سال ۹۶ با همه تلخیها و شیرینی هایش گذشت و اکنون در اولین روزهای ۹۷ قرار داریم. سایت تابناک در واپسین روزهای سال گذشته طی چندین نظرسنجی، نظریات مخاطبان خود را درباره موضوعاتی مختلف از جمله تلخترین و شیرینترین حوادث و اتفاقات سال ۹۶، خبرسازترین شخصیتهای سیاسی داخلی و خارجی، فرهنگی و ورزشی و نیز مهمترین نگرانی آنها در ابتدای سال ۹۷ جویا شد؛ که در چند خبر نتایج و حاشیه نوشتی بر آنها منتشر میشود.
به گزارش «تابناک»؛ با پایان یافتن سال ۹۶ دغدغهها و نگرانیهای مردم در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست پایان نیافت و به سالی جدید منتقل شد، چون عوامل نگرانی و دغدغههای آنها تابع تقویم نیست و تا برطرف شدن ریشههای آن پابرجا خواهد ماند. در سالی که گذشت، کشورمان با مسائل مختلفی در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، محیط زیست و سیاسی درگیر بود. از سویی مسأله بیکاری و مشکلات معیشتی بخشی از جوانان و از سوی دیگر مصائب شغلی کارگران، کشاورزان، معلمان و سایر اقشار باعث شد صدای اعتراض آنها را بلند کند.
خشکسالی، تغییر اقلیم، تخریب طبیعت و عدم مدیریت منابع آبی در ایران به جایی رسیده که کشور به گواه همه مختصصان حوزه محیط زیست، مدیریت منابع آب و اقلیمشناسان در وضعیت بحران آبی قرار گرفته است. به تازگی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، گزارشی از وضعیت بحران آبی در ایران منتشر کرده و آنچه از متنهای این گزارش مهمتر به نظر میرسد، نمودارها و جدوالی است که مستقیم به بحران آبی در ایران اشاره میکند. کاهش میزان بارش در ایران، کاهش محسوس روانآبها، کاهش میزان آبهای تجدیدپذیر در کشور، سهم بالای کشاورزی در مصرف منابع آبی در کشور و تغییر اقلیم، از جمله مهمترین مسائلی است که در این گزارش به آن توجه شده است.
هرگاه خبری از گران شدن دلار یا کاهش ارزش پول ملی منتشر می شود، علاوه بر صف کشیدن عدهای از مردم و دلالان ارز مقابل صرافیها، مهمترین نگرانی که جامعه را فرا میگیرد، بی ثباتی اقتصادی و آثار سوء آن در زندگی روزمره مردم است. مردم هر بار با نوسانات ارزی مواجه شده اند، شاهد سقوط ارزش دارایی و پس اندازهای ریالی خود شده اند و در عوض علاوه بر کالاهای وارداتی، شاهد گران شدن اجناس تولید داخل نیز بوده اند.
نوسانات زیاد سالهای ۹۰ و ۹۱ همچنان برای مردم فراموش نشده است؛ هرچند میزان نوسان ارزش دلار در سالهای اخیر به شدت سالهای اول دهه ۹۰ نبوده است، نوسانات نرخ ارز در ماههای پایانی سال ۹۶ میتواند از دلایل نگرانیهای مردم برای سال ۹۷ نیز باشد.
نوسانات شدید نرخ ارز علاوه بر تأثیر سوء در حوزه سرمایه گذاری داخلی، در افزایش ریسک سرمایه گذاری خارجی نیز تأثیر دارد. به باور برخی از کارشناسان اقتصادی، آثار تورمی تغییرات نرخ ارز بر کالاهای اساسی، نکته قابل تأملی است، چون معیشت خانوارها را دچار چالش اساسی میکند؛ بنابراین، بازار ارز باید مطلوب مدیریت شود.
کشور ما در منطقهای قرار دارد که در شرق و غرب آن بی ثباتی و ناامنی حاکم است. هرچند دو کشور عراق و سوریه امسال شرایط بهتری نسبت به سالهای گذشته پیدا کرده اند، برای چند سال درگیر ترور، ناامنی و حضور نیروهای بیگانه در کشورشان بوده اند. نا امنی منطقه همواره از عوامل نگران کنندهای است که میتواند احساس ثبات و آرامش را در کشورهای همجوار نیز تحت تأثیر قرار دهد.
بیکاری، رکود و تورم هرچند در هر سخنرانی سیاسی اقتصادی همراه با وعدههایی که در این باره ارائه میشود از محورهای اصلی سخنان مسئولین محسوب میشود، همچنان از جمله نگرانیها و دغدغههای مردم در سالهای اخیر بوده است. سیل عظیم جمعیتی دهه شصتیها و هفتادی ها که از فارغ التحصیل شده اند، از یک سو و نبود شکوفایی قابل توجه اقتصادی و رکود تا حد زیادی باعث شده این موضوع یکی از اصلیترین دغدغههای جوانان و خانواده هایشان باشد؛ دغدغهای که در سال ۹۷ نیز میتواند یکی از مهمترین چالشهای جامعه محسوب شود.
سایت تابناک ضمن رصد دغدغهها و نگرانیهای مردم طی یک نظرسنجی در آخرین روزهای سال ۹۶ از مخاطبانش خواست تا نظر خود را درباره مهمترین نگرانی شان در آستانه سال ۹۷ ابراز کنند. گزینههایی که به عنوان نگرانیهای احتمالی مردم در معرض انتخاب قرار گرفته بود، عبارت بودند از: مسائل مربوط به بیکاری و رکود، نوسانات بازار ارز و کاهش ارزش ریال، بحران آب و خشکسالی، بی ثباتی و ناامنی منطقه خاورمیانه و بی ثباتی سیاسی داخلی.
۱۲۹۷۶ تن از مخاطبان تابناک در این نظرسنجی شرکت کردند و در پاسخ به این که مهمترین نگرانی شما در آستانه سال ۹۷ کدام مورد است، به یکی از ۵ گزینه اشاره شده رأی دادند.
۳۷.۸۹ درصد از شرکت کنندگان با انتخاب گزینه بیکاری، رکود و تورم اعلام کردند نگرانی اکثریت جامعه آماری شرکت کننده در این نظرسنجی موضوعی اقتصادی است؛ موضوعی که برای چندین سال از دغدغههای اساسی مردم محسوب میشود.
دومین گزینهای که بیشترین رأی را به خود اختصاص داد، بحران آب و خشکسالی بود.۲۳.۰۴ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی این موضوع محیط زیستی را به عنوان دغدغه اساسی خود در آستانه سال ۹۷ انتخاب کردند؛ موضوعی که به نظر میرسد، توانسته آستانه حساسیت جامعه را نسبت به سالهای گذشته بیشتر درگیر خود کند.
نوسانات بازار ارز و سقوط ارزش ریال با ۱۹.۱۴ درصد آرا، سومین نگرانی مخاطبان تابناک از لحاظ فراوانی رأی محسوب میشود. ۱۹.۰۴ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی با انتخاب این گزینه و ۳۷.۸۹ درصد با انتخاب گزینه رکود، تورم و بیکاری در حقیقت مشخص کردند، نزدیک ۶۰ درصد از جامعه آماری این نظرسنجی، نگرانیهایی با موضوع اقتصادی در سال جدید دارند.
بی ثباتی سیاسی داخلی با ۱۴.۳۹ درصد چهارمین گزینهای بود که موضوع نگرانی شرکت کنندگان در نظرسنجی تابناک محسوب میشود. کمترین رأی شرکت کنندگان در این نظرسنجی، مربوط به بی ثباتی و ناامنی خاورمیانه میشود که تنها ۵ درصد از مخاطبان آن را مهمترین نگرانی خود انتخاب کرده اند.
با این حساب مشکلات اقتصادی ـ اجتماعی بیکاری، رکود و تورم مهمترین نگرانی بخش بزرگتری از مخاطبان تابناک محسوب میشود و بعد از آن، دومین نگرانی مهم آنها شامل بحران آب و خشکسالی در کشور است.