سرپرست تیم مذاکرهکننده آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و گروه موسوم به 1+5، تاکید کرد: اگر تمامی مسائل مربوط به ایران را روی میز مذاکره قرار میدادیم به نفع امنیت ملیمان نبود.
به گزارش ایسنا، وندی شرمن قائم مقام وزارت امور خارجه آمریکا در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما و سرپرست تیم مذاکرهکننده این کشور در مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی در گفتوگو با رادیو نیویورکر به سوالات درباره خروج واشنگتن از برجام و تجربیاتش در مذاکرات هستهای پاسخ داد.
شرمن در پاسخ به سوالی درباره روند مذاکرات هستهای و نقش او در این فرآیند، گفت: من مذاکراتی نه فقط در خارج بلکه در داخل نیز ترتیب دادم. من با کنگره مذاکره کردم، با اندیشکدههای واشنگتن مذاکره کردم، به طور قطع با همکاران بین سازمانی خود رایزنی کردم، من با اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) مذاکره کردم. من درباره نفت ایران و تجارت ایران در جهان مذاکرات داشتم، همچنین گهگاهی نیز با ایران مذاکره کردم.
وی ادامه داد: اگر بخواهید کار را درست انجام دهید این فرآیند پیچیدهای خواهد بود. به طور قطع شما باید برای کنار رفتن از پای میز مذاکره آمادگی داشته باشید و جان کری (وزیر امور خارجه پیشین آمریکا) که تا آخر، این روند را همراه با مونیز (وزیر انرژی پیشین آمریکا) هدایت کرد کسی که با دانش خود در زمینه فناوری هستهای به ما پیوست. حتی جان کری نیز چندین بار آماده بود تا همچون من از مذاکرات کنارهگیری کند اما در نهایت به توافق دست یافتیم.
این مقام پیشین آمریکایی درباره مخالفت دونالد ترامپ با برجام از همان آغاز رقابتهای انتخاباتیاش و اینکه از ابتدا تهدید به خروج از آن کرده بود، اظهار داشت: ما قطعا میدانستیم که این احتمال (لغو توافق) وجود دارد. همتایان ایرانیمان مرتب از ما میپرسیدند که چگونه باید اطمینان یابند که واشنگتن توافق را لغو نمیکند. ما به آنها پاسخ میدادیم که هیچ راهی برای آن وجود ندارد، همانطور که من نیز راهی ندارم که بدانم شما نیز توافق را لغو نمیکنید. توافق باید تا حد امکان همانطور که پایدار و ماندگار است خوب هم باشد.
شرمن در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا به وعدههای خود عمل کرده است؟ گفت: تا جایی که سیاستهایمان به ما اجازه میدهد در این زمینه خوب عمل میکنیم و این درباره ایران نیز صدق میکند. این مساله درباره تمامی کشورها همینطور است.
وی درباره مخالفت ترامپ و متحدانش با توافق هستهای و اینکه آن را بدترین توافق ممکن میخوانند، تصریح کرد: رییسجمهور و مخالفان توافق این (انتقادات) را میگویند چون توافق هستهای شامل موضوع موشکهای بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران نمیشود اما چیزی که همه باید بدانند این است که وقتی شما در اثنای مذاکرات هستید، این توافق 110 صفحه دارد که پر از جزئیات فنی است و اگر ما تمامی این مسائل را که ایران نیز به طور قطع تمایلی به رایزنی دربارهشان نداشت روی میز مذاکره میگذاشتیم به این معنی بود که ایران میگفت اوکی، اقداماتی در خصوص برنامه موشکی بالستیک خود انجام میدهیم اما این بدان معنی است که سانتریفیوژهای بیشتری خواهیم داشت و به غنیسازی در تاسیسات زیرزمینی خود ادامه خواهیم داد.
شرمن افزود: بنابراین در چنین شرایطی شما علیه خودتان درباره آن چیزی که بیشترین اهمیت را داشت مذاکره میکنید و آن جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای بود.
قائم مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا با تکیه بر ادعاهای واهی غرب و واشنگتن در گذشته درباره برنامه هستهای کشورمان، گفت: اما ما فقط برای عدم دستیابی ایران به تسلیحات هستهای مذاکره کردیم و تحریمهای دیگر علیه این کشور شامل تحریمهای موشکی بالستیک، تحریمهای حقوق بشر، تحریمهای قراردادهای تسلیحاتی و ... به قوت خود باقی ماند. واضح بگویم ما برای پیشبرد تلاشهایمان برای بازگرداندن شهروندان آمریکایی که در ایران بازداشت یا ناپدید شدهاند باید فرمت این مذاکرات را ادامه دهیم اما اگر بخواهیم تمامی این موضوعات را روی میز مذاکره قرار دهیم در راستای منافع ملیمان نخواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره رویکرد اروپاییها برای حفظ برجام، اظهار داشت: کشورهای اروپایی در روزهای اخیر اعلام کردهاند که میخواهند بدون آمریکا نیز توافق را ادامه دهند. از نظر من این کار بسیار سخت خواهد بود با این حال من آنها را به دلیل تلاشهایشان تحسین میکنم چرا که معتقدم این توافق در راستای منافع ملیمان است اما من نمیدانم اینکه اجازه دهیم ایران به غنیسازی اورانیوم باز گردد چگونه ما را امنتر میکند. به نظر میآید که رییسجمهور فکر میکند به نفع امنیت ملی ما است.
شرمن در ادامه گفت: اکنون جان بولتون مشاور امنیت ملی اوست و وزیر پومپئو نیز اگرچه تلاش میکند یک دیپلمات باشد در قبال ایران تنها یک تندرو بوده است. به نظر میرسد که رییسجمهور ترامپ احتمالا ما را در مسیر مناقشه با ایران سوق میدهد و این نتیجه خوبی برای آمریکا نیست.
این دیپلمات پیشین آمریکایی در پاسخ به این سوال که آیا پس از ماهها و ماهها تعامل با مقامات ایرانی در مذاکرات هستهای هنوز با آنها ارتباط دارد؟ گفت: بله، همانطور که بسیاری در آمریکا این ارتباط را دارند. وقتی شما روابط دیپلماتیک ایجاد میکنید به راحتی آن را کنار نمیگذارید.
وی در ادامه درباره رویکرد مقامات ایران در قبال توافق هستهای، گفت: آنها ارزیابی واقعبینانهای داشتند. ما پس از تصمیم رییسجمهور شاهد دیپلماسی فراوانی بودیم. وزیر محمدجواد ظریف پس از اعلام این تصمیم (ترامپ) به چین و مسکو سفر کرد، سپس با رهبران اتحادیه اروپا دیدار کرد، ظریف تلاش بیوقفهای برای یافتن یک راهحل انجام داده است.
شرمن در پاسخ به سوالی درباره تفاوت میان مذاکرات با کره شمالی و مذاکرات هستهای با ایران، خاطرنشان کرد: ایران یک مذاکرهکننده بسیار پیچیده است. آنها مذاکرهکنندگان مقاومت هستند که همان شعار کشورشان است. ایرانیها مذاکرهکنندگانی بسیار سخت و بسیار صبور هستند و تمام اجزای روی میز مذاکره را میبینند بنابراین فرم مذاکره با آنها بسیار پیچیده و کاملا متفاوت با مذاکرات کره شمالی است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.