«نیویورک تایمز» عنوان کرد؛

چه ارتباطی میان بحران آب و بروز آشوب ها در ایران وجود دارد!؟

در همین ماه اعتراضاتی در ایران به وقوع پیوست؛ اعتراضاتی که هرچند عوامل بیگانه نیز تلاش کردند از آن بهره برداری کنند، پیشران ها و زمینه های داخلی نیز داشته است. یکی از این پیشران های داخلی نیز خشکسالی و بحران آب در کشور است که توجهی به آن نشده است. برای دولتمردان کشورهایی که با تنش آبی طرف هستند، مهمترین درس و هشدار از سوریه می‌آید.
کد خبر: ۷۶۶۲۰۱
|
۳۰ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۰ 20 January 2018
|
17291 بازدید
|

گرما، خشکسالی، تنش و بحران آب، خشک شدن دریاچه ها، رودها و تالاب ها در کشورمان در حال عادی شدن و پذیرش واقعیت ساخته شده آن توسط مسئولین و دولتمردان است. کم شدن بی سابقه بارش باران و ریزگردهای مرگبار غرب کشور که اکنون شاهدش هستیم، مخاطراتی به همراه دارد.

به گزارش «تابناک»؛ بخشی از این خشکسالی ها و بی آبی ها به طبیعت مربوط می شود و بخشی نیز به خودمان. آنجایی که به طبعیت مربوط می شود، نیز ردپایی از ما وجود دارد!

بحران آب در ایران هم اکنون به امنیت کشور گره خورده است و به خوبی می دانیم تا در کشورمان مسأله ای به امنیت گره نخورد و امنیتی نشود، بدان توجه نمی شود.

در همین ماه اعتراضاتی در ایران به وقوع پیوست؛ اعتراضاتی که هرچند عوامل بیگانه نیز تلاش کردند از آن بهره برداری کنند، پیشران ها و زمینه های داخلی نیز داشته است. یکی از این پیشران های داخلی نیز خشکسالی و بحران آب در کشور است که توجهی به آن نشده است.

در همین زمینه، روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در مطلبی با نام «گرم ‌شدن هوا، بحران آب و ناآرامی؛ چگونه ایران در یک الگوی هشدار دهنده جای می‌گیرد؟» نوشته است: نیجریه، سوریه،‌ سومالی و اکنون ایران، در هر یک از این کشورها بحران آب به شیوه‌های متفاوت به مجموعه‌ای از ناآرامی‌های شهری، مهاجرت‌های گروهی، شورش‌ها یا حتی جنگی تمام‌عیار منجر شده است.

در عصر تغییرات آب‌و‌هوایی تجربه این کشورها برای کشورهای دیگر عبرت آموز است. مؤسسه منابع جهانی در ماه جاری هشدار داد، تنش آبی در سرتاسر جهان در حال افزایش است، به طوری که تا سال ۲۰۴۰، ۳۳ کشور در جهان با بحران تنش آبی روبه رو خواهند بود.

کمبود آب می‌تواند نقطه آغاز اعتراضات خیابانی باشد: دسترسی به آب همواره یکی از منشأ‌های ناآرامی در هند بوده است.

این ناآرامی‌ها می‌تواند توسط گروه‌های تروریستی مورد بهره‌برداری قرار بگیرد. گروه الشباب در پی آن بود تا از مزایای آسیب‌پذیرترین گروه‌های انسانی متأثر از خشکسالی‌ها در سومالی استفاده کند.

کمبود آب می‌تواند سبب مهاجرت گسترده از نواحی روستایی به شهر‌ها شود. در آن سوی ساحل خشک، جوانانی که دیگر قادر به گذران زندگی نیستند، مهاجرت می‌کنند و این امر می‌تواند به شورش بینجامد. بوکو حرام به این ساحل‌های خشک در نیجریه، چاد و نیجر قدم گذاشت.

ایران جدید‌ترین نمونه از کشورهایی است که در آن بحران آب به نارضایتی عمومی منجر شده است. این امر به ویژه در شهرهای کوچک و شهرهایی نمود بیشتری دارد که یکی از خشک‌ترین مناطق جهان بوده‌اند. کشتزارها بی‌بار شده‌اند، دریاچه‌ها به منبع گرد و غبار بدل گشته‌اند. میلیون‌ها تن به مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ مهاجرت کرده‌اند و بیکاری به نارضایتی در میان جوانان انجامیده است. در کنار همه‌ این‌ها خشکسالیِ فلج‌کننده‌ای آمده که تاکنون چهارده سال طول کشیده است.

چه ارتباطی میان بحران آب و بروز آشوب ها در ایران وجود دارد!؟

به طور خلاصه بحران آب ـ خواه مسبب آن طبیعت یا سوء مدیریت انسانی باشد، خواه هر دو آنها ـ می‌تواند نخستین هشداری باشد از مشکلی که به وجود آمده است. گروهی از صاحب‌منصبان نظامی بازنشسته آمریکایی در دسامبر گذشته هشدار دادند که تنش آبی ـ که آنها آن را به منزله کمبود آب شیرین قلمداد می‌کنند ـ چونان عاملی مهم در ناحیه‌های ناآرام و مناطق پرتنش ظاهر می‌شود.

تغییرات آب و هوایی سبب‌ شده که ایران داغ‌تر و خشک‌تر گردد. عیسی کلانتری، وزیر پیشین کشاورزی در ایران قبلاً گفته بود که اگر وضع فعلی مصرف آب در بخش کشاورزی ادامه داشته باشد، در کمتر از ۲۵ سال دیگر شرق و جنوب کشور خالی از سکنه خواهد شد و ۵۰ میلیون ایرانی از کشور مهاجرت خواهند کرد.

آیا بحران آب، دلیل ناآرامی‌های اخیر در ایران بود؟

آب به تنهایی مبین این اعتراضاتی نیست که اوائل ژانویه آغاز شد و در کل کشور گسترش یافت، ولی همان‌طور که دیوید مایکل، تحلیلگر در مرکز استیمسون خاطرنشان می‌کند، کمبود آب یکی از مشهود‌ترین شاخص‌هایی است که بیانگر شکست دولت در تامین نیازهای اساسی مردم آن کشور است.

او می‌گوید: «بحرانِ آب دولت ها را به پایین نمی‌کشد، ولی به ویژه در برخی از شهرهای کوچک عامل نارضایتی و محرومیت خواهد بود. از این‌ روی، مدیریت آب مهم‌ترین چالش سیاسی دولت است».

چرا وضعیت به اینجا کشیده شد؟

ایران نیز مثل بسیاری از کشورهایی همچون هند و سوریه، پس از انقلاب ۱۹۷۹ تصمیم گرفت، در زمینه غذا به خودکفایی برسد. این هدف در نفس خود هدف بدی نبود، ولی همان طور که کاوه مدنی کارشناس آب خاطرنشان می‌کند، این خودکفایی به معنای آن بود که دولت کشاورزان را تشویق کند تا به کشت محصولات گیاهی نیازمند آب مانند گندم در سراسر کشور بپردازند.

دولت همچنین با ارائه برق ارزان به کشاورزان و نیز قیمت تضمینی برای گندم تولید شده  از سوی آنها تلاش کرد این هدف را تحقق بخشد: یک یارانه سخاوتمندانه دو قسمتی که چونان انگیزه‌ای برای کاشت بیشتر گندم و بهره‌برداری بیشتر و بیشتر از منابع آب زیرزمینی قلمداد می‌شد.

نتیجه این تصمیم طبق گزارشی که کلودیا سادوف، متخصص آب، درباره بحران آب در ایران برای بانک جهانی تهیه کرده چنین است: «۲۵ درصد از کل آبی که از سفره‌های آب زیرزمینی، رودخانه‌ها، و نهرها برداشته شد، بیشتر از مقداری است که می‌تواند دوباره جایگزین گردد».

میزان ذخایر آب زیرزمینی در ایران با نرخ قابل توجهی نسبت به نقاط دیگر جهان در حال کاهش است و طبق محاسبات آقای مایکل طی ۵۰ سال آینده، سفره‌های آب زیر زمینی در بخش وسیعی از ایران بدون آب خواهند بود. در بخش‌هایی از کشور نیز فقدان آب زیر زمینی موجب نشست زمین خواهد شد.

در نتیجه، بسیاری از دریاچه‌های ایران رو به خشک شدن و کوچک شدن رفتند. یکی از مهمترین آنها دریاچه ارومیه است که زمانی بزرگترین دریاچه نمکی منطقه بوده و اکنون به حدود ۹۰ درصد اندازه خود در دهه ۷۰ میلادی رسیده است.

آیا تغییرات آب و هوایی در این بحران نقشی بازی می‌کند؟

انتظار می‌رود در ایران میزان جریان آب‌های سطحی- ناشی از بارش باران و آب شدن برف- تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۲۵ درصد کاهش یابد.

پیش‌بینی می‌شود که در کل این منطقه، دمای هوا در تابستان‌ها حدود دو تا سه درجه سانتی‌گراد گرم‌تر شود و میزان نزولات جوی تا 10 درصد کاهش یابد.

بنا بر تحقیقات دو دانشمند در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه ام آی تی، پیش‌بینی می‌شود، این فرآیند گرم شدن «در بسیاری از شهرهای اصلی منطقه به درجه حرارتی منجر شود که ورای میزان تحمل انسان است.»

برای دولتمردان کشورهایی که با تنش آبی طرف هستند، مهمترین درس و هشدار از سوریه می‌آید. در سوریه دوران خشکسالی از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ طول کشید و این امر موجب مهاجرت توده‌ای از نواحی روستایی به شهرها و سپس بیکاری در میان جوانان شد. محرومیت شکل گرفت و در سال ۲۰۱۱ اعتراضات خیابانی گسترش یافت، پاسخ به این اعتراضات از سوی نظام سوریه سرکوب بود. جنگ‌های شهری آغاز شد و همین امر جغرافیای سیاسی خاورمیانه را از نو شکل داد.

ژولیا مک‌کاد، جانشین مدیر CNA می‌گوید: بحران آب مستقیم به تعارض نمی‌انجامد، بلکه این بحران می‌تواند کاتالیزوری باشد که سیستم را در هم بشکند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۵۲
ناشناس
|
Austria
|
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۳۰
نویسنده خودش احمقه، بقیه رو هم مثل خودش احمق میدونه...
سید حسنی3نیک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۳۰
پرآبی و اثرات تخریبی آن چلاق میکند
سالی که نکوست از بهارش پیداست
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۴۴ - ۱۳۹۶/۱۰/۳۰
2 سال پیش از شروع بحران سوریه نیز مقاله ای با همین مضمون که خشکسالی باعث حاشیه نشینی مردم شریف روستایی و کشاورز و دامپرور در اطراف حلب شد پس از آن بیکاری در حاشیه این شهر افزایش و جرم و بزه و تن فروشی و.....
خیلی اشنا هستند ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۳۰
واقعا حقیقتی است ولی گویا مسئولین در خواب هستند
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
هنوز بسیاری از بحرانها چون کمبوداب خشکسالی مطلق کمیاب شدن محصولات کشاورزی خشکیدن رودخانه ها دریاچه ها وتالاب ها جنگ قدرت جناح های سیاسی تورم ناشی از بحرانهای افتصادی وبیکاری وسایر ناملایمات که بر اثر خبانت های دانسته وندانسته مسولین وکنارگذاشتن نخبگان وفرار مغزها باید این ملکت را در معرض خطر قرار دهد فرا نرسیده خدا باینده این مملکت وانفلاب رحم کند.
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
تو کشور ما ببشتر نگران اخرت افراد هستند تا حال و روز این دنیاشون
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
ببیند اسرائل در این زمینه موفق بوده است . انها جه کار کرده اند ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
در حدود سال 1340 شمسی گروهی از دانشمندان ایران گزارشی برای دولت ایران تهیه کردند که در آن اشاره شده بود که ایران پتانسیل کشاورزی کمی داشته ولی میتواند با توجه به مزیتهای نسبی که در بعضی از حوزه ها دارد به سمت صنعتی شدن در بعضی زمینه ها پیش برود.
حدود 60 سال از آن زمان گذشته و سالهای سال است که میدانیم اقلیم جهانی رو به خشک شدن است
سالهای سال است که میدانیم کشاورزی حدود 80 تا 85 درصد آب کشور را می بلعد
این اطلاعات را به هر کس با هر سطح آی کیویی بدهی میفهمد که باید برنامه ریزی کند و نه تنها گستره کشاوری را افزایش ندهد بلکه به تدریج باید برای جمعیت کشاورزی که طبق پیش بینی بیکار میشوند اشتغالات لازم را فراهم کند.
ولی آنچه ما اکنون در کشور میبینیم این است که هیچ کس ککش هم بایت اینها نمی گزد و تنها دنبال این هستند که تا سر کارند گلیم خود را از آب بیرون بکشند و بعدا جیم شوند! این تنها و تنها یک نمونه از مدیریت ایرانی است!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
لزوما هر چیزی دشمنان می گویند دلیل بر اشتباه یا مغرضانه حرف زدن انان نیست واقعا اگر کم ابی نباشد کشاورزی وصنعت رشد می کند وبیکاری کم می شود ومهاجرت اتفاق نمی افتد چیز غیر معقولی در این مقاله وجود ندارد دنبال راه کار باشید
Allianz
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۱۱/۰۱
تحلیل خوب و مناسبی بود
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟