پنج نشانه تمایل ترامپ به شروع یک جنگ جدید

اگر ترامپ گزینه جنگ را در دستور کار قرار دهد، هدف اصلی کدام کشور خواهد بود؟ من تصور می‌کنم ایران؛ به دو دلیل: نخست این که کره شمالی به سلاح هسته‌ای مجهز است و این خطرات جنگ با این کشور را به شدت افزایش می‌دهد و دوم آنکه کره شمالی همسایگانی دارد که از عواقب جنگ بسیار می ترسند، ولی در اطراف ایران، کشورهایی هستند که اتفاقا آمریکا را به حمله به ایران تشویق می‌کنند.
کد خبر: ۷۸۶۷۶۸
|
۱۴ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۲ 03 April 2018
|
33715 بازدید
|

آیا ایالات متحده در مسیر شروع یک جنگ جدید است؟ تعداد افرادی که به این پرسش، پاسخ مثبت می‌دهند در هفته‌های اخیر و به ویژه با انتخاب مایک پمپئو به عنوان وزیر خارجه آمریکا و جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا افزایش یافته است.
اکنون افراد عاقل‌تری مانند تیلرسون و مک‌مستر از دولت ترامپ کنار گذاشته شده‌اند و به جای آنها افرادی بر سر کار آمده‌اند که با بدترین ایده‌های ترامپ همراهی می‌کنند. آن گونه که رابرت ورث در مجله نیویورک تایمز نوشته، از عقلای دولت ترامپ، تنها ژنرال متیس وزیر دفاع این کشور مانده و ترامپ کابینه جنگی تشکیل داده که ریسک درگیری نظامی با ایران، کره شمالی و احتمالا چند کشور دیگر را افزایش می‌دهد.

به گزارش «تابناک»؛ استفن والت، استاد شناخته ی روابط بین‌الملل در مطلبی مفصل در فارین پالیسی در پاسخ به این که چقدر باید نگران جنگ‌افروزی تیم ترامپ بود، توجه به پنج نشانه را مهم دانسته است.

والت بر این باور است، باید به خاطر داشت که رهبران کشورها جنگی را که فکر کنند طولانی خواهد شد، پرهزینه خواهد بود و یا این که احتمال شکست در آن باشد، به راه نخواهند انداخت. البته جنگ‌های بسیاری در تاریخ این گونه بوده‌اند، ولی نکته مهم این است که رهبرانی که این جنگ‌ها را به راه انداخته‌اند، خودشان را فریب داده‌اند که جنگ سریع، ارزان و موفق خواهد بود.

پیش از جنگ جهانی اول، رهبران آلمان تصور می‌کردند، طرحی که آماده کرده‌اند به پیروزی بر فرانسه و روسیه در عرض چند ماه منجر خواهد شد. هیتلر نیز در آغاز جنگ جهانی دوم چنین تصوری داشت. ژاپنی‌ها هم وقتی به نیروی دریایی آمریکا در پرل هاربر حمله کردند، می‌دانستند در یک جنگ طولانی مدت توانایی مقابله با آمریکا را ندارند و حمله آنها به پرل هاربر، قماری بسیار خطرناک به این امید بود که ضربه سخت وارده بر آمریکا، باعث خواهد شد که این کشور روحیه مقابله با ژاپن در آسیا را از دست بدهد. صدام حسین هم تصور نمی‌کردند که کسی با اشغال کویت توسط رژیم بعث مقابله کند. جورج بوش و نومحافظه‌کارهای همراه وی که جان بولتون هم در میان آنها بود، تصور می‌کردند که جنگ با عراق در سال 2003، آسان و کوتاه و از نظر اقتصادی نیز قابل توجیه است.

در نظام‌های دموکراتیک، رهبران کشور نیاز دارند، مردم خود را قانع کنند که توسل به جنگ ضروری و عقلانی است. کنگره آمریکا مدت هاست نقش خود مطابق قانون اساسی برای اعلام جنگ را رها کرده و رؤسای جمهور برای عملیات نظامی محدود دستشان باز است، ولی اگر تصور کنند که افکار عمومی به شدت با یک جنگ بزرگ مخالف است، از چنین جنگی اکراه خواهند داشت؛ بنابراین، رئیس‌جمهور و اطرافیانش اگر تصور کنند که باید به جنگ با کشوری بروند، در ابتدا تلاش خواهند کرد این جنگ را برای افکار عمومی توجیه کنند.

پرسش این است، اگر رئیس‌جمهور قصد قالب کردن یک جنگ به مردم را داشته باشند، چگونه این کار را انجام خواهند داد؟

جنگ‌طلبها معمولا جنگ را به پنج روش توجیه می‌کنند؛

1) خطر جدی و در حال افزایش است

منطق اصلی توسل به جنگ پیشگیرانه این فرض است که جنگ اتفاق خواهد افتاد؛ بنابراین بهتر است که همین حالا و پیش از این که دیر شود، جنگ آغاز شود. آلمان‌ها در سال 1914 به این دلیل جنگ را آغاز کردند که تصور می‌کردند، قدرت روسیه به سرعت در حال افزایش است و به زودی از قدرت آنها فراتر خواهد رفت. بوش نیز در سال 2003 مدعی بود که صدام حسین با جدیت به دنبال به دست آوردن سلاح کشتار جمعی است و اگر این اتفاق بیفتد وضعیت غیرقابل تحمل خواهد بود.

بنابراین اگر مقامات آمریکایی بخواهند جنگ را توجیه کنند، مدعی خواهند شد که روندهای نامطلوبی به ضرر آمریکا در جریان است و تنها راهکار موجود توسل به زور است. درسی که باید گرفت این است که باید مواظب عباراتی مانند «عقب‌ماندگی زمانی»، «خطوط قرمز»، «نقطه بدون بازگشت» و «زمان در حال از دست رفتن است» بود که وقتی از سوی مقامات به کار برده شود، به این معناست که آمریکا باید قبل از این که خیلی دیر شود، اقدام کند.

بنابراین، وقتی دولت ترامپ اصرار دارد که ارتقای توانایی‌های هسته‌ای و موشکی کره شمالی «تهدیدی موجودیتی» است که نباید آن را تحمل کرد و یا وقتی که جنگ‌طلب‌های دولت درباره «امپراتوری فارسی که باید قبل از گرفتن همه منطقه شکست داده شود» حرف می‌زنند، باید نگران بود. هر دو این ادعاها، امنیت آمریکا را به شن‌های یک ساعت شنی تشبیه و جنگ را اجتناب ناپذیر می‌کند.

2) اگر هم اکنون جنگ کنیم، آسان و ارزان خواهد بود

همان گونه که در بالا اشاره شد، هیچ کس جنگی را که بداند طولانی، پرهزینه و احتمالا منجر به شکست است، آغاز نخواهد کرد؛ بنابراین هر که بخواهد مردم را با جنگ همراه کند، باید به خودش و مردم بقبولاند که جنگ آسان خواهد بود و پیروزی به سرعت و با هزینه‌ای محدود به دست خواهد آمد. در عمل این بدان معنا خواهد بود که به مردم القا شود، هزینه جنگ برای آمریکا محدود است، ریسک گسترش جنگ قابل مدیریت و پیش‌بینی نتیجه جنگ آسان است.

بنابراین، اگر اظهارات مقامات درباره گزینه حمله محدود (به ایران و یا کره شمالی)، قدرت فراوان نیروی هوایی آمریکا، حملات دقیق بدون خسارات جانبی و یا سناریوهای مربوط به جنگ قابل مدیریت افزایش یافت، باید نگران شد. وقتی باید بیشتر نگران بود که طرفداران جنگ، مدعی شوند طرف مقابل نیز دقیقا مطابق پیش‌بینی آنها رفتار خواهد کرد. واقعیت این که جنگ‌طلبها معمولا گزینه‌های مختلف طرف مقابل برای پاسخ به حمله را در نظر نمی‌گیرند.

3) جنگ، همه و یا حداقل بیشتر مشکلات را حل خواهد کرد

حامیان جنگ اغلب مدعی می‌شوند که پیروزی در جنگ یکباره مشکلات زیادی را حل خواهد کرد. صدام وقتی به کویت حمله کرد، تصور می‌کرد که اشغال این کشور، بخش مهمی از بدهی‌های این کشور را پاک و یک شبه میلیاردها دلار به تولید ناخالص داخلی عراق اضافه خواهد کرد، موقعیت این کشور را در برابر عربستان تقویت می‌کند، نارضایتی‌های داخلی را از بین خواهد برد و به عراق توانایی به مراتب بیشتری برای رقابت با ایران خواهد داد.

به طور مشابه، بوش و نومحافظه‌کاران دولتش تصور می‌کردند، سرنگونی صدام یکی از قدرت‌های متجاوز در منطقه را از بین خواهد برد، پیام سختی را به دیگر کشورهایی که به دنبال سلاح هسته‌ای هستند ارسال و به بازگرداندن اعتبار آمریکا پس از حوادث 11 سپتامبر کمک خواهد کرد و فرایند دموکراسی‌سازی در منطقه خاورمیانه را به راه خواهد انداخت که در نهایت خطر تروریسم اسلامی را از بین خواهد برد.

استدلال حامیان جنگ روی دومی هم دارند. آنها مدعی می‌شوند که حمله نکردن در اوضاع کنونی، عواقب وخیمی هم دارد که به هم ریختن توازن قوا و گسترش این تصور که آمریکا اراده کافی برای مقابله با دشمنان خود را ندارد از جمله این عواقب نامطلوب خواهد بود؛ به عبارت دیگر، حامیان جنگ مدعی می‌شوند که اگر آمریکا از نیروی نظامی استفاده کند، سایر کشورها به این کشور احترام خواهند گذاشت، بازدارندگی تقویت خواهد شد و صلح در دنیا فراگیر خواهد شد، ولی اگر آمریکا حمله نکند، دشمنان این کشور تقویت خواهند شد، متحدان آمریکا روحیه خود را از دست خواهند داد و همه دنیا به سوی تاریکی خواهد رفت.

نکته مهم درباره این ادعاها این است که همین ادعا به طور مکرر مورد استفاده مقامات قرار می‌گیرد. ایالات متحده در دو دهه گذشته، بارها به زور متوسل شده و جنگ به راه انداخته است، ولی مخالفت‌ها با جنگ و تلاش برای جلوگیری از تکرار اشتباهات جنگی تنها چند ماه دوام می‌آورد.

4) دشمن، شیطانی و یا دیوانه است! و یا هر دو!

اگر قصد سوق دادن کشور به جنگ را دارید، نباید هیولاسازی از طرف مقابل را فراموش کنید. نشان دادن جنگ به عنوان صحنه تعارض منافع ملی کافی نیست، زیرا در این صورت می‌توان از ابزارهایی مانند دیپلماسی نیز برای حل مشکل استفاده کرد. بنابراین، تندروهای حامی جنگ همه تلاش خود را به خرج می‌دهند تا طرف مقابل را تجسم همه بدی‌ها نشان داده و به مردم بباورانند که دشمن به لحاظ اخلاقی پست‌تر است و تغییر هم نمی‌کند. به زبان دیگر، اگر از یک دولت خارجی کارهای بدی سر می‌زند و دشمنی این کشور با آمریکا نیز غیر قابل تغییر است، بنابراین تنها راه دائمی برای حل مشکل، خلاص شدن از دست این کشور است. دیک چنی، معاون جورج بوش، این ایده را در جملاتی کوتاه خلاصه کرده است: «ما با شیطان مذاکره نمی‌کنیم، او را شکست می‌دهیم».

جنبه دیگری از این استدلال برای توجیه جنگ، طرح این ادعاست که طرف مقابل آمریکا، غیرعقلانی رفتار می‌کند و به عبارت دیگر متعصبینی با رفتار تهاجمی هستند که ابزارهای معمول برای مدیریت رفتار آنها فایده‌ای ندارد. در همین چهارچوب است که رهبران ایران متعصبینی مذهبی تصویر می‌شوند که از کشته شدن ترسی ندارند و یا این رهبران گذشته و فعلی کره شمالی، دیوانه‌هایی در نظر گرفته می‌شوند که با ابزارهای معمول قابل مدیریت نیستند.

این استدلال حامیان جنگ با یک دورویی همراه است. آنها از سویی طرف مقابل را غیرمنطقی و متعصب نشان می‌دهند و از سوی دیگر، مدعی هستند که همین دشمنان هم این قدر منطقی هستند که بدانند اگر به حملات آمریکا پاسخ دهند، آینده بدتری در انتظار آنها خواهد بود؛ بنابراین، وقتی از این استدلال‌های متناقض استفاده می‌کنند، باید بدانند که یکی از توجیه‌گران کور جنگ است و نه یک تحلیلگر واقعی.

5) صلح‌طلبی میهن‌دوستانه نیست!

آخرین نشانه تمایل یک دولت به جنگ‌افروزی وقتی است که دولت به نحو افراطی از نمادهای ملی استفاده و بدبینی به توسل به زور را به ضعف در میهن‌دوستی منتسب می‌کند. در زمان جنگ ویتنام، لیندون جانسون و ریچارد نیکسون، فعالان مخالف جنگ را به کمک به دشمن متهم می‌کردند. دولتی که قصد قالب کردن جنگ به مردم را داشته باشد، مخالفان جنگ را ساده‌لوح، ضعیف‌النفس، و بی‌تفاوت به میهن و امنیت آن تصویر می‌کند.

اگر دولت ترامپ، یکی از پنج ادعای فوق برای توجیه جنگ را در دستور کار قرار داد باید مواظب بود. البته در این میان، یک ظرافتی هم وجود دارد و آن وقتی است که یک دولت واقعا قصد شروع جنگ را ندارد، ولی از این رفتارها برای ترساندن طرف مقابل و امتیازگیری از آن استفاده می‌کند؛ اما این یک قمار خطرناک است زیرا گاهی دولت ها مجبور می‌شوند بلوفی را که زده‌اند، عملی کنند و یا این که دولت تبلیغات خودش را باور و جنگ را سریع، ارزان و پیروز تصور کند.

اگر ترامپ گزینه جنگ را در دستور کار قرار دهد، هدف اصلی کدام کشور خواهد بود؟ من تصور می‌کنم ایران؛ به دو دلیل: نخست این که کره شمالی به سلاح هسته‌ای مجهز است و این خطرات، جنگ با این کشور را به شدت افزایش می‌دهد و دوم آنکه کره شمالی همسایگانی مانند کره جنوبی، ژاپن و چین دارد که از عواقب جنگ بسیار می ترسند ولی در اطراف ایران، کشورهایی هستند که اتفاقا آمریکا را به حمله به ایران تشویق می‌کنند؛ بنابراین اگر ترامپ روزی تصمیم بگیرد، با راه انداختن جنگ، حواس مردم را از خرابکاری‌های خود پرت کند، حمله به ایران بسیار منطقی‌تر از حمله به کره شمالی است.

البته منظور من این نیست که هیچ یک از این جنگ‌ها معقول است. هنوز هم من فکر می‌کنم که جنگ با این کشورها غیرمحتمل است زیرا آمریکا در چنین جنگی، چیزهای زیادی برای از دست دادن و چیزهای کمی برای به دست آوردن خواهد داشت. مشکل این است که من معمولا زیادی روی خردمندی، عقل و قدرت تصمیم‌گیری رؤسای جمهور آمریکا حساب می‌کنم. متأسفانه گاه بدترین ایده‌ها عملیاتی می‌شوند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۷
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۱۴۴
صلح طلب
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
خدا نکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
نشانه ششم هم جهش نرخ ارز است !!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
ب
ی
چ
ا
ر
ه
ب
و
ر
س
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
ای لشگر صاحب زمان آماده باش آماده باش
بهر نبردی بی امان آماده باش آماده باش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
خوف چی دارید مگه امریکا تونست تو عراق بمونه اونم عراق شکست خورده از ایران امریکاشم اگه جرات داشت قبلنا حمله میکرد نه حالا که ایران تو قدرت نظامی از نقطه کنترل گذشته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
انالله و انا الیه راجعون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
در صورت وقوع این جنگ ایران از جهت عربستان، امارات، اسرائیل، ناتو و خود آمریکا از عرق و افغانستان و خلیج فارس (در حقیقت از همه طرف) مورد حمله موشکی قرار خواهند گرفت و مشخص است که چه میشود! خدا کند که این اتفاق نیفتد
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
این مقاله برای ترساندن امثال شماها بود که موفق هم شد. اگر آنها به ایران حمله کنند، ایران هم به اسرائیل حمله خواهد کرد.
تنگسیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
هیچ جنگی واقع نخواهد شد این از ترفندهای قدیمی ارباب قدرت است هراس ایجاد کن و سلاح بفروش و در کشور خودت شغل ایجاد کن اگر قرار بر حمله بود رمانی حمله میشد که ایران ًضعیف بود نه الان در ضمن عربستان و امارات و کشورهای نقطه ای که گفتی به تفی بند هستند چه رسد به موشک
عباس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
مگه صدام به اسرائیل حمله نکرد تازه اون وقت این سیستم دفاع ضدموشکی هم نداشت الان حمله ایران به اسرائیل شوخی بیش نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
نویسنده 18:16 وقتی سراسر ایران مورد حمله قرار بگیره ایران مجاله حمله به اسرائیلو از دست میده... شما وقتی داری از دست چند نفر از نزدیک لگد میخوری ترجیح میدی خودتو نجات بدی و دفاع کنی از بدنت تا اینکه بخوای تو اون حالت به یه آدمه دور لگد بزنی!
دنیای بدون نفت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
در هر صورت اسراییل باید ازبین برود
مرگ بر آمریکا
راه حل
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
طرح رفراندوم كه توسط رئيس جمهور مطرح شد، كشور رو از اكثر مسائل و معضلات و انحرافات و خطرات بيمه ميكند. تا دير نشده بايد كشور رو نجات داد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
و مثل ابله های تاریخ مانند صدام و
قذافی ممکلت را دست گرگ ها بسپاریم! البته کور خوندید و مردان واقعی عرصه رو ترک نخواهند کرد
ناشناس
| - |
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
حالا دم از رفراندوم می زنید؟ چه تضمینی دارید با رفراندم بهتر شه. مگه قرار نبود برجامتون درستش کنه؟؟؟؟؟
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
دقیقا مشکل ترامپ با ایران آزادی حجاب است. یک رفراندوم همه مشکلات رو حل می کنه. گل گفتی.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
یه قلم قانون فضای مجازی ما ماله ساله 1380 هست تو استرالیا هر سال تغییر میکنه شما چه انتظاراتی داری از این کسانی که سفارشی اومدن و اصلا انگیزه ای برای کار ندارن . هیچ تغییری نمیکنه این مملکت
دانشگاهی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
وضع موجود محصول عملکرد خودش است پس منطقا رفراندوم از خودش باید شروع شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
سایه جنگ بر سر مردم، با رای آوردن آقای روحانی نه تنها کم نشد، بلکه افزایش یافت

این هم از مزایای لیستی رای دادن مردم است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
این از معایب بعضیهاست که به رای مردم احترام نگزاشته و در برابرش ایستادگی میکنند رای ملت اشکال نداشت
ناشناس
| United States of America |
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
ما که موقع انتخابات هم گفتیم. ولی کسی گوش نمی کنه.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
کدوم سایه جنگ یه جان بولتون آورد شما ترسیدی ؟ ایران شده پر آدمای بی عرضه
ناشناس
| Sweden |
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
این مشکل را اصولگرایان بوجود آوردند نه روحانی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
چه تضمینی داری که اگر فرد دیگه ای رای میاورد، وضع بهتر از این بود؟ شما باید به این سوال جواب بدی که روحانی چقدر در ایجاد این شرایط نقش داشته
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
اگر دقت کنی که عوامل جنگ چیه مسببانش را هم تشحیص خواهی داد! بهتر نگاه کن دوست من
کوروش
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
همان تضمین،که اگر موسوی آمده بود وضع کشور بهتر بود.
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
چه استدلال نابخردانه ای !؟؟ یعنی اگه رییسی رای میاورد کلا سایه جنگ از بین میرفت ؟
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
با سلام
اینها همه درست ولی یک تاجر فقط حرف جنگ را میزند و در حسابهای خودش چیزی به نام حمله نظامی تعریف نمیکند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
مگر اینکه تاجر فکر کند جنگ برایش سود مادی و انتخاب شدن مجدد را منتج میشود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
از این حرفا گذشته ما الان میتونیم مثل زمان اوباما ملوانای آمریکایی رو گرئگان بگیریم؟ جدی برام سواله به نظرتون همین روش ترامپ باعث نمیشه دیگه دشمنای آمریکا نتونن از این کارا بکنند؟
مصطفی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
تا زمانی که ایران داره به سود منافع آمریکا جهت فروش سلاح و پایین نگه داشتن قیمت نفت عمل می کنه آمریکا هیچ جنگی راه نمی اندازه، اگر غیر از این یعنی منافعش رو در خطر ببینه مثل از بین بردن صدام عمل می کنه.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
به نظر من با توجه به اینکه ترامپ به دنبال منافع اقتصادی و دوشیدن پول حوزه خلیج فارس هست هیچ وقت به ایران حمله نمی کند و از اهرم ایران پول در می اورد نه اینکه هزینه ایجاد کند و در اخرین با نیز اعلام نمود که جنگ خاور میانه هفت ترلیون دلار خرج داشته و می خواهد نیروهایش را از سوریه خارج کند وپس ان دوباره دوشیدن عربستان بود پس تازمانی که ترامپ سر کار هست هیچ حمله ای به ایران نمی شود و فقط این سگ صدای پواق واق کردنش را بلندتر می کند
تریلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
بیاید جنگ من منتظرش هستم از رویش رد میشم لهش میکنم طوری که پی پیش دربیاد که دیکه هوس جنگ نکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
کیسه اب گرمت یادت نره با خودت ببری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
وقت کردی خودتو به یه روانشناس نشون بده ضرر نمی کنی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۴
هه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
تریلی بار بر پشتش نهد تا حمال باشد..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
ترامپو له میکنی یا موشکه رو؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۵
چی میزنی؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
یه دانه پشه الکترونیکی میفرسته نیشت میزنه نمیدانی از کجا خوردی .جنگ جنگ قفل کردن مخابراته جنگ جنگ پاتریوته جنگ جنگه موشکهای یک متر اختلافهجنگ قهرمانپروری دیگه نیست جنگ علم و برتری علمیست کاکو
دنیای بدون نفت
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۱۸
در شجاعت فرزندان ایران شکی نیست
ولی این جنگ .جنگ تکنولوژی وسلاح های مخوفه.نه جنگ پشت خاک ریز وعبور ازمیدان مین و وو
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟