جزئیات حمله پهپادی به پایگاه نظامی روسیه در سوریه، دیدار فرستاده پوتین با بشار اسد، نشست سنای آمریکا درباره سوریه پس از داعش، حضور چهل شرکت دارویی و تجهیزات پزشکی ایران در سوریه و درخواست اردوغان از پوتین برای توقف حملات ارتش سوریه به حلب، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به نشست کابینه امنیت ملی ترامپ برای تصمیمگیری درباره برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»، خبرنگار کاخ سفید شبکه خبری سیبیاس گفت: کابینه امنیت ملی دولت آمریکا، پنجشنبه برای تصمیمگیری درباره تمدید تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران تشکیل جلسه داد.
آسوشیتدپرس روز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه خبر داده بود، «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا در روزهای آتی به موجب تعهدات این کشور در برجام، تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران را تمدید خواهد کرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته بود: «ترامپ» در توجیه این اقدام به پیشرفتهایی استناد خواهد کرد که در تهیه یک طرح قانونی برای «اصلاح نقائص برجام»، مطابق با دستور کاخ سفید حاصل شده است.
«باب کورکر»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران از پیشرفتهایی در مذاکره با کشورهای اروپایی و اعضای کنگره آمریکا برای تهیه طرح اصلاح برجام خبر داد. او علیرغم این گفت: تهیه چنین طرحی تا ضربالاجل اعلام تصمیم ترامپ مقدور نخواهد بود.
گزارشهای خبری حاکی است، «دونالد ترامپ» احتمالاً روز جمعه تصمیم خود درباره تمدید معافیتهای تحریمی برای ایران را اعلام خواهد کرد. امتناع رئیسجمهور آمریکا از صدور این معافیت تحریمی به معنی خروج آمریکا از توافق هستهای خواهد بود.
آسوشیتدپرس به نقل از شش منبع آگاه تصمیم پایبندی ترامپ برای ماندن در برجام را اعلام کرد. منابع آگاه همچنین گفتهاند واشنگتن احتمالاً تحریمهای جدید و هدفمندی را هم علیه شرکتها و افراد ایرانی اعمال خواهد کرد.
آسوشیتدپرس مدعی شده، برخی از این تحریمها ممکن است شرکتها و افرادی را هدف بگیرند که تحریمها علیه آنها در توافق هستهای برجام معلق شده است.
ترامپ در سخنرانی ماه اکتبر خود اعلام کرد، نمیتواند پایبندی ایران به برجام را تأیید کند. او در آن سخنرانی از کنگره خواست، آنچه به گفته وی «نواقص متعدد جدی» برجام است، اصلاح کند.
وی گفت: «من به دولت دستور همکاری نزدیک با کنگره و هم پیمانانمان را صادر می کنم تا به نواقص متعدد جدی قرارداد بپردازند تا رژیم ایران هیچ وقت قادر به تهدید جهان با سلاح هسته ای نباشد. این شامل قسمت سال های پایانی توافق است که در چند سال آینده، محدودیت ها را از روی برنامه هسته ای ایران برمی دارد.»
او در بخش دیگری از آن سخنرانی تهدید کرد، «درصورتی که قادر به رسیدن به یک راه حل در این باره با کنگره و هم پیمانانمان نباشیم، توافق فسخ می شود. برجام تحت بازبینی مداوم است و مشارکت ما می تواند توسط من به عنوان رئیسجمهوری، در هر زمانی، لغو شود».
جزئیات حمله پهپادی به پایگاه نظامی روسیه در سوریه
ستاد مشترک ارتش روسیه اعلام کرد، افراد مسلح در سوریه از پهپادهای ساخت خارج استفاده میکنند. هر فروند پهپادی که در حمله به پایگاه حمیمیم شرکت کرده بود حامل ده گلوله راکت بود.
ستاد مشترک ارتش روسیه همچنین اعلام کرد، از این به بعد خطر استفاده تروریستها از هواپیمای بدون سرنشین در هر منطقهای از جهان وجود دارد.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد، مواد منفجره به کار رفته در هواپیمای بدون سرنشینی که به اهداف نظامی این کشور در سوریه حمله کرده در اوکراین و دیگر کشورها تولید شده است.
دیدار فرستاده پوتین با بشار اسد
فرستاده ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و هیأت همراه روز پنجشنبه با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در دمشق دیدار و گفت وگو کردند.
در این دیدار، طرفین در مورد همکاری دو جانبه در زمینه های مختلف به ویژه مبارزه با مستمر با تروریسم و همچنین مذاکرات آستانه و گفت وگوی ملی سوریه در سوچی گفت وگو کردند و بر اهمیت آماده شدن برای کنفرانسی که مبتنی بر خواسته های ملت سوریه و حمایت از کشور و بازگشت ثبات و آرامش تأکید کردند.
همچنین بشار اسد در این دیدار تأکید کرد: پیروزی های مهمی که ارتش سوریه با همکاری روسیه و سایر متحدان در زمینه نابودی تروریسم محقق ساخت، اعمال تعیین کننده ای در شکست طرح های سلطه و تجزیه کشورهای منطقه به دست غرب به شمار می آید و این پیروزی ها در تقویت تلاش ها برای ایجاد راه حل مسالمت آمیز و بازگشت ثبات به سوریه سهیم است.
رئیس جمهوری سوریه ادامه داد: مواضع روسیه در حمایت از ملت سوریه در مبارزه با تروریسم در تقویت و تحکیم روابط تاریخی میان دو کشور دوست و برادر سهیم است.
نشست سنای آمریکا درباره سوریه پس از داعش
روز گذشته نشست استماع سنای آمریکا با عنوان «سیاست آمریکا در قبال سوریه پس از داعش» برگزار شد.
ریاست این جلسه را سناتور باب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، بر عهده داشت و دیوید سترفیلد، معاون امور خاور نزدیک وزارت خارجه آمریکا، در این جلسه دیدگاههای خود را بیان کرد.
سترفیلد در این نشست از قصد واشنگتن برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران برای عقب راندن این کشور در سوریه خبر داد.
حضور چهل شرکت دارویی و تجهیزات پزشکی ایران در سوریه
مسئول برگزاری نمایشگاه تخصصی دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی ایران در دمشق گفت، حدود چهل شرکت دارویی، تجهیزات پزشکی و برخی مواد غذایی جمهوری اسلامی با محوریت دارویی برای عرضه محصولات خود در قالب نمایشگاه در دمشق پایتخت سوریه حضور یافتند.
محمد رضا خانزاده، روز پنجشنبه در حاشیه برگزاری این نمایشگاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به نوع رابطه سیاسی حاکم بین سوریه و ایران و مشکلات عدیده ای که بحران جنگ به این کشور وارد کرده، جمهوری اسلامی در بیشتر زمینه ها به ویژه تجهیزات پزشکی و دارویی می تواند به این کشور کمک کند.
وی گفت: بیشتر تجهیزات پزشکی در این نمایشگاه علیرغم اینکه بیشتر آنها فوق العاده تخصصی است بر اساس اظهارات خود شرکت های ایرانی 87 درصد آن در داخل ایران تولید می شود.
مسئول برگزاری نمایشگاه تخصصی دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی ایران افزود: قدرت علمی و صنعتی ما هر روز در حال توسعه و پیشرفت است و درصد کمی از تجهیزات پزشکی که وارد می شود به دلیل عدم به صرفه بودن در خارج کشور تولید می شود.
خانزاده بیان کرد: مذاکرات خوبی بین دو کشور در کنار این نمایشگاه در زمینه های دارویی، تجهزات پزشکی و غذایی صورت گرفته که این نشست ها در روزهای آینده به تفاهم نامه ها منجر خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین تعدادی از شرکت های ایرانی که در این نمایشگاه حضور داشتند، با وزیر اقتصاد و معاون وزیر بهداشت سوریه دیدار داشتند که در روزهای آینده، تفاهم نامه هایی در این زمینه امضا خواهد شد.
خانزاده گفت: این نمایشگاه با هماهنگی سازمان توسعه تجارت ایران و بهداشت و درمان کشورمان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق و تحت نظر و اشراف ستاد توسعه تجاری ایران و سوریه برگزار شد.
وی بیان کرد: سوریه قبل از بحران، مجموعه داروسازی فعالی داشت که خودشان جزو صادرکنندگان دارو به چندین کشور منطقه بودند که به سبب این بحران با مشکل مواجه شدند و کارخانه های آنان از بین رفت.
درخواست اردوغان از پوتین برای توقف حملات ارتش سوریه به حلب
«رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه روز پنجشنبه در تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود، ملاحظات آنکارا در قبال تحولات اخیر سوریه را به اطلاع مقام ارشد روس رساند.
آن طور که نیویورکتایمز خبر داده، اردوغان در این تماس تلفنی به حملات ارتش سوریه به معارضان مسلح در استان ادلب و غوطه شرقی اشاره کرده و گفته، به بار نشستن تصمیمات نشست سوچی، مستلزم قطع این حملات است.
ادلب محل حضور معارضینی است که ترکیه از آنها حمایت میکند؛ ترکیه علاوه بر این حمایت چند ساله، اخیراً به عنوان ناظر اجرای مقررات کاهش تنش در این منطقه گمارده شده و حالا خواهان توقف حملات به شبهنظامیان تحت حمایت خود است.
اردوغان در این تماس تلفنی به حمله پهپادی اخیر تروریستهای سوریه به نیروهای روس در سوریه هم اشاره کرد و گفت: «این حملات هیچ ارتباطی با آنکارا ندارد ولی ما از هویت محرکان اصلی این اقدام، آگاهی داریم.»
سه روز پیش بود که سیزده پهپاد متعلق به گروههای تروریستی سوریه، در حملهای شبانه به سمت پایگاه هوایی «حمیمم» و پایگاه دریایی «طرطوس» رفتند؛ جایی که نیروهای روس حضور دارند.