این روزها نوسانات قیمت دلار باعث شده تا وضعیت بازار به وضعیت سال 90 نزدیک شود. اگر سری به بازار بزنید، بسیاری از کاسبان و فعالان اقتصادی به شما خواهند گفت، جنس داریم، ولی نمی فروشیم و این اوضاع تا آنجا پیش رفته ست که در دو فصل اخیر، بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن قیمت ها (مواد اولیه و محصولات) به عنوان نامناسب ترین مؤلفه فضای کسب و کار، گوی سبقت را از سایر مؤلفه ها ربوده است.
به گزارش «تابناک اقتصادی»،
روند صعودی قیمت دلار از تابستان سال گذشته آغاز شده و در اوایل زمستان 96 این نوسانات به اوج خود رسید و روزانه قیمت های جدیدی برای دلار ارائه می شد. با ورود بانک مرکزی مدتی جلوی صعود قیمت دلار گرفته شد اما بعد از تعطیلات عید دوباره روند صعودی به قیمت این ارز خارجی بازگشت.
اما همین نوسانات باعث شد تا بسیاری از کاسبان و فعالان اقتصادی دست از فروش بردارند و اگر سری به بازار بزنید، قطعا بسیاری از کاسبان و فعالان اقتصادی به شما خواهند گفت که جنس داریم، اما نمی فروشیم. این وضعیت بازار شبیه آن چیزی است که در سال 1390 در بازارها اتفاق افتاد. فعالان اقتصادی و کاسبان معتقدند که اگر جنس خود را امروز به فروش برسانند، باید آن را با قیمت بالاتری خریداری کنند و همین بی ثباتی باعث شده تا دست از فروش بردارند.
در گزارش های منتشر شده نیز این امر مشهود است؛ برای نمونه در گزارش پایش محیط کسب و کار هم که اکنون توسط اتاق بازرگانی تهیه و منتشر می شود، فعالان اقتصادی در دو فصل پاییز و زمستان 96، بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن قیمت ها (مواد اولیه و محصولات) را نامناسبترین مؤلفه فضای کسب و کار مطرح کرده اند و این انتخاب در حالی رخ داده است که از بدو تهیه این گزارش (سال 1389) توسط مرکز پژوهش های مجلس و سپس توسط اتاق بازرگانی، در تمامی فصول از دیدگاه فعالان اقتصادی دشواری تأمین مالی از بانک ها به عنوان نامناسب ترین مولفه فضای کسب و کار مطرح بوده است.
نمودار زیر روند میانگین نمره ای که توسط فعالان اقتصادی در فصل های اخیر به این مؤلفه داده شده است، نشان می دهد. مطابق با گزارش پایش محیط کسب و کار، عدد هر مؤلفه بین صفر تا ده بوده و هر چه عدد به ده نزدیکتر باشد، مؤلفه نامناسب تر و مانع جدی تری برای فعالان اقتصادی است. همان گونه که از نمودار مشاهده می شود، نمره این مؤلفه در فصل های اخیر به خصوص بعد از آغاز روند صعودی قیمت دلار در تابستان 96، همواره روند صعودی داشته و به ده نزدیکتر شده است.
با این وضعیت، باید به آقای رئیس جمهور گفت، درست است که فیلتر تلگرام، شاید باعث از بین رفتن چند هزار شغل در فضای مجازی شده است، در نظر داشته باشید در دنیای واقعی نوسانات قیمت دلار در سال گذشته و متعاقب آن، بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن قیمت ها (مواد اولیه و محصولات) خود را جدی ترین مانع بر سر راه فعالان اقتصادی مطرح کرده است و ادامه این وضعیت، می تواند باعث بیکاری و ورشکستگی خیلی از شاغلین و فعالان اقتصادی شود.