در چند روز اخیر، خبری مبنی بر توقیف چندین کامیون حامل انواع خودروهای وارداتی با برند تویوتا و لکسوس در خروجی گمرک بوشهر منتشر شد؛ هر چند از علت توقیف این محموله خودروهای وارداتی جزئیاتی منتشر نشد و پلیس نیز این خبر را تکذیب کرد، آمارهای بانک مرکزی و گمرک نشان می دهد، گویا برخی خودروهای خارجی در یازده ماهه سال گذشته از جاده مخصوص وارد کشور شده اند.
به گزارش تابناک اقتصادی،
در سی ام فروردین 1397 خبرگزاری تسنیم خبری مبنی بر توقیف محموله خودروهای وارداتی گمرک بوشهر توسط پلیس منتشر کرد که در آن آمده بود: بنا به گزارش های میدانی در 29 فروردین 1397، این محموله که شامل حداقل 200 دستگاه انواع تویوتا و لکسوس می باشد، توسط نیروی انتظامی توقیف و جزئیات علت توقیف محموله خودروهای وارداتی هنوز منتشر نشده است.
بعد از انتشار این خبر، رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی بوشهر در مصاحبه ای عنوان نمود: خبر مندرج با مضمون توقیف چندین کانتینر حامل انواع خودروهای وارداتی با برند تویوتا در خروجی گمرک بوشهر در 29 فروردین 97 مورد تأیید پلیس نیست.
گفتنی است، در 22 فروردین 1397 نیز، از سوی رئیس کل دادگستری استان هرمزگان و همچنین فرمانده نیروی انتظامی استان هرمزگان اعلام شد که یک باند سازمان یافته قاچاق خودروهای خارجی منهدم و 424 دستگاه خودروی خارجی توقیف شد که از این تعداد، 105 دستگاه خودرو با اسناد جعلی و حتی بدون صدور پته های گمرکی از گمرک ترخیص شده اند. بعد از اعلام این خبر نیز بلافاصله رضایی مدیر کل گمرک شهید باهنر بندرعباس گفت: گمرک ادعای قاچاق 424 دستگاه خودرو را تکذیب کرد و گفت: تشریفات این خودروها قانونی بوده است.
هر چند دو خبر فوق در مورد قاچاق خودروها از سوی مسئولین مربوطه تکذیب شده است، آمارهای بانک مرکزی و گمرک نشان می دهند که برخی خودروهای خارجی گویا در سال گذشته از جاده مخصوص وارد کشور شده اند.
آمارهای گمرک نشان می دهد، در یازده ماهه سال 1395، در مجموع 61 هزار و 77 دستگاه انواع خودروی سواری به ارزش یک میلیارد و 597 میلیون دلار وارد کشور شده است. همچنین آمارهای گمرک پیرامون واردات خودروهای سواری در یازده ماهه سال 1396 نشان می دهد، در این مدت تعداد 66 هزار و 196دستگاه انواع خودروی سواری به ارزش یک میلیارد و 756 میلیون و 708 هزار دلار وارد کشور شده است؛ بنابراین تعداد و ارزش واردات خودرو در یازده ماهه سال 96 نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته و به ترتیب، رشدی 8.3 درصدی و 10 درصدی را تجربه نموده اند.
بنابراین با توجه به آمارهای بالا، طبیعتاً باید در یازده ماهه سال 96 نسبت به مدت مشابه سال 95 درآمدهای مالیاتی دولت از محل مالیات بر خودروهای وارداتی افزایش یافته باشد؛ اما گزارش های بانک مرکزی عکس این موضوع را نشان می دهند.
گزارش های بانک مرکزی پیرامون درآمدهای مالیاتی دولت در یازده ماهه سال 1396 نشان می دهد، درآمدهای دولت از محل مالیات بر خودروهای وارداتی در مدت مذکور 15.1 هزار میلیارد ریال بوده و این در حالی است که میزان درآمدهای دولت از محل مالیات بر خودروهای وارداتی در یازده ماهه سال 1395، 20.7 هزار میلیارد ریال بوده است؛ یعنی در یازده ماهه سال 1396 درآمدهای دولت از محل مالیات بر واردات خودرو 27.1 درصد کاهش یافته است.
پرسشی که در این بین مطرح می شود این که چطور ممکن است، در یازده ماهه سال 96 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل واردات خودرو بیشتر شده باشد؛ اما درآمدهای مالیاتی دولت از این محل کمتر؟ و احتمالاً به این پاسخ برسیم که برخی خودروهای خارجی از جاده های مخصوصی وارد کشور می شوند که مالیات پرداخت نمی کنند.