مدیر کل شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه در درون اروپا برای این که ایران را تحریم کنند یا از برجام خارج شوند، اختلاف وجود دارد، گفت: اگر آمریکا از برجام خارج شود، اروپاییها هم دنبال این باشند که با ایران بازی کنند، ممکن است ایران خروج از ان پی تی را در دستور کار قرار دهد.
عبدالرضا فرجی راد در گفتوگو با ایسنا درباره خروج احتمالی آمریکا از برجام اظهار کرد: به طور قطعی تصور نمیکنم حتما ترامپ از برجام خارج میشود. درواقع احتمالش نسبت به دو سه ماه گذشته کمتر شده است. زیرا آمریکا حساب و کتاب خودش را دارد و می داند اگر از برجام خارج شود، اروپاییها خارج نمیشوند و آمریکا در انزوا قرار میگیرد.
وی افزود: بنابراین اگر آمریکا در انزوا قرار بگیرد و از برجام خارج شود، با ایران دچار تنش بیشتری میشود و هرچه این تنش بیشتر شود آمریکا در منطقه درگیر خواهد شد. اما ترامپ نمیخواهد در منطقه درگیر شود، زیرا درگیر شدن پول و هزینه زیادی می خواهد و ترامپ مرد این هزینه کردنها نیست. در حال حاضر هم آمریکا از جیب عربستان، امارات و قطر هزینه میکند اما این پولها هم زمانی تمام میشود.
مدیر کل شورای راهبردی روابط خارجی همچنین بیان کرد: اگر آمریکا از برجام خارج شود، جمهوری اسلامی ایران در درجه اول منتظر میماند ببیند اروپا خارج میشود یا خیر. اما اگرآمریکا از برجام خارج شود ایران عجله ای ندارد که بلافاصله بگوید از برجام میرود بلکه نگاه می کند که اروپا در این زمینه چگونه بازی میکند.
فرجی راد در ادامه ابراز کرد: اما اگر بازی اروپا این باشد که برجام را بی خاصیت کند و بگوید فقط بخشی از آن را اجرا میکند و به نوعی اثرگذاری اقتصادی برای ایران نداشته باشد طبیعتا ایران به تدریج دنبال راهکارهایی میگردد که از برجام خارج شود.
وی ادامه داد: البته اگر اثرگذاری اقتصادی برای ایران داشته باشد، وضعیت باید بهتر از این باشد و ایران از برجام خارج نمیشود و بهانه به دست غربیها نمیدهد.
مدیر کل شورای راهبردی روابط خارجی درباره بحث خروج ایران از ان پی تی که اخیرا از سوی برخی مسئولان مطرح میشود، گفت: خروج از ان پی تی برای زمانی است که آمریکا از برجام خارج شود، اروپاییها هم دنبال این باشند که با ایران بازی کنند و برجام هیچ اثری نداشته باشد، ممکن است ایران خروج از ان پی تی را در دستور کار قرار دهد.
فرجی راد همچنین درباره دیدار رئیس جمهور فرانسه وصدراعظم آلمان با ترامپ و روشن شدن مواضع اروپاییها اظهار کرد: به نظر میرسد در درون اروپا اختلاف وجود دارد و سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان یک موضع را داشته و معتقدند که باید به ایران فشار آورد تا در مباحث منطقهای، موضوعات موشکی کوتاه بیاید.
وی تصریح کرد: اما دیگر کشورهای اروپایی مانند اتریش، اسپانیا، ایتالیا، سوئد و اروپای شرقی معتقدند که زیادی دخالت میکنیم و ایران خطری برای اروپا نیست، حامی تروریسم نیست بلکه با تروریسم میجنگد و اگر در عراق و سوریه حضور دارد به دعوت دولتهای آن کشورها است، در یمن هم علیرغم تبلیغاتی که میشود ایران نقش چندانی ندارد.
مدیر کل شورای راهبردی روابط خارجی خاطرنشان کرد: بنابراین در درون اروپا اختلاف وجود دارد و آنها نتوانستند در لوکزامبورگ به توافق برسند و ایران را تحریم کنند، در واقع سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان وارد لوکزامبورگ شدند اما موگرینی به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این اجازه را نداد و به عنوان نماینده جبهه مخالف تحریم ایران صحبت کرد.
فرجی راد در پایان اظهار کرد: در واقع در درون اروپا نوعی فروپاشی را خواهیم دید که سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان فشار میآورند که ایران را تحریم کنند یا از برجام خارج شوند.