پس از شکست داعش و سقوط خلافت خوانده این گروه تروریستی، این پرسش پیش آمد که ایالات متحده و ائتلاف تحت رهبری اش قرار است چه سیاستی را در سوریه در پیش بگیرند؟ در واقع پرسش این است که آیا آمریکا قصد دارد از سوریه خارج شود یا اینکه همچنان در این کشور و مناطق کردنشین سوریه بماند؟
به گزارش «تابناک»؛ به نظر می رسد با توجه به تحرکات و اقدامات اخیر آمریکا در شمال سوریه، واشنگتن قصد دارد حضور خود در سوریه را تداوم بخشد و فراتر از آن، شاید قصد داشته باشد این کشور را به محل جدیدی برای نیروها و پایگاه های نظامی خود تبدیل کند.
در همین زمینه، ائتلاف بینالمللی ضد داعش به رهبری آمریکا اعلام کرده است که به همراه گروههای معارض سوریه قصد دارد نیروی مرزی جدیدی متشکل از سی هزار تن در سوریه تشکیل دهد. اقدامی که بر عصبانیت ترکیه درباره کمک های واشنگتن به کُردهای مورد حمایت آمریکا افزوده است.
یک مقام ارشد نظامی ترکیه در این باره اعلام کرد که دلیل احضار کاردار آمریکا در آنکارا به وزارت خارجه کشورش در روز چهارشنبه هفته گذشته نیز همین مورد بوده است.
دفتر روابط عمومی ائتلاف مذکور با ارسال ایمیلی به خبرگزاری رویترز جزئیات تشکیل نیروی مرزی جدید را مورد تأیید قرار داده است.
نیروهای جدید تحت فرماندهی نیروهای دموکراتیک سوریه (از گروه های کُردی تحت حمایت آمریکا در سوریه) بوده و قرار است حمایت ها و کمک های واشنگتن را نیز دریافت کنند.
ائتلاف آمریکا همچنین افزود، این نیرو بر مرزهای سوریه با ترکیه، عراق و رودخانه فرات متمرکز خواهد شد. منطقهای که آمریکا به آن اشاره کرده، شمال شرق سوریه و مناطق تحت تصرف شبه نظامیان کُرد سوری است.
این شبه نظامیان تحت حمایت مالی و نظامی آمریکا بوده و واشنگتن از آنها برای اشغال شهرهای شمال سوریه حمایت کرده است.
ترکیه با اعتراض به حمایتهای آمریکا از شبه نظامیان کرد سوریه، خواستار پایان دادن به این حمایتها شده است، چون از نظر آنکارا، این شبه نظامیان شاخه سوری گروه تروریستی «حزب کارگران کردستان» (پ.ک.ک) به رهبری «عبدالله اوجلان» هستند.
ترکیه بیم از آن دارد که در سایه ضعف دولت سوریه در جنگ با داعش و سایر گروههای تروریستی و حمایتهای تسلیحاتی و مالی آمریکا از شبه نظامیان کرد، شاهد اقلیم کردی دیگر در مرزهای جنوبی خود شود.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه، امروز یکشنبه در واکنش به تشکیل نیروی مرزی جدید سی هزار نفری در سوریه متشکل از گروه کُردهای مورد حمایت واشنگتن اعلام کرد: حق ترکیه برای اقدام علیه آن ها محفوظ است.
برخی منابع محلی نیز به خبرگزاری «آناتولی» ترکیه اعلام کردهاند، «پ. ک. ک» که ترکیه آن را گروهی تروریستی میداند، ظاهرا در حال آماده شدن برای راهاندازی یک ارتش کلاسیک است. به گفته این منابع، نیروهای «گارد مرزی» که توسط نیروهای وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) و سیا آموزش دیدهاند، ارتشی جدید هستند که «ارتش شمالی» نامیده میشوند.
این منابع افزودند، این ساختار جدید عمدتا از نیروهای کرد «پکک» و «حزب اتحاد دموکراتیک» (پ. ی. د) تشکیل شده که به بهانه مبارزه با داعش از ماهها پیش در شمال سوریه فعال هستند.
«جوزف ووتل»، فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا اواخر سال گذشته میلادی اعلام کرده بود که قرار است آمریکا نیروهای مرزی در سوریه مستقر کند تا از احیای دوباره داعش جلوگیری کند.
با این حال، رئیس جمهور ترکیه با انتقاد از سیاستهای نامتوازن آمریکا در خاورمیانه، تأکید کرد، کسی نباید جرأت تأسیس یک دولت جدید در شمال سوریه داشته باشد. «رجب طیب اردوغان» گفت آنکارا نباید بهای واکنشهای متناقض آمریکا به تحولات منطقه را بپردازد. اردوغان با اشاره به ارسال سلاح از سوی آمریکا برای شبهنظامیان کرد سوری، تأکید کرد، هیچ کسی نباید به خود جرأت تأسیس یک دولت جدید در شمال سوریه را بدهد.
برخی ناظران بر این باورند که این اقدام آمریکا زمینه های افزایش تنش ها و درگیری ها در شمال سوریه به ویژه میان نیروهای ارتش ترکیه و واحدهای مدافع خلق کرد را ایجاد خواهد کرد.
از سوی دیگر، تشکیل چنین نیرویی حاکی از آن است که آمریکا قصد دارد اثرگذاری بیشتری را در تحولات سوریه از آن خود کند و حتی می توان گفت به دنبال حضور بلندمدت در سوریه است.