چرا مصالحه میان ایران و عربستان روز به روز سخت‌تر می‌شود؟

سعودی‌ها امیدوارند در دوره ترامپ شاهد شکست ایران باشند. آنها می‌خواهند نشان دهند که ایران، منزوی، به حاشیه رانده شده و تحت فشار است؛ با وجود این، آنها نمی‌خواهند که ایران کاملا از بازی منطقه‌ای بیرون رانده شود، زیرا دشمنی با ایران به ابزاری برای کسب مشروعیت برای حکام جدید سعودی تبدیل شده است.
کد خبر: ۷۹۱۰۱۴
|
۲۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۴ 17 April 2018
|
26124 بازدید
|

روابط ایران و عربستان در یکی از بدترین وضعیت‌های خود طی دهه‌های اخیر قرار دارد. در شرایطی که نیروهای هوادار دو طرف در چندین کشور منطقه، سرگرم رقابت و درگیری شدید هستند و سعودی‌ها از مالزی در شرق آسیا تا ایالات متحده از همه ابزارهای خود برای مقابله با ایران استفاده می‌کنند، این که آیا چشم‌اندازی برای بهبود روابط دو کشور وجود دارد یا خیر، مورد توجه الجزیره قرار گرفته است.

به گزارش «تابناک» به نقل از الجزیره، در دسامبر 1991، هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهور وقت ایران در حاشیه اجلاس سران کنفرانس اسلامی در داکار پایتخت سنگال با شاهزاده عبدالله ولیعهد وقت سعودی دیدار کرد. در یک قمار دیپلماتیک بی‌سابقه دو طرف توافق کردند برای احیای روابط دو کشور که در نتیجه جنگ ایران و عراق و همچنین کشتار حجاج ایرانی در سال 1987 قطع شده بود، مذاکره کنند.

هاشمی رفسنجانی، سیدحسین موسویان سفیر ایران در آلمان را مأمور گفت وگو با شاهزاده سعودی کرد که مدتی بعد، در شرایط بیماری ملک فهد زمام امور در عربستان را در دست داشت و با مرگ وی به پادشاهی رسید. بعد از یک دیدار اولیه در کازابلانکا در مراکش، موسویان به عربستان رفت و چندین دور مذاکره در اقامتگاه شخصی عبدالله برگزار شد.

سه شب مذاکره جدی که موضوعات مختلف روابط دوجانبه و مسائل امنیتی را در بر می‌گرفت، راه را برای تنش‌زدایی در روابط دو کشور باز کرد. این روند از حمایت عالی‌ترین سطوح سیاسی در هر دو کشور برخوردار بود.

موسویان با مرور دیدارش با ملک فهد در سال 1996 به الجزیره می‌گوید، پادشاه سعودی از آرامش در روابط دو کشور خوشحال بود، ولی از این که در روابط دو کشور جایی برای همکاری با عراق در نظر نگرفته شده بود، ناراضی به نظر می‌رسید.

در سال 1997، برای سفر شاهزاده عبدالله به تهران فرش قرمز پهن شد. سال بعد، هاشمی رفسنجانی به عنوان عالی‌ترین مقام ایرانی که تا آن زمان به عربستان سفر کرده بود، توفیق حضور در فدک را به دست آورد. حسن روحانی رئیس‌جمهور فعلی ایران، در این سفر هاشمی رفسنجانی را همراهی می‌کرد. این سفر، راه را برای بهبود بیشتر روابط دو کشور هموار کرد که قرارداد امنیتی سال 2001 میان دو کشور در خصوص مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر از جمله ثمرات آن بود. گفته می‌شود که هاشمی رفسنجانی تا زمان درگذشتش در سال 2017 همین نگاه مثبت به ضرورت روابط بهتر با عربستان را حفظ کرد.

حدود سه دهه بعد از دیدار هاشمی و عبدالله در سنگال، ایران و عربستان خود را در دو سوی مخالف شکاف فزاینده‌ای می‌بینند که منطقه را از عراق و بحرین گرفته تا یمن و ادامه درگیری‌ها در سوریه در بر گرفته است.

برداشت تحلیلگران این است که جنگ لفظی میان دو کشور، خصومت را تشدید و فعلا شانس یافتن یک راه حل دیپلماتیک را کمتر کرده است. یک ماه پیش، محمد بن سلمان ولیعهد سعودی مقامات ارشد ایران را با هیتلر مقایسه و در مقابل ایرانی‌ها وی را متوهم، نابالغ و کندذهن توصیف کرد.

در اجلاس هفته جاری سران اتحادیه عرب در ریاض، سلمان پادشاه سعودی رهبری محکومیت ایران به بهانه دخالت اشکار در امور کشورهای عربی را در دست داشت.

نقش آمریکا در روابط ایران و عربستان

موسویان که اکنون به عنوان پژوهشگر در دانشگاه پرینستون مشغول به کار است، بر این باور است که روابط ایران و عربستان از زمانی به سردی گرایید که ائتلاف به رهبری آمریکا در سال 2003 به عراق حمله کرد. عبدالله پادشاه سعودی معتقد بود که تصمیم جورج بوش برای حمله به عراق، به افزایش قدرت شیعیان این کشور و در نتیجه به هم خوردن توازن قوا در منطقه به نفع ایران منجر خواهد شد. اتفاقا پیش‌بینی عبدالله درست از آب درآمد.

با وجود این، عبدالله روابط با ایران را حفظ کرد و در سال 2007 میزبان احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور جدید ایران بود. حتی علی‌رغم بروز ناآرامی میان اکثریت شیعه و اقلیت سنی حاکم بر بحرین در سال 2011، احمدی‌نژاد یک بار دیگر و در سال 2012 به ریاض سفر کرد.

در سال 2015، عبدالله از دنیا رفت و عربستان شاهد انتقال قدرت به سلمان بن عبدالعزیز نابرادری پادشاه پیشین بود که به تشدید تقابل میان ایران و عربستان کمک کرد. در همین سال ایران و کشورهای غربی بر سر راه حلی برای بحران هسته‌ای به توافق رسیدند.

محجوب زویری، استاد مسائل ایران در دانشگاهی در قطر معتقد است که امضای توافق با ایران از سوی باراک اوباما رئیس‌جمهور سابق آمریکا سبب شد که عربستانی‌ها احساس کنند به حاشیه رانده شده‌اند. خبر خوب برای سعودی‌ها، پایان دوره اوباما و به قدرت رسیدن دونالد ترامپ است که مخالفان سرسخت ایران را در کابینه خود به کار گرفته و وعده داده که توافق هسته‌ای با ایران را از بین خواهد برد. به عقیده زویری، سعودی‌ها امیدوار هستند که در دوره ترامپ شاهد شکست ایران باشند. آنها می‌خواهند نشان دهند که ایران، منزوی، به حاشیه رانده شده و تحت فشار است؛ با این وجود آنها نمی‌خواهند که ایران کاملا از بازی منطقه‌ای بیرون رانده شود زیرا دشمنی با ایران به ابزاری برای کسب مشروعیت برای حکام جدید سعودی تبدیل شده است؛ آنها دوست دارند که بهانه‌ای باشد تا ادعا کنند که تهدیداتی هم در داخل و هم در خارج از کشور وجود دارد.

رامی الخوری، استاد دانشگاه آمریکایی بر این باور است که بخشی از مشکل از این ناشی می‌شود که اقدامات ایران با اظهارات آنها در خصوص ضرورت حل مسالمت‌آمیز اختلافات هماهنگی ندارد. بسیاری از کشورهای عربی از خود می‌پرسند، در شرایطی که مقامات ایرانی وعده تنش‌زدایی را می‌دهند، چرا نیروهای نظامی، پول، سلاح، نیروهای نیابتی و فناوری ایرانی در کشورهای عربی در حال اشاعه است؟

چشم‌انداز تیره روابط

مداخله نظامی عربستان سعودی در یمن به عنوان رهبر ائتلافی از کشورهای عربی، جان باختن صدها زائر ایرانی در جریان حج در سال 2015 و اعدام شیخ نمر النمر روحانی عربستانی در سال 2016 موانع بیشتری در روابط دو کشور ایجاد کرد. پس از اعدام النمر، عده‌ای در تهران به سفارت سعودی حمله کردند و شکاف در روابط دو کشور ر ا تشدید کردند.

به باور کارشناسان، تنش در روابط ایران و سعودی به مرحله‌ای رسیده که در شرابط فعلی حتی چشم‌انداز روشنی برای گفت وگو میان طرفین وجود ندارد، چه رسد به این که گفت وگوها به نتیجه برسد. اظهارات تند مقامات سعودی از جمله محمد بن سلمان و عادل الجبیر نشان می‌دهد که آنها روابط با ایران را یک بازی با حاصل‌جمع صفر می‌دانند.

هر دو آنها ایران را عامل اصلی بروز تنش در منطقه و دولتی حامی تروریسم می‌دانند که عربستان آخرین مانع در مسیر غلبه آن بر منطقه است؛ بنابراین، به باور آنها، هر گونه گفت وگو با ایران، به معنای گردن نهادن به برتری ایران در منطقه است.

تلاش‌های روحانی و ظریف برای گشایش در روابط دو کشور تاکنون از سوی سعودی‌ها رد شده است. روحانی در سال 2013 موضوع گفت وگو با عربستان را مطرح کرد و ظریف نیز در مقاله‌ای در آتلانتیک در سال گذشته خواستار راه حلی برد – برد برای آینده روابط دو کشور شد. وزیر خارجه ایران در ژانویه سال جاری، پیشنهاد یک قرارداد امنیتی جدید برای منطقه را طرح کرده است.

در حالی که نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری ایران همچنان از محبوبیت رویکرد سیاست خارجی دولت روحانی در ایران حکایت دارد، محجوب زویری معتقد است که افکار عمومی کشورهای عربی نگاه دوستانه‌ای به ایران ندارد.

مانع اصلی گشایش دیپلماتیک میان ایران و عربستان چیست؟

اسفندیار باتمانقلیچ کارشناس دیپلماسی تجاری معتقد است که سعودی‌ها در جنگ لفظی با ایران دست برتر را دارند. به باور وی، سفر اخیر ولیعهد سعودی به آمریکا، دسترسی وسیع آنها به مقامات دولتی، چهره‌های پرنفوذ، رسانه‌ها و فضای سیاسی آمریکا را نشان داد.

مسأله مهم این است که تا زمانی که ایجاد و تشدید درگیری با ایران، به افزایش محبوبیت بن سلمان در افکار عمومی عربستان کمک کند، وی تمایل چندانی به در پیش گرفتن راه دیپلماسی با ایران نخواهد داشت.

همین رفتار سعودی‌ها سبب خواهد شد که تصمیم احتمالی روحانی برای کاهش تنش با عربستان نیز با مخالفت‌های داخلی جدی مواجه شود. در چنین شرایطی روشن نیست، چه کسی می‌تواند بین دو کشور میانجی‌گری کند. ترامپ که دشمنی عمیقی با ایران دارد، چهره مناسبی برای آرام کردن سعودی‌ها نیست و عمان که همواره نقش یک میانجی در اختلافات منطقه‌ای را بازی می‌کرده، شانس کمی برای موفقیت خود قائل است.

خروج آمریکا از برجام عامل مهم دیگری است که می‌تواند در آینده به کم شدن بخت رفع تنش در روابط ایران و عربستان منجر شود به ویژه که چنین اقدامی باعث مخالفت بیشتر ایران با اقدامات آمریکا در منطقه خواهد شد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۷
در انتظار بررسی: ۲۱
انتشار یافته: ۵۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
کشورهای اسلامی(سنی و شیعی) منطقه قربانی رقابت دو قدرت آمریکا و روس شده اند که هر یک طیفی از کشورها را به خود وابسته/ وابسته می نمایانند و تا موقعی که وابستگی به این دو قدرت پر منازعه وجود دارد، اختلافات سنی- شیعی به شکل های مختلف وجود داشته، در دراز مدت کشورهای اسلامی برای بقای خود مجبورند به یکی از دو قدرت باج دهند. بنابراین اختلاف ایران با عربستان واقعی نبوده بلکه ماهیتی ساختگی دارد. مگر حکومت سوریه هم وابسته به حزب بعث نیست. این حزب بعث در سوریه با عراق چه تفاوتی داشته است؟
پاسخ ها
هوشنگ
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
مسئولين تورو به اون خدا قسمتون ميدم مانظام جمهوري اسلامي رو دوست داريم عاشق مملكتمونيم ولي اگه ميشه گذشته ها رو فراموش كنيد از همين امروز به هم دست برادري بديد هرچي باشه قبله ما خانه خدا ،اونجاست به همون قبله اي كه همه مذاهب مسلمان از شيعه سني و ساير مذاهب مسلمان رو به آن سمت عبادت ميكنند .بياييد گذشت داشته باشيم ماكه پيرو ائمه هستيم ميتوانيم گذشت داشته باشيم امام علي عليه السلام فرمودند گذشت اوج بزرگواريهاست هرچه بيشتر اين اختلافات ادامه دار باشد استعمار گران شرق كومونيست و غربيها بيشتر منابع مسلمانان را به غارت ميبرند اين همه مظلوم بيگناه اين وسط نابود ميشوند همانا خداوند بخشنده و مهربان است .
ناشناس
| United States of America |
۲۱:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
شوخی نکن استاد! روسیه که عددی نیست فقط در سوریه آنهم بخاطر اینکه اوباما از جنگ میترسید و فضا رو
خالی کرد ورود پیدا کردند واگرنه آمریکا از افغانستان
گرفته تا عراق و حتی خود سوریه و از شمال تا جنوب همه جا پایگاه نظامی و روابط گسترده داره! کجا روسیه داره با‌ آمریکا رقابت میکنه؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
تابناک عکس رئیس دولت اصلاحات رو زدی داستان نشه برات
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
یک موضوع دیگر در این میان فراموش شده و آن این است که ضعف اقتصادی ایران عامل گستاخ شدن بیش از پیش عرب ها شده است. ایران کشوری بزرگ در میان انبوهی از کشورهای کوچک و ضعیف است که شاید به جز دو کشور ترکیه و پاکستان کشور دیگری در منطقه نتواند به خودی خود و به طور مستقل با ان در زمینه نظامی برابری کند، و پاکستان هم به دلایلی، از جمله وضع اقتصادی و درگیری با هند تمایلی به مسابقه نظامی به ایران ندارد. ترکیه نیز منافعش را در مسابقه ظنامی با ایران نمی بیند. آنچه می ماند ایران است و کشورهای کوچک و بعضا قلابی عربی، و هراس آنها از قدرت ایران را، که به سبب دشمنی هزاران ساله ایرانی و عرب تشدیده می شود. نباید از یاد برد. سابقه نبرد میان اهالی ایران و بین النهرین به بیش از پنج هزار سال قبل، و پیش از آمدن آریایی ها به ایران و یا عرب ها به عراق باز می گردد. در کشورهای عربی احساس هراس از ایران بدون وجود سیاست خارجی کنونی این کشور به هر حال وجود می داشت، و سیاست خارجی که مبتنی بر آرمانگرایی صرف است، بر وخامت اوضاع دامن زده است. اما اگر ایران نتواند شرایط اقتصادی خود و به تبع آن توان خود را بهبود بخشد و از انزوای سیاسی خارج نشود و محدودیت های تحریمی را برطرف نکند، پیروز این درگیری ها بی گمان عربستان خواهد بود، ضمن اینکه کشورهای عربی به ویژه عراق، و پس از ان سوریه در نهایت عربستان را برخواهند گزید، چرا که به ثروت آن برای بازسازی خود نیاز دارند. ایران برای پیروز شدن در این نبرد به راهکارهای دیگری نیاز دارد که متاسفانه نشانه ای از گرایش به سوی آنها دیده نمی شود. منظور بهبود روابط با جهان غرب، کم کردن مداخله در کشورهای عربیف برداشتن محدودیت های اقتصادی و تقویت نیروهای نظامی است. ایران سپس می تواند با استفاده از اختناق سیاسی و فساد اقتصادی حاکم در عربستان این کشور را از درون دچار چالش کند، و این بهترین راهکار برای مقابله با این حکومت وهابی است. اما سیاست رسمی هنوز مبتنی بر شکست دادن عربستان در سوریه است، بی توجه به اینکه سوریه حتی در صورت پیروزی قاطع در جنگ با مخالفتن برای بازسازی خود باید عذر ایران را بخواهد تا از فشارهای غرب رها شود و از ثروت عربستان بهره مند گردد.
پاسخ ها
siya
| United States of America |
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
اختناق سیاسی و فساد در عربستان؟؟؟؟دادا کلا از دنیا دوسالی بیخبریا برو ببین عربستان چی شده شهر 500 میلیارد دلاری میزنن هرکس هرجور عشق کنه زندگیشو سر می کنه کجای کاری عمو
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
در این شهر پانصد میلیاردری، دادای محترم!!!، انتخابات ریاست جمهوری هم برگزار می شود؟ آیا مردم آن می توانند بین جعبه واکس و صندوق رای گیری تمایزی قائل شوند؟ آیا می توانند بگویند چرا سلطان سعودی ماهی 800 میلیون دلار از ثروت مملکت را به عنوان حقوق دریافت میکند؟ من از مغزها صحبت می کنم و شما از معده می گویید؟ من از آزادی می گویم و شما از شکم های سیر؟ آیا در این شهر پانصد میلیاردی مردم می توانند به فساد رایجدر خاندان سعودی اعتراض کنند یا شاهزادگان می توانند مدعی ثروتی شوند که زیر چرخ شکنجه آن را دو دستی تقسیم کردند؟ ظاهرا شما درباره آزادی و اختناق و فساد تعبیر کاملا متفاوتی دارید!! ضمن اینکه این شهر پانصد میلیاردی فعلا یک وعده هوایی است و به فرض اینکه ساخته شود و بهدیک عیاش خانه مانند لاس وگاس و بدتر تبدیل شود، چه ربطی به زدودن فساد و اختناق دارد؟ همین الان هم عربستانی ها در داخل کشور خودشان اگر کاری به حکومت نداشته باشند کلی کیف می کنند و در خارج هم همه گونه کثافت کاری آشکاری دارند. . در قاموس شما مثل اینکه خوش گذرانی در یک عیاش خانه مترادف هرگونه پیشرفتی اعم از مادی و معنوی است
طلبه نو اندیش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
زمان همه چیز رو درست میکنه کمتر از دو یا سه سال دیگه روابط ارام ارام شروع میشه
وفا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
چرا ؟ کافیه به تاریخ نگاه کنین
. به 2000 سال قبل تا 1000 سال قبل
. میبینین که از اون موقع همیشه
اعراب به ایران
حمله میکردن
مشکاتی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
چون فرزندان مسئولان سعودی از انگلیس و آمریکا برگشتند
و پستهای کلیدی را گرفتند
تا نسخه ضد ایرانی غرب و اسراییل را علیه منطقه منجمله ایران اجرا کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
در روابط بین ایران و عربستان مشکلات وجود دارد ولی به نظر نمیرسد که بن بستی وجود داشته باشد. اراده ای بین دو طرف برای گفتگو وجود ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
چون غرب وشرق میخوان.تاریخ انقضا خیلی از سلاح های داخل انبارشون گذشته باید بره ذوب اهن پس باید مشتری پیدا کنن وبهش بفروشن.خاور میانه ای ها هم که....مثلا بهشون بگی با ملکه الیزابت یا انجلا مرکل(آریایی)نسبت فامیلی دارن بلاخره یسریشون باور میکنن ولی با اینهمه شباهت ظاهری نسبت داشتن عرب وایرانی رو انکار میکنن.نفت هم که دارن پس میتونن بهای سلاحهها رو بپردازن.سیاستمدارانشون هم که به اندازه کافی ..‌‌‌هستن.شما جای اونا باشید لقمه چرب وراحتی مثل خاور میانه رو ول میکنید؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
پول و ثروت چه ابهتی به انسان می دهد انرا در نشست ترکیه کاملا مشهود بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
یک نکته که در بخش نظرات میبینم اینکه عربستان نتونسته یمن رو شکست بده.باید به این دوستان هموطن عزیزم یاد اوری کنم بودجه نظامی عربستان با روسیه برابری میکنه وخریدهای فراوانی انجام داده که هیچ میدانی برای تمرین ویاد گیری اون سلاحه ها بهتر از یمن نیست با توجه به اینکه مشاوران امریکایی اونها تجربه جنگ ۸ ساله ما رو عامل برتری ما میدونن من فکر میکنم عربستان دنبال کسب تجربه جنگ در یمنه تا اونطوری که ولیعهدش گفته ۱۰ تا ۱۵ سال اینده وارد رویارویی مستقیم با ایران بشه.امیدوارم دو طرف بفهمن دوستی کشورهای اصلی دارای نفت در دنیا مسلما بنفع خود اونهاست ودشمنی کردن وبدتر از اون جنگ یعنی سواری دادن به ابرقدرتها.چون اونها هستن که در این حالت قیمت نفت رو تعیین میکنن.انشالله با کمی کاستن از غرور وملاقاتهای پشت پرده قضیه را حل کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
عربستان نمیتونه وارد درگیری مستقیم با ایران بشه چون مرز مشترک زمینی بین ایران و عربستان وجود نداره و درگیری اگه پیش بیاد فقط محدود به درگیری های هوایی و موشک پراکنی خواهد بود که آن هم بعید است
مشکلات بزرگتری مثل فروپاشی نهادهای اقتصادی ، خشکسالی ، اختلاس ، مدیران نالایق و افزایش نارضایتی عمومی بیشتر از عربستان و حتی آمریکا ما را تهدید میکنن که متاسفانه هیچ عزمی برای اصلاح امور و افزایش رضایت مردم در مسوولین دیده نمیشه و ممکنه در آینده ، ایران به سوریه ی دیگری تبدیل بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۱/۲۸
عزیز۱۵.۵۰با قسمت دوم فرمایش شما موافقم ولی در مورد اول درسته که مرز زمینی نداریم ولی از طریق خلیج فارس مستقیما به هم ربط داریم.درصورتی که یکطرف بتونه نیروی دریایی طرف دیگه رو کاملا نابود کنه ممکنه بتونه توسط کشتی لشکرهای زرهی پیاده کنه واین در دنیای امروز امکانپذیره.البته انشالله به اونجاها نکشه اما باید احتمالات رو در نظر گرفت.شخصا فکر میکنم برنامه استعمار بیشتر تجزیه ایران باشه وارتش عربستان اگر نقشی بخواد ایفا کنه برای جزایر سه گانه ایرانی وقسمتی از خوزستان خواهد بود.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟