شلیک راکت به سمت شهر مرزی ترکیه، آمادگی اردن برای حمله به جنوب غربی سوریه، تهدید بشار اسد به حمله موشکی به تل آویو، مشارکت عربستان در بازسازی عراق، تفاهم روسیه و سازمان ملل بر سر سوریه و بازجویی گسترده عربستان از شاهزاده های سعودی، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، اظهارات اخیر پادشاه اردن علیه ایران و واکنش تهران نیز یکی دیگر از خبرها بوده است.
به گزارش «تابناک»، بهرام قاسمی، با اشاره به اظهارات اخیر پادشاه اردن و طرح موضوعاتی پیرامون سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی ایران، این سخنان را مغایر واقعیتها و خواست مردم و اکثریت کشورهای منطقه برای استقرار صلح و امنیت پایدار خواند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به ادعاهایی مانند «هلال ایرانی» و «دخالت های ایران در منطقه گفت: اینگونه اظهارات نمیتواند نقش ثبات ساز و تلاش بیوقفه ایران در مبارزه با تروریسم و کمک به ایجاد امنیت را نفی کند و نادیده انگارد.
وی افزود: بیان این سخنان در شرایط خطیر و سخت کنونی منطقه به هیچوجه نمیتواند تأمینکننده منافع دولتها و مردم منطقه باشد و صرفا به سود بدخواهان، اشغالگران و متجاوزینی است که آرامش، توسعه اقتصادی، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورهای این منطقه حساس از جهان را برنمیتابند و تا زمانی که ارادهای جدی برای یافتن و توجه و تمرکز بر ریشههای اصلی بحران و تنشهای موجود نباشد و سیاستهای مغایر با مصالح و منافع مردم اتخاذ شود، چشماندازی روشن برای تحکیم ثبات و امنیت پایدار در خاورمیانه وجود نخواهد داشت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به ایدههای نوین و متعدد جمهوری اسلامی ایران در برقراری محیطی خالی از تنش میان کشورهای منطقه همانند ایده ایجاد مجمعی برای گفتوگوهای منطقهای در خلیج فارس، تصریح کرد: سیاست اصولی، پایدار و تغییرناپذیر جمهوری اسلامی ایران همواره کمک به صلح، ثبات و امنیت منطقهای است و از هر فرصت ممکن به منظور دعوت از دیگر کشورها برای گفتوگو و فراهم شدن زمینههای لازم برای کمک به پایان دادن مشکلات و معضلاتی که در منطقه وجود دارد، استفاده کرده است.
شلیک راکت به سمت شهر مرزی ترکیه
در پی انجام عملیات نظامی شاخه زیتون توسط ارتش ترکیه در منطقه کردنشین عفرین، گروه تروریستی «پ ک ک» اقدام به شلیک راکت به سمت استان مرزی ختای ترکیه نمود.
گفته می شود راکت شلیک شده از سوی «پ ک ک» به دیوار یک منزل مسکونی واقع در شهر «فدانلیک» در همسایگی منطقه ریحانلی این استان اصابت کرده است.
به گفته مسئولین دولتی ترکیه، این حمله راکتی هیچ گونه خسارت جانی در پی نداشته است، ولی چند دستگاه از منازل مسکونی اطراف نیز در پی این حمله آسیب دیده اند.
گفتنی است ترکیه از بیستم ژانویه، عملیات نظامی اشغالگرانه در منطقه عفرین واقع در شمال غرب سوریه را آغاز کرده است. آنکارا هدف خود از این عملیات را اقدام نظامی علیه گروه های کردی تروریستی «پ ک ک» و «پی وای دی» به عنوان شاخه نظامی «پ ک ک» اعلام کرده است.
آمادگی اردن برای حمله به جنوب غربی سوریه
رسانه های نزدیک به تروریست ها و فعالان فضای مجازی، یکشنبه شب از آمادگی اردن و گروه های جبهه جنوبی ارتش آزاد سوریه وابسته به ترکیه برای عملیات در غرب استان درعا به بهانه مبارزه با گروه های مسلح مرتبط با داعش در منطقه حوض یرموک خبر دادند.
این رسانه ها به نقل از منابع آگاه افزودند: این عملیات با مشارکت ارتش و دستگاه اطلاعاتی اردن به زودی آغاز می شود و احتمال حضور ائتلاف آمریکایی در این عملیات نیز وجود دارد.
این منابع اعلام کردند، هدف از این عملیات که برنامه ریزی های آن در حال انجام است، نابودی کامل گروه های مرتبط با داعش ذکر شده است.
سوریه حدود هفت سال است با حضور گروه های مسلح و تروریستی همچون داعش و جبهه النصره که از سوی غرب و برخی کشورهای منطقه حمایت می شوند، با بحران روبه روست.
با شکست داعش در سوریه در ماه های اخیر و همچنین با پیشروی ارتش این کشور و نیروهای مقاومت اسلامی، سوریه پس از سال ها پایداری در آستانه دفع پدیده تروریسم قرار دارد.
اردوغان: چشم طمع به خاک سوریه ندوختهایم
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه گفت، این کشور از طریق عملیات شاخه زیتون علیه گروههای مسلح کُرد در شمال سوریه، به دنبال سیطره بر خاک این کشور نیست.
وی طی سخنانی در کنفرانس حزب عدالت و توسعه در آماسیا واقع در شمال این کشور گفت: ترکیه به خاک سوریه، چشم طمع ندوخته است. کشور ما 3.5 میلیون آواره سوری را در خود جای داده و ما برای تضمین بازگشت آنها به سرزمینشان تلاش میکنیم.
ارتش ترکیه از روز شنبه هفته گذشته، عملیاتی را به نام «شاخه زیتون» با هدف بیرون راندن شبهنظامیان وابسته به «یگانهای مدافع خلق» در ناحیه عفرین آغاز کرده است. ترکیه گروه «یگانهای مدافع خلق» را تشکیلاتی تروریستی میداند و بارها از حمایتهای آمریکا از این گروه انتقاد کرده است.
اردوغان روز گذشته طی سخنانی در شهر قوجا گفت: نیروهای ترکیه میتوانند در خاک سوریه تا شهر ادلب پیشروی کنند.
وی با بیان اینکه عملیات نظامی در عفرین ادامه خواهد یافت، گفت: انشاء الله به ادلب خواهیم رسید.
تهدید بشار اسد به حمله موشکی به تل آویو
رسانههای رژیم صهیونیستی از جمله آروتز شوا و روزنامه معاریو اعلام کردند بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در پاسخ به حملات ارتش رژیم صهیونیستی به داخل خاک سوریه تهدید کرده است فرودگاه بن گوریون تل آویو را موشک باران خواهد کرد.
این رسانه ها اعلام کردند، رئیس جمهور سوریه با ارسال پیامی تهدیدآمیز از طریق ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تهدید کرده است، در صورتی که کشورش بار دیگر از سوی رژیم صهیونیستی هدف حمله قرار گیرد، فرودگاه بن گوریون تل آویو را با موشک های اسکاد هدف حمله قرار خواهد داد.
از سوی دیگر، در نخستین واکنش ها به اظهارات بشار اسد، یک مسئول نظامی ارتش اسرائیل گفته است موشک باران فرودگاه بن گوریون به منزله اعلان جنگ به اسرائیل است.
مشارکت عربستان در بازسازی عراق
«انور عشقی» عضو کمیته مشاوران ویژه شورای وزیران عربستان و ژنرال سابق این کشور مدعی شد که عربستان آمادگی تخصیص کمک های مالی برای بازسازی عراق را دارد.
وی در جریان نشستی خبری اعلام کرد، عربستان در حال فراهم کردن مقدمات شرکت در نشست بازسازی عراق است که قرار است به زودی در کویت برگزار شود. عشقی ادامه داده که البته عربستان پیش شرط هایی هم در این زمینه دارد.
به گفته او، ریاض به شرطی در بازسازی عراق مشارکت خواهد داشت که دولت این کشور تضمین هایی در خصوص سرنوشت کمک های مالی عربستان دهد. انور عشقی مدعی شده است، عراق تحت تأثیر ایران و برخی کشورهای دیگر است و به همین دلیل ریاض می خواهد از سرنوشت کمک های مالی خود به عراق مطمئن شود.
وی ادامه داد: عربستان در کمک به عراق تعلل نخواهد کرد و ریاض کمک های مالی زیادی به کشورهای دیگر هم می کند که برای مطمئن شدن از سرنوشت این کمک ها از بانک جهانی و برخی نهادهای دیگر تضمین هایی دریافت می کند.
تفاهم روسیه و سازمان ملل بر سر سوریه
وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود یادآوری کرد: دور نهم رایزنی های سوری ـ سوری در دو روز اخیر با شرکت دولت سوریه و گروه معارض کمیته عالی مذاکرات سوری با میانجی گری «استفان دی میستورا» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه در وین اتریش برگزار شد.
در بیانیه آمده است: در این دور از مذاکره ها، راه های حل وفصل بحران سوریه مطابق با قطعنامه 2254 شورای امنیت و بر اساس توافقات به دست آمده در چهارچوب مذاکره های سوری - سوری تحت نظارت سازمان ملل بررسی شد.
«در این گفت وگوها در وین توجه طرف های شرکت کننده به مسأله اصلاحات قانون اساسی سوریه متمرکز شده بود، مقدمات کنگره گفت وگوهای ملی سوریه که قرار است روزهای 29و 30ماه ژانویه (دوشنبه و سه شنبه هفته جاری) در سوچی برگزار شود و نتایج احتمالی این نشست در وین بررسی شد.»
در حاشیه مذاکرات وین بین طرف روسی و نمایندگان سازمان ملل در برخی مسائل مربوط به نشست سوچی، تفاهم هایی به دست آمد.
وزارت خارجه روسیه در پایان بیانیه به تصمیم دبیرکل سازمان ملل برای اعزام «دی میستورا» نماینده خود در امور سوریه به نشست سوچی اشاره و از این تصمیم استقبال کرد.
بازجویی گسترده عربستان از شاهزاده های سعودی
دادستانی کل این کشور به زودی تحقیقات و بازجویی های گسترده ای از آن دسته از متهمان پرونده فساد که پرداخت پول در برابر آزادی را نپذیرفته اند، آغاز خواهد کرد.
این روزنامه به نقل از منابعی که آنان را موثق توصیف کرد، ادامه داد: این سومین مرحله از پرونده فساد است.
به عبارت بهتر مرحله اول شامل تسویه حساب با برخی متهمان بود؛ به این ترتیب که در برابر دریافت مبالغی پول و بخشی از ثروت آزاد شدند و مرحله دوم ارجاع برخی دیگر به دادگاه و اعلام وضعیت عادی در هتل محل بازداشت آنان بود.
بنا بر اعلام منابع سعودی و بر اساس نظام کیفری، آزادی و یا ادامه بازداشت هر یک از این افراد جزو اختیارات دادستانی کل و بازجویان است و باید مدت بازداشت آنان به دستور دادستان از شش ماه فراتر نرود و پس از آن با کیفرخواست به دادگاه های قانونی ارجاع داده شوند.
در همین ارتباط، شورای عالی نهاد قضائی سعودی دو مدیریت کیفری در دادگاه جزایی جده و ریاض تشکیل داده که محاکمه های مربوط به پرونده فساد شاهزادگان را برگزار کند.
هر یک از این دو مدیریت شامل سه قاضی کارشناس مسائل فساد است تا به وضعیت کسانی که با پرداخت پول در برابر آزادی مخالفت و اتهام های وارده را رد کرده اند، رسیدگی کند.