گردش ماههای قمری سبب شد تا امسال روز پاسدار (میلاد امام حسین علیه السلام) و روز جانباز (میلاد حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام) با دوم اردیبهشت ماه (سالروز تصویب اساسنامه سپاه در سال 58) در یک زمان قرار بگیرد.
به همین بهانه با یکی از فرماندهان باسابقه و عالیرتبه سپاه به گفتگو نشستیم تا از نحوه عضویت وی در سپاه و چرایی پوشیدن لباس پاسداری بپرسیم.
دریادار علی فدوی به واسطه سابقهاش و 8 سال فرماندهی بر نیروی دریای سپاه، ازجمله فرماندهان شناخته شده سپاه است که نامش با رویارویی مستقیم با آمریکاییها گره خورده است.
او از سال 63 و در جریان جنگ تحمیلی در قرارگاه دریایی نوح(ع) وارد این عرصه شد و امروز با 34 سال سابقه، فرماندهی نیروی دریایی سپاه در منطقه حساس خلیج فارس و تنگه هرمز را برعهده دارد.
برخی محورهای مهم گفتگو:
فرمانده نیروی دریایی سپاه در خصوص برخی اقدامات این نیرو ازجمله دستگیری نظامیان متجاوز آمریکایی در خلیج فارس گفت: ما هیچگاه برنامهریزی نکردیم که آمریکاییها را بگیریم. ما برنامهریزی کردیم و آموزش دیدهایم که تکلیف خودمان را انجام دهیم. تکلیف ما هم این است که آمادگی کامل برای پاسداری از انقلاب را داشته باشیم و یکی از آمادگیها این است که اگر شناوری از هر کسی در جایی که نباید باشد، حضور پیدا کرد، آن را بگیریم.
وی افزود: گرفتن آمریکاییها در سال 95 برای چهارمین بار بود که اتفاق میافتاد. ما دو بار آمریکاییها و دو مرتبه نیز انگلیسیها را بازداشت کردهایم. اما این بار چون در زمان ویژه و خاصی بود، بروز بسیار زیادی پیدا کرد.
دریادار فدوی درخصوص مواجهات سپاه با آمریکاییها در خلیج فارس تصریح کرد: امروز این جمله امام(ره) که «آمریکا را در خلیج فارس به خاک مذلت میکشانیم» اثر وضعی پیدا کرده و این کار صورت گرفته است و خودشان هم به آن معترفاند.
فرمانده نیرو دریایی سپاه در واکنش به برخی اظهار نظرهای کشورهای حاشیه خلیج فارس و تهدید ایران گفت: ما الان در بهترین وضعیت ممکن در خلیج فارس به سر میبریم. وقتی آمریکاییها اذعان میکنند که نمیتوانند در خلیج فارس هیچ غلطی کنند و در برابر ما حالت انفعالی دارند، نباید به اراجیف نوکران دست چندم منطقهای آنها پاسخ داد.
وی تاکید کرد: خود آمریکاییها اعتراف میکنند که در خلیج فارس تمکین کننده هستند و هرکسی بخواهد این روال را ببیند میتواند با شناورهای ما (سپاه) همراه باشد.
فدوی در بخش دیگری از این گفتگو، پاسداری از انقلاب اسلامی را تنها پاسداری از یک کشور یا یک جغرافیا و یا یک حکومت ندانست و افزود: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هیچ کلمهای را در ادامه خود ندارد حتی ایران و این تدبیر خاص حضرت امام(ره) بود که از اول هم فقط «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» باشد زیرا انقلاب اسلامی محدود به یک جغرافیا نیست و الان میبینید دلهای زیادی در دنیا همان روال انقلاب اسلامی را دنبال میکنند و سپاه هم در همه جا پاسدار انقلاب اسلامی است.
فرمانده نیروی دریایی سپاه همچنین درخصوص امکان حضور این نیرو در آبهای آزاد در آینده تصریح کرد: ما از قدیم در خارج از خلیج فارس و در دریای عمان حضور داشتیم و در آینده نیز باید در آبهای آزاد حضور پیدا کنیم.
فدوی با اشاره به دستاوردهای این نیرو در حوزه شناوری گفت:ما امروز در حوزه تجهیزات شناوری در سقف تکنولوژی دنیا هستیم و در حالی که شناورهای دنیا عموماً سرعتشان ۳۵ نات است اما شناورهای موشکانداز ما به سرعت ۸۰ نات رسیدهاند.
وی تصریح کرد: ما هیچ کشور مسلمانی را دشمن خود نمیدانیم ولی متأسفانه از طرفی میبینیم که ارادهای هم در این کشورها وجود ندارد و ما شرمنده میشویم وقتی که رئیس جمهور آمریکا با برخی عبارات سخیف این کشورها را مورد خطاب قرار میدهد.
فدوی همچنین اظهار داشت: اطلاعاتی که آمریکاییها از توان دریایی ایران دارند اطلاعات کمی است و آنها زمانی متوجه قدرت واقعی ما میشوند که یا شناورهایشان غرق شده باشد و یا دچار وضعیت وخیم شده باشند.
فرمانده نیروی دریایی سپاه درخصوص اظهارات برخی افراد پسرامون سپاه گفت: آنچه من میتوانم بگویم این است که سپاه پاسداران یک نهاد ثابت است و این دیگران هستند که میآیند و میروند و در این زمان کوتاه حضورشان ممکن است حرفهایی بزنند اما سپاه براساس اهداف انقلاب و پاسداری از انقلاب عمل میکند و خیلی حیف است که وقتی آمریکا بالاترین دشمنیها را با سپاه دارد برخی از دوستان نیز گاهی در داخل همان حرفها را بزنند.
***
** مشروح گفتگو به شرح زیر است:
* اگر اجازه بفرمایید با توجه به اینکه این گفتگو به مناسبت روز پاسدار (میلاد امام حسین علیه السلام) و نیز دوم اردیبهشت ماه سالروز تصویب اساسنامه سپاه پاسداران انجام می شود، اینطور شروع کنیم که اصلا چه شد شما سپاه را برای خدمت انتخاب کردید و پاسدار شدید؟
قبل از اینکه جنگ شروع شود، به دلیل تعطیلی دانشگاه و اینکه من هم دانشجو بودم، تصمیم گرفتم که به حوزه علمیه قم بروم و درسم را آنجا ادامه بدهم. به همین خاطر برای تحقیق به قم رفتم و بعد از مدتی به شهرمان اردستان برگشتم تا وسایلم را جمع کنم که جنگ شروع شد و من به جای قم به خوزستان رفتم.
فکر کنم چهارم یا پنجم مهر ماه بود که به اهواز رسیدم و افتخارم این است که 6 ماه اول جنگ را در ستاد جنگهای نامنظم در خدمت شهید چمران بودم و از اول به عنوان نیروی اطلاعات عملیات کارم را شروع کردم و گزارشهایم را به خود شهید چمران میدادم و از بودن با ایشان خیلی بهرهمند بردم.
شهید چمران مرد خاصی بود و خدا هم به بهترین وجه ممکن او را عاقبت به خیر کرد و شهید شد.
** بخش خبری را به شبکه 2 سیما بردم
* در آن مقطع ولی هنوز رسما عضو سپاه نبودید، غیر از امورات جبهه و جنگ، جای دیگری هم مشغول بودید؟
بعد از 6 ماه که در جنگ بودم به مرخصی آمدم که مصادف شده بود با یک سری تغییر و تحولات در صدا و سیما و من هم چند ماهی معاون اجرایی شبکه دو شدم.
آن موقع تلویزیون فقط دو شبکه داشت و به شبکه 2، «شبکه آموزشی» میگفتند اما من به نوعی توانستم بخش خبری را هم در این شبکه راه اندازی کنم که البته با سختیهایی هم همراه بود و کلی دعوا کردیم.
* چطور؟
آقای همتی که الان رئیس بیمه کل کشور است، آن موقع معاون اطلاعات اخبار شبکه یک بود و با من مخالفت میکرد و میگفت شبکه 2 شبکه آموزشی است و نباید بخش خبری و سیاسی داشته باشد. اما ما گفتیم میخواهیم این بخش را راه بیندازیم و راه هم انداختیم.
عنایت ویژه خداوند هم در این زمان شامل حال ما شد و در عملیات «طریقالقدس» برای اولین بار گروههای تلویزیونی را به منطقه آوردیم.
در شب عملیات به حدود 27 گروه تلویزیونی گفتم چه کسی میخواهد از عملیات فیلم تهیه کند؟ همه گفتند ما حاضریم. من گفتم منظورم از خود عملیات است نه بعد از آن، یعنی همراه با نیروهای عمل کننده در عملیات وارد شویم. هیچ کسی قبول نکرد.(با خنده) فقط آقای لسانی از شبکه یک گفت من میآیم اما صدابردار حاضر نشد با او بیاید.
من هم به او گفتم صدابرداری را به من یاد بده خودم صدابرداری میکنم. خلاصه در آن عملیات من هم صدابرداری میکردم و هم فیلم 16 میلیمتری جا میزدم.
** 4 ساعت و نیم زیر آتش گلوله فیلمبرداری کردیم
* در همان عملیات مجروح شدید؟
روز سوم عملیات، در منطقه چزابه از ناحیه دست و پا شدیدا زخمی شدم و آقای لسانی را هم که زخمی شده بود، به خیال اینکه شهید شده به سردخانه برده بودند. که ماجرای خودش را دارد.
ما در آن روز، قبل از مجروحیت، 4 ساعت و نیم فیلمبرداری کردیم که گفتند 3 ساعت و نیم آن از تلویزیون پخش شد. این نسبت خیلی قابل توجه بود و دلیلش این بود که همه تصاویر واقعی و از عملیات بود و بخشهایی هم که پخش نشد به خاطر این بود که صحنههای خاص و خیلی احساسی بود و هنوز کسی جرات پخش این صحنهها را نداشت.
* یعنی صحنه های شهادت؟
صحنههایی مثل گلوله خوردن، مجروح شدن و شهید شدن چند نفر از رزمندگان از جمله برادری که دو دستش قطع شده بود. این صحنهها را پخش نکردند چون میگفتند ملت طاقت دیدن اینها را ندارد.
خلاصه بعد از چند ماه که از مجروحیتم گذشت، دیگر به صدا و سیما برنگشتم و به سپاه آمدم.
* چرا همان کار را ادامه ندادید؟
چون من از اول جنگ نیروی اطلاعات عملیات بودم، آقا رحیم (صفوی) اصرار کرد که شما الان دیگر باید پاسدار شوید. آقارحیم آن موقع مسئول عملیات سپاه بود و بعد جانشین سپاه شد و آقای عبداللهی که الان معاون هماهنگ کننده ستاد کل نیروهای مسلح است آن زمان مسئول اطلاعات بود و در واقع اولین مسئول من آقای عبداللهی بود.
** آخرین گفتگو با حسن باقری
بعد از آن دیگر به منطقه رفتیم و بعد از مدتی شهید باقری مسئول ما شد که آخرین صحبت من با ایشان درست شب شهادتش بود.
من تهران بودم و با یک تلفن عمومی، قرارگاه را گرفتم تا موضوعی را از آقای باقری سؤال کنم. ایشان هم با همان لهجه تهرانی خیلی خاصش تاکید کرد که «فدوی فردا حتما باید نقشهها را به منطقه بیاوری». منظورش از منطقه، منطقه عملیاتی «والفجر مقدماتی» بود که باید دزفول پیاده میشدیم و به منطقه میرفتیم و منظورش از نقشهها یکی دو تا نقشه نبود بلکه به اندازه نصف اتاق نقشه بود.
به هر حال با یک هواپیمای C130 ارتش نقشهها را بردم. وقتی به دزفول رسیدیم، دیدم یکی از بچهها خیلی مضطرب است. آنجا متوجه شدم که شهید باقری به شهادت رسیده است. از آن موقع سردار [محمد] باقری جایگزین شهید باقری و مسئول اطلاعات شد تا اینکه قرارگاه نوح(ع) تشکیل شد و من به عنوان مسئول اطلاعات به آنجا رفتم و سالها مسئول اطلاعات قرارگاه نوح(ع) و نیروی دریایی سپاه بودم.
* و از آن زمان در نیروی دریایی ماندید.
بله. اواخر جنگ هم فرمانده منطقه یکم نیرو و بعد جانشین نیرو شدم و الان هم 8 سال است که در فرماندهی نیروی دریایی سپاه خدمت میکنم تا پاسدار انقلاب اسلامی باشم.
** 2 بار آمریکاییها و 2 بار هم انگلیسیها را گرفتیم
* نیروی دریایی سپاه یکی از نیروهای حساس است که اقدامات آن بعضا بازتابهای فراوانی در داخل و خارج دارد. مثل کاری که در خصوص بازداشت نیروهای آمریکایی در خلیج فارس شد.
البته در این باره زیاد صحبت شده و بسیاری از موضوعات بیان شده است اما سوال من این است که شما چقدر برای چنین موقعیتی آماده بودید و نیروهای شما چقدر در این باره آموزش دیدند؟ البته می دانیم که قبلا هم موارد مشابهی بوده ولی به هرحال اینها موضوعاتی نیست که زیاد تکرار شود.
ما قطعا هیچگاه برنامهریزی نکردیم که آمریکاییها را بگیریم. ما برنامهریزی کردیم و آموزش دیدهایم که تکلیف خودمان را انجام دهیم. تکلیف ما هم این است که آمادگی کامل برای پاسداری از انقلاب را داشته باشیم و یکی از آمادگیها این است که اگر شناوری از هر کسی در جایی که نباید باشد، حضور پیدا کرد، آن را بگیریم.
گرفتن آمریکاییها در سال 95 برای چهارمین بار بود که اتفاق میافتاد. ما دو بار آمریکاییها و دو بار انگلیسیها را بازداشت کردهایم. اما این بار چون در زمان ویژه و خاصی بود، بروز بسیار زیادی پیدا کرد.
انجام تکالیف اینچنینی بسیار زیاد اتفاق افتاده اما اینها همه در جهاد اصغر تعریف میشود و ما پاسداران زیادی داریم که در جهاد اکبر هم وارد شدهاند و موفق بودند.
** آمریکا را به خاک مذلت نشاندیم
* الان وضعیت رویارویی با آمریکاییها در خلیج فارس چطور است؟ با توجه به اینکه مدتیست خبری از درگیریها و چالش های قبل لااقل در فضای رسانهای نیست.
آمریکاییها از سال 1835 در خلیج فارس حضور داشتند ولی در سال 1365 به صورت متفاوت از کل دوران گذشته به خلیج فارس آمدند تا مستقیم در جنگ دخالت کنند.
ما آن مقطع در قرارگاه نوح(ع) بودیم و یک سال بود حکم امام برای تشکیل نیروهای سپاه صادر شده بود و قرارگاه نوح(ع) به عنوان قرارگاه مقدم سپاه مثل قرارگاه کربلا و نجف درگیر عملیات کربلای 5 بود و به دلیل فشار زیادی که در خلیج فارس وجود داشت، نفت ما به جای 3 میلیون بشکه به زیر 100 هزار بشکه رسید و قیمت نفت هم 6 دلار شد اما در آن ایام انقلاب و کشور روال طبیعی خودش را دنبال میکرد، در حالی که وسط جنگ بود و در همان ایام بود که آمریکاییها به صورت مستقیم در جنگ وارد شدند. یعنی ناوها و هواپیماهای آمریکای آمدند که در جنگ شرکت کنند.
از آن زمان تاکنون، بیشمار خفت و ذلت برای آمریکاییها در دریا پیش آمده، اما اصلیترین موضوعی که برای من و همه پاسداران وجود دارد این است که خدا را شکر به تائید حضرت امام (ره) و امام خامنهای، پاسداران انقلاب در پاسداری از آن به عنوان یک خدمتگزار موفق شدند و این موضوع بسیار مهمی است.
دماغ آمریکاییها را به خاک مالیدن مهم است و در طول تاریخ بعد از زمان پیامبر و ائمه به میزانی که آمریکا با انقلاب اسلامی دشمنی کرده هیچ کسی با اسلام دشمنی نکرده است، اما اکنون این جمله امام(ره) که «آمریکا را در خلیج فارس به خاک مذلت میکشانیم» اثر وضعی پیدا کرده و این کار صورت گرفته است و خودشان هم به آن معترفاند.
** نباید به اراجیف نوکران دست چندم آمریکا پاسخ داد
* تهدیداتی که هرازچندگاهی مطرح شده و گاها گفته میشود در خلیج فارس ممکن است حالت عملی بگیرد را تا چه میزان جدی ارزیابی میکنید و چقدر برای چنین وضعیتی آماده هستید؟
ما الان در بهترین وضعیت ممکن در خلیج فارس به سر میبریم. وقتی آمریکاییها -که خود را گنده لات جهان میدانند- اذعان میکنند که نمیتوانند در خلیج فارس هیچ غلطی کنند و در برابر ما حالت انفعالی دارند، نباید به اراجیف نوکران دست چندم منطقهای آنها پاسخ داد.
خود آمریکاییها اعتراف میکنند که در خلیج فارس تمکین کننده هستند و هرکسی بخواهد این روال را ببیند میتواند با شناورهای ما (سپاه) همراه باشد.
** پاسداری از انقلاب، تنها پاسداری از یک کشور یا یک حکومت نیست
* وظیفه ذاتی سپاه، آنطور که در قانون اساسی هم آمده، حراست از انقلاب اسلامی و دستارودهای آن است. حد و حدود این ماموریت تا کجا تعریف می شود؟
پاسداری از انقلاب اسلامی، تنها پاسداری از یک کشور یا یک جغرافیا و یا یک حکومت نیست. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هیچ کلمهای را در ادامه خود ندارد حتی ایران و این تدبیر خاص حضرت امام(ره) بود که از اول هم فقط «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» باشد زیرا انقلاب اسلامی محدود به یک جغرافیا نیست و الان میبینید دلهای زیادی در دنیا همان روال انقلاب اسلامی را دنبال میکنند و سپاه هم در همه جا پاسدار انقلاب اسلامی است.
پاسدار یعنی کسی که باید با ایمان به خدا، از ابتکار عمل برخوردار باشد و هیچگاه در موضع انفعال قرار نگیرد. پاسدار باید به وعده الهی باور داشته باشد و بر اساس آن اقدام کند.
هنوز در گوشه کنار و شهرهای کوچک و بزرگ، پاسداران روی دستهای ملت به عنوان شهید تشییع میشوند و این افتخاری است برای سپاه.
** دشمنی ها بیشتر شده اما سپاه هم بزرگتر شده است
* شما در جایی فرمودید ما برای ارتقاء توان سپاه پس از جنگ حتی 24 ساعت هم غفلت نکردیم. این توان امروز در چه جایگاهی قرار دارد؟ با توجه به اینکه نوع تهدیدات هم دائم در حال تغییر است.
انقلاب اسلامی وارد چهلمین سال خود شده و سپاه نه تنها قابل مقایسه با اول انقلاب بلکه قابل مقایسه با دو سال پیش هم نیست و با وجود اینکه دشمنی همچنان از ابتدا وجود داشته و دارد اما سپاه بزرگتر شده است.
** شناورهای موشک انداز سپاه به سرعت ٨٠ نات رسیدند
* با توجه به اینکه نیروی دریایی یک نیروی تجهیزاتمحور است آیا دستاورد جدیدی خصوصا در حوزه شناورها دارید که بتوانید آن را معرفی کنید؟
ما امروز در حوزه تجهیزات شناوری در سقف تکنولوژی دنیا هستیم و در حالی که شناورهای دنیا عموماً سرعتشان 35 نات است اما شناورهای موشکانداز ما به سرعت 80 نات رسیدهاند. این شناورها عامل وحشت دشمنان و به خصوص آمریکاییها است اما ما همینجا اعلام میکنیم هیچ کشور مسلمانی را دشمن خود نمیدانیم ولی متأسفانه از طرفی میبینیم که ارادهای هم در این کشورها وجود ندارد و ما شرمنده میشویم وقتی که رئیس جمهور آمریکا با برخی عبارات سخیف این کشورها را مورد خطاب قرار میدهد.
ما در سالهای دفاع مقدس در خرمشهر و در خانههای خودمان با دشمن میجنگیدیم ولی امروزه هزاران کیلومتر آن طرفتر با دشمن در نبرد هستیم و میبینیم که نه تنها در نیروی دریایی بلکه در نیروهای دیگر سپاه از جمله نیروی قدس و یگان موشکی پیشرفتهای زیادی صورت گرفته است. البته اطلاعاتی که آمریکاییها از توان دریایی ایران دارند اطلاعات کمی است و آنها زمانی متوجه قدرت واقعی ما میشوند که یا شناورهایشان غرق شده باشد و یا دچار وضعیت وخیم شده باشند.
* اخیرا خبری درخصوص یک شناور متعلق به سازمان شیلات منتشر شد که بسیار شبیه شناور «شهید ناظری» سپاه بود. آیا این شناور از حالت نظامی خارج شده است؟
شناور شهید ناظری، بدنه بسیار پایداری دارد و قابل مقایسه با بدنههای قدیمی در دنیا نیست. طراحی و بدنه این شناور هم از نوع شناورهای دهههای آینده است.
شناور شهید ناظری از زمان تحویل، در بندر بوشهر به عنوان شناور گشتی این منطقه حدود 30 هزار مایل تا الان دریانوردی کرده و امسال هم در چهلمین سال انقلاب اسلامی، ساخت تعداد زیادی از شناورهای بزرگ گشتی با طراحی خودمان را شروع میکنیم.
شناور شهید ناظری درست است که 55 متر طول دارد ولی به لحاظ پایداری در دریا مانند شناورهای با طول صد و اندی متر است و بدلیل همین پایداری، شناوری با این بدنه در اختیار شیلات هم قرار گرفته است.
** برنامهریزی سپاه برای حضور در آبهای آزاد
* اگرچه طبق تقسیم وظایف میان نیروهای دریایی ارتش و سپاه، شما مسئولیت حراست از خلیج فارس و تنگه هرمز را برعهده دارید، ولی وقتی سپاه در دریای عمان هم پایگاههایی دارد، آیا این به معنای این است که باید منتظر حضور سپاه در آبهای آزاد و دورتر هم باشیم؟
نیروی دریایی سپاه از ابتدا هم غیر از خلیج فارس، در چابهار و جاسک پایگاه داشته و همچنان هم دارد.
ما از قدیم در خارج از خلیج فارس و در دریای عمان حضور داشتیم و در آینده نیز باید در آبهای آزاد حضور پیدا کنیم.
** حیف است برخی در داخل حرف دشمن را تکرار کنند
* به عنوان سوال آخر، شما دلیل اصلی مخالفتهایی که چه در داخل و چه در خارج با سپاه پاسداران میشود را چه میدانید.
آنچه من میتوانم بگویم این است که سپاه پاسداران یک نهاد ثابت است و این دیگران هستند که میآیند و میروند و در این زمان کوتاه حضورشان ممکن است حرفهایی بزنند اما سپاه براساس اهداف انقلاب و پاسداری از انقلاب عمل میکند و خیلی حیف است که وقتی آمریکا بالاترین دشمنیها را با سپاه دارد برخی از دوستان نیز گاهی در داخل همان حرفها را بزنند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.