در انتخاباتی آن را استمرار بخشند. پرسش این است چرا با گردش دولت ها این مشکلات همچنان پابرجا هستند؟ آیا این هیأت دولت است که در حوزه اجرایی، کشور را اداره می کند؟ اگر هست، چرا توانایی تغییر رو به کارآمدی و شفافیت و سلامت کاری را ندارد؟
کد خبر: ۷۵۶۹۲۹
|
۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۰ 20 December 2017
|
21372 بازدید
|

هر انتخاباتی که در ایران برگزار می شود، روزنه امیدی است برای مردم که از وضعیت احتمالا نامطلوب قبلی به در آمده و به وضعیت جدیدی برسند و یا اگر وضعیتی مطلوب حداقلی دارند، در انتخابات آن را استمرار ببخشند. دولت های منتخب در ایران می آیند و می روند، ولی مشکلات اصلی کشور که امروز می توان آن را در دو کلید واژه اساسی «فساد و ناکارآمدی» خلاصه کرد، همچنان پابرجا می ماند.

هم اکنون پرسش این است، چرا با گردش دولت ها، این مشکلات همچنان پابرجا هستند؟ آیا این هیأت دولت است که در حوزه اجرایی، کشور را اداره می کند؟ اگر هست، چرا توانایی تغییر رو به کارآمدی و شفافیت و سلامت کاری را ندارد؟

به گزارش «تابناک»؛ بر خلاف تصور رایج در ایران، این دولت ها نیستند که کشور را اداره می کنند، بلکه نهادهای «احتمالا فاسد، ورشکسته و ناکارآمد»؛ درون دولت هستند که هیأت دولت را در ایران اداره می کنند. منظور این نیست که روی کاغذ رئیس جمهور یا هیأت دولت، فاقد اختیارات فائقه بر این مؤسسات و نهادهاست، رئیس جمهور و هیأت دولت، قدرت دارند، اما مناسبات این نهادهای ورشکسته و احتمالا فاسد، با دولت به گونه ای است که دولت ناچار است به زیان شهروندان و به نفع این نهادهای ورشکسته تصمیم گیری کند. فرقی هم نمی کند؛ دولت روحانی، احمدی نژاد یا خاتمی، بلکه دولت ها در ایران، عموما تابع نهادهای فاسد و ناکارآمد دورن خود هستند.

مثال بزنیم، صندوق بازنشستگی کشور: این صندوق، در دوران سی ساله خدمت یک کارمند دولت، هر ماه درصدی از حقوق او را برمی دارد، تا در دوران بازنشستگی، به جای حقوقی که آن فرد از دولت دریافت می کرده است، از این صندوق حقوق بازنشستگی بگیرد. طبیعتا این صندوق هم مانند همه صندوق های مشابه، از حاصل این مبالغ و کمک های دولت، سرمایه گذاری هایی در حوزه مختلف انجام می دهد تا به یک بنگاه سود ده تبدیل شود؛ اما در ایران و در یک فرایند تدریجی پنهان، این صندوق به دلیل سوء مدیریت، عدم نظارت و همچنین برخی تصمیمات خلق الساعه، ورشکست می شود، ولی از آنجا که مخاطبانش، مردم یا همان بازنشستگان هستند، مدیران صندوق، از آنان به عنوان اهرمی برای فشار به دولت و مجلس، برای تصویب و اختصاص بودجه های هنگفت، استفاده می کنند و دولت مانند دولت کنونی ناچار است، مانند زمان اشتغال کارمندان، خودش در دوران بازنشستگی به آنان حقوق بدهد؛ مثلا رئیس جمهور ادعا می کند، در سال گذشته چهل و پنج هزار میلیارد تومان بودجه دولت به این نهاد خصوصی که از حسابرسی دیوان محاسبات هم معاف است، کمک کرده و امسال بناست حدود دو برابر این مبلغ را به این صندوق کمک کند (!) با چنین رویکردی، این صندوق بازنشستگی است که دولت را اداره می کند!

مثال دیگر، خودروسازها، فرقی هم نمی کند در کدام دولت و در زمان مدیر عاملی کدام مدیر عامل، به دلیل سوء مدیریت، عدم نظارت و همچنین عدم رقابت، به تدریج به بنگاه های عظیم زیان دهی تبدیل شده اند که بدون حمایت مالی دولت یا ادامه حمایت دولت در شکل ادامه انحصار آنان، نابود می شوند؛ اما در اینجا هم عموما از اهرم فشار چند صد هزار شهروندی که در این صنعت اشتغال دارند، استفاده می شود و دولت را ناچار به حمایت از صنعت ورشکسته، ناکارآمد و فاسد احتمالی می کنند، فرقی هم نمی کند در کدام دولت.

این چرخه معیوب همچنان ادامه دارد و بر دولت حکومت می کند. از این نمونه ها فراوان است؛ پتروشیمی ها غلبه مطلق بر منابع ارزی دولت دارند و اینها و مدیران آنها هستند که هیأت دولت را اداره می کنند؛ صنایع فولاد نیز همچنین، نهادهای مالی ورشکسته دولتی نیز به مانند اینها... .

شاید بپرسید چشم انداز این مسیر به کجا می رسد؟ یک نگاه این است که تا افراد تأثیرگذار در دولت مانند رئیس جمهور، معاونان، وزرا و رؤسای شرکت و نهادهای دولتی، به صورت ویژه در صنایع ورشکسته ناکارامد احتمالا فاسد، به گونه گون منفعت دارند، این فرایند مسیر اصلاحی را نخواهد پیمود و هر دولتی به دولت بعد خود این معضلات را منتقل می کند تا زمانی که این نهادها، دولت را در یک زمان مشخص به نابودی برسانند. دقت شود که حتی یکی از رؤسای جمهور سابق که ادعای تجدید نظر طلبی در همه ساختارهای دولت را داشت، وقتی به این نهادها رسید، سکوت الهام بخش وحدت در پیش گرفت و افراد دولتش، خود غرق در این نهادهای ناکارآمد احتمالا فاسد شدند! یعنی کارگزاران او هم که بنا بود تکنوکرات نباشند، یا مخالف الیگارشی حاکم ادعایی خود شدند، خود به سرعت، در این نهادها ادغام شدند و همان بلایی را بر سر دولت آورند که در همه این سالها آورده اند؛ مدیریت دولت به نفع نهادهای ورشکسته ناکارآمد و به زیان مردم.

آیا دولت می تواند از دست نهادهای ناکارآمد، ورشکسته و احتمالا فاسد خود رهایی یابد؟ قطعا به صورت انقلابی و کوتاه مدت، هرگز این اتفاق نخواهد افتاد؛ بدون حمایت هم ارکان قدرت در کشور اتفاق نخواهد افتاد؛ آیا عزمی برای این کار وجود دارد؟ به نظر نمی رسد در دولت اصولگراها و اعتدالیون، چنین عزمی وجود داشته باشد و احتمالا این میراث همچنان که از احمدی نژاد به روحانی رسید، از روحانی هم به نفر بعدی خواهد رسید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۵
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۷۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
"به نظر نمی رسد در دولت اصولگراها و اعتدالیون،چنین عزمی وجود داشته باشد و احتمالا این میراث همچنان که از احمدی نژاد به روحانی رسید،از روحانی هم به نفر بعدی خواهد رسید."
یعنی در دولت اصلاح طلب قبلی اتفاق خاصی برای این خودروسازی افتاده که مردم خبر ندارن؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
چرا فرافنکی میکنی تابناک ؟؟؟ مسولین ناکارامدن و السلام
قنبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
فرافکنی یعنی این مقاله
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
جان ؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
چه عجب که این مطلب رو گذاشتی...

البته نمیدونم چرا جدیدا اینجور حامی مردم شدی و اینکه گفتن این حرفا چقدر تاثیر داره (که میدونم 0 هست)

ولی همه میدونن که دولت ها فقط ابزاری بیش نیستن و هیچ قدرتی ندارن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
احسنت با تشکر از نگارنده ولی با عرض معذرت ضمن تایید تمام مطالب باید عرض کنم این موارد معلول است علت اصلی سوبسیدهایی است که دولت عمدتا بر روی انرژی یا از انرژی هزینه میکند که در صد قابل توجهی از تولید نا خالص داخلی است دولت بسیار بزرگ شده وغیر از استفاده از رانت ومزاحمت برای ملت هیچ کاری نمیتوتند بکند قطعا اشخاص خارج دولت با ارتباطاطی که دارند بیشترین بهره یارانه ای وافراد درون دولت به علت اینکه صاحبان امضاهای طلایی هستند بهره کافی را میبرند راه حل حذف مطلق یارانه بالطبع بعد از ان دولت کوچک وامضاها مسی میشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
این سوال داره؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
جواب این سوال رو همه میدونن
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
تابناک خوشم اومد داری از یه سایت جناحی تبدیل می شی به یه سایت ملی، ادامه بده برادر ادامه بده.
فیلسوف
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
پاسخ: خرزوخان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۹
احتمالاً فاسد نه ! 100% فاسد . تمام این مشکلات زاییده دو عامل هستند . اول ناکارآمدی و عدم تخصص مدیران و اصرار بر به کار گرفتن همان مدیران به صورت چرخشی در پست های مختلف ، دوم فساد مالی که آن هم ناشی از احساس مادام العمر بودن مدیران می باشد و این که هرگز مورد بازخواست قرار نخواهند گرفت و حسابی پس نخواهند داد . یک خانه تکانی لازم است . همه در برابر قانون یکسان باشند و ریشه فساد را بخشکانید
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟