شهریور ماه سال جاری بود که شورای پول و اعتبار تصمیم گرفت به صورت جدی موضوع کاهش نرخ سود بانکی را دنبال کند و بانک مرکزی طی ارسال بخشنامه ای به تمامی بانک ها و موسسات مالی و اعتباری این موضوع را از یازدهم شهریور ماه 96 لازم الاجرا دانست و نرخ های سود بانکی کاهش یافت. حالا تلاطمات ارزی و بسته بانک مرکزی برای مقابله با آن باعث شد تا بانک مرکزی هر چه در این زمینه رشته بود را پنبه کند!
به گزارش تابناک اقتصادی، یکی از موانع جدی بر سر راه تولید نرخ سود تسهیلات می باشد که به گفته فعالان اقتصادی کمر تولید را شکسته است. راه کاهش این نرخ سود تسهیلات از کاهش نرخ های سود بانکی می گذشت. به همین منظور شورای پول و اعتبار تصمیم گرفت که در سال جاری کاهش نرخ سود بانکی را به صورت جدی پیگیری نماید. این موضوع به بانک مرکزی ابلاغ شد و بانک مرکزی نیز در مورخه 5 شهریور ماه سال جاری بخشنامه ای 8 بندی را به بانک ها و موسسات مالی و اعتباری ابلاغ نمود که پیرو آن باید تمام بانک ها و موسسات مالی و اعتباری از روز شنبه مورخه 11 شهریور ماه 1396 نرخ های سود علی الحساب سپرده های سرمایه گذاری یک ساله را حداکثر به ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت عادی روزشمار را حداکثر به ۱۰ درصد کاهش می دادند.
بانک مرکزی نیز نظارت های خود را از همان روز اجرای این بخشنامه یعنی 11 شهریور ماه 1396 آغاز نمود تا مبادا بانکی در این زمینه تخلف کند و بازی نرخ سود بانکی برای چندمین بار با شکست مواجه شود. هر ماه نیز گزارش هایی از بانک مرکزی ارائه می شد که خبری از تخلف در زمینه نرخ های سود بانکی نیست و اوضاع به خوبی پیش می رود. البته این موضوع در ظاهر بود چرا که بسیاری از بانک ها با برخی روش های خاص خود تخلفاتی را در این زمینه صورت می دادند.
به هر صورت این ماجرای کاهش نرخ سود بانکی با تمام افت و خیزهای خود تا 25 بهمن ماه سال جاری تقریباً خوب اجرا شد تا اینکه ماجرای تلاطمات ارزی اخیر و بسته 3 گانه بانک مرکزی برای مقابله با آن، به نوعی این موضوع نرخ های سود بانکی کاهش یافته را توسط خود بانک مرکزی زیرسئوال برد! بسته پیشنهادی بانک مرکزی که در مورخ 25 بهمن 1396 از آن رونمایی شد، 3 جایگزین برای خرید ارز ارائه می کرد که یکی از این 3 جایگزین به نوعی موضوع کاهش نرخ های سود بانکی را زیر سئوال می برد. در انتشار گواهی سپرده ریالی، "بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور اجازه داد تا از 28 بهمن 96 به مدت دو هفته مبادرت به انتشار گواهی سپرده ریالی با نرخ 20 درصد نمایند. اوراق مزبور در سررسید یک سال منتشر و نرخ بازخرید آن ها 14 درصد بود."
این نرخ سود 20 درصد باعث شد تا بانک مرکزی خود به عنوان ناظر طرح کاهش نرخ سود بانکی، به نوعی این بازی را بر هم بزند و به عبارت بهتر بانک مرکزی هر چه را که در این زمینه رشته بود پنبه کرد!
همچنین مورخ 28 بهمن 1396 نیز خبری دیگر در زمینه نرخ های سود بانکی با عنوان چراغ سبز دولت به نرخ سود بانکی 25 درصد منتشر شد که این خبر هم در نوع خود جالب بود. ماجرا از این قرار بود که روزنامه قدس گفتگویی را با محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت منتشر نمود که در آن صحبت از نرخ سود بانکی 25 درصد توسط نوبخت شده بود.
به هر صورت این ماجراها نشان می دهد که در این پنج ماهی که از اجرای طرح کاهش نرخ سود بانکی می گذرد، نه تنها این طرح به هدف اصلی خود که همانا کاهش نرخ تسهیلات بانکی بود نرسید بلکه در این روزها خود طرح کاهش نرخ سود بانکی نیز توسط مجری آن زیر سئوال رفته است!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.