مدتی است که دیگر اکثریت مردم ایران وقوع بحران آب و خسارتهای سنگین برآمده از آن را پذیرفته اند و دیگر کمتر کسی را میتوان یافت که این بلای خانمان سوز را انکار کند؛ بلایی که اکثر مناطق جغرافیایی کشور را در برگرفته، اما در جنوب و جنوب شرق کشور شرایطش به مراتب اسفناکتر است. مثل استان سیستان و بلوچستان که آمارهای نگران کنندهای از آنجا منتشر میشود.
به گزارش «تابناک»، تمامی مساحت استان سیستان و بلوچستان و به ویژه مناطق شمالی آن که در روزگاری نچندان دور به انبار غله ایران معروف بود، مدتی است که در پی کاهش شدید بارندگی با مشکل کمبود آب رو به رو است و هزینههای بسیاری را از این مسیر متحمل شده است، هزینههایی که دیگر از بخش کشاورزی و صنعت گذشته و اینک حیات میلیونها شهروند را به مخاطره انداخته است.
استان سیستان و بلوچستان با نزدیک به ۳ میلیون نفر جمعیت، دومین استان پهناور کشور است و ۱۹ شهرستان بزرگ و کوچک را در خود جای داده است؛ استانی که به دروازه شرقی ایران و دروازه آبی ایران به روی اقیانوس معروف است، اما با همه توانمندیهای بالقوه در محرومیتی غم انگیز فرو رفته است.
جدا از مشکلات اقتصادی و اجتماعی فراوانی که در این استان وجود دارد و مجال ورود به همه آنها نیست، یکی از بزرگترین مشکلات مردم این منطقه در شرایط کنونی بحران آب و پیامدهای خانمان سوز برآمده از آن است؛ مصائب دردناکی که راههای سریع و آسانی برای خروج از آنها وجود ندارد و راههای زمان بر نیز چندان مورد توجه مدیران سیاسی کشور قرار نگرفته است.
در رابطه با بحران آب این منطقه از کشور عبدالاحد ریگی_مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان به رسانهها گفت: میزان بارندگی امسال استان نسبت به پارسال ۷۵ درصد کاهش داشته و این باعث کاهش سفرههای آبی و سطح آبدهی چاههای منطقه شده است.
ریگی به اجرای مطالعه طرح انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت: درفاز اول طرح انتقال آب این دریا به داخل کشور، بالغ بر ۲۱۹ میلیون مترمکعب آب دریا به استان انتقال خواهد یافت.
وی افزود: برای مشکل کم آبی در شهرستان قصرقند هم عملیات اجرایی مجتمع آبرسانی حمیری با ۲۳ روستا و مجتمع آبرسانی فضل الهی با ۵ روستا امسال آغاز خواهد شد.
مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان در ادامه گفت: در استان سیستان و بلوچستان در مجموع ۵ هزار و ۵۹۴ روستا داریم که ۴۸ درصد از این روستاها دچار تنش آبی هستند از این رو از شهروندان در خواست میشود با صرفه جویی در مصرف بهینه آب کوشا باشند.
وی با اشاره به اینکه ۶۱۳ چاه در سیستان و بلوچستان با تنش آبی مواجه هستند، اظهار کرد: از مجموع پنج هزار و ۵۹۴ روستای این استان ۲ هزار و ۵۷۰ روستا از شبکه آبرسانی برخوردارند.
ریگی خاطرنشان کرد: هزار و ۶۸۴ روستای سیستان و بلوچستان متقاضی آبرسانی سیار هستند که برای انجام این کار ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی همچنین در ادامه با بیان اینکه سه هزار و ۲۴ روستای سیستان و بلوچستان فاقد هرگونه سامانه آبرسانی هستند، گفت: آب آشامیدنی مورد نیاز ساکنان این روستاها بوسیله تانکر آبرسانی سیار تامین میشود.
بر اساس گفتههای مدیر عامل آب و فاضلاب روستایی استان پهناور سیستان و بلوچستان در شرایط کنونی و در ابتدای تابستان داغ سال جاری، صدها هزار نفر از مردم روستایی این استان که در نزدیک به ۲ و ۷۰ روستا زندگی میکنند، با مشکل تأمین آب شرب رو به رو هستند و این مسئله نگران کننده زندگی را برای آنها به شدت سخت خواهد کرد.
البته آمار روستاهای فاقد شبکه آب رسانی بیشتر از این آمار است و نزدیک به ۳ هزار و ۲۴ روستا به دلیل نبود شبکه آب رسانی ایمن و استاندارد در تأمین آب شرب خود دچار مشکل شده اند.
با توجه به روند به افزایش دمای هوا و آغاز فصل تابستان به نظر میرسد شرایط برای این مردم سختتر از آن چیزی که اکنون هست شود و در این بین عملا ًراهکار کوتاه مدتی نیز از سوی مسئولان برای عبور از بحران دیده نمیشود.
مسئولان تهران نشین بارها از شروع تلاشها برای انتقال آب از دریای عمان به مناطق خشک و تشنه این استان محروم سخن گفته اند، اما با توجه به نبود هیچ طرح عملیاتی مشخص و امیدوار کننده نباید حداقل در کوتاه مدت به اجرایی شدن چنین طرحهایی امیدوار بود.
این مسائل در کنار مشکلات دیگری مثل از بین رفتن منابع درآمدی، نابودی کشاورزی منطقه، افزایش مهاجرت از روستاهای دچار مشکل و ... قطعاً در آینده تهدیدهای فراوانی را متوجه کشور و منطقه خواهد کرد.