دومین جلسه دادگاه عامل شهادت سه نفر از ماموران ناجا در حادثه خیابان پاسداران در شعبه نهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی برگزار شد.
به گزارش جماران، قاضی محمدی کشکولی در ابتدای جلسه رسیدگی به پرونده گفت: «م. ث» متهم پرونده، سعید اشرف زاده را به عنوان وکیل خود به دادگاه معرفی کرده است؛ لذا طبق قانون آیین دادرسی کیفری، وکیل تعیینی متهم جایگزین وکیل تسخیری وی میشود.
قاضی دادگاه افزود: به دلیل اینکه در آستانه اخذ آخرین دفاع هستیم، اگر آقای اشرف زاده آمادگی دفاع دارند اعلام کنند.
سعید اشرفزاده وکیل متهم با حضور در جایگاه گفت: برای انجام وظیفه انسانی و حمایت از حق و حقوق یک انسان، ضمن اینکه در مواجهه با یک موضوع اجتماعی مهم هستیم، نیاز به مطالعه پرونده دارم و بعد از آن مطالبم را میگویم. اگر وکیل تسخیری موکلم مطالبی دارد میتوانند آن را بیان کنند و من در جلسه بعدی صحبت میکنم.
قاضی محمدیکشکولی گفت: قانون میگوید در مرحله تحقیقات مقدماتی کسی که متهم است میتواند وکیل معرفی کند و اگر وکیلی نتوانست بگیرد، بازپرس میتواند وکیل تسخیری برای متهم در نظر بگیرد. در مرحله تحقیقات آقای ایزدیاری با توجه به تمکن مالی متهم به عنوان وکیل تسخیری اش تعیین شد و تشریفات قانونی نیز انجام شد.
وی افزود: دادگاه هفتم اسفند ماه موضوع را ابلاغ کرد و ما ۱۰ روز صبر کردیم، با گذشت ۱۰ روز مجبور شدیم دادگاه را در روز شنبه برگزار کنیم، زیرا موضوع به وکیل و متهم تفهیم شد. در جلسه قبل نیز وارد ماهیت شدیم و ابتدای جلسه به وکیل تسخیری و متهم موضوع را تفهیم کردیم که اگر آمادگی دفاع دارند اعلام کنند که آنها نیز اعلام آمادگی کردند.
محمدی کشکولی خاطرنشان کرد: در این مرحله از رسیدگی، طبق ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، متهم میتواند وکیل تعیین کند و طبیعتا وکیل تسخیری منتفی میشود.
بر اساس این گزارش، در ادامه دومین جلسه دادگاه، قاضی محمد شهریاری نماینده مدعیالعموم با حضور در جایگاه اظهار کرد: بسیار سادهلوحانه است که اظهارات متهم مبنی بر عصبانی بودن لحظهای را بپذیریم. در همان شب یعنی ۳۰ بهمن ماه و بامداد یکم اسفند ماه دو دستگاه خودروی سمند و پرشیا به ماموران حمله و آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند. خودروی سمند در گلستان هفتم نیز تعدادی از ماموران را به صورت حرفهای مجروح کرد. متهمان دستگیر شدند، آنان که عصبانی نبودند؛ لذا این نشان میدهد یک ساماندهی قبلی در این ماجرا وجود دارد.
سرپرست دادسرای امور جنایی تهران ادامه داد: اتوبوس به مدت ۱۵ شب در محل پارک بوده و محلی برای تجمع افرای از مسلک متهم بوده است. صندلیها را خود متهم جمعآوری و نگهداری کرده است؛ لذا این موارد نشان میدهد که ساماندهی وجود داشته است، البته از آنها تحقیقات انجام شده و در مرجعی دیگر به آن رسیدگی میشود. متهم در اظهاراتش گفته که جلوی خود را نمیدیده، اگر فیلم را ببینید که وی در گلستان هفتم اول به سمت راست میرود بعد فرمان را به سمت چپ میچرخاند و سپس مستقیم حرکت میکند، دقیقا متوجه بوده که در حال چه عملی است.
شهریاری افزود: آثار موجود در بدن متهم بعد از تهاجم عمدی توسط افراد حاضر در محل بوده است. در تحقیقات از ایشان سوال شد که آیا این سه مامور را میشناسید که گفته خیر، من آنها را نمیشناسم؛ بنابراین تهاجم وی صرفا از روی عصبانیت نیست، وی در بین متهمان دستگیر شده تنها کسی است که گواهینامه پایه یک دارد و رانندگی اتوبوس را انجام میدهد.
وی خاطرنشان کرد: متهم گفته که عضو هیچ فرقهای نیست، در حالی که یکی از دراویش است. وی اعتراف کرده که تشکیلاتی دارند و عضویتاش محرز است و پرونده مجزا در این خصوص در دادسرای صالحه تشکیل شده است.
سرپرست دادسرای جنایی تهران تاکید کرد: قتل با هیچ انگیزهای قابل پذیرش نیست، متهم از سلامت روانی کامل برخوردار است. هم خودش اذعان داشت و هم روانپزشک پزشکی قانونی آن را اعلام کرد؛ لذا اولیای دم تقاضای قصاص دارند، بنده هم تقاضای قصاص دارم و در خصوص اخلال در نظم عمومی نیز تقاضای اشد مجازات دارم.
قاضی در ادامه دادگاه، خطاب به نماینده حقوقی نیروی انتظامی گفت که چنانچه مطلبی دارید از حیث جنبه عمومی جرم ارائه کنید.
سرهنگ فلاحزاده گفت: موارد حقوقی به صورت لایحه قبلا ارائه شد و اکنون مطالبی را به صورت جمعبندی ارائه میکنم. واقعا جای تاسف دارد و امروز باید بر این بیعقلی گریست. امروز نمونه بارز یک پلیدی را شاهد هستیم. بچههای نیروی انتظامی و سه نفری که شهید شدند مظلوم بودند، چون امنیت مظلوم است.
نماینده حقوقی نیروی انتظامی با بیان اینکه از متهم سه سوال دارم، اظهار کرد: شما یک جوان احساساتی نبودید و دو فرزند جوان در خانه دارید. میخواهم بدانم در این یک ماه که در بازداشت بسر میبردید به چه نتیجهای رسیدید و آیا با خود فکر کردید که چه کاری انجام دادید؟ جوانانی که به شهادت رسیدند طی ۱۹ روز تلاش کردند خون از دماغ مردم نریزد و مشغول ماموریت بودند. آیا فرصت این نبود که فکر کنید چه کاری انجام میدهید؟
وی اظهار کرد: عامل و عامد بودن متهم زمانی که سوار اتوبوس بوده، محرز است. همکاران ما که آنجا بودند با آموزشهایی که به آنها داده شده بود به دنبال این بودند که مردم و اموال آنها آسیب نبیند.
سرهنگ فلاحزاده خطاب به متهم گفت: شما بیش از هشت فقره سابقه شرارت دارید، چطور میتوانید بگویید در آن لحظه احساساتی بودید، آیا شما یک جوان ۲۰ ساله هستید؟
نماینده حقوقی نیروی انتظامی به وجود شاهدی در لحظه حادثه اشاره کرد و گفت: شهید بایرامی در لحظه آخری که اتوبوس به سمتش حرکت میکرد تنها به فکر جان خود نبوده و به مردم اعلام میکرد که فرار کنید.
وی گفت: خواهشم این است که متهم در این دادگاه یک لحظه از عقل خود استفاده کند و بداند که چه کاری انجام داده است.
سرهنگ فلاحزاده اظهار کرد: فرقه دیویدیان در آمریکا را به یاد بیاورید که چه رفتاری با آنها شد. اینجا جمهوری اسلامی ایران است و حقوق بشر در آن بهتر از کشورهای مدعی حقوق بشر رعایت میشود.
وی خطاب به متهم، گفت: آیا زمانی که در اتوبوس بودید کتک خورده بودید؟ بر اساس کدام دین شما خواستید که اتوبوسی که در اختیارتان بود را به روی مردم ببرید. اگر از عقلمان استفاده کنیم دست به این توحش نخواهیم زد.
وی ادامه داد: آقای رضایی مرادی جوان ۱۹ سالهای بود که از اردبیل آمده بود تا به مردم خدمت کند. آقای محمدعلی بایرامی ۴۰ روز از ازدواجش گذشته و ۱۹ روز در آن محل مشغول به ماموریت بود که امنیت مردم را تامین کند. سوال من از متهم این است که آیا سه جوانی که زیر چرخهای اتوبوس له شدند برادر دینی شما نبودند؟
وی در ادامه به ریاست دادگاه گفت: استدعا دارم در راستای اجرای قانون متهم به اشد مجازات محکوم شود تا درس عبرتی باشد.
سرهنگ فلاحزاده در ادامه درخواست کرد که شاهدی که در صحنه حادثه حضور داشته در جایگاه حضور یابد و توضیحات خود را ارائه دهد.
قاضی دادگاه گفت: در زمان معین شاهد را احضار خواهیم کرد و اظهارات او را خواهیم شنید.
قاضی محمدیکشکولی خطاب به سعید اشرفزاده وکیل تعیینی «م. ث» گفت: شما خود را به عنوان وکیل تعیینی «م. ث» به دادگاه معرفی کردید و با توجه به اینکه در مرحله آخرین دفاع هستید، تقاضایتان چیست.
اشرفزاده گفت: هدف اصلی من این نیست که سبب اطاله دادرسی و تضییع حق اولیای دم شوم، ولی تقاضا دارم که هر آنچه حق متهم است به آن برسد و به جهت اینکه مهلت دفاع کتبی یا شفاهی داشته باشم مهلت بدهید که پرونده را مطالعه کنم تا بتوانم لایحه را خوانده و دفاع مناسبی داشته باشم.
در ادامه جلسه دادگاه، با تقاضای استمهال وکیلمدافع متهم موافقت شد و اعلام شد سومین جلسه رسیدگی به این پرونده، ۲۷ اسفندماه برگزار میشود.