رئیس پلیس فتا ناجا در پاسخ به این سوال که بیشترین جرایم در کدام یک از فضاهای مجازی صورت میگیرد، گفت: امروز بیش از ۴۶ درصد جرائم صرفا در تلگرام اتفاق میافتد و تقریبا نزدیک به ۲۰ درصد جرائم در اینستاگرام و بقیه آن در ۹۲۰ هزار سایت اتفاق میافتد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سردار سیدکمال هادیانفر در جمع خبرنگاران با اشاره به سامانههای پلیس فتا گفت: ۲۲ آزمایشگاه معین در کشور افتتاح شده است که تعدادی از این آزمایشگاهها در نیمه اول سال ۹۶ افتتاح و امروز نیز در هفت استان دیگر کشور به صورت ویدئو کنفرانس به دستور فرماندهی ناجا افتتاح شد.
او ادامه داد: آزمایشگاههای ما در گذشته در چند حوزه فعالیت میکردند از جمله نتورک شبکه، تلفن همراه و کامپیوتر و حوزههای رمز و مالتی مدیا فعالیت میکرد. در گذشته استانهای کشور مجبور بودند برای اینکه ادله لازم را از مجرمان برای استنادپذیری میگرفتند برای مستندات قضائی به استانهای معین مراجعه کنند. اما از ابتدای امسال و همچنین از همین لحظه هر استانی برای خود آزمایشگاه تخصصی خود را دارد.
رئیس پلیس فتا ناجا در خصوص جرایم سایبری گفت: تاکنون ۱۵۲ هزار ادله دیجیتال در آزمایشگاههای پلیس فتا بررسی شده و ۶۰ درصد این ادله مربوط به پروندههای پلیس فتا بوده است که بخشی از آن مربوط به پلیس مواد مخدر و بخشی مربوط به پلیس آگاهی و پلیس پیشگیری بوده است همچنین بخشی از آن مربوط به اجرائات قضائی بوده است که به پلیس فتا واگذار شده است.
او ادامه داد: کشف علمی جرم در سایه مرکز ادله دیجیتال امکانپذیر است و ما دیگر به اظهارات و اعترافات متهم نیازی نداریم.
سردار هادیانفر در پاسخ به این سوال که بیشترین جرایم در کدام یک از فضاهای مجازی صورت میگیرد، گفت: امروز بیش از ۴۶ درصد جرائم صرفا در تلگرام اتفاق میافتد و تقریبا نزدیک به ۲۰ درصد جرائم در اینستاگرام و بقیه آن در ۹۲۰ هزار سایت اتفاق میافتد.
او در پاسخ به این سوال که چه مدت زمان برای کشف هر پرونده لازم است، گفت: پروندهها مختلف است و برخی از پروندهها پیچیده و زمانبر هستند، اما در واقع متوسط کشف ما نزدیک به هشت روز است ما در مرکز ۱۹۷ که به طور ماهیانه جلسه داریم مراجعان ما نسبت به همه پلیسهای تخصصی در حداقل ممکن است، اما گاهی اوقات اطاله رسیدگی به پروندهها طولانی است و در دادگاهها مدت زمان طولانی برای رسیدگی به یک پرونده سپری میشود. اخیرا پروندهای داشتیم که از بیش از دو هزار نفر سرقت شده بود ما در پلیس فتا در ۷۲ ساعت اولیه متهم را شناسایی و دستگیر کردیم و پولهای کشف شده از این فرد نیز در اختیار مقامات قضائی قرار گرفت، اما شکات در زمان دادرسی نمیتواند پول خود را دریافت کنند و این موضوع برای مردم ایجاد نارضایتی میکند.
رئیس پلیس فتای ناجا در خصوص اینکه روزانه چند کانال در فضای مجازی فیلتر میشود، گفت: براساس چهار سیاستی که تلگرام به کشور تحمیل کرده است از جمله موضوعات پورن و تروریستی ما روزانه ۱۰۰ تا ۲۰۰ کانال را برای حذف ارسال میکنیم که برخی از آنها حذف و برخی دیگر نیز حذف نمیشود.
او درباره کانال آمدنیوز نیز گفت: وزیر ارتباطات براساس ایمیلی که به مدیر تلگرام ارسال کردند درخواست کردند که کانال آمدنیوز به دلیل ترویج خشونت و تروریسمی که انجام میشود فیلتر شود.
سردار هادیانفر در پاسخ به این سوال که آیا شما موافق با فیلترینگ تلگرام در سال ۹۷ هستید یا خیر، گفت: نظری در این مورد ندارم و هر تصمیمی که سیاست کلی کشور در این زمینه بگیرد ما نیز تابع آن خواهیم بود.
رئیس پلیس فتا همچنین در خصوص سایتهایی که در ایام نوروز اقدام به فروش بلیت و تورهای مسافرتی میکنند، گفت: فعالیت اقتصادی در تلگرام به گونهای است که هیچ کنترلی روی آن صورت نمیگیرد و کلاهبرداری در موضوعات مختلف در تلگرام بسیار زیاد است، اما آنچه که ما بر آن تاکید داریم این است که مردم از سایتهایی استفاده کنند که دارای نماد اعتماد هستند. این سایتها در صورتی که تخلفی را مرتکب شوند شناسایی شده احضار میشوند و پروندههایشان در اختیار صنعت، معدن و تجارت قرار میگیرند. بیش از ۱۳ هزار صنف هستند که دارای نماد اعتماد بوده و در فضای مجازی و سایتهای مختلف فعالیت میکنند.
او ادامه داد: توصیه ما به مردم این است که هر خدماتی اعم از خرید و فروش و... که در فضای مجازی صورت میگیرد صرفا از سایتهایی استفاده شود که دارای نماد اعتماد بوده تا آسیب نبینند. البته افرادی هستند که صفحات فیک ایجاد کرده و توسط آن اقدام به کلاهبرداری میکنند و اگر کسی در این زمینه به ما شکایتی بکند ما براساس قانون اقدام خواهیم کرد.
سردار هادیانفر در پاسخ به این سوال که گفته شده جمعه گذشته ۱۲۰ سایت ایرانی هک شدهاند آیا صحت دارد یا خیر، گفت: شرکتهایی هستند که سایتهایی ایجاد کرده و رها کردهاند این سایتها اساسا مشکلات CMS داشته و از یک نوع CMS استفاده میکنند؛ و این هکهایی که صورت گرفته هکهای دیفیس هستند. این سایتها محتوایی را جابجا میکنند و اصلا ارزش هک شدن ندارد و شاید یکی از آسانترین کارهایی است که در این حوزه میتواند اتفاق بیفتد، اما ما از سال ۹۵ بعد از اتفاقاتی که برای مرکز آمار ایران صورت گرفت تمام شرکتهایی که از CMS ایرانی استفاده میکردند توسط پلیس فتا احضار شده و از آنها اخذ تعهد کرده و از شرکت تولیدکننده این CMSها نیز خواستیم تا ضعفهای امنیتی را برطرف کنند و براساس گزارشی که هفته گذشته از این شرکت گرفتیم ضعفهای امنیتی برطرف شده است.