سهم زنان در آموزش و علم

کد خبر: ۷۸۶۵۷۲
|
۱۳ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۱ 02 April 2018
|
2986 بازدید

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به سهم زنان در حوزه های آموزش و علم گفت: در ایران ۳۰ درصد اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور را زنان را تشکیل می دهند.

به گزارش ایسکانیوز، جعفر مهرادگفت: شکاف جنسیتی در ژاپن در حوزه های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات که به رشته های «STEM» معروف است، بسیار زیاد است. براساس اطلاعات موجود تنها ۱۰.۲ درصد پژوهشگران مهندسی زن هستند.

وی افزود: این وضعیت در حوزه های علوم و کشاورزی به ترتیب با ۱۴.۲ و ۲۱.۲ درصد تا حدودی بهتر است و با احتساب تمام رشته ها از جمله علوم اجتماعی تنها ۱۵.۳ درصد پژوهشگران ژاپنی زن هستند.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تاکید کرد: حضور اندک زنان در رشته های STEM به نظر می رسد در سطح دانشگاه اتفاق می افتد. سیستم ابتدایی و متوسطه در ژاپن از هر دو جنس به طور برابر پشتیبانی می کند اما در دانشگاه ها تبعیض نسبت به حضور زنان در رشته های STEM به سادگی قابل مشاهده است.

مهراد خاطرنشان کرد: این نگاه در استخدام زنان به عنوان عضو هیات علمی نیز وجود دارد. مدیران پژوهشی مرد نگرانند که استخدام زنان تیم تحقیقاتی آنها را از رقابت برای انتشار مقالات علمی و تخصیص بودجه های پژوهشی محروم می کند.

وی اظهار داشت: اما بررسی پایگاه های علمی در این زمینه نتیجه متفاوتی را نشان می دهد برای مثال گزارش سال ۲۰۱۷ میلادی کمپانی الزویر نشان می دهد که ژاپن کشوری است که در آن در فاصله سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ میلادی امتیاز خروجی نسبت به هر پژوهشگر، برای زنان بالاتر از مردان است.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: زنان پژوهشگر ژاپنی در طی این دوره به طور متوسط ۱.۸ مقاله در مقایسه با مردان که ۱.۳ مقاله تولید کرده اند دست به تولید و انتشار مقالات علمی زده اند با وجود این، نام زنان پژوهشگر در ژاپن با موقعیت نویسندگی در نشریات معتبر علمی به عنوان آخرین نویسنده رقم خورده است.

مهراد افزود: ایسلند در بین ۱۴۴ کشور جهان از بالاترین شاخص اعتبار برخوردار است در ایسلند زنان، نویسنده اول مقالات علمی اند. پس از آن، به ترتیب کشورهای زلاند نو، فرانسه، اسپانیا، امریکا، انگلستان، سویس، کانادا، آلمان و ژاپن قرار دارند.

وی تاکید کرد: چنین مطالعه ای را در باره زنان پژوهشگر ایران مشاهده نکرده ام اما می دانیم که استخدام بانوان به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور عمومیت دارد. گفته می شود که تقریبا ۳۰ درصد اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور را زنان تشکیل می دهند. از نظر تحصیل نیز شکاف جنسیتی بین زنان و مردان وجود ندارد و برای تحصیل این دو گروه شرایط مساوی است.

بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: سهم دختران در دانشگاه های ایران در رشته های STEM نسبت به پسران متفاوت است و در رشته های علوم پایه و علوم انسانی تعداد پذیرفته شدگان دختر بیشتر از دانشجویان پسر و در رشته های ریاضی و فنی تعداد دانشجویان دختر به طور محسوسی کمتر از پسران است.

مهراد افزود: اگر بخواهیم وضعیت اشتغال زنان را در رشته های STEM در سطح جهان به اجمال مرور کنیم مشاهده خواهیم کرد که زنان با ۲۸.۸ درصد، یعنی کمتر از یک سوم، مشاغل افراد فعال در تحقیق و توسعه را در اختیار دارند.

وی عنوان کرد: البته مناطقی از جهان مانند آسیای مرکزی با ۴۷.۲ درصد، آمریکای لاتین با ۴۴.۷ درصد، اروپای مرکزی و شرقی با ۳۸.۶ درصد و کشورهای عربی با ۳۹.۹ درصد مناطقی هستند که در آن زنان بیش از یک سوم مشاغل مربوط به STEM را به خود اختصاص داده اند.

این چهره ماندگار علمی کشور گفت: در اتحادیه اروپا نیز زنان در سال ۲۰۱۶ میلادی با سهم ۴۰.۱ درصد مشاغل پژوهشی و تخصصی علوم و مهندسی را در اختیار داشته که در مقایسه با سال ۲۰۰۷ میلادی افزایشی برابر با ۲۰ درصد را نشان می دهد، با وجود این تعداد زنان در بخش فناوری های پیشرفته در سال ۲۰۱۶ میلادی در حدود ۳۲.۲ درصد گزارش شده است.

مهراد تاکید کرد: در آمریکا حضور زنان در رشته های STEM کم رنگتر است. زنان در سال ۲۰۱۵ میلادی تقریبا یک چهارم (۲۴ درصد) جمعیت شاغل در رشته های STEM را تشکیل داده بودند. شکاف جنسیتی در مهندسی و مشاغل رایانه ای چشمگیرتر است به نحوی که ۲۵.۵ درصد مشاغل مرتبط با رایانه و ریاضیات و ۱۴.۲ درصد مشاغل مربوط به معماری و مهندسی است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهرگفت: شکاف جنسیتی در آمریکا در مورد زنان رنگین پوست بسیار زیاد است. زنان سیاه پوست و آسیایی و آمریکای لاتین تبار کمتر از ۱۰ درصد دانشمندان و مهندسان شاغل در آمریکا را تشکیل می دهند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟