بنان استاد آوازی که قصد خوانندگی نداشت!

کد خبر: ۷۷۸۰۷۶
|
۰۸ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۷ 27 February 2018
|
19822 بازدید
|
۸

امروز هشتم اسفندماه، سالگرد درگذشت یکی از بزرگ‌ترین استادان آواز ایران و صدای گرم سرود «ای ایران» است. در سالگرد فوت «غلامحسین بنان» یادی از این استاد بزرگ ایرانی می‌کنیم.

به گزارش مجله مهر، برای به یادآوردن او کافی است تا یک‌بار دیگر سرود «ایران» را گوش دهید. صدایی گرم و آشنا که تقریباً ۷۰ سال پیش این سرودِ تماماً فارسی را خواند تا خودش و آهنگش به خاطره جمعی همه ما ایرانی‌ها تبدیل شوند. امروز سالگرد فوت «غلامحسین بنان» است؛ کسی که در خانواده‌ای پر از موسیقی و صدا به دنیا آمد و پدر و مادر و خواهرانش همه دستی در موسیقی داشتند و از همان کودکی گوشش به سازوآواز آشنا شد و همین بهانه‌ای شد که پای خودش هم به رادیو و آواز باز شود و بشود خواننده‌ای که آرمان‌ها و ایده آل‌هایش همیشه جلوتر از انتظارش از خودش بود و برای همین بهترین و خاطره‌انگیزترین آهنگ‌ها و سرودهایش را کار‌های متوسط و علاقه مردم به آوازهایش عجیب می‌داند.

بنان استاد آوازی که قصد خوانندگی نداشت!

اولین باری که صدای بنان از رادیو شنیده شد، به ۳۱ هم اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۲۱ برمی‌گردد و تا قبل از آن بنان فقط در محافل خصوصی خوانده بود. خودش درباره خواندنش در رادیو می‌گوید: «من قصدم خواننده شدن نبود. روی علاقه خودم و سفارش استادانم، چون ناصر سیف گاهی می‌خواندم. تا سی‌سالگی شروع نکردم. وقتی‌که با خانواده کلنل وزیری وصلت کردم، او مرا به موسیقی کشاند.» قطعاً کسی که بنان را پیدا کرد و استعداد او را شناخت، استاد «روح‌الله خالقی» بود. خالقی درباره اولین دیدارش با بنان می‌گوید که در روز اولی که او را دیده و از او خواسته تا قطعه‌ای رابخواند، آن‌قدر به وجد آمده که بی‌اختیار از جا بلند شده و او را در آغوش گرفته است.

 بنان استاد آوازی که قصد خوانندگی نداشت!

بنان در طول فعالیت هنری خود، حدود ۳۵۰ قطعه را اجرا کرد و آنچه امتیاز مسلم صدای او را پدید می‌آورد، زیروبم‌ها و تحریرات صدای او است که مخصوص به خودش است. استاد بنان نه‌تن‌ها در آواز قدیمی و کلاسیک ایران استاد بود، بلکه در نغمات جدید و مدرن ایران نیز تسلط کامل داشت و تصنیف زیبای «الهه ناز» بهترین معرف این ادعا است استاد بنان را می‌توان به‌راستی بزرگ‌ترین اجراکننده آهنگ‌های سبک وزیری-خالقی دانست و شاید اوج همکاری این دو را در سرود‌ای ایران بتوانیم مشاهده کنیم؛ اما جالب است بدانید خودش اعتقاد دارد این سرود را باید به‌صورت اپرایی خواند و صدای او بیشتر به درد آواز خواندن می‌خورد تا سرود؛ البته استاد درباره تصنبف «الهه ناز» هم معتقد بودند که کار متوسطی است که با اقبال مردم مواجه شده است!

بنان استاد آوازی که قصد خوانندگی نداشت!

در اوج معروفیت بود که اتفاقی زندگی بنان را دچار چالش کرد و در ۲۷ دی‌ماه ۱۳۳۶ در تصادف اتومبیل چشم خود را از دست داد. پزشکان برای بهبود چشم دیگرش سفر به اروپا و معالجه را تجویز کردند؛ برای همین دولت و اداره کل انتشارات و رادیو و جمع دوستانش کنسرتی ترتیب دادند و کمک مالی جمع کرده و او را راهی اروپا کردند و به خاطر همین مشکل بینایی است که در بیشتر عکس‌ها با آن عینک دودی بزرگ دیده می‌شود.

 بنان استاد آوازی که قصد خوانندگی نداشت!

تأثیر صدای بنان در موسیقی ایرانی آن‌قدر است که بعضی آواز ایرانی را به قبل و بعد از بنان تقسیم کرده‌اند و این به خاطر آن بود که خوانندگان پیش از او اغلب بلند خوانی می‌کردند و همین باعث می‌شد اشعار جویده‌جویده و نامفهوم به گوش برسند. بنان با توجه به تربیت خانوادگی و تعالیم خالقی فهمیده بوده که نباید حنجره آزاری کند و واسطه بین شاعر و شنونده باشد؛ برای همین در آواز‌های او داد زدن‌های بیجا را مشاهده نمی‌کنیم و اشعار خوب تلفظ می‌شوند و به گوش مخاطب می‌رسند.

استاد بنان به گفته دوستانش بسیار مبادی‌آداب بود و در تمام سال‌های شهرت از ابتذال دور بود و به قول خودش هیچ‌وقت هنر فروشی نمی‌کرد و برای همین سال‌ها خانه‌نشین شد؛ اما باز باافتخار می‌گفت: «من با سختی زندگی کرده‌ام و الان هم دارم با حقوق رادیو و تلویزیون امرارمعاش می‌کنم. قسم می‌خورم که باوجود امکانات زیاد هرگز نخواستم هنرم را بفروشم. بروید از قدمای خود بپرسید از کسانی که سن بیشتری دارند و با من وزندگی‌ام آشنایی دارند. چه کسی دیده است من حتی یک‌بار در کاباره اجرا کنم یا در مقابل پول کنسرت بدهم؟»

 

بنان تا آخر عمرش در خانه‌ای کوچک در نیاوران روزگار گذرانید و در هشتم اسفندماه سال ۱۳۶۴ هم درگذشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۸
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
روحش شاد
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
زنده یاد ترانه هایی دارد که قرنها یعد هم شنیدن دارد پس اگر فکر زنده نگهداشتن موسیقی اصیل ایرانی هستیم از استاد آواز ایران در زمان خود از صدای ملکوتی شجریان مردم را محروم نکنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
خدا رحمتش کند. روحش شاد
نقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
روحش شاد. جای او و جای مرام او در این روزگار بسیار خالی است. خداوند به شاگرد خلفش یعنی استاد شجریان سلامتی عطا فرماید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
صدای مخملی بنان دلنشین لذت بخش وعرفانی می باشد.
ای ایران ،کاروان ،چه شورها ،الهه ناز و...همه خاطره انگیز هستند.
روحش شاد
سید حسنی3نیک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
خوب بود
ولی شجریان فوق عالیست
مخصوصا در مرکب خوانی
که اجرایش واقعا حنجره و سواد میخواهد
مریخ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
صدای استاد بنان زیبا و ارامش عجیبی در اواز ایشان وجود دارد خداوند او را بیامرزد امت بعد از او کلاس موسیقی سنتی استاد شجریان بسیار عالی و اواز شهرام ناظری و صدیق تعریف بهترین های موسیقی سنتی ایران هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۳ - ۱۳۹۶/۱۲/۰۸
آن که او به غمت چو من دل بندد کیست؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟