دیدار سفرای همسایگان عراق با مقتدا صدر بدون حضور سفیر ایران، واشنگتن در پی راه حل دیپلماتیک با ایران، دیدار آخوندی با بشار اسد با تأکید بر همکاریهای اقتصادی ایران و سوریه، دیدار ترامپ و دبیر کل سازمان ملل با موضوع ایران، رابطه خروج آمریکا از برجام و حمله به ایران از نظر وزیر خارجه روسیه و بیانیه پایانی نشست سازمان همکاری اسلامی در مورد قدس در استانبول، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز عملیات اروپا برای مقابله با تحریمهای آمریکا علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کمیسیون اروپا ضمن اعلام خبر آغاز به روز رسانی لیست تحریمهای آمریکا علیه ایران در قانون مسدودسازی، گفت: این قانون از دو ماه دیگر وارد فاز اجرایی خواهد شد مگر آنکه پارلمان و دولتهای اروپایی رسما آن را رد کنند.
به نوشته «رویترز» این کمیسیون اما افزود، قانون مسدودسازی در موعد زودتر هم میتواند اجرایی شود، اگر حمایت سیاسی محکمی از آن شود.
قانون مسدودسازی در اتحادیه اروپا، کمپانیهای این قاره را از همراهی و تبعیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران منع کرده و رأی هیچ دادگاهی برای اعمال مجازاتهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسد.
این قانون اما تا کنون استفاده نشده و دولتهای اروپایی به آن بیشتر به عنوان یک سلاح سیاسی در برابر آمریکا مینگرند تا قانونی برای تنظیم معاملات با ایران، زیرا مفاد آن مبهم بوده و اجرای آن دشوار است.
«والدیس دومبروسکیس»، معاون کمیسیون اروپا اما روز گذشته درباره مؤثر بودن قانون مسدودسازی برای جلوگیری از همراهی بانکهای اروپایی با تحریمهای آمریکا علیه ایران، ابراز تردید کرده بود.
دومبروسکیس طی جلسهای در پارلمان اروپا گفت: «با توجه به ذات سیستم بانکداری بینالمللی قانون مسدودسازی میتواند اثری محدود داشته باشد، زیرا بسیاری از بانکها از سیستم مالی آمریکا و واحد پول دلار برای تراکنشهای خود استفاده میکنند».
ترامپ شامگاه سهشنبه (18 اردیبهشت) طی سخنرانی در کاخ سفید با متهم کردن ایران به تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی، مخفی کردن ابعاد نظامی برنامه هستهای و دخالت در امور کشورهای منطقه، خروج آمریکا را از برجام اعلام کرد.
وی همچنین تأکید نمود: تحریمهای پیشین هستهای و تحریمهای سختتر جدیدتر در بازه 90 تا 180 روزه علیه ایران بازخواهند گشت. ترامپ همچنین از مقامات تهران دعوت کرد تا به مذاکرات جدید با آمریکا برگردند.
دیدار سفرای همسایگان عراق با مقتدا صدر بدون حضور سفیر ایران
رسانههای عراقی از دیدار سفرای عربستان، سوریه ، اردن، کویت و ترکیه با رهبر جریان صدر خبر دادند.
به گزارش رسانههای عراقی، سفرای عربستان، سوریه، اردن، کویت و ترکیه روز جمعه با مقتدا صدر رهبر جریان صدر در مقر اقامت وی در "الحنانه" واقع در نجف اشرف دیدار کردند.
بر اساس این گزارش، مقتدا صدر در این دیدار ابراز امیدواری کرد، ماه مبارک رمضان، سایه پر خیر و برکت خود را بر روابط بین کشورهای اسلامی و عربی و برقراری اتحاد بین آنها بهویژه کشورهای همسایه ـ که با عراق روابط تاریخی و فرهنگی دارد ـ بگستراند.
رهبر جریان صدر افزود: اصل روابط ما با کشورهای همسایه مبتنی بر یک اصل است و آن این که کشورهای همسایه دوست هستند نه دشمن.
مقتدا صدر با بیان اینکه حوادث کشورهای همسایه بر عراق تأثیر میگذارد، ابراز امیدواری کرد، کشورهای همسایه از عراق در تشکیل دولتی تکنوکرات حمایت کنند و این حمایت به دور از دخالت باشد، به گونهای که عراق خود تصمیمش را بگیرد.
واشنگتن در پی راه حل دیپلماتیک با ایران
یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا گفت که واشنگتن به رغم خروج از برجام به دنبال راه حلی دیپلماتیک برای پرداختن به فعالیت های هسته ای و منطقه ای ایران است.
«برایان هوک» مشاور ارشد وزیر خارجه آمریکا افزود: هدف ما اعمال همه فشارهای لازم بر ایران به منظور تغییر رفتار این کشور و همچنین پیگیری چارچوبی جدید برای رفع نگرانی هایمان است.
وی مدعی شد:ما با یک دیپلماسی پرشتاب برای دستیابی به اهداف امنیت ملی خود متمرکز هستیم.
سخنان هوک در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا سه شنبه 18 اردیبهشت در یک سخنرانی با تکرار اتهام های بی اساس خود علیه ایران، اعلام کرد که کشورش از برجام خارج می شود.
این اقدام با انتقاد گسترده کشورهای مختلف از جمله مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سران انگلیس، فرانسه و آلمان روبه رو شد که همگی اعلام کردند، به برجام پایبند می مانند.
دیدار آخوندی با بشار اسد با تأکید بر همکاریهای اقتصادی ایران و سوریه
وزیر راه و شهرسازی کشورمان با رئیس جمهور سوریه دیدار و طی آن بشار اسد تقویت همکاری اقتصادی بین سوریه و جمهوری اسلامی ایران را از مهمترین راههای مقاومت در برابر طرحهای غربی توصیف کرد.
بشار اسد رئیس جمهور سوریه در جریان دیدار عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ایران و هیأت همراه گفت: تقویت همکاری اقتصادی بین سوریه و ایران و همه کشورهای پایبند به دفاع از حاکمیت و استقلال خود یکی از مهمترین راه های مقاومت در برابر طرحهای غربی است که از تحریم کردن و اقدامات اقتصادی تحمیلی به عنوان ابزاری برای محاصره ملتها و در تنگنا قرار دادن آنها و تلاش برای وادار کردن آنها به منظور تن دادن به سیاستهای سلطه گرایانه غرب استفاده میکنند.
بر پایه این گزارش، در این دیدار، روابط برادرانه سوریه و ایران به ویژه در زمینه روابط اقتصادی و تمایل دو کشور برای تحکیم و توسعه این روابط و بالا بردن آن هم پایه همکاری راهبردی موجود بین آنها در دو سطح سیاسی و نظامی مورد بحث قرار گرفت.
از سوی دیگر، وزیر راه و شهرسازی ایران نیز در این دیدار دستاوردهای مهم و پیروزیهای پیاپی ارتش سوریه و هم پیمانانش در جنگ علیه تروریسم را به بشار اسد رئیس جمهور و ملت سوریه تبریک گفت.
محمد سامر الخلیل وزیر اقتصاد و تجارت خارجی سوریه، رئیس طرف سوری و عباس آخوندی، رئیس طرف ایرانی کمیته اقتصادی وزرای مشترک بین سوریه و ایران را تشکیل میدهند.
دیدار ترامپ و دبیر کل سازمان ملل با موضوع ایران
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز جمعه با «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد دیدار کرد.
کاخ سفید در بیانیهای تصریح کرد: «ترامپ» و «گوترش» درباره مسائل دوجانبه اعم از کره شمالی، سوریه، ایران و «اصلاح سازمان ملل» رایزنی کردهاند.
رابطه خروج آمریکا از برجام و حمله به ایران از نظر وزیر خارجه روسیه
وزیر خارجه روسیه روز جمعه درباره مسائل مختلف سیاست خارجی از قبیل سوریه، برجام و آمریکا اظهارنظر کرد.
به گزارش اینترفکس، وزیر خارجه روسیه درباره حضور نیروهای این کشور در سوریه گفت، تا زمانی که دولت مشروع سوریه نیاز داشته باشد، این نیروها در سوریه خواهند ماند.
سرگئی لاوروف امروز جمعه درباره تلاشهای طرفهای توافق هستهای ایران به منظور «نجات برجام» پس از خروج آمریکا از این توافق بینالمللی هم اظهارنظر کرد.
او تأکید کرد: روسیه درباره نجات یافتن برجام پس از خروج آمریکا، «محتاطانه امیدوار است». لاوروف همچنین ابراز امیدواری کرد که خروج آمریکا از این توافق، به معنای طراحی و برنامهریزی برای حمله به ایران نباشد.
بیانیه پایانی نشست سازمان همکاری اسلامی در مورد قدس در استانبول
سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی خود در استانبول تأکید کرد، اقدام آمریکا در انتقال سفارت خود به قدس چیزی را تغییر نخواهد داد و قدس پایتخت ابدی فلسطینیان می ماند.
در بیانیه پایانی سازمان همکاری اسلامی آمده است، قدس پایتخت ابدی فلسطین بوده و انتقال سفارت آمریکا به این شهر، باعث تغییر وضعیت آن نمی شود.
همچنین در این بیانیه تأکید شده است: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از جنایات صهیونیست ها حمایت می کند.
در این بیانیه خواسته شده تا از ملت فلسطین حمایت بین المللی صورت بگیرد.
در بیانیه سازمان همکاری اسلامی، جنایات نیروهای صهیونیستی در غزه علیه فلسطینیان محکوم و اعلام شده که اقدام آمریکا در انتقال سفارت خود به قدس، باعث تشویق اشغالگران در هدف قرار دادن فلسطینیان شده است.
در این بیانیه تأکید شده که اقدام آمریکا در انتقال سفارت خود به قدس، چیزی را تغییر نخواهد داد و قدس پایتخت ابدی فلسطینیان خواهد ماند.
سازمان همکاری اسلامی در بیانیه پایانی خود، خواستار برداشتن گام هایی شده تا مانع از آن شود که دیگر کشورها نیز سفارت خود را به قدس منتقل کنند.